Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterMouse MM520 i MM530 miševi (Video)

22.08.2017 10:03 | 2 Games
Test: Cooler Master MasterMouse MM520 i MM530 miševi (Video)

Cooler Master je definitivno rešio da podigne lestvicu kada je kvalitet miševa u pitanju. Na današnjem testu imamo to zadovoljstvo da se družimo sa dva nova, a opet tako poznata miša. Postoji i razlog zašto vam ih zajedno predstavljamo. Reč je o izuzetno kvalitetnim predstavnicima, ali i gotovo nestvarno unapređenim naslednicima. Upravo zbog toga se osećamo maltene ponosno kada sagledamo koliko se odmaklo za samo nekoliko godina. Danas više praktično nema greške kada su gejming miševi u pitanju, a Cooler Master je svakako jedan od najzaslužnijih za takav razvoj događaja.

Filip Majkić

Kada je svojevremeno ušao na tržište miševa u velikom stilu, tada pod CM Storm brendom, Cooler Master je izmenio nekoliko bazičnih pravila i postulata. Taman kako su drugi, etablirani proizvođači počeli da poskupljuju svoje proizvode i papreno naplaćuju “gaming” oznaku, Cooler Master je došao da izbalansira stvari i postavi ih na svoje mesto. Kompanija je postala prepoznatljiva po izvanrednom odnosu uloženog i dobijenog. Zahvaljujući tome, kao i širokoj paleti proizvoda koji su pokrivali ne samo različite cenovne rangove, već i različite tipove korisnika, stekao je mnoštvo verne publike.

 


Danas, u najboljem maniru kompanije koja želi da ponudi nešto drugačije, a da to ne košta “boga oca”, Cooler Master je osvežava svoju paletu miševa. Ovaj put CM miševi stižu pod MasterMouse oznakom. Do nas su stigli MasterMouse MM530 i MM520, ali iza komplikovane i ne baš sasvim razgovetne oznake se kriju naslednici Mizar i Spawn miševa. U tom DNK se zapravo i ogledaju glavne razlike između njih, budući da su ovi miševi po mnogo čemu – zapravo identični.


cmmmouse520530_17_s.jpg


Tako male, a krucijalne razlike

Spawn, pa Xornet, pa Xornet II...Mizar, Alcor...to su sve miševi koji su predstavljali duhovne prethodnike modela MM520 i MM530. Spawn je bio klasičan Claw Grip miš koji je postao poznat po izbočini na desnoj strani koja je olakšavala ovakav tip držanja, i svakako se po tome izdvajao od ostatka ponude. Nasuprot tome, Mizar je bio miš “klasičnog oblika”, pravljen za Palm Grip, odnosno oslanjanje dlanom o miš.  Ovakvu dizajnersku zamisao zatičemo i danas! MM520 je Claw Grip miš i naslednik Spawn-a, dok je MM530 Palm Grip miš i naslednik Mizar-a.


cmmmouse520530_7_s.jpg


Osim oblika, šta još razlikuje ove miševe? Rekli bismo – ništa. No, oblik, dimenzije i osećaj u ruci i jesu nešto po čemu se taktilni proizvodi poput miševa i razlikuju ponajviše i nekim korisnicima to najviše znači. Drugima, pak, najviše znače glajderi i senzor. Kada je senzor u pitanju, zatičemo interesantnu situaciju. Jedan miš koristi Pixart, a drugi Avago brending, iako se radi o identičnom 3360 senzoru od 12000 DPI. Da pojasnimo, Avago i Pixart su sklopili sporazum o kroslicenciranju, nakon čega je Avago izašao sa tržišta optičkih senzora, a Pixart nastavio da proizvodi njegove senzore. Kako god, u suštini, miševi koriste identične senzore – ako i grešimo, zaista nismo u stanju da osetimo i vidimo razliku u bilo kom pogledu.


