Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterPulse Over-Ear

11.09.2016 18:14 | 2 Games

Nebojša Todorović

MasterPulse obuhvata zapravo dva modela i to jedne over-ear i jedne in-ear slušalice. Mi ćemo krenuti od većih, odnosno over-ear slušalice koje od samog starta zaista obećavaju. Stari dizajn sa puno plastike i metala karakterističan po velikim dimenzijama i težini je ostavljen u prošlosti, pa nove MasterPulse slušalice izgledaju moderno i sveže. Ne samo to, već su MasterPulse jednako fokusirane na gejming koliko i na "HiFi" kvalitet reprodukcije i upotrebljivost van sobe/igraonice.

cm_masterpulse_headset_018_s.jpg 


Osnovu čini aluminijumska konstrukcija koja nosi sve ostale elemente. Ovu dizajnersku filozofiju koriste mnoge aktuelne gejming slušalice, jer taj pristup smanjuje težinu, eliminiše dosta plastičnih komponenti i čini da ukupni utisak bude bolji i uverljiviji.


 cm_masterpulse_headset_011_s.jpg

cm_masterpulse_headset_012_s.jpg

Sa unutrašnje strane se nalazi kožni "rajf" koji se nosi na čeličnim sajlama. Udobni debeli jastučići lepo naležu na glave svih dimenzija, a nema delova koji se izvlače. Spojevi su fantastični, a upotrebljeni su brojni šrafovi koji obezbeđuju čvrstinu kompletne konstrukcije.

cm_masterpulse_headset_014_s.jpg 

cm_masterpulse_headset_019_s.jpg

Jastučići na samim slušalicama su takođe kožni i beskrajno udobni. Kombinacija visokog stepena prilagodljivosti i velikih jastučića omogućava da MasterPulse deluje daleko lakše od 392 grama koliko teži i zbog toga je udoban i tokom dugačkih višesatnih sesija igranja ili slušanja muzike. Pritom, posebno bismo istakli da slušalice jako stabilno stoje na glavi i ne deluju kao da bi mogle da spadnu nakon par naglih pokreta glavom.

cm_masterpulse_headset_013_s.jpg


Dakle, udobnost je vrhunska, ali kakve su ostale specifikacije? Pre svega, moramo da primetimo da se iza velikih kućišta zvučnika nalazi veliki drajver prečnika 44 milimetra što je negde između uobičajenih 40mm i nešto ređih 50mm. Prema rečima proizvođača impedansa je prilično visokih 50 oma, mada većina novijih matičnih ploča podržava slušalice i do 600 oma. Takođe, osetljivost je prilično visokih 118 dB kada je BassFX tehnologija aktivna, odnosno 109 dB kada je izključena.


 cm_masterpulse_headset_015_s.jpg


BassFX je nova tehnologija koju smo videli prvi put kod Pitch Pro in-ear slušalica. Koncept je vrlo jednostavan. Na same slušalice su postavljeni plastični poklopci. Kada ih skinete smanjujete pasivnu izolaciju zvuka i pojačavate niske tonove. Kada su poklopci montirani, bas je malo redukovan, ali su srednji tonovi istaknutiji, a pasivna izloacija buke je veća. Sjajan detalj je činjenica da su ovi poklopci postavljeni putem izuzetno snažnih magneta. Takođe, Cooler Master na ovom linku daje podatke potrebne kada poželite da napravite svoje poklopce na 3D štampaču. Na ovaj način MasterPulse podržava Cooler Masterovu "Make it Yours" filozofiju što je za svaku preporuku.


 cm_masterpulse_headset_016_s.jpg


Kako je reč o gejming slušalicama mikrofon je naravno tu. Međutim, način na koji je rešen govori kako je Cooler Master želeo da vidi korisnike MasterPulse modela jednako u kući, koliko i napolju. Pre svega, mikrofon nije dodatni element, već je skriven u kućištu levog zvučnika. Dakle, uvek je sa vama, a ne predstavlja otežavajuću komponentu kada treba da krenete na posao ili u školu, a želite da slušate muziku usput.

