Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterPulse MH320 (Video)

15.08.2017 13:07 | 0 Games
Test: Cooler Master MasterPulse MH320 (Video)

Cooler Master je verovatno i dalje najpoznatiji po svojim rashladnim rešenjima i naravno kućištima, ali se u proteklih nekoliko godina nametnuo i kao vrlo ozbiljan igrač na tržištu kvalitetnih gejming periferija. Ako ste se kojim slučajem sreli sa nekom od QuickFire tastatura, Ceres ili Sirus slušalicama ili npr. Xornet miševima onda verovatno znate da je reč o uređajima koji nude mnogo za prilično razumnu svotu novca. Proizvod koji danas imamo na testu dodatno pomera ovu "uloženo-dobijeno" lestvicu u korist kupca, a reč je o najnovijem predstavniku Masterpulse headset serije - Masterpulse MH320 modelu!

Vladimir Pejić

Pre nego što bilo šta kažemo o samom headsetu, smatramo da bi trebali istaći da je ovde reč o uređaju koji bi na našem tržištu trebao koštati oko 40 evra. Dakle, Cooler Master će nakon sjajnih Masterpulse i Masterpulse PRO RGB modela pokušati da osvoji i ono malo zahtevnije tržište vrlo prihvatljivih gaming headsetova. Možda zvuči pomalo kontradiktorno, ali ova cenovna klasa može predstavljati popriličan izazov. Ujedno je reč i o najpopularnijoj klasi na našem tržištu, bar kada je prosečna platežna moć u Srbiji u pitanju.Hardver

Masterpulse MH320 dolazi u prilično velikoj kutiji, na kojoj ćete pronaći neke osnovne informacije o samim slušalicama, ali na kojoj i pre vađenja iz kutije možete odlično proučiti sam headset. Ono što je nama upalo u oči je da MH320 dolazi sa standardnim fleksibilnim mikrofonom poput onog na Ceres 500 modelu. Ovo je važno jer su raniji Masterpulse modeli dolazili sa skrivenim mikrofonom, što nama ipak ne deluje previše gaming orijentisano.


 mpulse320_5_s.jpg


U unutrašnjosti pakovanja nema puno toga da se vidi, osim samih slušalica i eventualno knjižice koja vam pokazuje kako da ih povežete sa računarom. Ako uzmemo u obzir samu cenovnu klasu ovo je i odlično - proizvođač je očigledno uložio više truda i novca u sam proizvod, umesto u pakovanje, a to je nešto što u ovoj klasi može napraviti veliku razliku.

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model Cooler Master Masterpulse MH320
 • Sistem 2.0
 • Mikrofon Da
 • Daljinski na kablu Da
 • Veličina drajvera (mm) Φ40
 • Frekventni opseg 20Hz - 20.000Hz
 • Osetljivost 120dB
 • Impedansa 32 Ω
 • Interfejs 3.5mm slušalice
  3.5mm mikrofon
 • Dužina kabla 1,8 m
 • Masa 325g

Na prvi dodir MH320 stvara pomalo pomešana osećanja, plastika je jeftina i ostavlja takav utisak pod prstima, ali ga u isto vreme kožni jastučići i dva rajfa drastično popravljaju. Unutrašnji rajf je izuzetno fleksibilan i vrlo savitljiv, dok je spoljni napravljen od čelika i ostavlja pozitivan utisak čak i prilikom vrlo rigoroznog testiranja, kojem smo ga odmah u startu podvrgli. Na svu sreću, mikrofon je izveden na najbolji mogući način. Lako se rotira i odlaže po potrebi, a kada ga želite koristiti fleksibilni nosač vam omogućava da ga podesite baš onako kako to vama odgovara. Zanimljivo je da ovo bukvalno najjednostavnije rešenje po pitanju fleksibilnosti i ergonomije predstavlja daleko bolji izbor od gumiranih mikrofona na Logitech i Kingston slušalicama koje smo nedavno testirali.


 mpulse320_8_s.jpg

mpulse320_6_s.jpg


Mikrofon i kablovi koje ovaj headset koristi dolaze trajno fiksirani, pa je laka zamena istih usled eventualnog oštećenja prilično otežana. Ovo bi možda i bila zamerka da je reč o nekom 100€+ headsetu, ali ovde je to nekako i očekivano. Kada su sami kablovi u pitanju, Masterpulse u startu dolazi sa standardnom PC “konfiguracijom” gde imamo odvojene 3.5mm konekcije za slušalice i mikrofon. Takođe, na samom kablu se nalaze i in-line kontrole za glasnoću, u vidu potenciometra, i aktivaciju/deaktivaciju mikrofona, u vidu prekidača.

masterpulsemh320_004_s.jpg

 

U praksi

Prvo pozitivno iznenađenje sa ovim headsetom dolazi već prilikom prvog stavljanja na glavu. Spoljašnji čelični rajf pruža vrlo prijatan pritisak, dok se u isto vreme unutrašnji rajf zbog visoke savitljivosti savršeno prilagođava obliku vaše glave. Over ear jastučići su kod Masterpulse MH320 headseta dizajnirani tako da "progutaju" celokupnu ušnu školjku, što za "posledicu" ima vrlo moćnu pasivnu zvučnu izolaciju.

masterpulsemh320_003_s.jpg

Materijal kojim su jastučići obloženi je izuzetno prijatan na licu i tokom nekoliko dana testiranja nismo primetili skoro nikakvo preterano zagrevanje kože ili eventualno znojenje. Naši utisci su svakako subjektivni, ali Masterpulse MH320 je po našem mišljenju jedan od najkomfornijih gaming headsetova u ovoj cenovnoj klasi.