cmmmouse520530_8_s.jpg


Podjednako važna informacija jeste da je kvalitet izrade identičan, odnosno da su u pogledu izrade ovi miševi veoma, veoma slični. Naravno, izuzmemo li njihove oblike. No, osećaj pod prstima, kvalitet plastike, gumirani delovi, sve odaje utisak da se radi o strahovito bliskim srodnicima. Sve je na svom mestu, a nama se posebno dopada veoma hrapava gumirana površina na bokovima MM530, odnosno na desnom boku MM520 (nije nam najjasnije zašto nema ove površine na levom boku MM520). Obzirom da se i blago savija, zaista imamo utisak da će miševi vrlo čvrsto stajati u ruci nakon dugih gejming sesija i uprkos znojavim šakama.


cmmmouse520530_12_s.jpg


Što se glajdera tiče, malo su drugačijih oblika, ali su relativno sličnih površina. U oba slučaja su vrlo primereni upotrebi kakva je zamišljena, a treking je na oba miša deklarisan na 250 IPS. Još jedna novina koju oba miša donose su PBT tasteri. Slično kao kod tastatura, reč je o specijalnoj plastici koja je upotrebljena za glavne tastere miša. Ova plastika je deblja od standardne i izrađuje se posebnim procesom tokom koga se dodatno ojačava. Omron mikrosvičevi sa životnim vekom od 20 miliona klikova se prosto podrazumevaju.


cmmmouse520530_22_s.jpg

cmmmouse520530_23_s.jpg

U praksi

Sve u svemu, verovatno ste do sada shvatili da su glavne razlike u obliku. Ponovićemo još jednom, MM520 je Claw Grip, MM530 je Palm Grip miš i u zavisnosti od sopstvenih navika trebate da se opredelite za jedan ili drugi. Nama se lično MM520 možda i više sviđa, ali to nije razlog da i vi budete istog mišljenja. Jednostavno, Cooler Master je u ove miševe ugradio identičan hardver, a na vama je da se opredelite za jedan od njih u zavisnosti od oblika.


cmmmouse520530_9_s.jpg


Možda je na naš izbor uticalo to što smo se sa ovim miševima siti naigrali, ali nam se svakako više sviđa Claw Grip u napetim situacijama kada snajperi vrebaju iza svakog ćoška, dok mi sa ubogim polupraznim kalašem pokušavamo da odbranimo čast tima i izdržimo dovoljno dugo da svi odletimo u vazduh od postavljene bombe. Pored CounterStrike-a, miševe smo probali u neizbežnoj Doti, kao i igrama Doom, StarCraft II i u drugim igrama gde preciznost miša i njegovi pokreti dolaze do posebnog izražaja.


cmmmouse520530_11_s.jpg


Još jedna zajednička stavka za miševe je RGB osvetljenje u tri zone. Naime, na postolju za dlan je smešten logo Cooler Mastera, pri donjem delu se nalazi posebna traka koja svetli, a svetle i točkić i tasteri za promenu DPI-ja. Kako je reč o RGB osvetljenju, isto možete postaviti u neku od 16.7 miliona boja, a takođe i podesiti da rade u nekoj kombinaciji efekata (pulsiranje, brza promena, uniformno osvetljenje...ili potpuno gašenje, ako tkao želite). Sve se obavlja iz softvera.


cmmmouse520530_13_s.jpg


Softver

Cooler Master takođe za ove miševe, baš kao i za druge miševe iz MasterMouse serije, koristi jedinstvenu aplikaciju iz koje se mogu kontrolisati periferije, apdejtovati softveri, firmveri, pokretati pojedinačne aplikacije namenjene konkretnom mišu ili tastaturi. Očito su davno za nama dani kada je Cooler Master insistirao na minimalizmu, ali verujemo da se opredelio za ovakav softver zbog zahteva samih kupaca i to je u redu. Uostalom, sada i po tom kriterijumu staju u rang prvorazrednih igrača.


cmmmouse520530_15_s.jpg


Na priloženim fotografijama možete videti kako softver izgleda. Kako MasterMouse MM530 i MM520 imaju identične opcije, zadržali smo se na jednom mišu. Aplikacija je jednostavna i bazira se na već oprobanom receptu. Main Control, gde podešavate sve opcije, Macro odakle podešavate makroe i Library gde smeštate ili pozivate profile, sve smo to već ranije gledali. Na donjem delu se nalazi pet profila čija podešavanja možete pozvati, sa po četiri nivoa podešavanja DPI u svakom profilu, pri čemu su sva zamisliva podešavanja omogućena.

