Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterKeys MK750 (Video)

21.11.2017 09:25 | 5 Games
Test: Cooler Master MasterKeys MK750 (Video)

Retko kada smo mogli da kažemo, bez obzira koliko bi tastatura delovala impresivno, da se radi o savršenom primerku. Sada komotno možemo reći da smo stigli do tog ideala – ili makar da smo mu se u neverovatnoj meri približili. Upoznajte Cooler Master Masterkeys MK750, fantastičnu tastaturu kompanije Cooler Master i našu novu preporuku za sve koji žele ultimativnu periferiju za bilo koju vrstu namena...

Filip Majkić

Cooler Master je dobro poznato ime u segmentu periferija, ali nekada se dogodi da i onaj od koga očekujete samo najbolje uspe da prevaziđe sebe. To se upravo dogodilo sa najnovijom tastaturom, koja nam stiže u sklopu Masterkeys serije. Reč je o tastaturi oznake MK750, koja donosi neverovatan spoj svega najboljeg što očekujemo od ovakve periferije. Da li je ovo upravo savršena tastatura na koju smo toliko dugo čekali?

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!
Dizajn

Samo pakovanje je veoma atratkivno i vizuelno privlači korisnika. Njime dominiraju crni i ljubičasti tonovi, a videćete da se to ogleda i u dodatnoj opremi. Imate grafički prikaz tastature, zajedno sa njenim udarnim karakteristikama. Grafički je sve lepo napravljeno i ukloljeno, kako i dolikuje proizvodu više kategorije.


cm_mk750_1_s.jpg


Već prilikom samog otvaranja se vidi da je reč o nečemu drugačijem, budući da na boku postoji otvor za prst kojim se kompletan paket lako i brzo izvuče iz kutije. Unutar pakovanja ćete naći samu tastaturu, kao i kabl koji je sa jedne strane klasičan USB, ali sa druge strane, tamo gde ulazi u tastaturu, je USB-C tipa. U suštini, ovo znači da ćete u nekom trenutku u budućnosti, ukoliko tako želite, moći da kupite kabl koji ima USB-C konektore na oba kraja, odnosno tastatura će u tom pogledu biti kompatibilna sa kompjuterima budućnosti. Najzad, tu je i vakuumirana kesica u kojoj se nalaze alatka za skidanje tastera i devet rezervnih tastera. Ovi tasteri su ljubičaste boje i jasno su označeni. Imate četiri rezervne strelice, W, A, S, D i Escape taster.


cm_mk750_9_s.jpg


Sama tastatura je nešto novo za Cooler Master. Sa generalnim oblikom smo se i ranije susreli, ali kod nekih drugih proizvođača. Ključna stvar je da ovog puta nema velikog, glomaznog frejma u koji tasteri „upadaju“, već se radi o minimalističkoj (za svet mehaničkih tastatura) tastaturi sa relativno tankim profilom. Ne samo da vizuelno deluje atraktivnije, i da odbacuje gomilu materijala koji nisu potrebni, već omogućava i da osvetljenje još bolje dođe do izražaja. Ipak, glavna zvezda nove tastature je...


cm_mk750_8_s.jpg


Magnetizovani naslon za dlanove! Da, Cooler Master se odlučio da doda naslon za dlanove koji se kači za tastaturu putem magneta - ali to nisu snažni magneti, već su dovoljni da tek pridržavaju naslon za dlanove, i omoguće da se on pomera sa tastaturom ukoliko blago pomerate tastaturu po stolu, ili sa mikropomerajima koji bi se eventualno desili u svakodnevnoj praksi. Drugim rečima, vrlo se lako odvaja i uklanja. Nasloni za dlanove su apsolutno najbolji od svih koje smo ikada probali. Nije reč o plastici, već o mekanim, gumiranim i kožnim materijalima koji su divni na dodir, i ovo iskustvo je nama koji puno upotrebljavamo tastaturu i kojima nasloni za dlanove zaista puno znače, momentalno izbacilo MK750 u vrh liste najboljih rešenja koja smo videli na tastaturama.


cm_mk750_11_s.jpgSpecifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterKeys MK750
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Da
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Multimedijalni tasteri u gornjem desnom uglu iznad numeričkog dela
 • Profili Da, smeštanjem u memoriju
 • Masa 1.03kg
 • Dimenzije 437.75 x 132.25 x 42mm
 • Garancija 2 godine
 • Dodatno On-the-fly sistem podrazumeva podešavanje: LED osetljenja, stope ponavljanja, makroa, profila, multimedije bez "alt+tab" ulaska u softver
  Držanjem FN tastera možete videti u kom se profilu nalazite, koja stopa ponavljanja je uključena da li je blokiran Windows taster...
  Softver za potpunu kontrolu nad svim parametrima rada tastature, ali njegovo korišćenje nije obavezno jer se sve može podešavati preko on-the-fly sistema
  Minimalistički tanak profil
  Cherry MX Blue tasteri
  Light bar u dnu prednje strane i na bokovima
  Odvojiv naslon za dlanove sa magnetima i mekom kožom
  PBT tasteri
  512 KB memorije
  32-bitni ARM Cortex M3 procesor


