Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterMouse Pro L

23.08.2016 09:24 | 0 Games
Test: Cooler Master MasterMouse Pro L

Cooler Master je stekao odlične pozicije u svetu gejming miševa i sasvim je jasno da će kompanija nastojati da te pozicije ne samo održi, već i dodatno poboljša. U sklopu toga za jesen nam stižu novi miševi, koji dolaze pod MasterMouse brendom. Na tržište će izaći MasterMouse Pro, MasterMouse S i MasterMouse Lite, svaki sa sopstvenim mogućnostima, osobinama i cenovnim razredom. Danas vam predstavljamo verovatno najbolji od njih, model sa sufiksom Pro...

Filip Majkić

Miševi kompanije Cooler Master, nekada sa CM Storm brendom a danas pod direktnom nomenklaturom proizvođača, generalno predstavljaju odličan izbor za sve iole zahtevnije korisnike. Kombinacija veoma povoljne cene u odnosu na ono što se dobija, dobro osmišljenog softvera, realnih performansi i kvaliteta izrade je učinila da gejming populacija prepozna upravo ove proizvode kao veoma poželjne. Za predstojeću jesen je Cooler Master pripremio novu seriju gejming miševa, čiji prvi, a ujedno i najkvalitetniji predstavnik pronalazi svoj put do nas.

cm_mastermouse_9_s.jpg

Već prilikom otvaranja pakovanja je jasno da MasterMouse Pro nešto posebno u odnosu na ostatak tržišne ponude. U pakovanju se dobijaju još jedna leđa i par bočnih elemenata, što jasno ukazuje da se dotična mogu promeniti. Da se ne radi o prostoj rezervi, pažljivim uočavanjem postaje jasnije jer su jedna leđa duža od drugih. Misterija se razjašnjava informacijom da je reč o dva para dodataka, gde je jedan namenjen Palm grip hvatu, a drugi Claw grip načinu držanja. Kada imamo još u vidu da je reč o simetričnom mišu, postaje jasno da će korisnici imati na raspolaganju širok spektar podešavanja i prilagođavanja sopstvenom vidu upotrebe. Sjajno!

Specifikacije
 • Model MasterMouse Pro L
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Cooler Master
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 12000 DPI, Avago PMW3360 Optical
 • Broj tastera 8
 • Dodatno Izmenjiva leđa i bokovi miša za palm grip i claw grip rukovanje
  Detaljna podešavanja putem softvera
  Storm TactiX taster za pristup sekundarnim funkcijama i kreiranje kombinacija tastera
  RGB osvetljenje sa 16.7 miliona boja
  32-bitni ARM procesor sa 512 KB memorije za smeštanje profila
  Omron mikrosvičevi sa garantovanih 20 miliona klikova
 • Ergonomija Simetričan
 • Memorija 512 KB
 • Promena osetljivosti Da, podržana promena u letu
 • Dimenzije 125(130) x 67.8 x 38 mm
 • Masa 128 g
 • Garancija 2 godine

 

cm_mastermouse_27_s.jpg


Zavirimo li malo ispod haube, dobijamo još precizniju sliku o mogućnostima miša. On se bazira na odličnom Avago PMW3360 optičkom senzoru maksimalne rezolucije 12000 DPI, što obećava sjajne performanse. Podržani su LOD i Angle Snapping, a tu je i ARM procesor sa 512 KB memorije za smeštanje profila na sam miš. Naravno, broj profila koje možete napraviti je ogroman i ukoliko vam pet profila (sa četiri nivoa DPI podešavanja za svaki) nisu dovoljni, uvek možete pohraniti profile na skladišni disk svog računara.

cm_mastermouse_14_s.jpg

cm_mastermouse_15_s.jpg

Prisutno je 8 programabilnih tastera na mišu, od čega je jedan Storm TactiX taster. On je zadužen da menja ponašanje pojedinih tastera i omogućava pristup sekundarnim funkcijama. Tako efektivno imate 14+1 taster, ukoliko vam je tako nešto uopšte potrebno. Ono što je možda potrebnije pojedinim igračima je pristup dodatnim funkcijama preko ovog tastera, kao što je Rapid Fire.

