Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterMouse S i Lite S

02.02.2017 14:04 | 2 Hardver
Test: Cooler Master MasterMouse S i Lite S

Pojava uvek može da zavara. Takav je slučaj i sa dva nova miša koji stižu sa Cooler Master potpisom. Iako naizgled veoma slična, između njih ima itekako dovoljno razlika, od senzora, preko upotrebljenih materijala, kablova, pa sve do "šminke" i prateće cene. Ko bi rekao, budući da su na fotografiji de fakto identični? Danas vam predstavljamo MasterMouse modele S i Lite S, vrlo zanimljiva rešenja namenjena prevashodno igračima, ali i svima koje čist prosek ne zadovoljava...

Filip Majkić

Miševi su verovatno najvažnije komponente naših računara, ma koliko mi (ne) bili svesni toga. Sa čime ćete imati najviše interakcije na svakodnevnom nivou kada su kompjuteri u pitanju? 99% korisnika će odgovoriti na ovo pitanje ukazavši upravo na miša, ne bez razloga. Koliko samo puta kliknemo, pomerimo ga, koliko ga na dnevnom nivou...hm...držimo u ruci? Nema nikakve sumnje da je reč o najvažnijoj alatki za interakciju sa računarima.


cm_mastermouse_s_lite_12_s.jpg


No, koliko je potreban kvalitetan miš, i šta se podrazumeva pod pojmom kvalitet, istorija je dokazala, veoma je subjektivno. Danas u moru proizvoda mnogi pokušavaju da se istaknu kreirajući nešto što smatraju da je dobar izbor za zamišljenog prosečnog korisnika, dok drugi pokušavaju da se istaknu nekom osobenošću. Najbolje je kada ste gigant, i možete i jedno i drugo, bez razlike. MasterMouse serija miševa kompanije Cooler Master je definitivno namenjena igračima i pokriva širok spektar, nudeći nešto i onima koji bi tek da se ponekad poigraju, ali i iskusnim veteranima dugih CounterStrike i Dota sesija...


Pakovanje i dizajn

Kao i uvek, krećemo od logičnog polazišta. Kutije ovih miševa su praktično identične i osim razlike u nazivu, teško da biste mogli da ih razlikujete. U njima se ne isporučuje ništa osim samih miševa, pošto je već dugo praksa da softver preuzimate sa interneta. Čim se miševi izvade iz kutije, postaje sasvim jasna naša odluka da ih prikažemo zajedno, mada stvari nisu tako jednostavne kao što deluju...


cm_mastermouse_s_lite_1_s.jpg


Naime, oni izgledaju gotovo identično. Oblik, raspored i dimenzije, po tome se MasterMouse S i MasterMouse Lite S ne razlikuju nimalo. No kao i uvek u ovakvim situacijama treba voditi računa da nije sve u izgledu, već da dosta toga otkrivamo kada se zagrebe ispod površine...Kada već govorimo o površini, tu ćemo zateći prvu razliku - Lite S verzija ima "običan" matiran nanos, a S varijanta to nadograđuje slojem koji deluje kao da je hrapav, odnosno sastavljen iz mnoštva malih čestica, poput peska. Ovaj sloj se presijava i doprinosi da S verzija izgleda luksuznije. Istovremeno, ovaj nanos se nalazi i na bokovima, ne samo na tasterima i telu miša.