cm_masterpulse_headset_023_s.jpg


Pritom, ni u jednom momentu se ne odričete mikrfona, što zahvaljujući 3.5mm konektoru koji podržava telefone omogućava da se ujedno javite i obavite poziv koristeći ove slušalice. Ovo rešenje nas je oduševilo do te mere da možemo da kažemo da je ovo jedan od najvećih uspeha novog MasterPulse modela iako je lista pravih poteza zaista dugačka.


 cm_masterpulse_headset_024_s.jpg


Kada poželite da Master Pulse povežete na PC sa dva 3.5mm priključka, tu je odgovarajući adapter. Kada smo već kod toga, kable je takođe izuzetan. Iako ne deluje robusno poput pletenih kablova kod nekih drugih modela, pljosnati kabl se ne mrsi u džepu ili torbi, a deluje otporno na duže staze. Još samo da je modularan i zaista ne bismo imali nijednu zamerku na MasterPulse.


cm_masterpulse_headset_025_s.jpg


Na kraju, tu je i "daljinac" koji se nalazi na prvoj četvrtini kabla. Jednostavan je i poseduje potenciometar za podešavanje intenziteta zvuka, kao i prekidač za gašenje mikrofona. Tu bismo mogli da poželimo još i taster kojim bi mogli da se javite na poziv, ali to je već možda suviše optimistično.

 cm_masterpulse_headset_021_s.jpg

 cm_masterpulse_headset_022_s.jpg

Pakovanje i propratna oprema

Kutija u kojoj stiže MasterPulse Over-Ear je minimalistički dizajnirana, sa slikom proizvoda na prednjoj strani i istaknutom BassFX tehnologijom. Međutim, kako se prednja strana otvara poput knjige, sa unutrašnje strane pronalazimo dodatnu sliku sa leve i pravi proizvod sa desne strane. Poleđina kutije ne otkriva gotovo ništa, osim tek poneku stavku ukratko na nekoliko jezika. 

cm_masterpulse_headset_001_s.jpg

 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model Cooler Master MasterPulse Over-Ear
 • Sistem 2.0
 • Mikrofon Da
 • Daljinski na kablu Da
 • Veličina drajvera (mm) Φ44
 • Frekventni opseg 20Hz - 20.000Hz
 • Osetljivost 118dB ± 3dB
  109dB ± 3dB (bass off)
 • Impedansa 50 Ω
 • Interfejs 3.5mm
 • Dužina kabla 1,2 m
 • Masa 392 g

 

cm_masterpulse_headset_002_s.jpg

cm_masterpulse_headset_003_s.jpg

cm_masterpulse_headset_004_s.jpg

cm_masterpulse_headset_005_s.jpg

Sadržaj kutije nije posebno bogat. Osim slušalica smo pronašli adapter za povezivanje slušalica na PC, izuzetno kratku dokumentaciju i to je praktično sve. Za razliku od nekih skupljih modela uz koje dobijate pregršt dodataka, MasterPulse je očigledno sav budžet uložio u kvalitet samih slušalica, što će mnogi itekako pozdraviti.

cm_masterpulse_headset_007_s.jpg

cm_masterpulse_headset_008_s.jpg

cm_masterpulse_headset_009_s.jpg

Utisci u radu i zaključak

Izolacija zvuka

Izolacija zvuka je vrlo dobra, mada ne bismo svrstali MasterPulse među najbolje u ovoj kategoriji. Kingston HyperX Cloud ili Asus Vulcan su, na primer, prilično bolji. Ukoliko ostavite poklopce situacija je znatno bolja nego ukoliko ih skinete. U suštini možemo reći da je izolacija 80 ili 90% onoga što nude najbolji u klasi, tako da možemo da kažemo da ukoliko ne vršite direktno poređenje, MasterPulse je odličan.

cm_masterpulse_headset_017_s.jpg

 

