Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB (Video)

12.01.2019 19:04 | 2 Hardver
Test: Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB (Video)

Svako ko iole brine o tome da mu procesor bude u top kondiciji, poželeti jedan ovako napredan sistem hlađenja. Ukoliko ne želite da se vaš višejezgarni CPU “znoji” tokom zahtevnih operacija, Master Liquid ML360R RGB je zaista dobro rešenje. Čak i cena nije ...

Moramo priznati da Cooler Master ima prilično visok ritam predstavljanja novih rešenja kada su u pitanju PC proizvodi na kojima je fokus njihove poslovne aktivnosti. Bez obzira da li su u pitanju kućišta, tastature ili rashladni sistemi, konkurencija se nalazi pod baražnom vatrom Cooler Master proizvoda, nametajući prilično oštar tempo koji retko ko može da prati. Na veliku radnost krajnjih korisnika, ovi proizvodi sadrže gomilu aktuelnih opcija i mogućnosti, čime su uvek u vrhu liste želja prilikom nabavke nabrojanih PC komponenti. 

Tako je i ovog puta jer imamo priliku da vam predstavimo MasterLiquid ML360R RGB AiO, prekonfigurisani sistem vodenog hlađenja sa opcijom RGB svetlosnih efekata i radijatorom veličine 360 mm. Radi se o kategoriji najačih AiO sistemima sa telom hladnjaka koje ima prilično veliki kapacitet hlađenja što svakako doprinosi postizanju visokih performansi i maksimalnih radnih frekvencija centralnog procesora.

Pre određenog vremena smo testirali sličan AiO sistem Master Liquid ML240R RGB i utvrdili kako je Cooler Master prilično podigao kvalitet i efikasnost svojih rashladnih rešenja na bazi hlađenja vodom. Specijalna struktura toplih i hladnih komora u rashladnoj glavi sistema, zatim veći promer creva, specijalno dizajnirano saće na radijatoru, su samo neki od detalja zbog koga su Cooler Master AiO MasterLiquid sistemi na vrhu liste želja naprednijih korisnika.

CMML360RRGB1s.jpg

Kako i ne bi, kada je prednost hlađenja vodom u poređenju sa vazdušnim modelima kulera tako očigledna, a pri tome matična ploča tripi osetno manji mehanički stres jer se disipaciona površina premestila pod okrilje predviđenih pozicija na kavezu kućišta. Time je omogućeno da sam hladnjak bude osetno većih dimenzija i efektivne površine za predaju toplote, pa se u slučaju ML360R RGB modela razbaškario na čitavih 36 cm dužine i pri tome uposlio čak tri 12 cm ventilatora kako bi što brže ohladio rashladnu tečnost unutar sistema.

Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB - karakteristike

Cooler Master se potrudio da svoj premijum MasterLiquid učini impresivnim već od prvog trenutka kada se susretnete sa pakovanjem. Ogromna kutija stiže sa veoma bogatim pakovanjem što se posebno odnosi na veliki izbor pomoćnih kablova, adaptera i svega što možete zamisliti kako vam nijedna sitnica ne bi pokvarila užitak instalacije ovog naprednog CPU kulera. U tom pogledu mu nema ravnog, bar kada su u pitanju slični AiO sistem kokurentskih kompanija. Ovo je posebno važno u pogledu ugrađene RGB funkcije i opcija povezivanja u cilju kontrole i sinhronizacije sa ostalim RGB uređajima u PC računaru. Neodstatak određenog adaptera, račve ili konektora zna da bude prava noćna mora prilikom želje da svetlosne efekte učinimo što lepšim i u skladu sa radom ostalih komponenti, pa otuda potez CM-a da u pakovanju isporuči čak i delove koji nisu neophodni samo za prvu ugradnju, svakako pozdravljamo i posebno cenimo.