Specifikacije
 • Model MasterMouse Lite S
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Cooler Master
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 3 nivoa (600~2000dpi)
 • Broj tastera 5 programabilnih
 • Dodatno matirana UV presvlaka, Omron svičevi, LED pozadinsko osvetljenje
 • Dimenzije 117 x 63,5 x 38 mm
 • Masa 123g (86g bez USB kabla)

Specifikacije
 • Model MasterMouse S
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Cooler Master
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 4 nivoa (400~7,200dpi)
 • Broj tastera 5 programabilnih
 • Dodatno matirana UV presvlaka, Omron svičevi, LED pozadinsko osvetljenje
 • Memorija 512KB
 • Dimenzije 117 x 63,5 x 38 mm
 • Masa 121g (89g bez USB kabla)

Druga razlika je u - kablu. Dok Lite S stiže sa običnim, MasterMouse S ima drugačiji, otporniji kabl, što može značiti ukoliko znate da ćete miša maltretirati dugim igračkim sesijama. Kao što smo rekli, oba miša imaju identičan oblik. Simetrična su, sa izuzetkom bočnih tastera na levoj strani. Tu je još jedna razlika - dok Lite S ima dva obična Back i Forward tastera, kod standardnog S modela je Back taster istovremeno i TX (Tactics) kojim možete da kreirate sekundarne komande tastera na mišu, što opet znači dosta igračima. Kao što vidite, ima itekako primetnih razlika, a još nismo došli do onog pravog, što se nalazi sa donje strane...


cm_mastermouse_s_lite_4_s.jpg


Ne, tu ne mislimo na glajdere, jer ni među njima nema razlike, niti u dimenzijama, niti u položaju. Mislimo na optičke senzore ovih miševa. MasterMouse S je, pogađate, i po tom pitanju izdašniji, budući da dolazi sa PixArt PMW 3300 optičkim senzorom koji podržava osetljivosti do 7200 DPI. Da prati vaše pokrete u realnom vremenu pomaže mu 32-bitni ARM procesor, a raspolaže i sa 512 KB ugrađene memorije da smešta podešavanja. Sa druge strane, Lite S model ima PixArt PAW 3509 optički senzor rezolucije 2000 DPI, bez nekih specijalnih dodatnih funkcija. Sve u svemu, oba miša imaju svoju jasnu ciljnu grupu.


cm_mastermouse_s_lite_7_s.jpg


Na kraju nam ostaje da spomenemo i još dve "poluzajedničke" funkcije. Oba miša raspolažu Omron mikrosvičevima, sa tom razlikom što su kod skupljeg modela oni deklarisani na 20, a kod pristupačnijeg na 10 miliona klikova. Oba podržavaju osvetljenje na dve odvojene lokacije, a to su okvir točkića i zadnji deo. Dok je kod Lite S varijante ovo osvetljenje uniformno belo sa rudimentarnim opcijama, dotle kod punokrvnog MasterMouse S miša zatičemo Full RGB osvetljenje, sa brojnim dodatnim mogućnostima...


cm_mastermouse_s_lite_13_s.jpg

cm_mastermouse_s_lite_17_s.jpg

 

U praksi

Malo iznenađenje koje smo doživeli jeste Cooler Master portal, unificirajuća aplikacija iz koje se mogu kontrolisati sve Cooler Master periferije, apdejtovati softveri, firmveri, pokretati pojedinačne aplikacije namenjene konkretnom mišu ili tastaturi. Očito su davno za nama dani kada je Cooler Master insistirao na minimalizmu, ali verujemo da se opredelio za ovakav softver zbog zahteva samih kupaca i to je u redu. Uostalom, sada i po tom kriterijumu staju u rang prvorazrednih igrača.


mmousessoft_1_s.jpg


Na priloženim fotografijama možete videti kako softver izgleda. Kako MasterMouse S ima više opcija od Lite S modela, nije bilo previše potrebe da i njih prikazujemo. Aplikacija je jednostavna i bazira se na već oprobanom receptu. Main Control, gde podešavate sve opcije, Macro odakle podešavate makroe i Library gde smeštate ili pozivate profile, sve smo to već ranije gledali. Na donjem delu se nalazi pet profila čija podešavanja možete pozvati.


