Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterPulse In-Ear

15.09.2016 10:08 | 0 Games

Nebojša Todorović

Cooler Master je ušao u "in-ear" segment na neslavan način sa modelom po imenu Storm Pitch, a kasnije i Storm Pitch Pro. Prva generacija slušalica je zaista imala težak zadatak, a to je da probije led na tržištu na kome kompanija do tada nije učestvovala. Stoga, Cooler Master je želeo da ponudi od svega pomalo, ali se svelo na to da ove slušalice jednostavno nisu bile idealan izbor nizakoga. Sve je počelo od nedostatka niskih i srednjih tonova, jer je običaj bio da gejmerske slušalice budu fokusirane na visoke tonove. Već od narednog modela je sve krenulo pravim putem i Resonar nas je oduševio u svakom smislu. Upravo ove slušalice su uvele BassFX tehnologiju, ali i drastično bolji kvalitet zvuka koji je dokazao da CM itekako zna da napravi in-ear slušalice za sve prilike. Novi korak u evoluciji je tu i ispred nas se na stolu našao MasterPulse In-Ear.


 cm_masterpulse_inear_008_s.jpg


Već na prvi pogled je jasno da Resonar i MasterPulse koriste identično kućište i dizajn. Ovo je odlično, jer smo imali samo reči hvale za kvalitet Resonara. Kućište svake bubice je izrađeno od kvalitetnog materijala, svaki deo je precizno obrađen. Gelovi su udobni, i dok su nama odgovarali srednji u najvećoj meri, tu su alternativni veći i manji za različite potrebe korisnika. Unutar ovog kućišta se nalazi zvučnik sa membranom prečnika 8 milimetara sa frekventnim odzivom od 20 do 20.000 Hz, uz impedansu od 20 oma koja je nešto veća od uobičajene.


 cm_masterpulse_inear_011_s.jpg

cm_masterpulse_inear_014_s.jpg


Sve deluje kao ponovljena priča od Resonara, ali treba primetiti da je osetljivost povećana na raspon od 109 i 119 dB (+/- 3 dB) u zavisnosti od podešavanja BassFX-a na samim slušalicama. Ovo je drastično više i potvrđuje našu pretpostavku da je Cooler Master ugradio novi zvučnik. Prema njihovim rečima, radi se o novom drajveru od 8 mm koji je dobio titanijumski premaz. Novi zvučnik donosi ne samo bogatije niske tonove, već i znatno preciznije niske i srednje tonove prema rečima proizvođača što ćemo naravno i proveriti.


cm_masterpulse_inear_008_s.jpg
 


Kao što smo pomenuli slušalice sa spoljne strane imaju plastični potenciometar koji reguliše jačinu niskih tonova i u zavisnosti od toga zavisi da li ćete imati zvuk koji je manje ili više zasićen basevima. Kao i kod Resonara, u praksi ćete koristiti samo krajnje vrednosti. Iako možda tako ne izgleda, potenciometar se okreće za svega nekih 15-ak stepeni, tako da čini podešavanje prilično nepreciznim, a uz to, jako je teško podesiti i levu i desnu bubicu na istu vrednost ukoliko one nisu na samom kraju spektra. Mnogi će možda pomisliti da razlike neće biti, ali je zapravo ima i to u primetnoj meri, a poslednje što želite je neizbalansiranu levu i desnu bubicu.


 cm_masterpulse_inear_013_s.jpg


Same slušalice koriste isti konektor i kabl poput prethodnika. Pljosnati kabl se daleko manje mrsi, a ujedno je i lagan za organizaciju. Deluje dovoljno izdržljivo i za korišćenje na duže staze, a sam konektor je pozlaćen i veoma dobro zaštićen metalnim telom koje se završava sa gumenim krajem. Sve odaje utisak da se proizvođač potrudio da MasterPulse bude sa svojim vlasnikom duže od garantnog roka.  cm_masterpulse_inear_017_s.jpg


Na kablu koji dolazi iz leve slušalice se nalazi kontroler za javljanje na telefon, na kom se ujedno nalazi i omnidirekcioni mikrofon. Iako se za potrebe igračkih headset-ova koriste nešto usmereniji mikrofoni, Cooler Master je dokazao da i omnidirekcioni mikrofoni mogu biti fantastično rešenje sa Over-Ear headset-om.


cm_masterpulse_inear_015_s.jpg

 

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model Cooler Master MasterPulse In-Ear
 • Sistem 2.0
 • Mikrofon Da
 • Daljinski na kablu Da
 • Veličina drajvera (mm) Φ8
 • Frekventni opseg 10Hz - 20.000Hz
 • Osetljivost 119dB ± 3dB (bass on)
  109dB ± 3dB (bass off)
 • Impedansa 20 Ω
 • Interfejs 3.5 mm
 • Dužina kabla 1,3 m

Pakovanje i propratna oprema

Poput veoma sličnog Resonar modela, MasterPulse stiže u odlično dizajniranom pakovanju koje potvrđuje da se radi o premium slušalicama nešto više cenovne kategorije. Pored toga što je sama kutija vrlo kvalitetna i atraktivno dizajnirana, osmišljena je tako da ponudi pregršt informacija i da prikaže sam proizvod.
 

