Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterKeys Pro L GeForce GTX Edition

05.02.2018 11:14 | 2 Games
Test: Cooler Master MasterKeys Pro L GeForce GTX Edition

Dobro poznata MasterKeys Pro L tastatura kompanije Cooler Master je dobila novu iteraciju. Postavlja se pitanje šta je još uopšte preostalo, budući da ova sjajna tastatura naizgled pokriva sve aspekte korišćenja ovakve periferije. Ispostavlja se da ima mesta za modifikacije i spolja i iznutra. Spolja, jer se radi o specijalnoj ediciji posvećenoj GeForce GTX grafičkim kartama, i mnogo bitnijim, unutra, pošto je reč o tastaturi sa Cherry MX Grey tasterima - prvim tasterima ovakve vrste koje imamo priliku da isprobamo.

Filip Majkić

Nismo nimali iznenađeni činjenicom da Cooler Master, kao najambiciozniji lokalni tržišni takmac na polju periferija, uvek želi da ponudi što širu lepezu proizvoda. To ne čini samo u pristupačnijim kategorijama, već i u višoj klasi, neretko nas stavljajući pred naizgled nerešiv rebus i dilemu. Prosto rečeno, ma koliko neko mislio da je teško birati između slabijih ili osrednjih proizvoda, definitivno je najteže birati u najkvalitetnijoj klasi. Upravo tu Cooler Master nudi sve veći i veći izbor, na zadovoljstvo kupaca, iako se trudi svojski da ne zanemari druge kategorije.

Test: Cooler Master MasterKeys Pro L (Video)

Danas vam predstavljamo tastaturu za koju nikako ne možemo reći da je sasvim nova. Uostalom, preporučujemo vam svakako da posetite link iznad i upoznate se sa MasterKeys Pro L tastaturom, budući da je to identična osnova koja je korišćena i za GeForce GTX Edition model. Novajlija se razlikuje po sitnijim estetskim modifikacijama na pojedinim tasterima, ali kompletan pristup je identičan. Oblik, izrada, kontrola bez softvera, osvetljenje, kvalitetni tasteri - ovo je definitivno fantastična mehanička tastatura. No, ona sada stiže sa Cherry MX Grey svičevima, koji do sada nisu korišćeni masovno, posebno ne na našem tržištu. Razlog za to je relativno prost - reč je o izuzetno skupim svičevima. Stoga, pogledajmo šta ova tastatura može...

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!

cmmkpronv_6_s.jpg


Dizajn

Pakovanje u kome dolazi tastatura je vrlo specifično. Zapravo, nismo sigurni da li je ovo prodajno pakovanje. Kutija je potpuno crna, sa jednostavnim natpisom GeForce GTX Edition. Nema iscrtane tastature, udarnih detalja, ničega. Kao da kupujete ekskluzivne cipele, sat, ogrlicu. Praktično se podrazumeva da veoma dobro znate šta kupujete i na šta dajete svoj novac. Ima smisla, priznajemo.

U pakovanju zatičemo USB kabl i alatku za vađenje tastera. USB kabl je microUSB tipa kada govorimo o ulaznom delu - da, radi se o odvojivom kablu. Srećom, postoji vrlo jak držač za isti na donjem delu tastature, tako da je činjenica da je kabl odvojiv zapravo pretvorena u prednost - uvek se možete opredeliti za bilo kakav sličan kabl dužine kakva vama odgovara i zameniti ga. No, ne vidimo nekog posebnog razloga da to činite. Radi se o standardno dobrom isprepletanom kablu.

Po vađenju tastature čeka nas mali „deja vu“, ali to je isključivo iz razloga što je ovo treći, četvrti ili peti model, zavisno od toga kako brojite prethodne MasterKeys modele koje smo prikazali i da li zaista pravite razliku između Pro i običnih modela, i da li je baš važno da je reč o L veličini (puna tastatura), M (bez kursorsko-kontrolnog dela između standardnih i numeričkih tastera) ili S varijanti (tenkeyless, bez numeričkog dela). Naš model dolazi u L izvedbi, dakle reč je o tastaturi punog formata. Pitanje je da li će neko drugi izdanje GeForce GTX Edition tastature uopšte postojati.