mmousessoft_2_s.jpg


Key Assignment služi da promenite funkcije tasterima miša, dok Storm TX omogućava da se aktiviraju sekundarne funkcije kako biste mogli da kreirate specifične kombinacije, što može biti posebno korisno u igrama sa velikim brojem komandi koje trebaju biti brzo dostupne. LED služi za podešavanje osvetljenja, a iako osvetljene površine nisu velike, i dalje imamo dosta opcija, kompletan spektar RGB boja, mogućnost statičkog ili dinamičkog osvetljenja, prelivanja, pulsiranja i drugih kombinacija. Naravno, možete osvetljenje u potpunosti isključiti ukoliko tako želite.


mmousessoft_3_s.jpg


Najzad, tu su i Sensor i OS Sensitivity. Potonji se odnosi na osnovna podešavanja miša u Windowsu, što faktički možete da promenite odavde, u neku ruku iz reskinovanih kontrola. Ovo je pogodno jer na jednom mestu imate i ove osnovne kontrole, pa ne morate da pokrećete odvojenu aplikaciju Control Panela. Sensor stavka omogućava detaljna podešavanja DPI-ja, ali i podešavanje Angle Snapping i Lift Off funkcija, što će svi iole upućeniji korisnici toplo pozdraviti. Tu je i opcija dodavanja specijalnih optimizacija za pojedine Cooler Master podloge za miša, čime ovom prilikom nismo raspolagali.


mmousessoft_4_s.jpgZavršni utisci

Dok svodimo utiske o najnovijim Cooler Master proizvodima, ne možemo se otrgnuti utisku da nikada nismo testirali uređaje koji su naoko tako slični, a u praksi sa toliko razlika. Nanos, TX taster, Full RGB naspram belog osvetljenja, programabilnost i više opcija kod S modela, bolji senzor veće osetljivosti, sa LOD podešavanjem i isključivanjem angle snapping-a, a tu je i kvalitetniji kabl...Jednostavno, ne dajte da vas izgled zavara. Ne kažemo da Lite S neće zadovoljiti korisnike, naročito u svojoj cenovnoj klasi, ali prosto nemojte pomisliti da razlika nema jer ih, kao što vidite, itekako ima.


 


Spomenimo i njihove cene. Oko 2500 dinara za MasterMouse Lite S i 4500 dinara za MasterMouse S zvuči zaista adekvatno. Sa tom cenom MasterMouse Lite S, bez obzira što deklarativno nema mnogo toga što S ima, jeste ne samo konkurentan, već i jedno od boljih rešenja u klasi. Nudi i više nego što treba nezahtevnom korisniku, uz dobar senzor, solidne mogućnosti gripa prilikom gejminga (sjajan za Claw grip, baš kao i skuplji model), dobre glajdere i performanse. Više nego adekvatno za tih 20-ak evra.


 


Sa druge strane, MasterMouse S nam se dopao još više. Nije samo stvar u tome da ima sve to što smo već spominjali, već što u odnosu na miševe niže kategorije sve to donosi po ne tako skupoj ceni. Drugim rečima, dodaje dosta, a ne traži previše za to. Cooler Master je zadržao prepoznatljivu karakteristiku da u svakoj generaciji ima nekoliko modela u tačno određenim cenovnim okvirima koji nude izuzetno puno, toliko da bi drugi tražili značajno više novca za sve te stavke. Upravo zbog toga ga smatramo proizvodom koji itekako vredi, jer teško da za te pare možete pronaći bolji i kvalitetniji miš, posebno ukoliko ste zainteresovani za gejming.

Prednosti:

- Odličan odnos uloženog i dobijenog
- Dobri senzori
- Performanse i oblik miševa
- Idealni za Claw grip

Nedostaci:

- Lite S u određenim stvarima zaostaje (videti tekst)
- (Uslovno) Jednoj grupi korisnika miševi bi mogli biti premali

Miševe na testiranje ustupio Cooler Master.

vkozomar Član postova: 3804
Cene su odlicne, bravo za CM samo da se jos malo potvrde u praksi

Test: Logitech K780 Multi-Device

Logitech C922 Pro Stream web kamera

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209