CMML360RRGB2s.jpg

Ovaj rashladni sistem je impresivan i pod rukom. Ogromno telo radijatora obećava već na prvi susret, a dobrom utisku doprinose i “deblja” creva koja su za ovu priliku obložena pancirnom košuljicom kako bi se sačuvala od mehaničkog oštećenja prilikom ugradnje. Glava sa pumpom je izrađena u formi dvostruke komore, a obzirom na dokazano efikasan rad je praktično ostala nepromenjena u odnosu na ML240R RGB model.

Glavni faktor koji utiče na natprosečno dobar učinak hlađenja je svakako 360x120x25 mm veliki radijator koji se dužinom pruža čitavom horizontalom ili vertikalom velikih midi tower kućišta. Telo radijatora je u potpunosti izrađeno od aluminijuma. Konfiguracija tela dopušta da se ugrade tri 120 mm ventilatora za brže oslobađanje toplote. Tome doprinose i sitna aluminijumska rebra koja su tu da povećaju korisnu površinu predaje toplotne energije, a pri tome su tako dizajnirana da smanje otpor vazdušnom strujanju koje proizvode ventilatori. Zbog svoje veličine, ovaj radijator kao i čitav AiO sistem “ne pasuje” u svako kućište i pre nabavke obavezno proverite da li vaš midi tower prima 360 mm radijatore.
 CMML360RRGB3s.jpg

 

Sledeći na listi specijaliteta ML360R RGB modela je konstrukcija rashladne glave sa pumpom i dve komore. Laka konstrukcija od fiberglasa i polipropilena omogućuje laku ugradnju uprkos prilično velikim dimenzijama. Sa druge strane pomenuti materijali sprečavaju hemijsku reakciju između različitih legura metala koji izazivaju efekat “galvanske korozije”, pojavu koja nakon određenog vremena može smanjiti protok rashladne tečnosti na ključnim pozicijma sistema hlađenja i time tokom vremena degradiraju performanse hlađenja. Sama konstrukcija pumpe je napravljena tako da tokom rada što lakše podnese mehanički stres i eliminiše sporedne efekte korozije i oksidacije. Estetski detalj je napravljen ugradnjom RGB difuzora koji pravi svetlosne efekte dajući poseban izgled u radu ovog AiO sistema.

Veliki rashladni blok koji naleže na površinu centralnog procesora je izrađen od bakarne legure i raspolaže specijalno urezanim mikro-kanalima kako bi maksimalno povećao površinu kontakta sa vodom i tako brzo preneo toplotu sa CPU čipa. Za protok vode iz glave u radijator i obrnuto su zadužena creva koja su povezana štelujućim “L” holenderima sa glavom i pumpom. Ona su osetno većeg promera nego na nekim ranijim AiO modelima. Dužina creva je neznatno veća od onih na manjem ML240R modelu što vidimo kao potencijalnu manu jer je samo telo radijatora veće, pa creva treba da dohvate do pozicije CPU ležišta na matičnoj ploči. Jedna od poteškoća sa kojom smo se susreli tokom instalacije ovog AiO sistema, a koju smo na kraju krajeva ipak nekako rešili, mada nam pancirna košuljica jasno svedoči da su creva napregnuta kako bi pronašla idealnu putanju do rashladne glave. Na kraju, moramo pohvaliti jednostavan, ali efikasan mehanizam kačenja glave za postojeće AM4  nosače na AMD pločama.

CMML360RRGB4s.jpg

Dodatni element hlađenja predstavljaju tri prateća ventilatora iz MasterFan serije - MF120R RGB sa adresibilnom RGB funkcijom koja proizvodi veoma atraktivne svetlosne efekte posebno kada se tri ovakva ventilatora nađu jedan pored drugog. Srpasti propeleri su izrađeni od providnog ABS materijala kako bi svetlosni efekti bili što upečatljiviji. Ventilatori rade u rasponu od 650-2000 obrtaja u minuti, koriste tzv “rifle bearing” ležaj, sličan biksni, ali sa boljim podmazivanjem jer ima spiralu koja poput pumpe podmazuje ležaj motora produžavajući radni vek i smanjujući buku u radu. Ona je podnošljiva jer prilikom srednje intezivnog opterećenja iznosi oko 51.5dB što je sasvim prihvatljivo, ali sa ipak primetnom, bučnijom rezonancom tokom ubrzanja radnog režima. Ventilatori raspolažu opcijom PWM kontrole.
 CMML360RRGB5s.jpg