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterKeys Pro L GeForce GTX Edition
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Broj makro tastera Bez makro tastera
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Profili Da, uz podešavanje u letu preko tome namenjenih tastera
 • Masa 1130 g
 • Dimenzije 439 x 130 x 42 mm
 • Dodatno Cherry MX Grey prekidači - Fast Gaming kategorija
  32bit ARM Cortex M0 procesor
  Odvojivi kabl, duzine 1.5 metara
  Macro Record i Lighting u pokretu
  On-the-fly sistem podrazumeva podešavanje: LED osetljenja, stope ponavljanja, makroa, profila, multimedije bez "alt+tab" i/ili ulaska u softver
  Držanjem FN tastera možete videti u kom se profilu nalazite, koja stopa ponavljanja je uključena da li je blokiran Windows taster...
  Bez softverske kontrole
  "Anti-ghosting" tehnologija
  Full N-key rollover+ 6-key rollover
  Pozadinsko osvetljenje zelene boje (u Nvidia boji)
  Stilizovani tasteri (Space, Enter) u Nvidia ruhu

Kako bilo, tastatura stiže sa laserski ugraviranim oznakama, što znači da će iste biti dugotrajne, ali i da je sijanje svetlosti pozadinskog osvetljenja ravnomerno i prirodno, što dobija poseban značaj na ovakvoj tastaturi. Cherry MX Grey tasteri se, baš kao i ostali Cherry MX tasteri, mogu pohvaliti deklaracijom na 50 miliona klikova, odnosno aktivacija. Uklanjanje i vraćanje tastera je brzo i efikasno, i zahvaljujući priloženoj alatki vrši se za svega koju sekundu. Na taj način možete tastaturu i efikasnije čistiti. Sve u svemu, zaista sjajno za svakoga ko želi da vodi računa o čistoj tastaturi.

U praksi

GeForce GTX edicija

Brendiranje? Moramo priznati da nam se dopada način na koji je to Cooler Master rešio. Ono je prilično diskretno i vizuelno se bazira na dve stavke. Prva je estetska diferencijacija tastera Spacebar i Enter. Na Spacebar tasteru je sa leve strane ugravirano GeForce GTX, dok desni deo tog tastera i levi deo Entera sadrže „mrežu“, odnosno Connected Ligts simbol kakav se koristi za ilustraciju globalne mreže povezane internetom, povezivanje elektronskih kola, grafove u matematici i slično, a Nvidia ga vezuje za svoju visual computing sekciju koja pravi profesionalne proizvode za computing klijente. Ima smisla, posebno što verujemo da bi upravo ovakve tastature mogle biti korišćene u profesionalnim okruženjima baš kao i od strane gejmera. Ta Nvidia dualnost je nekako karakteristična za kompaniju.

cmmkpronv_3_s.jpg

Druga stavka na kojoj se bazira brendiranje jeste - pozadinsko osvetljenje. Kao što možete pretpostaviti, ono je zelene boje. Možete menjati efekte, prebacivati između modova osvetljenja, podešavati intenzitet osvetljenja - ali tu je uvek prepoznatljiva zelena boja. Ne možete pogrešiti, to je upravo ona boja koja je karakteristična za kompaniju Nvidia i njene proizvode. Uostalom, kolokvijalno ih i zovu „zeleni“, tako da je sasvim jasno za šta je vizuelno vezana ova tastatura.

Pre nego što nastavimo, moramo da se upitamo - zašto Nvidia? Razlozi su zapravo prilično prosti, kada se bolje razmisli, i sasvim logični. Reč je o skupom proizvodu, a Nvidia je u svom svetu upravo sinonim za skupe proizvode i proizvode visoke kategorije. Dalje, Nvidia potpuno dominira gejming tržištem. Iako ne postoje apsolutne brojke, uvek je dobra opcija osloniti se na, recimo, Steam Survey statistike, a one govore da je Nvidia grafika prisutna u preko 80% mašina, dok se veliki rival („crveni“) bori da dostigne 20%. Da stvar bude još gora po velikog AMD rivala, objektivno Nvidia drži suvereno tron kada su snaga i brzina u pitanju, odaje utisak da uvek ima u rukavu generaciju brži proizvod koji može da iskoristi po potrebi, ali možda najistaknutija stavka jeste da Nvidia praktično potpuno pokriva i prekriva najviši segment performansi. To znači da je izbor onih koji su najizdašniji i koji plaćaju najviše. Pravi izbor publike za tastaturu sa Cherry MX Grey tasterima, budući da su i oni u rangu skupljih na tržištu. Kao što rekosmo - razlozi prosto, a i logični.