cm_mastermouse_19_s.jpg


Podržano je Full RGB osvetljenje. To u praksi znači da možete birati bilo koju od 16.7 miliona nijansi. No, dopada nam se što i pored toga miš "ne šljašti" previše, jer je osvetljenje vrlo diskretno namešteno. Svetli uska traka na poziciji kraj korena dlana šake, zatim traka sa unutrašnje strane točkića, te delovi ispred bočnih tastera, što se sve može individualno precizno podešavati.

cm_mastermouse_17_s.jpg

Najzad, tu su i Omron mikrosvičevi, koji ovog puta dolaze sa garantovanih 20 miliona klikova kada je u pitanju njihov životni vek. Impresivno, zar ne? Kao što možete videti, miš raspolaže veoma zanimljivim karakteristikama koje ga sa pravom odmah svrstavaju u jedan od najpoželjnijih izbora na tržištu. Naročito ukoliko imamo u vidu preporučenu cenu od 60 evra, što zbilja nije previše za model ovakvih karakteristika. No, kako se miš ponaša u realnom radu? Pogledajmo...

Korišćenje

Softver

Softver, kao i apdejt firmvera, se može preuzeti sa zvaničnog sajta. U prepoznatljivom Cooler Master maniru, tu je specifičan dizajn za svaki proizvod, koji je opet takav da se iz "skina" softvera vidi da je reč o Cooler Master gejming proizvodu. Svakako se radi o izuzetno upotrebljivom softveru ogromnih mogućnosti.

cmmastermouse_soft1_s.jpg


Main Control, Macro i Library služe, redom, za podešavanje miša, snimanje makroa i smeštanje profila, uz opciono bekapovanje istih. U svakom trenutku je dostupna opcija menjanja slike za odgovarajući profil u softveru, što pomaže vizuelnom razlikovanju. Ukoliko i nemate potrebu za makroima i preciznim razvrstavanjima različitih podešavanja po profilima, svakako ćete ući u Main Control gde ćete imati obilje opcija na raspolaganju.

cmmastermouse_soft3_s.jpg


Pomenuti Main Control je podeljen na pet tabova. U primarnom, nazvanom Key Assignment, vršite osnovna podešavanja tastera miša. Naravno, možete ih ostaviti onakvim kakvim ih je Cooler Master osmislio, ali pretpostavljamo da ćete želeti da izmenite neke stvari. Takođe, imajte u vidu da je prisutan Storm TactiX taster, koji efektivno omogućava pristup sekundarnim funkcijama i kreiranju kombinacija tastera, što sve možete izvršiti iz drugog taba, Storm TX.

cmmastermouse_soft5_s.jpg


U LED sekciji, pogađate, možete precizno kontrolisati osvetljenje. Možete birati različite vrste osvetljenja, efekte, boju iz čitavog RGB spektra sa 16.7 miliona podržanih boja. U praksi, sve funkcioniše dobro. Možete odrediti statično ili "dišuće" osvetljenje, cikluse ponavljanja osvetljenja, podešavati osvetljenja na indikatorima, ugasiti osvetljenje potpuno ukoliko tako želite...U Sensor sekciji vršite podešavanja vezana za senzor svog miša. Osim osetljivosti po X i Y osama, možete precizno podešavati Angle Snapping i Lift Off distance, što su opcije koje će zahtevniji korisnici znati da cene, bez obzira da li je reč o igranju ili o radu u Windows OS-u.


cmmastermouse_soft4_s.jpg


Tu je i interesantna opcija optimizacije za podloge. Naime, možete dodati neku od CM podloga, ili pak ići na opciju Add a New Mousepad, gde držanjem levog dugmeta i povlačenjem miša po šemi koja se prikaže na ekranu možete dodatno optimizovati miša za rad na svojoj podlozi.


U praksi

Sve ovo izgleda i funkcioniše odlično u svakodnevnoj praksi, tako da su naša iskustva sa mišem bila veoma pozitivna. Čak nam je prijalo da malo "promenimo" i odmorimo ruku od gomile miševa za dešnjake i u tom smislu nam se MasterMouse Pro naročito dopao. Čak bismo mogli reći da je reč o ponajboljem simetričnom mišu koga smo probali. Danas još samo Steelseries misli na levoruke korisnike, kao i na osobe koje preferiraju simetrične miševe. Takvi korisnici nisu imali puno izbora u proteklom periodu i uglavnom se njihov izbor ograničavao na nižu kategoriju.

