Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterKeys Pro M

24.03.2017 11:42 | 2 Games
Test: Cooler Master MasterKeys Pro M

Cooler Master definitivno radi pravu stvar u segmentu periferija. Kompanija je vrlo agresivna u promociji novih stvari, naročito kada su u pitanju top komponente. To ima itekakvog smisla, jer najskuplje stvari prodaju i one pristupačnije. Da sve bude još lepše, uvek kad predstavi nešto novo, Cooler Master ponudi nekoliko podvarijanti, tako da svako može da bira šta mu treba. To je u neku ruku i priča o MasterKeys Pro M tastaturi...

Filip Majkić

Jednu stvar ćemo priznati - imena Cooler Master proizvoda postaju rogobatna, makar za uho koje nije naviklo na njih. Sa druge strane, u svemu tome ima sistema. Ukoliko vam ime ove tastature deluje poznato, postoji dobar razlog za to - već smo testirali većeg i starijeg "brata", model sa sufiksom L. Radilo se o verovatno najboljoj i najkompletnijoj tastaturi na tržištu, a posebno nas je oduševila lakoća upotrebe.

Test: Cooler Master Masterkeys Pro L

Još tada smo najavili da su u pripremi i MasterKeys Pro sa sufiksima M i S. Nomenklatura je u ovom slučaju izuzetno prosta - L je za Large, M je za Medium i S je za Small, što direktno sugeriše veličinu ovih tastatura. Pošto znate da nam se L model veoma dopao, pretpostavljate da je slična situacija i sa o M varijantom?


coolermaster_masterkeys_pro_m_1_s.jpg


U suštini, odgovor na to pitanje je potvrdan. No, šta su S i M? Probaćemo to prosto da objasnimo. L je tastatura sa svim tasterima koji su uobičajeni, sa sve centralnim (kursorske strelice, Insert, Delete, Page Break, Pause...) i numeričkim (brojevi) delom. S varijanta se odriče numeričkog dela tastature i na taj način se dobija najkompaktnija, tzv. "tenkeyless" varijanta. Najzad, M model, koji danas imamo na testu, je možda i najbolji kompromis. On odseca centralni deo sa kursorskim strelicama i specijalnim komandama, ali ostavlja numerički deo. Uz sve to, uspeva da "pokrije" nedostajuće komande implementacijom alternativnih funkcija, tako da čak i ukoliko vam pominjani tasteri budu trebali, vi nećete ostati bez njih. Drugim rečima, na korisniku je da bira da li mu treba kompaktnija tastatura i koji deo tastature zapravo najmanje koristi.

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!


Dizajn

Pakovanje u kome dolazi tastatura je vrlo jednostavno i minimalističko, identično L modelu. Kutija je tek nešto veća od same tastature, a na njoj su svi potrebni detalji i informacije koji će vam biti važni prilikom kupovine. U pakovanju se nalaze USB kabl i alatka za vađenje tastera, te knjižica za brzo podešavanje. Atraktivan dizajn prati novi Master stil i brend Cooler Mastera, a na prednjoj strani su natpisi o MX Cherry tasterima, njihovom tipu (Blue u našem slučaju). U slučaju da slika tastature na kojoj su tasteri obojeni u razne boje ne sugeriše dovoljno, tu je i RGB stiker da vas podseti da svaki vaš taster može da svetli u 16.7 miliona nijansi...


Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterKeys Pro M
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Broj makro tastera On-the-fly snimanje makroa
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Masa 1025 g
 • Dimenzije 38.01 x 14.38 x 4.24 cm
 • Dodatno On-the-fly sistem podrazumeva podešavanje: LED osetljenja, stope ponavljanja, makroa, profila, multimedije bez "alt+tab" ulaska u softver
  Držanjem FN tasteras možete videti u kom se profilu nalazite, koja stopa ponavljanja je uključena da li je blokiran Windows taster...
  Cherry MX Blue tasteri
  MCU 32bit ARM Cortex M0
  On board Memory 512KB


Što se oblika tastature tiče, već smo rekli da ona nema specijalne tastere/komande koje se nalaze između osnovnih i numeričkih tastera. Istovremeno, ona je zahvaljujući tome kompaktnija od klasičnih tastatura, naročito u svetu mehaničkih modela. Nije bilo previše eksperimentisanja sa dizajnom na drugim stranama, ovo je tastatura odličnog kvaliteta izrade. I za nju važi da je Cooler Master unapredio PCB kako bi omogućio još bolje i lepše osvetljenje. Imamo laserski ugravirane oznake, što znači da će iste biti dugotrajne, ali i da je sijanje svetlosti ravnomerno i prirodno.