Svaki od tri ventilatora ima duple kablove. Jedan za napajanje i jedan za aRGB kontrolu, pa tome dodajte još jedan takav par na glavi za hlađenje. Oni za napajanje se povezuju direktno sa matičnom pločom preko odgovarajućeg račvastog adaptera, a oni za sinhronizaciju i upravljanjem radom RGB svetlosnih efekata mogu se povezati direktno sa odgovarajućim aRGB konektorom na matičnoj ploči ili u namenski RGB kontroler koji stiže u pakovanju ML360R RGB AiO sistema, a koji upravlja svelom putem kombinacije prisutnih tastera. Dotični ima magnet kojim se kači na metalnu konstrukciju kaveza kućišta.

Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB – performanse

Test konfiguracija:

CPU:

AMD Ryzen 7 2700X

MB: ASRock X470 Taichi Ultimate
Cooling:

Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB

RAM: 2x8GB HyperX PREDATOR DDR4-3333
VGA: Sapphire Radeon R285
Case Cooler Master Master Case H500M
SSD: Kingston A400 240GB
HDD: Barracuda Compute ST3000DM
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

Temperature ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith Prism
Cooler Master Hyper 411R
Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
0 25 50 75 100
manje je bolje (C)
Buka ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith Prism
Cooler Master Hyper 411R
Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)

Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB – utisci u radu

Iskustvo u radu sa ovim neuobičajeno velikim AiO sistemom hlađenja je definitivno protkano boljim osećajem kada je u pitanju osnovna potreba hlađenja centralnog procesora, ali i bolje provetrenosti čitavog sistema jer tri ventilatora značajno ubrzavaju proces cirkulacije vazduha u kućištu računara.

Postupak instalacije se pretvara u proceduru koja je ispunjena zadovoljstvom sklapanja jer sve pozcije montiranja su pokrivene potrebnim delovima tako da vam ostaje da se prepustite proceduri finog podešavanja i pronalaska idealne pozicije. Podrazumeva se da volite da sklapate računare i da osećate zadovoljstvo tom prilikom.

Izduženo telo radijatora praktično ima dve moguće pozicije: na gornjem delu i na frontalnoj vertikali midi tower kućišta, vodeći računa kako bi, ne baš dugačka creva našla idealan put do CPU podnožja bez dodatnog naprezanja ili usukivanja što im svakako šteti na duži period.

CMML360RRGB6s.jpg 
Možda jedina poteškoća u vezi instalacije je sređivanje i pronalazak idealne rute za mnogobrojne kablove. Pretpostavka je da imate dobro midi tower kućište, a u našem slučaju MasterCase H500M je ponudio obilje opcija za grupisanje i vođenje kablova kao i dodatnog mesta za poseban RGB kontroler.

Tokom prvog perioda nakon ugradnje, vredi eksperimentisati sa odnosom efikasnog hlađenja i buke koje proizvode ventilatori. Definitivno se oseća veliki rashladni potencijal radijatora što vam daje veći komfor u pogledu kontrole maksimalne radne temperature procesora. S tim u vezi, ukoliko ne overklokujete procesor, možete računar učiniti praktično bešumnim zadržavajući temperature na još uvek bezbedno niskom nivou. Ukoliko overklokujete do maksimuma mogućnosti, ne preostaje vam ništa drugo nego da “zavrtite” ventilatore do njihovog maksimalnog broja obrtaja, ignorišući viši nivo buke.
 CMML360RRGB7s.jpg

