Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterMouse MM520 i MM530 miševi (Video)

22.08.2017 10:03 | 1 Games
Test: Cooler Master MasterMouse MM520 i MM530 miševi (Video)

Cooler Master je definitivno rešio da podigne lestvicu kada je kvalitet miševa u pitanju. Na današnjem testu imamo to zadovoljstvo da se družimo sa dva nova, a opet tako poznata miša. Postoji i razlog zašto vam ih zajedno predstavljamo. Reč je o izuzetno kvalitetnim predstavnicima, ali i gotovo nestvarno unapređenim naslednicima. Upravo zbog toga se osećamo maltene ponosno kada sagledamo koliko se odmaklo za samo nekoliko godina. Danas više praktično nema greške kada su gejming miševi u pitanju, a Cooler Master je svakako jedan od najzaslužnijih za takav razvoj događaja.

Cooler Master MasterMouse MM520 i MM530

Filip Majkić

Kada je svojevremeno ušao na tržište miševa u velikom stilu, tada pod CM Storm brendom, Cooler Master je izmenio nekoliko bazičnih pravila i postulata. Taman kako su drugi, etablirani proizvođači počeli da poskupljuju svoje proizvode i papreno naplaćuju “gaming” oznaku, Cooler Master je došao da izbalansira stvari i postavi ih na svoje mesto. Kompanija je postala prepoznatljiva po izvanrednom odnosu uloženog i dobijenog. Zahvaljujući tome, kao i širokoj paleti proizvoda koji su pokrivali ne samo različite cenovne rangove, već i različite tipove korisnika, stekao je mnoštvo verne publike.

 


Danas, u najboljem maniru kompanije koja želi da ponudi nešto drugačije, a da to ne košta “boga oca”, Cooler Master je osvežava svoju paletu miševa. Ovaj put CM miševi stižu pod MasterMouse oznakom. Do nas su stigli MasterMouse MM530 i MM520, ali iza komplikovane i ne baš sasvim razgovetne oznake se kriju naslednici Mizar i Spawn miševa. U tom DNK se zapravo i ogledaju glavne razlike između njih, budući da su ovi miševi po mnogo čemu – zapravo identični.


cmmmouse520530_17_s.jpg


Tako male, a krucijalne razlike

Spawn, pa Xornet, pa Xornet II...Mizar, Alcor...to su sve miševi koji su predstavljali duhovne prethodnike modela MM520 i MM530. Spawn je bio klasičan Claw Grip miš koji je postao poznat po izbočini na desnoj strani koja je olakšavala ovakav tip držanja, i svakako se po tome izdvajao od ostatka ponude. Nasuprot tome, Mizar je bio miš “klasičnog oblika”, pravljen za Palm Grip, odnosno oslanjanje dlanom o miš.  Ovakvu dizajnersku zamisao zatičemo i danas! MM520 je Claw Grip miš i naslednik Spawn-a, dok je MM530 Palm Grip miš i naslednik Mizar-a.


cmmmouse520530_7_s.jpg


Osim oblika, šta još razlikuje ove miševe? Rekli bismo – ništa. No, oblik, dimenzije i osećaj u ruci i jesu nešto po čemu se taktilni proizvodi poput miševa i razlikuju ponajviše i nekim korisnicima to najviše znači. Drugima, pak, najviše znače glajderi i senzor. Kada je senzor u pitanju, zatičemo interesantnu situaciju. Jedan miš koristi Pixart, a drugi Avago brending, iako se radi o identičnom 3360 senzoru od 12000 DPI. Da pojasnimo, Avago i Pixart su sklopili sporazum o kroslicenciranju, nakon čega je Avago izašao sa tržišta optičkih senzora, a Pixart nastavio da proizvodi njegove senzore. Kako god, u suštini, miševi koriste identične senzore – ako i grešimo, zaista nismo u stanju da osetimo i vidimo razliku u bilo kom pogledu.


cmmmouse520530_8_s.jpg


Podjednako važna informacija jeste da je kvalitet izrade identičan, odnosno da su u pogledu izrade ovi miševi veoma, veoma slični. Naravno, izuzmemo li njihove oblike. No, osećaj pod prstima, kvalitet plastike, gumirani delovi, sve odaje utisak da se radi o strahovito bliskim srodnicima. Sve je na svom mestu, a nama se posebno dopada veoma hrapava gumirana površina na bokovima MM530, odnosno na desnom boku MM520 (nije nam najjasnije zašto nema ove površine na levom boku MM520). Obzirom da se i blago savija, zaista imamo utisak da će miševi vrlo čvrsto stajati u ruci nakon dugih gejming sesija i uprkos znojavim šakama.


cmmmouse520530_12_s.jpg


Što se glajdera tiče, malo su drugačijih oblika, ali su relativno sličnih površina. U oba slučaja su vrlo primereni upotrebi kakva je zamišljena, a treking je na oba miša deklarisan na 250 IPS. Još jedna novina koju oba miša donose su PBT tasteri. Slično kao kod tastatura, reč je o specijalnoj plastici koja je upotrebljena za glavne tastere miša. Ova plastika je deblja od standardne i izrađuje se posebnim procesom tokom koga se dodatno ojačava. Omron mikrosvičevi sa životnim vekom od 20 miliona klikova se prosto podrazumevaju.


cmmmouse520530_22_s.jpg

cmmmouse520530_23_s.jpg

Milan Neregistrovan korisnik
Kad se očekuju u prodaji?

Test: Cooler Master MasterPulse MH320 (Video)

Bežični Logitech gejming miševi: G903 i G703

10404
10405
10406
10407
10408
10409