Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB (Video)

08.08.2018 12:29 | 0 Hardver
Test: Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB (Video)

Performanse su u nivou proseka za ovu klasu 240mm AiO sistema i u tom pogledu nema greške. Cooler Master je i do sada imao veoma solidne AiO sisteme, ali je sa MasterLiquid ML240R RGB modelom otišao korak napred i konačno ponudio hlađenje kakvo smo oduvek i očekivali od jednog ovako renomiranog imena.

Prošlo je već neko vreme od našeg zadnjeg testa Cooler Master AiO sistema vodenog hlađenja. Ovaj proizvođač je jedan od prvih koji je pokrenuo ovu grupu proizvoda i praktično učinio dostupnim blagodeti hlađenja vodom, širokom krugu korisnika. Od tada pa do danas ovaj renomirani proizvođač nastoji da očuva svoje dobre pozicije redovnim unapređenjem performansi i novih mogućnosti sve boljih sistema prekonfigurisanog vodenog hlađenja (AiO).
 
 
Nakon dosta dobrih utisaka koje je ostavio MasterLiquid Pro 240 kada su u pitanju performanse i primena glave sa dvostrukom komorom radi boljeg razdavajanja tople i hladne tečnosti u bloku hladnjaka, najveća zamerka se ticala odsustva RGB svetlosnih efekata - detalja koji je skoro preko noći postao toliko važan da su ga u svoj obavezan spisak specifikacija uvrstile skoro sve vodeće firme na polju AiO sistema. Do sada je Cooler Master to stidljivo činio jednobojnim LED svetlom, ali to nije dovoljno na današnjem veoma probirljivom gejmerskom tržištu. 
 MasterLiquidML240RRGB1s.jpg
 
Nakon nekog vremena Cooler Master je rešio da izađe pred korisnike sa sopstvenim viđenjem rešenja AiO sistema hlađenja i adresibilnih LED RGB svetlosnih efekata.  Zbog toga danas pričamo o MasterLiquid ML240R RGB modelu. U pitanju je proizvod koji predstavlja logičnu stepenicu u nadogradnji performansi i mogućnosti postojećih modela. Obzirom da su i do sada Cooler Master AiO sistemi bili veoma popularni zbog svojih kvaliteta, logično je da se stremi daljem poboljšanju u smislu finog poliranja performansi i dodatka nekih vizuelno atraktivnih detalja. 
 
Dobre stvari i prednosti prethodnika ne treba menjati, pa tako i novi MasterLiquid ML240R RGB koristi blago redizajniranu i poboljšanu glavu hlađenja sa strukturom dvostruke komore u kojima su praktično posebno izdvojeni deo za rashladnim blokom i deo sa pumpom. Hladna tečnost ulazi u deo sa vodenom pumpom nakon čega ide u topliju komoru gde se nalazi aluminijumski rashladni blok koji direktno naleže na površinu procesora. 
 MasterLiquidML240RRGB2s.jpg
 
 Projektovanju glave vodenog hlađenja se pristupa sa velikom pažnjom jer je veliki broj vitalnih delova od značaja za efikasno hlađenje i dugoročno siguran rad, smešten na malom prostoru. Korišćenjem specijalnih PPS materijala i konstrukcije od fiberglasa su ostvarene određene prednosti, čime je zapravo svedena na minimum hemijska reakcija zbog upotrebe različitih legura u zatvorenom sistemu. Uporedo sa tim je postignuta laka konstrukcija glave pumpe sa ABS propelerima, otporna na kvarove kao i sporednu pojavu oksidacije i tzv. galvanske korozije.
 