 cm_masterpulse_inear_001_s.jpg

  cm_masterpulse_inear_002_s.jpg


Svuda mogu da se nađu različite informacije za MasterPulse In-Ear na pakovanju, tako da će potencijalni kupac moći dosta da se informiše u slučaju da prethodno nije posetio zvaničnu stranicu proizvođača. Sudeći prema onome što CM obećava, novi model ima daleko bolji frekventni opseg i pritom nudi znatno kvalitetniji zvuk. Povrh svega, tu je i BassFX tehnologija, koja vam omogućava da regulišete prisutnost niskih tonova, odnosno basa direktno na samim bubicama. BassFX smo već videli na Resonar modelu, kao i na nedavno testiranim MasterPulse Over-Ear, s tim da je kod In-Ear verzije ovaj sistem precizniji. Proizvođač je posvetio puno pažnje informisanju kupca, što je pohvalno. Tu je dijagram rada sa i bez BassFX-a, detaljne specifikacije i još drugih podataka i objašnjenja.

 cm_masterpulse_inear_003_s.jpg


cm_masterpulse_inear_004_s.jpg


cm_masterpulse_inear_005_s.jpg


U malom pakovanju se našlo mesta samo za neophodne dodatke. Pored samih slušalica, tu je kratka dokumentacija i kartica sa pojašnjenjem garancije. Našlo se mesta i za uvek korisnu torbicu koja je kvalitetno napravljena i karakteriše je delimično krut materijal, tako da će štiti slušalice u slučaju pada. 


cm_masterpulse_inear_006_s.jpg

cm_masterpulse_inear_018_s.jpg


Unutar torbice smo pronašli i dodatne gelove, koji su napravljeni u manjoj i većoj veličini od onih koji su fabrički postavljeni na slušalice. Na ovaj način se omogućava da MasterPulse odgovara svakom tipu korisnika bez obzira na veličinu ušne duplje. 


cm_masterpulse_inear_007_s.jpg
  

Utisci u radu i zaključak

Izolacija zvuka

Kao i gotovo svake in-ear slušalice, MasterPulse na ovom polju obavlja fantastičan posao. Odaberite odgovarajuće gelove i kada ubacite slušalice u uši nećete čuti gotovo ništa. Pazite samo kada prelazite ulicu.


cm_masterpulse_inear_010_s.jpg

 

Mikrofon

Iako omnidirekcionog tipa, ugrađeni mikrofon MasterPulse slušalica obavlja sjajan posao. Bilo da obavljate razgovor telefonom, putem Skajpa ili za komunkaciju putem Team Speak-a, svaki aspekat je pokriven. Jedino nam nije jasno zašto proizvođač nije isporučio adapter koji deli kanal za mikrofon i slušalice na dva odvojena 3.5-milimetarska džeka. Ispod možete da pronađete snimak kako biste mogli i da čujete kvalitet ugrađenog mikrofona i prosudite sami da li vam odgovara.

 

Zvuk - Gejming

Iako se vidi da je Cooler Master prvenstveno imao na umu mobilne korisnike koji žele dobre slušalice za svoj pametni telefon, u gejmingu MasterPulse In-Ear obavlja jako dobar posao. Pre svega, zbog toga što povećana snaga niskih tonova sjajno dočarava eksplozije, dok su srednji i visoki spektar jasno prisutni i ne bivaju ugušeni od strane niskog segmenta tonova. Logično, i dalje su klasične slušalice bolji izbor, ali ne verujemo da postoji neko ko nije svestan činjenice da za dugotrajni gejming postoji bolja opcija od pravih velikih over-ear slušalica.


 cm_masterpulse_inear_013_s.jpg


Zvuk - Razgovor

Kombinacija dobrog mikrofona i izraženog visokog spektra tonova osigurava odličnu komunikaciju. Stoga, upotreba Skype-a i sličnih programa za audio komunikaciju će predstavljati sjajno iskustvo. Kao konferencijski headset MasterPulse zvuči sjajno, tako da ćete u ovom aspektu dobiti zaista puno.


 cm_masterpulse_inear_011_s.jpg

 

Zvuk - Muzika

MasterPulse In-Ear je napravo još jedan korak napred u pravom smeru kada je reč o "HiFi" mogućnostima. Stoga, predstavlja idealnog partnera za sve koji žele nešto drugačije slušalice za svoj pametni telefon kako za obavljanje poziva tako i za slušanje muzike. BassFX mnogo pomaže da prilagodite slušalice različitim žanrovima muzike, jer kakve god slušalice bile one su retko odlične u različitim krajnostima i idealan model za slušanje "Brothers in Arms" od Dire Strats-a neće biti jednako dobar kada poželite da čujete nekakvu hit numeru ovog leta sa TDI radija. MasterPulse naginje idealnom pristupu gde donekle možete fizički bez ekvilajzera da izvršite transformaciju zvuka u sekundi.


Zaključak

Poput većeg over-ear modela, MasterPulse In-Ear je takođe pametno dizajniran tako da pokrije poveću grupu korisnika i to kvalitetno bez bitnih kompromisa. Kvalitet izrade je za svaku pohvalu, a isto važi i za kvalitet zvuka, pa je MasterPulse uporediv sa modelima u cenovnom rangu i možemo reći i bez direktnog poređenja da će se naći ispred mnogih konkurenata. Stoga, ukoliko tražite kvalitetne in-ear slušalice koje naginju ka HiFi segmentu, a pritom želite da imate nešto drugačije od ostalih rešenja na tržištu, MasterPulse je itekako vredan razmatranja.


cm_masterpulse_inear_award_s.jpg


Prednosti:


- Kvalitet izrade
- Odličan mikrofon
- BassFX
- Kvalitet zvuka u svim scenarijima

Nedostaci:

- Nešto viša cena za ovaj tip slušalica
- Nema adaptera sa dva 3.5mm priključka za slušalice i mikrofon

Cena: oko 60 EUR

Uređaj na test ustupio Cooler Master.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterPulse Over-Ear

Test: Cooler Master MasterKey Pro L White Edition

 • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409