cm_mastermouse_10_s.jpg

Veliki adut CM miša jeste prilagodljivost ne samo u smislu simetrije, već i u smislu gripa. Kao što smo pomenuli, korisnik ima izbor između dve grupe dodataka u vidu leđa i bokova. Za Claw grip tu su leđa dužine 125 milimetara, a za Palm grip dužine 130 milimetara. Naizgled ćete misliti da se radi o "rezervama", pošto se na prvu zaista slabo razlikuju, ali kada obratite pažnju na dužinu i oblike, shvatićete o čemu se zapravo radi. Svi ovi dodaci imaju mikronanose, a bočni delovi blago teksturisane površine zarad boljeg držanja u ruci. Korisnici čak mogu da preuzmu šeme za 3D printer koje su besplatne i da izrade sopstvene bočne delove miša, ukoliko tako žele, te ga na taj način potpuno prilagode sebi.

cm_mastermouse_16_s.jpg

Ukupno gledano, miš jednostavno funkcioniše odlično. Sve radi bez trzavica ili ikakvih problema. Jedina stvar koju bismo izmenili na ovom modelu jeste položaj DPI prekidača. Ukoliko želite da izmenite osetljivost u letu, morate da ga "tražite" na donjem delu miša. To može biti nezgodno ukoliko, recimo, želite da prebacite osetljivost sa one na kojoj ste navikli da držite kalašnjikov na onu na kojoj ste navikli da držite snajper u CounterStrike-u. Nije reč o velikom problemu, ali ovo treba istaći. Ukoliko želite, možete nekom drugom tasteru dodeliti DPI switch funkciju.

Završni utisci

Cooler Master je sada već etablirano ime u svetu igračkih miševa, sa nekim modelima koje intimno smatramo najboljim u ponudi u određenoj cenovnoj kategoriji. Da sve bude još lepše, proizvođač se ne libi da eksperimentiše, isproba nove stvari, popuni ponudu modelima veoma sličnih karakteristika i cene, tako da i najprobirljiviji igrači imaju veliki izbor. Koliko to utiče na profitabilnost i poslovanje kompanije, to već ne možemo sa sigurnošću znati, ali pozdravljamo poslovnu praksu u kojoj na kraju običan korisnik ima jasne benefite.

cm_mastermouse_26_s.jpg


Zašto to ističemo? MasterMouse Pro L će imati očekivanu cenu od oko 60 evra. Za taj novac se zaista dobija puno - miš vrhunskih performansi sa odličnim senzorom, sjajnom prilagodljivošću, simetrije koja će mnogima pogodovati i kojoj će se mnogi obradovati jer je ponuda vrhunskih simetričnih miševa zaista tanka. Njegove mogućnosti prilagođavanja su impresivne, a uz odlično osmišljen sistem vidimo zaista lepu tržišnu perspektivu. Zaista je vraški teško naći mu manu.

cm_mastermouse_5_s.jpg

Imajući u vidu sve rečeno, verovatno vas neće iznenaditi što ovaj model nagrađujemo Highly Recommended priznanjem Benchmark sajta. Podsećamo, osim MasterMouse Pro L modela, u ponudi će se u dogledno vreme naći i S i Lite varijante, koje će imati i nešto nižu cenu u skladu sa karakteristikama, tako da će kupci pred sobom imati veoma dobar i raznovrstan izbor. Čestitke za Cooler Master na dobro obavljenom poslu

award_cm_mastermousepro_s.jpg


Prednosti:

- Odlično ponašanje u svakodnevnoj praksi, bez obzira da li je reč o igrama ili običnom radu
- Simetričan oblik miša, što će mnogi korisnici znati da cene
- Izmenjiva leđa i bokovi miša za palm grip i claw grip rukovanje i prateća prilagodljivost
- Storm TactiX taster za pristup sekundarnim funkcijama i kreiranje kombinacija tastera
- Omron mikrosvičevi sa garantovanih 20 miliona klikova
- Odličan propratni softver sa brojnim mogućnostima
- Performanse


Nedostaci:

- Taster za promenu DPI-ja na nezgodnom mestu - donjoj strani miša


Miševe na test ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Oculus Rift i stanje u VR svetu

Test: Cooler Master MasterPulse Over-Ear

10404
10405
10406
10407
10408
10409