Upotreba

Cherry MX Grey su tasteri kojima se diči specijalna GeForce GTX ediciija MasterKeys Pro L tastature. Kako ih najbolje opisati? Naravno, u relaciji sa drugim Cherry MX tasterima. Smatramo da su najsrodniji Black tasterima, što je za autora ovih redova pozitivna stavka u samom startu, budući da voli linearnost. Upravo to i jeste odlika Grey tastera - oni su linearni, ali su istovremeno i dosta tvrdi. Aktivaciona sila je deklarisana na 80 cN, što znači da su najteži za pritiskanje. No, tu se ne završava cela priča.

cherrygrey_s.jpg


Naime, to je otprilike sila koja je karakteristična i za Cherry MX Blue tastere, ali dok tamo imamo jasan i određen klik, ovde nemamo taj efekat, već efekat udara. To stvara osećaj da je odziv tvrđi nego što jeste. U toj situaciji počinjete da shvatate da nema potrebe pritiskati tastere do kraja. Zapravo, počinjete da ih pritiskate veoma blago i to nas je veoma iznenadilo - pošto nema potrebe da idete na pritisak do kraja jer i ne osećate neku povratnu informaciju u vidu klika, počinjete da kuckate praktično ovlaš pritiskajući tastere. To je rezultovalo, po slobodnoj proceni autora, barem 10-15% bržim kuckanjem na ovoj tastaturi. Fenomenalno!

Dobrim stvarima tu nije kraj. Zapravo, najbolje od svega je što, u slučaju da se igrate ili da prosto ne želite da koristite tastaturu za kuckanje već vam zaista treba osećaj „teških“ tastera, uvek možete jednostavno da ih pritiskate na standardan način, uz „bump“ efekat, koji stvara subjektivan osećaj velike težine kada govorimo o pritiskanju.

Šta želimo da kažemo? Ovo je zapravo fenomenalna 2-u-1 tastatura, koja odlično može da služi i za kuckanje i za igranje, ali u najpozitivnijem smislu te reči. Teoretski, to se može reći i za druge svičeve, ali ovde nema potrebe da idete do klika, ili da čekate neku povratnu taktilnu informaciju. Stoga ovlaš pritiskanjem tastera kucate izuetno brzo, dok u slučaju da se igrate ili prosto želite da tako koristite tastaturu možete da pritiskate tastere izraženije i „dublje“ (u nedostatku boljeg izraza), čime dobijate osećaj teških i robusnih tastera pod prstima. Značajan bonus je i u tome što se ne stvara nesnosna buka, kao kod mnogih drugih tastera. Sa druge strane, ukoliko upravo želite „klik“, kakav nude recimo Cherry MX Blue tasteri, ovo definitivno nije tastatura za vas.


Slično kao kod drugih MasterKeys Pro modela, Cooler Master odlučio da ne implementira nikakav softver. Sve radnje obavljate pomoću prečica na tastaturi, zahvaljujući kojima možete programirati tastaturu, kao i pozadinsko osvetljenje i prateće efekte. Cooler Master ovo naziva On The Fly sistemom. Na ovaj potez se proizvođač odlučio iz dva razloga - jednostavnost, kao i eliminisanje potrebe za aktiviranjem softvera da bi se uradio novi makro, promenio repeat rate ili LED osvetljenje, što u slučaju igre znači i da nema potrebe alt-tabovati se i menjati podešavanja. Sa druge strane, sasvim je moguće da će u nekom trenutku i neka varijanta softvera postati dostupna za preuzimanje - u ovom trenutku je situacija takva.

