Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MASTERLIQUID PL240 FLUX (Video)

26.01.2022 12:21 | 0 Hardver
Test: Cooler Master MASTERLIQUID PL240 FLUX (Video)

MASTERLIQUID PL240 FLUX je najnoviji član prestižne serije Cooler Master prekonfigurisanih sistema vodenog hlađenja za centralne procesore. Nova redizajnirana glava, lepši vizuelni aRGB efekti, efikasniji ventilatori su dovoljni aduti u borbi sa jakom konkurencijom. Ono što je najbolje u svemu je činjenica da FLUX kuler radi bolje od prethodnika, dopuštajući automatskim overkloking sistemima da ubrzaju procesore do visokih frekvencija i to bez ikakve asistencije korisnika...

Moramo priznati da dugo nismo videli novi model vodenog hlađenja iz prestižne Cooler Master Master Liquid Pro serije. Konačno pred nama je MASTERLIQUID PL240 FLUX. Iako, svi dobro poznajemo ovakav sistem hlađenja za centralne procesore i na konstataciju mnogih korisnika da tu nema mnogo toga novog da se doda i uradi, proizvođači se trude da iz generacije u generaciju ugrade neka fina poboljšanja i tako unaprede radne performanse.
 
 
To se pre svega odnosi na glavne elemente jednog ovakvog rashladnog sistema: pumpu, radijator i  naravno ventilatore. Često se i sami pitamo zašto proizvođači ne ugrade veće radijatore dvostruke debljine kako bi povećali rashladni kapacitet, ali industrijski standard u ovoj klasi je postavio tačno predviđene specifikacije i standarde radijatora koje je uskladio sa snagom pumpe. Kompanija Asetek je ta koja je dizajnirala AiO koncept i praktično postavila standarde i patent za ovakvo rešenje kompaktnog vodenog hlađenja, tako da ostali proizvođači (CM, NZXT, Corsair, Arcitc i ostalih) moraju poštovati takve smernice. Jednom rečju ne očekujte u skorije vreme veće tj. deblje radijatore u ovoj klasi kulera.

Karakteristike i mogućnosti

Sad je sasvim jasno šta je bio glavni fokus unapređenja u konkretnom primeru ovog Masterliquid PL240 FLUX modela. Pre svih to je rashladna glava sa pumpom i velikim bakarnim hladnim blokom.  I odmah primećujemo razliku u odnosu na stari Masterliquid Pro koji je imao visoki cilindrični oblik glave, dok novi FLUX ima daleko manji profil, elegantniji je, lepši i lakše se montira.
 
mliq1s.jpg
 
CM je morao da iz temelja redizajnira strukturu glave koja i dalje koristi sistem dvostrukih komora kako bi razdvojio dotok sveže hladne tečnosti za rashladni blok kojim se hladi centralni procesor i tople tečnosti koja se zagreva u procesu hlađenja motora pumpe. Spomenućemo i detalj da ovaj FLUX model koristi keramički ležaj motora pumpe radi manjeg zagrevanja. Komore su tako dizajnirane da tok rashladne tečnosti cilja direktno tzv. vruće tačke čime se brže vrši proces razmene toplote. Jer ne zaboravite da se novi procesori neravnomerno greju i stvaraju kritično tople tačke na hladnjaku, obzirom da u kratkom vremenu emituju veliku količinu toplotne energije na maloj površini tzv. “heat spot-ova”.
 
Pored toga je trebalo optimizovati pritisak vode i njen protok u zatvorenom sistemu kakav je AiO čime bi se dodatno poboljšale performanse. Da bi se to učinilo, moraju se na pravi način sinhronizovati karakteristike broja obrtaja impelera kako bi se rad pumpe doveo u potpuni sklad sa karakteritikama bakarnog rashladnog bloka. A njegova površina koja dodiruje hladnjak procesora je povećana i uz to bolje leži, ostvarujuću veću površinu kontakta u odnosu na ranije modele. U kontekstu gustine mikrokanala kroz koje se propušta rashladna tečnost, debljina glavnog bloka je fino podešena kako bi se postigao efekat maksimalnog transfera toplote sa zagrejanog centralnog procesora tokom njegovog rada pod punim opterećenjem.
 
mliq2s.jpg
 
Sve to u kontekstu novih modela procesora koji povlače veliku količinu električne energije i time oslobađaju značajnu količinu toplotne energije. Klasičan primer je novi Intel Core 12. generacije u svojoj trenutno najjačoj verziji koji u trenucima maksimalnog turbo koraka, povlači preko 270W električne energije. Ovde se krije druga zamka jer je bitno pored efikasnog transfera toplote i disipacije u okruženje, povesti računa o tome da sistem hlađenja tokom rada ne bude previše glasan jer džabe vam brza pumpa i jaki ventilatori ako će da prave nesnosnu buku pored glave.
 