Šta još odlikuje ovu tastaturu? Mnogo toga, ali o tome više u nastavku teksta. Verovatno je sve jasno već i sa dosadašnjih slika, specifikacija, te sa istaknutih obeležja na kutiji. Masterkeys MK750 je mehanička tastatura sa RGB osvetljenjem i uklonjivim naslonom za dlanove, ali i još mnogo čime!


cm_mk750_19_s.jpg

 

U praksi

MasterKeys MK750 u verziji koja je došla do nas raspolaže Cherry MX Blue tasterima. Radi se o verziji koja se nama lično najviše dopada, jer upravo najviše volimo odsečne klikove plavih tastera. Kao i drugi Cherry MX tasteri, i ovi imaju deklaraciju na 50 miliona aktivacija. Uklanjanje i vraćanje tastera je brzo i efikasno, i zahvaljujući priloženoj alatki vrši se za svega koju sekundu. Na taj način možete tastaturu i efikasnije čistiti. Sve u svemu, zaista sjajno za svakoga ko želi da vodi računa o čistoj tastaturi.


cm_mk750_13_s.jpg


Da vodite računa preporučujemo vam i zbog toga što je sama tastatura izuzetno lepa. Njen gornji deo je izrađen od aluminijuma. Odlikuje je prisustvo PBT tastera, o čemu smo već pisali u nekim navratima – reč je o posebnoj vrsti plastike koja pruža bolji taktilni osećaj, a istovremeno je i izdržljivija od standardnih tastera. Da sve bude još lepše, Cooler Master je implementirao novi nanos koji daje dodatnu mekoću i udobnost u radu. Naspram utiska hrapavosti koji su dosadašnje mehaničke tastature ostavljale pod jagodicama, ode imamo utisak postojanja nekog debelog tastera pod prstom. Zahvaljujući tome i fantastičnim naslonima za dlanove, udobnost u radu je podignuta za čitav red veličina. Cooler Master je očito puno pažnje posvetio udobnosti u svakodnevnom korišćenju - i to se itekako isplatilo! Pravo je uživanje raditi za ovom tastaturom u svakom pogledu, osećaj u kuckanju je prosto odličan.


cm_mk750_23_s.jpg


Naravno, današnji svet periferija ne bi bio to što jeste bez RGB osvetljenja. Sama tastatura, za razliku od dosadašnjih Cooler Master rešenja, nije "uronuta" u veliki, masivni, debeli okvir, već je vrlo kompaktna, sa istanjenim ivicama, koje omogućavaju da osvetljenje bolje dođe do izražaja. Imate ogroman broj opcionih efekata. Tu je i LED bar, odnosno „traka“ koja ide po bokovima i prednjoj strani tastature, osim ukoliko ne priključite naslon za dlanove koji faktički blokira prednju stranu. Možete sve podešavati preko funkcijskih tastera na tastaturi, ili preko softvera koji će vaša podešavanja ubaciti u ugrađenu memoriju.


cm_mk750_25_s.jpg


Pomenute memorije ima 512 KB i funkcioniše u kombinaciji sa 32-bitnim ARM Cortex M3 procesorom. Zahvaljujući tome, možete podešavanja snimati u samu tastaturu, tako da ona budu uvek sa vama. No, korišćenje softvera je potpuno opciono. Na samoj tastaturi imate mnoštvo prečica pomoću kojih možete parametre rada podešavati „u sitna crevca“, tako da u suštini sve možete i na taj način da obavite. Sve ove funkcije su jasno i razgovetno iscrtane na odgovarajućim tasterima MK750 tastature.


cm_mk750_18_s.jpg


Takođe, prisutna su i četiri multimedijalna tastera. Oni se nalaze na gornjem desnom delu, iznad numeričkog dela tastature. Pomalo je čudno da se Cooler Master odlučio da izostavi standardne NumLock, Caps Lock i Scr Lock oznake koje se uglavnom nalaze upravo na ovom mestu, ali iskreni da budemo, to nam nije nimalo nedostajalo – efekat se ionako odmah uoči prilikom samog rada.


cm_mk750_10_s.jpg


Donji deo tastature sadrži velike nožice za prijanjanje, kao i podnožje za USB konektor. Nožice su veoma velike površine i odlično će držati tastaturu zakovanu za podlogu, čak i prilikom intenhzivnijeg kuckanja. Osim toga, pomoću njih je moguće podići tastaturu, odnosno modifikovati njen nagib. Osim toga, tu su i dva kanalića koji vode ka bokovima, pomoću kojih možete rutirati kabl da odmah ide na neku od strana tastature. Odlična stvar.


cm_mk750_17_s.jpg


Vraćajući se na gornji deo, ostaje nam da damo određena zapažanja koja mogu, ali i ne moraju biti važna, zavisno od vaših kriterijuma. Recimo, tastatura nema veliko Enter, što određeni korisnici preferiraju. Osvetljenje funkcioniše odlično, a nasloni za dlanove su veoma meki i neverovatno udobni. Održavanje i čišćenje tastature je veoma lako, budući da se vađenje tastera vrši izuzetno brzo zahvaljujući isporučenoj alatci. Nešto što bi svima moglo zafaliti je USB hub, odnosno tastatura nema dodatni port. Primećujemo da je to zajedničko za praktično sve tastature visoke klase danas, a zaista ne vidimo zbog čega se takav port ne bi implementirao, jer bi dosta olakšao svakodnevno korišćenje računara.