 mpulse320_4_s.jpg


Za zvuk su zaduženi 40mm drajveri sa impedansom od 32 Ohm-a i vrlo visokom osetljivošću od 120dB. Fabrički su podešeni tako da ponude onaj već dobro poznati “gaming” zvuk, ispunjen prenaglašenim low end-om koji će na maksimalnoj glasnoći čak stvarati vrlo primetne vibracije čitavog kućišta. U ovom slučaju to ima vrlo pozitivan efekat budući da je konstrukcija samih slušalica vrlo čvrsta pa neće biti nekog nepotrebnog zveckanja unutrašnjih komponenti. Akcione FPS igre najviše profitiraju ovde, i ako ste ljubitelji istih Masterpulse MH320 ovde može ponuditi mnogo.


 mpulse320_9_s.jpg


Ono što se nama najviše dopalo su upravo odvojene konekcije namenjene PC-u, što drastično olakšava njihovu upotrebu budući da ne pokušavaju da koketiraju sa konzolnim gamerima. Danas će vam čak i neke matične ploče sa cenom od oko 100€ ponuditi prilično ozbiljnu integrisanu audio komponentu, sa gomilom mogućnosti za podešavanje zvuka ili aktivaciju određenih poboljšanja, što znači da Masterpulse MH320 možete vrlo lako podesiti prema vlastitom ukusu.


 mpulse320_7_s.jpg


Kada je mikrofon u pitanju nismo dali da nas natpis sa knjižice “Voice Chat with Crystal Clarity” prevari, pa smo odlučili da ga detaljno testiramo u praksi, pogotovo nakon tvrdnje iz specifikacija da MH320 koristi Bi-Direkcionu vrstu mikrofona. Nakon skidanja pop filtera jasno se vidi da postoje otvori na obe strane, a Cooler Master je ovo zamislio na sledeći način – out of the box zvuk sa mikrofona će u jednom fajlu objediniti zvukove koji dolaze iz oba pravca. Bez ikakvih podešavanja dobićete zvuk koji je prepun ambijentalnog šuma, ali koji u isto vreme gotovo savršeno “hvata” i prenosi vaš glas.


mikrofon_mh320_s.jpg


Nakon toga sve što je bilo potrebno je malo se poigrati sa Audio podešavanjima gde smo aktivirali Noise Suppression i Acoustic Echo Cancellation opcije. Ove dve stavke u potpunosti izbacuju sav onaj šum koji se čuo u prvom pokušaju, potvrđujući tako i ranije citiranu tvrdnju samog Cooler Mastera o “kristalnoj jasnoći” glasa. Ok, ne kažemo da dobijate studijski kvalitet zvuka, daleko od toga, ali za voice chat, gaming pa čak i neki osnovni voice over ovo će biti i više nego upotrebljivo.


 mpulse320_10_s.jpg


Ono što nigde na pakovanju, pa ni u specifikacijama nismo videli da je istaknuto je mogućnost lakog skidanja samih jastučića sa kućišta radi čišćenja ili eventualne zamene. Takođe, kada tako nešto uradite videćete i da je otvor na samim drajverima prilično mali, što objašnjava viši intenzitet low end tonova budući da se ostatak kućišta ponaša kao akustična komora. Sve u svemu, već nakon prve upotrebe pri svakoj narednoj ruka je sama išla ka Masterpulse MH320 headsetu, i ako bi opis trebali redukovati na samo jednu reč, ta reč bi bila – udobnost.


mpulse320_11_s.jpg

 

 

Zaključak

Cooler Master je sa Masterpulse MH320 modelom pozitivno “odgovorio” na tri verovatno i najvažnija pitanja koja domaći kupac postavlja prilikom kupovine – Kakav je zvuk? Kakav je mikrofon? I naravno, koliko to sve košta? Zvuk je vrlo kvalitetan i glasan, na najjačim podešavanjima glasnoće čak i preglasan za naš ukus, ali je u isto vreme lišen i bilo kakvih distorzija čak i prilikom intenzivnih low end efekata, koji kao vrlo lep bonus stvaraju prijatnu vibraciju. Čak će, ovako podešen, biti vrlo iskoristiv i u određenim muzičkim žanrovima.Mikrofon je svakako i najveće iznenađenje. Bi-Direkcioni pickup ovde itekako ima smisla, pogotovo kada aktivirate dodatke za poništavanje ambijentalne buke. Ako npr. koristite glasnu mehaničku ili možda mem-haničku tastaturu, ovakva funkcija može blokirati i do 80% neželjenog ambijentalnog zvuka, dok isto važi i za buku koju može stvarati sam računar. Najbolje od svega je što ovi efekti ne utiču na vaš glas, dakle vaš glas sa ovakvim podešavanjima neće uopšte biti prigušen i to je za svaku pohvalu.


 mpulse320_3_s.jpg


Kako bi postigao ranije pomenutu prodajnu cenu od oko 40€, Cooler Master je sa Masterpulse MS320 napravio par logičnih kompromisa koji se nisu negativno odrazili na celokupan kvalitet samog headseta zbog čega mu redakcija Benchmarka dodeljuje “Value for money” nagradu.

award_mh320_s.jpg

Prednosti 

- Ugrađeni 40mm drajveri
- Udobni over ear jastučići
- Pasivno prigušenje ambijentalne buke
- Izvanredan Bi-Direkcioni mikrofon
- Cena


Mane

- Bez posebnih nedostataka


Uređaj na test ustupio Cooler Master.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterKeys L

Test: Cooler Master MasterMouse MM520 i MM530 miševi (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409