coolermaster_masterkeys_pro_m_2_s.jpg


Kao i drugi Cherry MX tasteri, i ovi imaju deklaraciju na 50 miliona aktivacija. Uklanjanje i vraćanje tastera je brzo i efikasno, i zahvaljujući priloženoj alatki vrši se za svega koju sekundu. Na taj način možete tastaturu i efikasnije čistiti. Sve u svemu, zaista sjajno za svakoga ko želi da vodi računa o čistoj tastaturi.


coolermaster_masterkeys_pro_m_3_s.jpg


Sa donje strane se nalaze kvalitetne gumene nožice, koje su istovremeno oslonac za tastaturu. Možete podesiti ugao, a kabl je odvojiv i dodatno ojačan. Njegova dužina iznosi 1.5 metara, što je važan podatak za sve igrače. Nažalost, nema USB hub-a, odnosno dodatnog USB porta koji bi značio jer bi se periferije i stikovi mogli direktno povezivati na tastaturu pred korisnikom, što dosta utiče na ugodnost u svakodnevnom radu.

 

Upotreba

Pre svega, po obliku, mogućnostima, dimenzijama, M varijanta je veoma slična L modelu. Mi smo napravili detaljan video sa svim demonstracijama mogućnosti L varijante, pa vam toplo preporučujemo da ga pogledate. U suštini, sve što može L, može i M verzija.U momentu kada smo mi isprobali tastaturu, nije bilo nikakvog posebnog softvera (zapravo, ni stranica nije bila aktivna na zvaničnom sajtu), i nagađamo da ga neće ni biti. Nema ni potrebe. Sve komande su savršeno jasne, a zahvaljujući brzom ARM Cortex M0 procesoru i prisustvu 512 KB memorije, sve promene se snimaju i vrše u letu. Sekundarne funkcije su lako dostupne i uočljive, baš kao i programiranje pojedinih funkcija. Zaista nismo imali problema sa ovim sistemom, a verujemo da će se i početnici veoma brzo snaći.

Sam osećaj u kucanju je izvanredan. Slično kao i kod većeg modela, tasteri imaju blaga zaobljenja za jagodice prstiju, dok mikronanos na tasterima čini dodir veoma prijatnim. Ništa čudno, imajući u vidu da ovo po svemu i jeste identična tastatura L modelu, sa razlikom u tom manjku centralnih tastera. Stoga, da li je to ugrozilo upotrebljivost tastature? Mišljenja smo - ni najmanje!


coolermaster_masterkeys_pro_m_5_s.jpg


Cooler Master se postarao da duplira opcije na numeričkim tasterima. Drugim rečima, sve je i dalje identično kao na standardnoj tastaturi i sve opcije su vam dostupne, samo što ćete ugasiti NumLock i dobiti pristup kursorskim strelicama, Delete funkciji na tasteru 4, Page Up i Down na 6 i 9 i tako dalje. Sve u svemu, odlično rešenje i kako smo imali priliku da upravo ovu tastaturu koristimo kao primarnu oko nedelju dana, ne samo da smo se brzo privikli na nju, već smo u neku ruku morali da se ponovo navikavamo na standardnu veličinu - samo da bismo se na kraju zapitali "Zbog čega uopšte ovako, zar nije vreme da odbacimo tako glomazne tastature?"


coolermaster_masterkeys_pro_m_8_s.jpg


Iskreni da budemo, to je pitanje za svakoga individualno i svako mora da da sopstveni odgovor na njega. Upravo je zbog toga dobro da Cooler Master nudi veliki izbor i da omogućava korisnicima da biraju u skladu sa svojim željama i potrebama. Rekli bismo da je izostanak naslona za dlanove negativna strana, međutim i to je na putu da bude rešeno! Naime, Cooler Master je svestan potreba zahtevnih korisnika (pa čak i onih manje zahtevnih), tako da je rešio da omogući i naslone za dlanove koji bi trebali da rade, zahvaljujući standardizovanim dimenzijama, na više tastatura. Oni će biti dostupni i za L, M i S varijante. Potrebno je doplatiti ih, ali verujemo da je bolje da ih ima nego da ih nema, naročito što će doplata biti sitna u odnosu na cenu same tastature.