 

MasterLiquid ML360R RGB je predviđen za hlađenje čitave linije desktop CPU čipova, uključujući i one najjače. Naš etalon CPU model u vidu Ryzen 7 2700X modela je bio vidno “srećniji” u radu što pokazuju i tabele postignutih vrednosti. Postupku pronalaska najboljeg balansa buke i performansi, poslužiće i neka bolja matična ploča sa naprednijim sistemom upravljanja radom ventilatora, kao što je naša ASRock X470 Taichi Ultimate. Veoma lako ćete podesiti optimalne radne vrednosti ventilatora pri minimalnom nivou buke i uživati u neprimetnom radu čitavog sistema. To je onaj luksuz koji vam pruža AIO sistem vodenog hlađenja.

Inače, u tzv “tihom” režimu rada kada se ventilatori vrte na gotovo nečujnih 880 obrtaja/min i emituju 45dB buke, ML360R RGB sigurno drži pod radnom kontrolom Ryzen 7 2700X koji u renderingu zahtevne 4K Cinema 4D scene u situaciji kada su mu “napregnuta” sva jezgra, troši 130W električne energije –radni napon jezgra od 1.25V, povlačeći struju jačine 104A doseže maksimum radne temperature na prilično komfornih 66 0C, pri taktu od ~4GHz za sva angažovana jezgra (3975MHz). Statičnu scenu renderuje za 20 minuta i 20 sekundi, ostavljajujući dovoljno prostora korisnicima za među-ubrzanja primenom overklokinga.

Ukoliko ventilatore postavite u “Full speed” režim rada, stvari se donekle menjaju. Usled bolje disipacije toplote, reaguje mreža senzora i Ai algoritam SenseMi tehnologije na AMD procesoru osećajući dodatni boljitak prisustva efikasnijeg hlađenja. Otuda, u istim uslovima opterećenja rendering scene, troši maksimalnih 128,5W koristeči nešto nižu vrednost napona od 1.236V i povlačeći struju jačine 104A. Pri tome CPU radi na neznatno višoj frekvenciji koja se naravno kreće oko granice 4GHz (3999-4029 MHz). Temperatura je vidno niža jer CPU doseže maskimum na 59 0C. Čitava scena se renderuje 10 sekundi brže (20min i 10sec). Cena se plaća glasnijim radom sistema i evidentno većom bukom od 55 dB. Dakle, 7 0C niža temperatura, 10 sekundi brže, ali i 10 dB bučnije. To je konkretna razlika između minimalnog i maksimalnog radnog režima ventilatora CM MasterLiquid ML360R RGB sistema.

Kada je u pitanju overkloking, pokušali smo da Ryzen 7 2700X poguramo do takta maksimalnog turbo koraka od 4.3 GHz, u slučaju rada svih raspoloživih jezgara. Obzirom na prisustvo 8 fizičkih koja se udvostručuju u 16 logičkih jezgara pod Windows 10 sistemom, izazov je prilično veliki. Minimalna promena u vrednosti napona, rezultira skokom margine radne temperature koja utiče na stabilnost sistema. A brojna ubrzana jezgra su “gladna” za dodatnom količnom energije koja u uslovima intezivnih proračuna predstavljaju imperativ stabilnosti rada čitave procesorske platforme.
 CMML360RRGB8s.jpg

 

Na žalost nismo uspeli u svojoj nameri. Jednostavno naš primerak Ryzen 7 2700X procesora nikako nije uspevao da održi stabilnost na 4.3 GHz tokom 20-minutnog renderinga. Čak ni pri povećanju radnog napona na 1.45V. Već u toj situaciji kombinacija radne frekvencije od 4.3GHz kao svojevrsni prag za drugu generaciju Zen jezgara u kombinaciji sa velikom vrednosti radnog napona, proizvela je prilično visoke temperature pa smo odustali od nerezonskog daljeg insistiranja na postizanju ciljanih 4.3GHz. Malo bolje je bilo na 4.275GHz, ali i dalje nedovoljno stabilno tokom dužeg naprezanja procesora. Konačno smo se zaustavili na 4.25GHz.