Mikrofon

Kao što smo već rekli, MasterPulse ima mikrofon smešten u kućištu levog zvučnika. Zbog toga, ove slušalice u prašini ostavljaju sve ostale modele kada je u pitanju praktičnost. Jednostavno, isključite ih sa PC-a i priključite u telefon i izađite napolje, a MasterPulse će uvek imati punu funkcionalnost. Kvalitet mikrofona je iznenađujuće dobar imajući u vidu da smo očekivali da će ograničenja koje ovaj pristup nosi sa sobom više uticati na kvalitet snimljenog glasa. Doduše, u bučnim prostorijama će skupljati nešto više okolnog šuma zbog toga što je reč o mikrofonu omnidirekcionog tipa. Ipak, kao što možete da vidite u uzorku ispod, kvalitet snimljenog materijala je odličan za sve namene. 


 

Zvuk - Gejming

U sferi gejminga, MasterPulse headset je odličan. Ne samo da poseduje dovoljno visokih tonova, već uz skidanje poklopaca dobijate i jasne kvalitetne niske tonove odlične za dočaravanje eksplozija i sličnih efekata. U ovom aspektu obavljaju odličan posao posebno za model koji nije "pojačan" tehnologijama kao što su "Virtual Surround" ili čak klasične višekanalne slušalice. I nama se baš takve dopadaju. 


 cm_masterpulse_headset_020_s.jpg

 

Zvuk - Razgovor

Kombinacija dobrog mikrofona i izraženog visokog spektra tonova osigurava odličnu komunikaciju. Stoga, upotreba Skype-a i sličnih programa za audio komunikaciju će predstavljati sjajno iskustvo. Kao konferencijski headset MasterPulse zvuči sjajno, tako da ćete u ovom aspektu dobiti zaista puno.


 cm_masterpulse_headset_016_s.jpg

 

Zvuk - Muzika

Na polju muzike, MasterPulse je izvanredan u svakom smislu. Ukoliko ste više orijentisani na klasičan "HiFi" kvalitet, zadržaćete poklopce i dobiti sjajan tonalitet koji za ovu klasu gejming slušalica nudi precizne i dobro balansirane visoke i niske tonove. Najčešća slaba tačka u vidu srednjih tonova je odlično rešena, pa je kvalitet zaista natprosečan imajući u vidu da MasterPulse nije prevashodno namenjen audiofilima. Pritom, ukoliko ste više raspoloženi za muziku kojoj je potreban snažniji bas, sve što je potrebno jeste da skinete poklopce. Tada gubite malo u pogledu srednjeg spektra, ali vam to neće biti bitno. 

cm_masterpulse_headset_010_s.jpg

 


Zaključak

Cooler Master MasterPulse Over-Ear je svestran proizvod koji će zadovoljiti praktično svakoga. Iako možda nije najbolji ni u jednoj pojedinačnoj kategoriji u odnosu na skuplje modele, ovaj stepen balansiranosti jednog proizvoda nismo dugo imali prilike da vidimo. MasterPulse je toliko dobar u svakom scenariju, da nudi 90% onoga što možete da dobijete kupovinom drastično skupljih slušalica. Pritom, zahvaljujući BassFX tehnologiji, praktično ima dva prilično različita lica. Kada na to dodamo i udobnost koja je brilijantna, možemo reći da je poredak u klasi do 100 EUR-a potpuno promenjen i da je MasterPulse došao na prvo mesto.

cm_masterpulse_headset_award_s.jpg

 

Prednosti:

- Udobnost
- Kvalitet izrade
- Odličan mikrofon
- Vanserijski praktične
- Neupadljiv dizajn
- BassFX
- Cena
- Kvalitet zvuka u svim scenarijima

Nedostaci:

- Ništa

Cena: oko 75 EUR

Uređaj na test ustupio Cooler Master.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterMouse Pro L

Test: Cooler Master MasterPulse In-Ear

10404
10405
10406
10407
10408
10409