Zanimljiva je situacija da na tastaturi nema nikakvih indikatora. Naime, za razliku od tradicionalnih lampica koje se upale kada pritisnete CapsLock ili NumLock, Cooler Master se odlučio za daleko zanimljiviji pristup. Obzirom da tasteri imaju pozadinsko osvetljenje, čemu dodatni indikatori? Jednostavno, osvetli se sam taster i to je to. Upalite li, recimo, NumLock, on će svetleti zelenom bojom i to će vam biti indikator stanja. Dakle, ondikatora nema, indikator je sam taster sto je sasvim lepo rešenje, plus vizuelno daleko ubedljivije od tradicionalnih indikatora.

Finalni utisci

Baš kao i kod drugih MasterKeys Pro tastatura, i ovde zatičemo 32-bitni AMR Cortex M0 procesor. On pomaže prilikom izvršavanja raznih funkcija, komandi i makroa, te je idealno rešenje za tastature kod kojih je potrebna instantna reakcija na zadatu komandu. Sve se izvršava trenutno i bez ikakve zadrške. Prisutno je i 512 KB memorije za kreiranje i smeštanje profila.

Samim sistemom kreiranja makroa, profila i finih podešavanja treba ovladati. Opcije koje bi u softveru bile dostupne na jedan klik miša su dostupne i ovde, ali je prosto neophodno malo se verzirati i povezati šta treba biti pritisnuto. Kada se jednom ovlada sistemom, baratanje tastaturom postaje čak i nešto lakše nego inače, a svakako vam ovakav koncept omogućava da direktno menjate podešavanja tokom igranja, bez ikakve potrebe za pozivanjem softvera, izlaskom iz igre, alt-tabovanjem...zaista je reč o odličnom funkcionisanju u praksi.

cmmkpronv_5_s.jpg


I dalje je tu prepoznatljiva anti-ghosting tehnologija, koju je Cooler Master sada dodatno unapredio, kombinujući N-key rollover  i 6-key rollover. Sve funkcije i podešavanja su dostupni nezavisno od operativnog sistema, što je još jedna benefit pomenutog koncepta setovanja tastature prečicama na njoj samoj. Što se efekata osvetljenja tiče - a to je verovatno ono što vas zanima - oni se takođe mogu fino i precizno podešavati. Ugrađeno je nekoliko modova kojima se ono može menjati, kao i nekoliko modifikacija, pa kombinacijom takvih stavki možete kreirati najrazličitije efekte.

Sami tasteri imaju blaga zaobljenja za jagodice prstiju. Mikronanos na tasterima je odličan i čini dodir veoma prijatnim, naspram obične plastike koju proizvođači često koriste, ili pak gumiranih tastera koji nisu baš toliko prijatni za kuckanje, koliko služe za pomaganje u prijanjanju. Kako bi zadržao klasičan raspored postojećih tastera, Cooler Master je mnoge napredne funkcije dodelio F tasterima, a Insert/Home/Delete/End/Page Up i Down tasteri imaju i sekundarnu ulogu multimedijalnih tastera. U gornjem desnom uglu su četiri tastera za momentalne promene profila.

cmmkpronv_8_s.jpg

Jedina stvar koju bismo označili kao objektivnu zamerku jeste izostanak dodatnog USB porta. Druga, vrlo subjektivna, bi bila nedostatak naslona za dlanove, ali znamo da u praksi ipak manji deo korisnika želi ovu opciju, posebno imajući u vidu da su mehaničke tastature same po sebi veoma robusne. Naša preporuka jeste da dokupite jedan od univerzalnih naslona za dlanove koje Cooler Master nudi - u L veličini, budući da se poklapa sa veličinom tastature. Ona je dosta robusna, a opet izrađena od mekih i prijatnih materijala.Možete je naći (mada ne toliko lako na našem tržištu) kao MasterAccessory Wrist Rest L Size.