Maksimalna potrošnja procesora se popela na 170W pri radnom naponu jezgra od 1.356V. Procesor je u radu tokom renderinga beležio više maksimalne temperature, zadržavši se na maksimalnih 77 0C. Poređenja radi, to je neki nivo temperature na kojima rade bolji primerci vazdušnih kulera na bazi tehnologije toplotnih cevi, ali na fabrički podešenim radnim vrednostima Ryzen 7 2700X procesora.

Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB - zaključak

Cooler Master Master Liquid ML360R RGB je dobar i atraktivan sistem vodenog hlađenja. Cena je svakako bitan faktor koji će uticati na nabavku jer u ovoj klasi konkurencija je velika. Ipak, Master Liquid raspolaže sa jakim adutima u vidu zaista dobrih performansi i veoma bogatog paketa opreme kome ne možete staviti nikakvu zamerku.

Performanse su zaista dobre pružajući jedan dodatni komfor i pre svega sigurnost u radu. Računar se zbog veće margine u pogledu kretanja radne temeprature svakako bolje ponaša u realnim situacijama. To su one finese koje primećuju malo upućeniji korisnici u rad računara i njegovo ponašanje. Svakako da je prisustvo jednog ovako naprednog rashladnog sistema i više nego poželjno u računarima koji su izgrađeni oko jačih modela centralnih procesora.

Oni koji vole dodatni element atraktivnosti u vidu prisustva RGB vizuelnih efekata, sigurno neće biti razočarani. Naprotiv, biće iznenađeni velikim brojem opcija za podešavanje i mogućnosti sinhronizacije sa komponentama drugih vodećih proizvođača, pa ćete lako uskladiti rad svetlosnih efekata u vašem računaru. Tu je i opcija da sami napravite svoju svetlosnu šemu ili jednostavnije preuzmete sa interneta neku od dostupnih koje možete pregledati i besplatno preuzeti.

Korisnici koji su do sada zazirali od prelaska na sistem vodenog hlađenja jer jednostavno nisu znali ili imali koga da ima podesi ovaj definitivno efikasniji način transporta toplotne energije, od sada imaju dobar razolg da se opredele za jedan fabrički prekonfigurisan AiO sistem u kome dobijate praktično sve sastavljeno i sklopljeno, a na vama je samo da ga monitrate i uživate u blagodetima hlađenja vodom.

CMML360RRGB9s.jpg 
Zaključujemo da će svako ko iole brine o tome da mu procesor bude u top kondiciji, poželeti jedan ovako napredan sistem hlađenja. Ukoliko ne želite da se vaš višejezgarni CPU “znoji” tokom zahtevnih operacija, Master Liquid ML360R RGB je zaista dobro rešenje. Čak i cena nije preterana ako je uporedite sa nekim od najjačih vazdušnih modela koji dostižu onu psihološku barijeru od 100€, pa rezonski vredi uložiti 50-70 evra više i biti potpuno miran u pogledu dobrog hlađenja. Dakle, oni koji zaista žele dobar sistem hlađenja, bolji definitivno od onog što mogu da mu ponude najbolji vazdušni kuleri i pri tome uživaju u vatrometu boja – Master Liquid je logičan izbor!

 

Prednosti:
- Odlične performanse
- Natprosečno veliki hladnjak
- Efikasna rashladna glava sa pumpom
- Tri 120 mm aRGB ventilatora
- Mogućnost softverske kontrole upravljanja RGB efektima


Nedostaci:
- Bučan pri max broju obrtaja
- Nedovoljno dugačka creva

CENA: oko 170 €

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master HYPER 212 Black Edition (Video)

Test: Cooler Master Master Box Q500L (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209