Zato je CM kod ovog modela upotrebio unapređene Air Balance ventilatore sa prstenom koji zapravo pravi interkonekciju na spoljnoj ivici pojedinačnih SickleFlow propelera. Time se smanjuju vibracije tokom maksimalnog broja obrtaja i povećava njegova stabilnost u radu, održavajući tačan razmak između unutrašnjeg zida kućišta ventilatora i i prostora u kome se okreću propeleri, a to je prostor u kojem se postiže zona povišenog vazdušnog pritiska. Unutrašnji zid kućišta ventilatora ima zakošeni obod kako bi se pojačao efekat usmerenog protoka svežeg vazduha čime se zapravo postiže taj efekat povećanog vazdušnog pritiska u cilju boljeg hlađenja i tišeg rada.
 
Montira se lako uz pomoć već proverenih i viđenih rešenja kod sličnih Cooler Master AiO kulera. U slučaju MasterLiquid Pro FLUX modela je dodat i mehanizam za montiranje Intel LGA1700 procesora tj. ovih najnovijih Core modela 12. generacije.
 
mliq3s.jpg
 
Od nekih dodatnih karakteristika pomenimo zero RPM mode ugrađenih ventilatora, čijim radom upravljate kroz BIOS ili prateći softverski alat matične ploče, kada je moguće odrediti prag temperature procesora na kome će se isključiti rad ventilatora i time ovaj FLUX postati potpuno bešuman u radu. Inače su ventilatori tihi jer startuju od neprimetnih 650 obrtaja do maksimalnih 2300 obrtaja u minutu oglašavajući se maksimalno sa nekih 35 dB buke.
 
Druga i detalj koji donosi novi Masterliquid Pro FLUX na koji vam skrećemo pažnju je druga generacija adresibilnog RGB osvetljenja za koji vam ne treba poseban softver već onaj koji dobijate uz matičnu ploču obzirom da svi noviji modeli podržavaju ovu funkciju. Ova funkcija dozvoljava korisnicima kontrolu više aRGB uređaja povezanih pomoću odgovarajućeg produžnog kabla tj. razdelnika ili splitera kako ga već zovete, koji je povezan za CM kontrolerom. On se inače isporučuje u pakovanju ovog kulera.
 
Dolazimo do onog ključnog dela – kako ovaj FLUX zaista radi i ponaša se u realnim uslovima korišćenja. Dakle, ne očekujte neki spektakularan proboj performansi jer to realno nije moguće. Niti je ovaj FLUX razlog da momentalno bacite svoj postojeći  AiO i zamenite ga novim Masterliquid Pro modelom. Ali jeste bolji i to se vidi u onim finim detaljima kada je u pitanju rad novih procesora, kao što su neznatno kraće vreme renderinga pojedinačne scene od par sekundi ili veće PBO I XFR2 overkloking vrednosti.

 
Performanse:
 
BlenderGraph.png
 
TemperatureGraph.png
 
Highestfreqgraph.png
 
Bukagraph.png
 
Novi procesori poput našeg Ryzen 7 5800X imaju pametan AI algoritam koji pomoću mreže senzora raspoređenih na samom jezgru procesora, prepoznaje bolji kuler tako da procesor gura do krajnjih limita tj. većih frekvencija, a u našem slučaju je to čak 5219MHz za pojedinačno najbrže jezgro, primetno više u odnosu na do sada testirane modele vodenog hlađenja ovog tipa. Možda vam to grafikoni u našem videu i ne oslikavaju na pravi način u prvi mah, jer AMD Sense Mi telemetrija i njen AI algoritam kad god osete prostor guraju procesor više i brže i to u deliću sekunde, a što je nekada zaista teško izmeriti jer se radi o finesama i to onim najsitnijim detaljima koji su možda nekima suštinski manje bitni, ali entuzijastima i onima koji hoće stalno više i bolje - su od odlučujućeg značaja.
 
mliq4s.jpg
 
I još jedan detalj kada smo kod utisaka u radu, primetićete da softver za monitoring prijavljuje da se pumpa vrti na brojkama koje prelaze pomalo neverovatnu vrednost od 9000 obrtaja u minuti. Naravno, to ne odgovara stvarnom stanju, a posledica je činjenice korišćenja nove tehnologije koju koriti Cooler Master, a koju još uvek ne prepoznaju matične ploče na najbolji način. U tim situacijama podelite vrednost sa 3 i dobićete pravi broj obrtaja pumpe ili pak ukoliko je dostupan neki firmware za matičnu ploču novijeg datuma – obavezno ga ažurirajte!

Finalni utisci

Naposletku ide i naša preporuka  - ukoliko baš sada planirate nabavku jednog ovakvog kulera ili je pak došao trenutak za zamenu postojećeg, obavezno uzmite u obzir novu Master Liquid Pro FLUX seriju koja se pravi u verziji radijatora od 240mm ili 360mm. Cena za prvi je oko 170, a za model sa većim radijatorom oko 200€.
 
 
________________________________________________________

 
Prednosti:
- Tiho i efikasno hlađenje u radu
- Lepo dizajnirana glava sa diskretnim aRGB efektima
- Dobri AirBalance ventilatori
- Dobre performanse
- Oprema
- 5 godina garancije
 
Nedostaci:
- Skup
 
CENA: 170€

Test: Cooler Master Masterbox NR200P MAX (Video)

Test: Cooler Master HAF 500 Homecoming Classic (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209