 


Zaključak

Naše mišljenje o Cherry MX Grey tasterima, nakon dužeg druženja sa njima, je izuzetno pozitivno. Samim tim, imajući u vidu da smo ovu tastaturu i ranije nagrađivali priznanjima, imamo utisak da je fenomenalan proizvod postao još bolji. Ponavljamo, MX Grey su, po našem mišljenju, najsličniji Black tasterima, što je i logično jer su linearni. No, ovde otpor raste što se dublje pritiska taster, ali se aktivacija obavlja jako brzi pa tako možete sami da odlučite da li želite taj osećaj tvrdoće pod jagodicama u slučaju da taster dublje pritiskate, ili je dovoljno samo ovlaš pomeriti taster (oko 2 milimetra) pa da se prosto leti prstima po tastaturi. Iskreni da budemo, ovo je zapravo idealno rešenje za svakoga ko dosta kucka, ali i voli da se poigra. Uostalom, GeForce GTX edicija bi trebala da upravo takve korisnike i cilja, zar ne?

Što se ostalih stvari tiče, sasvim je jasno da je reč o sjajnom proizvodu i jednoj od najboljih tastatura koje možete kupiti, a koja je sada samo postala još bolja i zanimljivija. Posebno ukoliko ste poklonik Nvidia grafika, a većina igrača to i jesu, zar ne? Barem oni koji nemaju nameru da predugo čekaju. I dalje mislimo sve najbolje o On-The-Fly sistemu, tastatura je veoma robusna sa aluminijumskim frejmom i masom plastike, a generalni osećaj u radu je odličan. Ne možemo reći neviđen, ali definitivno upravo Cherry MX Grey tasteri prave razliku.

awardmkplgtx.jpg

Stoga, ostaje nam da zaključimo da je reč o sjajnoj tastaturi i da je nagradimo više nego zasluženim priznanjem. Nažalost, MasterKeys Pro L nije jeftin ni u osnovnim formama, a ne očekujemo da će to biti ni u ovoj varijaciji. Zapravo, Cherry MX Grey tasteri su izuzetno skupi i nismo sigurni da li će uopšte biti u nekoj redovnijoj ponudi. No, to će proizvod učiniti još ekskluzivnijim, a vlasnike verovatno još ponosnijim. U ovom trenutku ne znamo finalnu cenu, ali ako se MasterKeys Pro L prodaje za gotovo 200 evra, GeForce GTX Edition će biti primetno skuplji...


Prednosti

- Cherry MX Grey svičevi
- Odlično rešeno osvetljenje sa velikim brojem podržanih efekata
- Kompletna kontrola direktno sa tastature bez softvera
- Kvalitet izrade
- Mogućnosti podešavanja i prilagođavanja
- U realnom radu, Cherry MX Grey svičevi su linearni i tvrdi, te omogućavaju različito korišćenje u zavisnosti od tipa korisnika (brzo kuckanje sa minimalnim ili duboko sa dosta izraženim otporom)

Nedostaci

- Bez dodatnog USB porta
- Bez naslona za dlanove
- (Uslovno) Visoka cena tastature


Tastaturu na test ustupio Cooler Master.

jurodivi Član postova: 1507
"Tastatura stiže sa laserski ugraviranim oznakama, što znači da će iste biti dugotrajne"...ne, naprotiv. Druge varijante - doubleshot, dye sublimation - su daleko trajnije, laserski gravirani znaci će se izlizati mnogo brže od njih. Jedina gora varijanta je da su znaci bukvalno "nacrtani" bojom na keycapovima...
Ponovo standardna praksa da "gaming" brendovi ugrađuju krš od keycapova na tastature koje naplaćuju papreno...
CM tastature su dobre ali me nervira što uporno forsiraju te obojene ploče ispod tastera. Zbog toga što ploča reflektuje svetlo, osvetljenje je prejako, pogotovo u mraku (jedan od dva razloga što ne koristim moju CM tastaturu).
Drugo, ako će biti preko 200€, preskupa je. Da, ima MX Grey switcheve (inače, postoji i taktilna Grey verzija, ne samo linearna) ali je svejedno previše, za 200+ evra se mogu naći daleko kvalitetnije tastature. Čak bi bilo jeftinije kupiti neki DIY set i MX Grey prekidače i sam sklepati tastaturu. Opet se naplaćuje "gejmerski" tag...

Test: HyperX Alloy Elite

Test: Asus ROG Claymore mehanička gaming tastatura

10404
10405
10406
10407
10408
10409