Svakako najveća i najuočljivija promena koju donosi MasterLiquid ML240R RGB se tiče adresibilne LED RGB funkcije i svetlosnih efekata koji dopiru sa vrha glave pumpe i dva 120mm velika ventilatora na radijatoru. U glavu je ugrađen poseban deo koji nosi 15 LED RGB dioda i specijalni difuzor svetla zadužen za bolje rasipanje svetlosti i stvaranja atraktivnih efekata. Svetlosni efekti više nisu jednobojni već su zahvaljujući adresibilnoj funkciji dobili svih 16.7 milion nijansi koje se kombinuju sa velikim brojem različitih efekata tranzicije. Posebna pogodnost je kompatibilnost sa svetlosnim sistemima koje koriste vodeći proizvođači ploča, pa je rad svetlosnih efekata na ovom AiO sistemu moguće sinhronizovati sa radom ASUS AURA, Asrock Polychrome Sync, Gigabyte RGB Fusion ili MSI Mystic osvetljenja. Primećujemo i detalj koji moramo posebno pohvaliti, a tiče se činjenice da su holenderi dobili daleko praktičniju i logičniju poziciju sa mogućnošću lakšeg manipulisanja ugla pod kojim se može voditi  putanja creva.  
 MasterLiquidML240RRGB3s.jpg
 
Osim mogućnosti da sinhronizujete rad svetla na AiO sistemu sa radom matične ploče, grafičke karte i ostalih komponenti u sistemu, Cooler Master je odlučio da MasterLiquid ML240R RGB opremi sopstvenim RGB kontrolerom što vas lišava potrebe za pronalaženjem, povezivanjem i tumačenjem šeme RGB konektora na matičnoj ploči. Isporučeni kontroler napajanje dobija sa strujnog SATA konektora, dok se kontrola rada obavlja preko USB veze i pratećeg Cooler Master Lightning  Control softvera. Drugi način je pomoću fizičkih tastera prisutnih na samom kontroleru, pomoću kojih se obavlja izbor boje osvetljenja i svetlosnih efekata, a što je lakša alternativa za one koji nisu spremni da se bave povezivanjem kablova i softverskom kontrolom. 
 
Međutim, ovakav način naprednog upravljanja mogućnostima RGB osvetljenja ima i svoju mračnu stranu u vidu prisustva velikog broja različitih kablova koje treba uredno provesti i sakriti ih od pažljivog oka korisnika. Takođe, tu je i zahtev za dodatnim prisustvom USB 2.0 mid-board konektora koji su sve ređi na novijim tipovima matičnih ploča. Možda vam dotična konstatacija izgleda preterana, ali imajte u vidu da glava ima posebne kablove za napajanje i kontrolu svetla te da svaki od dva upotrebljena 120mm ventilatora, takođe imaju razdvojene kablove za svetlo i napajanje. To u praksi znači dosta muke oko pravilnog rutiranja i vođenja kablova do željne pozicije konektora. Kontroler nije mali pa je i za njegovu poziciju potrebno pronaći adekvatan prostor i kutak u kućištu, ali je svakako olakšavajući detalj prisustvo magnetnog mehanizma za kačenje na stranicu nosača matične ploče ili nekog drugog dela čeličnog lima konstrukcije kućišta.  
 MasterLiquidML240RRGB4s.jpg
 
Dopada nam se i činjenica da creva zbog logičnije pozicije holendera imaju dovoljnu dužinu, taman potrebnu - niti su previše kratka, niti predugačka. Upotrebljena su creva većeg promera što znači bolji protok rashladne tečnostii efikasnije hlađenje. Creva su izrađena od fluorisane etilen propilen gume odličnog hemijskog i dielektričnog svojstva pa nisu tako kruta kao na nekim prethodnim modelima. Takođe, poseduju i sintetičku pancirnu oblogu koja dodatno štiti površinu ceva od oštećenja prilikom ugradnje. Creva su fleksibilna i nakon što ste sistem postavili unutar kućišta, lako ćete pronaći njihovu idealnu poziciju i tako ih skloniti da ne smetaju ostalim komponentama u sistemu. Kada smo već kod instalacije, moramo pohvaliti način i sistem montiranja glave pumpe za prateći nosač koji postaje sve jednostavniji sa svakim novijim modelom Cooler Maser AiO sistema. 
 