coolermaster_masterkeys_pro_m_4_s.jpg


Kao i kod većeg modela, postoji gomila efekata koje možete kreirati. Na raspolaganju su vam modovi statičkog osvetljenja, pulsiranja, talasa, sve to u ogromnom broju najrazličitijih boja. I dalje nam se najviše dopada opcija kojom nameštate da se pritisnuti taster osvetli na par trenutaka, čime ostavljate svojevrsni "svetlosni trag" kako kuckate. Naravno, možete i isključiti osvetljenje. U svakom slučaju, moći ćete zaista da efikasno prilagodite tastaturu svojim vizuelnim željama.


coolermaster_masterkeys_pro_m_7_s.jpg

Zaključak

Cooler Master je doneo još jednu odličnu tastaturu na tržište, ali to smo i očekivali. Već smo znali kako će ista funkcionisati u praksi imajući u vidu prethodnika, samo smo morali da vidimo da li će kompromis sa smanjenjem tastera uticati na upotrebljivost. Mišljenja smo da do toga nije došlo i da je ovo idealan balans, imajući u vidu da se zahvaljujući prisustvu numeričkog dela veoma lako "emulira" nedostajući centralni deo, što u obrnutom slučaju ne bi bilo moguće.


coolermaster_masterkeys_pro_m_10_s.jpg


Stoga je M veličina idealan kompromis za one koji priželjkuju kompaktniju tastaturu, ali im i dalje treba vrhunska mehanička tastatura. S varijanta će biti još kompaktnija, ali za nju morate biti apsolutno sigurni da vam numerički deo tastature jednostavno nikada neće trebati. Kako bilo, izbor je dodatno proširen i nama ostaje da čestitamo kompaniji Cooler Master na još jednom odličnom proizvodu.

Na kraju nam ostaje da zaključimo da se radi o sjajnoj tastaturi. Već znate da smo, kao i mnogi drugi korisnici koji kuckaju poprilično, veoma naklonjeni mehaničkim tastaturama. Za sve potencijalno zainteresovane možemo u tom smislu dati i informaciju da će, osim sa crvenim, MasterKeys Pro L tastatura biti dostupna i sa braon i plavim svičevima. Stoga će svako moći da odabere onu verziju koja mu odgovara.


coolermaster_masterkeys_pro_m_9_s.jpg


Ono što izdvaja ovu tastaturu od ostalih jeste vrhunska izrada i neverovatne mogućnosti sa novoimplementiranim RGB LED-ovima, koji daju jedinstveni šmek ovakvoj tastaturi. Neko će reći da je šminka u pitanju - tako je, ali ovaj put je reč o nadgradnji jednog fantastičnog i vrhunskog proizvoda, tako da šminka nije tu da sakrije bilo šta, već naprotiv - da istakne. MasterKeys Pro L je verovatno vrhunac ovakve vrste proizvoda i zbilja nam je teško da zamislimo šta bi još to moglo ili trebalo dodati ovakvoj tastaturi. Stoga, sasvim je logično i da joj damo zasluženo priznanje...


Prednosti:

- Odličan osećaj u radu, kvalitet izrade
- Dobar kompromis sa veličinom i dimenzijama bez posledica na funkcionalnost
- Raznobojni i raznovrsni efekti sa podrškom za 16.7 miliona boja
- Cherry MX prekidači
- Mogućnosti podešavanja, prilagođavanja, individualizacije


Nedostaci:

- Bez nekih dodatnih funkcionalnosti, recimo bez USB hub-a

Tastaturu na test ustupio Cooler Master.

Vlada Neregistrovan korisnik
Meni se svidja Filco Convertible 2 sa zamenjenim sivim DS PBT tasterima od Ducky firme.
On radi i na Bluetooth i na USB. Mechanicalkeyboards su dobili razne vrste PBT tastera, cena je od 39-60$ zavisi za koje.
Ima beli sa plavim ili crnim fontovima. Laser Engraved ili Laser Etched, crni sa belim tasterima, translucent beli ili translucent crni, dark grey clear, dark grey bottom and top printed, razni. Najskuplji je Filco DS ABS set 65$ zato sto je pravljen za Filco samo i da podseca na kucacu masinu. Kazu da bi takav PBT kostao oko 100$ i ljudi ga traze.
Ja bih uzeo ovaj set... https://mechanicalkeyboards.com/shop/index.php?l=product_detail&p=1805

Test: G.Skill RipJaws MX780 (Video)

Test: Logitech G533 Prodigy

10404
10405
10406
10407
10408
10409