Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterKeys Pro M

24.03.2017 11:42 | 1 Games
Test: Cooler Master MasterKeys Pro M

Cooler Master definitivno radi pravu stvar u segmentu periferija. Kompanija je vrlo agresivna u promociji novih stvari, naročito kada su u pitanju top komponente. To ima itekakvog smisla, jer najskuplje stvari prodaju i one pristupačnije. Da sve bude još lepše, uvek kad predstavi nešto novo, Cooler Master ponudi nekoliko podvarijanti, tako da svako može da bira šta mu treba. To je u neku ruku i priča o MasterKeys Pro M tastaturi...

Cooler Master Masterkeys Pro M

Filip Majkić

Jednu stvar ćemo priznati - imena Cooler Master proizvoda postaju rogobatna, makar za uho koje nije naviklo na njih. Sa druge strane, u svemu tome ima sistema. Ukoliko vam ime ove tastature deluje poznato, postoji dobar razlog za to - već smo testirali većeg i starijeg "brata", model sa sufiksom L. Radilo se o verovatno najboljoj i najkompletnijoj tastaturi na tržištu, a posebno nas je oduševila lakoća upotrebe.

Test: Cooler Master Masterkeys Pro L

Još tada smo najavili da su u pripremi i MasterKeys Pro sa sufiksima M i S. Nomenklatura je u ovom slučaju izuzetno prosta - L je za Large, M je za Medium i S je za Small, što direktno sugeriše veličinu ovih tastatura. Pošto znate da nam se L model veoma dopao, pretpostavljate da je slična situacija i sa o M varijantom?


coolermaster_masterkeys_pro_m_1_s.jpg


U suštini, odgovor na to pitanje je potvrdan. No, šta su S i M? Probaćemo to prosto da objasnimo. L je tastatura sa svim tasterima koji su uobičajeni, sa sve centralnim (kursorske strelice, Insert, Delete, Page Break, Pause...) i numeričkim (brojevi) delom. S varijanta se odriče numeričkog dela tastature i na taj način se dobija najkompaktnija, tzv. "tenkeyless" varijanta. Najzad, M model, koji danas imamo na testu, je možda i najbolji kompromis. On odseca centralni deo sa kursorskim strelicama i specijalnim komandama, ali ostavlja numerički deo. Uz sve to, uspeva da "pokrije" nedostajuće komande implementacijom alternativnih funkcija, tako da čak i ukoliko vam pominjani tasteri budu trebali, vi nećete ostati bez njih. Drugim rečima, na korisniku je da bira da li mu treba kompaktnija tastatura i koji deo tastature zapravo najmanje koristi.

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!


Dizajn

Pakovanje u kome dolazi tastatura je vrlo jednostavno i minimalističko, identično L modelu. Kutija je tek nešto veća od same tastature, a na njoj su svi potrebni detalji i informacije koji će vam biti važni prilikom kupovine. U pakovanju se nalaze USB kabl i alatka za vađenje tastera, te knjižica za brzo podešavanje. Atraktivan dizajn prati novi Master stil i brend Cooler Mastera, a na prednjoj strani su natpisi o MX Cherry tasterima, njihovom tipu (Blue u našem slučaju). U slučaju da slika tastature na kojoj su tasteri obojeni u razne boje ne sugeriše dovoljno, tu je i RGB stiker da vas podseti da svaki vaš taster može da svetli u 16.7 miliona nijansi...


Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterKeys Pro M
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Broj makro tastera On-the-fly snimanje makroa
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Masa 1025 g
 • Dimenzije 38.01 x 14.38 x 4.24 cm
 • Dodatno On-the-fly sistem podrazumeva podešavanje: LED osetljenja, stope ponavljanja, makroa, profila, multimedije bez "alt+tab" ulaska u softver
  Držanjem FN tasteras možete videti u kom se profilu nalazite, koja stopa ponavljanja je uključena da li je blokiran Windows taster...
  Cherry MX Blue tasteri
  MCU 32bit ARM Cortex M0
  On board Memory 512KB


Što se oblika tastature tiče, već smo rekli da ona nema specijalne tastere/komande koje se nalaze između osnovnih i numeričkih tastera. Istovremeno, ona je zahvaljujući tome kompaktnija od klasičnih tastatura, naročito u svetu mehaničkih modela. Nije bilo previše eksperimentisanja sa dizajnom na drugim stranama, ovo je tastatura odličnog kvaliteta izrade. I za nju važi da je Cooler Master unapredio PCB kako bi omogućio još bolje i lepše osvetljenje. Imamo laserski ugravirane oznake, što znači da će iste biti dugotrajne, ali i da je sijanje svetlosti ravnomerno i prirodno.


coolermaster_masterkeys_pro_m_2_s.jpg


Kao i drugi Cherry MX tasteri, i ovi imaju deklaraciju na 50 miliona aktivacija. Uklanjanje i vraćanje tastera je brzo i efikasno, i zahvaljujući priloženoj alatki vrši se za svega koju sekundu. Na taj način možete tastaturu i efikasnije čistiti. Sve u svemu, zaista sjajno za svakoga ko želi da vodi računa o čistoj tastaturi.


coolermaster_masterkeys_pro_m_3_s.jpg


Sa donje strane se nalaze kvalitetne gumene nožice, koje su istovremeno oslonac za tastaturu. Možete podesiti ugao, a kabl je odvojiv i dodatno ojačan. Njegova dužina iznosi 1.5 metara, što je važan podatak za sve igrače. Nažalost, nema USB hub-a, odnosno dodatnog USB porta koji bi značio jer bi se periferije i stikovi mogli direktno povezivati na tastaturu pred korisnikom, što dosta utiče na ugodnost u svakodnevnom radu.

 

Vlada Neregistrovan korisnik
Meni se svidja Filco Convertible 2 sa zamenjenim sivim DS PBT tasterima od Ducky firme.
On radi i na Bluetooth i na USB. Mechanicalkeyboards su dobili razne vrste PBT tastera, cena je od 39-60$ zavisi za koje.
Ima beli sa plavim ili crnim fontovima. Laser Engraved ili Laser Etched, crni sa belim tasterima, translucent beli ili translucent crni, dark grey clear, dark grey bottom and top printed, razni. Najskuplji je Filco DS ABS set 65$ zato sto je pravljen za Filco samo i da podseca na kucacu masinu. Kazu da bi takav PBT kostao oko 100$ i ljudi ga traze.
Ja bih uzeo ovaj set... https://mechanicalkeyboards.com/shop/index.php?l=product_detail&p=1805

Test: G.Skill RipJaws MX780 (Video)

Test: Logitech G533 Prodigy

10404
10405
10406
10407
10408
10409