Radijator je standardnih dimenzija (240mm) sa pozicijama za dva ventilatora visokog pritiska. Oblik rashladnih rebara je specijalno izrađen kako bi se smanjio otpor vazduha iz zone ventilatora i maksimalno povećao njegov protok. Otuda koristi posebno dizajniranu “šaru rebara” čime se povećava korisna površina za predaju toplote, a ujedno je postala prepoznatljivo obeležje CM radijatora. Ovaj detalj osim efikasnijeg hlađenja doprinosi i tišem radu usled slobodnog strujanja vazduha uz minimalani otpor fizičkih prepreka.. Telo radijatora je u potpunosti izrađeno od aluminijuma. 
 MasterLiquidML240RRGB5s.jpg
 
MasterLiquid ML240R RGB koristi dva MF120R ARGB ventilatora specifičnog dizajna izrazito srpasto zakrivljenih propelera relativno velike površine koji zahvataju veliku količinu vazduha pri manjem broju obrtaja. Svojom velikom površinom prave zonu visokog vazdušnog pritiska u oblasti rashladnih rebara radijatora, čime se maksimalno efikasno oslobađa toplota iz tečnosti koja kruži rashladnim rebrima. Raspon broja obrtaja se kreće u intervalu od 650-2000 obrtaja/min. Koriste 4-pinski konektor i PWM kontrolu rada pri čemu emituju maksimalnih 30dB buke. Ventilatori koriste “rifle” tip ležaja, koji je konstrukcijski sličan onim sa klasičnim biksnama, ali ima poseban spiralni žljeb koji služi za dovod maziva iz rezervoara. Pogodnost je da se mogu bezbedno koristiti u horizontalnom položaju bez bojazni od curenja maziva, obzirom da se mehanizmom spirale mazivo dovodi do vrha osovine. Ovim mehanizmom se postiže bolje podmazivanje glavne osovine što rezultuje tišim radom i prilično dugim periodom predviđenog radnog veka, koji je praktično duplo veći od pumpe u glavi.
 
Cooler Master nas je posebno obradovao jednim detaljom koji se tiče ukrasnog poklopca glave pumpe. U pakovanju nam je poslao “kastomizovani” poklopac sa Benchmark logoom. Inače, korisnici mogu uz pomoć 3D štampača napraviti sopsteveno dizajnirani poklopac koji koristi pozadinsko RGB osvetljenje na glavi pumpe.
 
MasterLiquidML240RRGB61s.jpg
 
U radu je MasterLiquid ML240R neverovatno tih i vrlo delotvoran što govori da su AiO sistemi dosegli vrlo visok nivo radne efikasnosti. Ipak, imajte u vidu da pored glave pumpe, veličina radijatora igra veliku ulogu. Otuda smo ličnog stava da su 240mm modeli minimum ispod koga zaista ne vredi ići ukoliko želite iole dobar efekat hlađenja. Manji radijatori imaju i manji kapacitet u smislu prijema i efikasne disperzije toplote, obzirom da su sistemi vodenog hlađenja inertni po svojoj prirodi – pa je svakako bolje imati veći radijator koji sigurno utiče na efikasnije i bolje hlađenje sistema uz niže prosečne vrednosti temperature.

Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB - performanse

Test sistem:

MB:

MSI Z370 Carbon Pro AC

CPU: 

Intel Core i7 8600K Coffee Lake

RAM:  2x8GB HyperX PREDATOR DDR4 3600 CL16
VGA:  MSI GeForce GTX 1060 6GB ITX
SSD:  HyperX KC 1000 M.2 NVMe 
Cooling:  Cooler master LiquidMaster ML240R RGB
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum

MasterLiquidML240RRGB6s.jpg

 

Performanse:

Temperature ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB
Cooler Master MasterLiquid 240 Pro
0 25 50 75 100
manje je bolje (C)
Temperature ( overkloking podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB
Cooler Master MasterLiquid 240 Pro
0 25 50 75 100
manje je bolje (C)
Buka ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB
Cooler Master MasterLiquid 240 Pro
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Buka ( overkloking podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB
Cooler Master MasterLiquid 240 Pro
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)

 

Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB - zaključak

Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB je imajući u vidu sve promene i poboljšanja učinjene u cilju boljeg rada i lepšeg izgleda, gde pre svega mislimo na konačnu implementaciju adresibilne RGB funkcije na AiO uređajima ovog proizvođača, na kraju ispao veoma, veoma zanimljiv i poželjan prekonfigurisani sistem vodenog hlađenja. Kada tome dodate i za ovu klasu veoma primamljivu cenu koja se uz malo traganja i truda može pronaći od 120-135€, ne treba trošiti previše reči pa zaključiti kako se radi o zaista neodoljivom proizvodu za sve on korisnike koje žele blagodeti hlađenja na bazi tečnosti i pride vrhunski užitak u svetlosnim efektima. 
 
 
Cooler Master je u implementaiciji RGB efekata otišao korak dalje i sistem upravljanja “otvorio” maksimalno jer kontrolu nad svetlom možete uspostaviti iz softvera trenutno vodećih proizvođača matičnih ploča (Aura, Mystic, RGB Fusion itd), koristiti Cooler Master softver ili ručno to učiniti preko priloženog kontrolera. Dakle, nema namernog “zatvaranja” na nivou CM proizvoda već je omogućena najšira kompatibilnost i jednostavnost upotrebe. To je veliki, veliki plus za ovaj proizvod.
Performanse su u nivou proseka za ovu klasu 240mm AiO sistema i u tom pogledu nema greške. Cooler Master je i do sada imao veoma solidne AiO sisteme, ali je sa  MasterLiquid ML240R RGB modelom otišao korak napred i konačno ponudio hlađenje kakvo smo oduvek i očekivali od jednog ovako renomiranog imena. Creva su savršeno meka i fleksibilna, dovoljno “debela” da tečnost brzo kruži zatvorenim sistemom u cilju efikasne i brze disipacije toplote. U radu je prilično tiho osim u slučaju kada ventilatori rade na maksimalnih 2000 obrtaja/min. 
 MasterLiquidML240RRGB7s.jpg
 
Konačan sud je da su korisnici naposletku dobili relativno pristupačan, efikasan i vizuelno atraktivan sistem AiO vodenog hlađenja. Zaokružen komplet snadbeven svim mogućim kablovima i adapterima koji će vam zatrebati tokom instalacije, a kao vrhunac možete poklopac glave koja svetli na svom vrhu, “kastomizovati” sopstvenim amblemom izrađenim na 3D štampaču. 
 
Na kraju ostajemo i pri ranije iznesenoj tvrdnji da je 240mm koncept AIO sistema minimalno prihvatljiva konfiguracija za ovu vrstu hlađenja obzirom na telo hladnjaka. Ukoliko imate mogućnosti uzmite veći model sa 360mm radijatorom. Do tada, obzirom na cenu, performanse i prikazane mogućnosti Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB ostaje optimalno konfigurisan sa vrlo primamljivom cenom koja će prelomiti sve one koji su razmišljali o prelasku na ovaj tip hlađenja. Otuda bez i najmanje sumnje zaslužuje našu velikodušnu preporuku.
 
Prednosti:
- Solidne performanse
- Vrlo atraktivni RGB svetlosni efekti
- Fleksibilna creva
- Jednostavna instalacija
 
Nedostaci:
- Prateći softver zahteva unapređenje mogućnosti
 
Cena: 120-135€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: NZXT Kraken X72

Test: Cooler Master Cosmos C700M (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209