Key Assignment služi da promenite funkcije tasterima miša, dok TactiX omogućava da se aktiviraju sekundarne funkcije kako biste mogli da kreirate specifične kombinacije, što može biti posebno korisno u igrama sa velikim brojem komandi koje trebaju biti brzo dostupne. LED služi za podešavanje osvetljenja, a iako osvetljene površine nisu velike, i dalje imamo dosta opcija, kompletan spektar RGB boja, mogućnost statičkog ili dinamičkog osvetljenja, prelivanja, pulsiranja i drugih kombinacija. Naravno, možete osvetljenje u potpunosti isključiti ukoliko tako želite.


cmmmouse520530_16_s.jpg


Najzad, tu su i Sensor i OS Sensitivity. Potonji se odnosi na osnovna podešavanja miša u Windowsu, što faktički možete da promenite odavde, u neku ruku iz reskinovanih kontrola. Ovo je pogodno jer na jednom mestu imate i ove osnovne kontrole, pa ne morate da pokrećete odvojenu aplikaciju Control Panela. Sensor stavka omogućava detaljna podešavanja DPI-ja, ali i podešavanje Angle Snapping i Lift Off funkcija, što će svi iole upućeniji korisnici toplo pozdraviti. Tu je i opcija dodavanja specijalnih optimizacija za pojedine Cooler Master podloge za miša, što je takođe interesantan detalj.

 

Završni utisci

Miševima koje smo dobili na testiranje smo izuzetno zadovoljni. Njihova cena će na našem tržištu iznositi oko 55-60 evra, što ih stavlja u rang mejnstrim gejming miševa, što oni u najmanju ruku i jesu. Sa optikom kakva je nekada bila rezervisana samo za udarne modele gejming miševa, veoma kvalitetnom završnom obradom, ali i izborom koji se ostavlja korisniku u pogledu načina na koje će miševe koristiti, MasterMouse serija zaista utvrđuje svoje mesto na tržištu u nimalo bezazlenoj konkurenciji u kojoj se, stičemo utisak, gotovo svake nedelje pojavljuje neki novi brend koji želi svoje parče kolača.Ono što nas oduševljava jeste što Cooler Master ne pokušava da veštački uveća cene svojih proizvoda i razvrsta ih u različite kategorije. MM530 i MM520 su zapravo isti, iako tako različiti. Na vama je da odaberete da li želite Claw Grip ili Palm Grip. Autoru ovih redova za nijansu više prija MM520 zbog Claw Gripa, ali je sasvim jasno i razumljivo zašto bi se bilo koji od naših čitalaca opredelio za MM530, koji je tradicionalnijeg oblika. Za koji god od ovih miševa da se opredelite, nećete pogrešiti. Miks njihovih osobina ih zaista uzdiže od cenovne konkurencije i zbog toga ovi miševi zasluženo osvajaju Highly Recommended priznanje Benchmark sajta.


award_cm520530_s.jpg


Prednosti:

- Odličan odnos uloženog i dobijenog
- Različiti oblici za različito korisničko iskustvoi
- Performanse miševa zahvaljujući odličnom senzoru
- Kvalitet izrade

Nedostaci:

- (Uslovno) MM520 neće odgovarati svakome zbog oblika
- Bez ozbiljnijih nedostataka


Cena: oko 55-60 evra

Miševe na testiranje ustupio Cooler Master.

Milan Neregistrovan korisnik
Kad se očekuju u prodaji?

Test: Cooler Master MasterPulse MH320 (Video)

Bežični Logitech gejming miševi: G903 i G703

10404
10405
10406
10407
10408
10409