 cm_mk750_20_s.jpg

 

 

 

Završni utisci

Softver

Obzirom da smo tastaturu koristili dosta pre njenog zvaničnog izlaska, ne čudi da isto važi i za softver, koji je nominalno bio u beta fazi. Međutim, sve što smo isprobali je funkcionisalo veoma dobro. Prvo što smo uradili kada smo preuzeli softver jeste apdejtovanje firmvera tastature. Nakon toga, krenuli smo dalje.


softver_cm750_1.jpg


Cooler Master se trenutno može podičiti veoma dobrim upravljačkim aplikacijama, bez obzira na to o kom tipu periferije je reč. Kao što smo rekli, korišćenje softvera nije obavezno. Tastatura podržava u potpunosti On-The-Fly sistem, i zahvaljujući tome možete naširoko i nadugačko da je podešavate i prilagođavate sopstvenim ukusima i potrebama. U svakom pogledu je izuzetno fluidna i, iskreni da budemo, osim ukoliko ne želite da koristite neke kompleksnije makroe ili zadajete zaista posebna podešavanja, ne vidimo neku naročitu potrebu za korišćenjem softvera.


softver_cm750_2_s.jpg


Tim rečeno, softver je veoma dobar i intuitivan. Lak je za korišćenje i postoji dosta opcija. Možete zadavati gomilu efekata za osvetljenje (što možete i van softvera, ali dobro), podešavati i snimati makroe, snimati setovanja u profile koje možete potom eksportovati radi kasnijeg učitavanja ili prosto radi posedovanja alternativnih konfiguracija. To je upravo značajna stvar kod ove tastature – njena odlična prilagodljivost.


softver_cm750_3_s.jpg


Jednostavno, radi se o odlično osmišljenom proizvodu po praktično svakom pitanju. Povrh toga, omogućava vam visok stepen personalizacije i mogućnst česte ili povremene promene. Da li želite da cela tastatura blješti, ili pak da se samo povremeno poneki taster osvetli, da li hoćete da sve intenzivno sjaji ili da osvetljenje bude diskretno, ili pak da ga nema uopšte – izbor je na vama.


softver_cm750_4_s.jpg


Zaključak

Ukoliko bismo morali da jednom rečju opišemo ovu tastaturu, to bi bila reč – sjajna! Mnogo puta smo govorili o kvalitetu i prednostima mehaničkih tastatura. MasterKeys MK750 predstavlja fantastičnog predstavnika ove kategorije. Međutim, tu nije kraj dobrim vestima, makar uslovno rečeno.

 mk750_004_s.jpg

Naime, ovakve tastature su doskora koštale basnoslovno, a pride su imale pokoju manu više. U trenutku kreiranja ovog teksta, cena još nije potpuno ustanovljena, budući da smo tastaturu dobili dve nedelje pre zvaničnog predstavljanja. No, njena očekivana cena bi trebala da se na našem, tržištu kreće oko 200 evra! Visoka suma, svakako, posebno za jednu tastaturu, i sigurni smo da će mnogi zavrteti glavom. Međutim, to je pad od 30-50 evra u odnosu na slične modele ranijih generacija, što uvek pozdravljamo.

cm_mk750_1.jpg

Sama MasterKeys MK750 predstavlja verovatno najbolju tastaturu koju smo ikada imali na svom stolu. Jeste da takva konstatacija zavisi od individualnih afiniteta i ukusa, ali nam se konkretan model izuzetno dopao po svim pitanjima. Odmeren, odlično izrađen, fantastičan u svakodnevnom radu, u stanju je da odgovori na sve potrebe, a istovremeno da učini svaku sesiju za računarom izuzetno udobnom. Imajući u vidu sve rečeno, sasvim je logično da MK750 nagradimo najznačajnijim priznanjem našeg sajta – Editor’s Choice nagradom!

 


Prednosti

- Fenomenalan osećaj u radu
- Fantastična udobnost zahvaljujući mekom, odvojivom naslonu za dlanove i mikronanosu na PBT tasterima
- Raznobojni RGB sa podrškom za 16.7 miliona boja
- Gomila efekata koji su podržani
- Vrhunski kvalitet izrade
- Cherry MX prekidači i dalje bez premca
- Mogućnosti podešavanja, prilagođavanja, individualizacije


Nedostaci

- (Uslovno) Za mnoge i dalje visoka cena
- (Uslovno) Voleli bismo da ima USB hub/port koji bi još više olakšao život korisnicima


Očekivana cena: oko 170 evra


Uređaj na testiranje ustupio Cooler Master.

Pretender Neregistrovan korisnik
Dođavola, zbog čega Cherry MX BLUE? Pa to su najbučniji tasteri!
Izgleda da je u 2017. popularnije da tastatura bude toliko bučna da možete noću komotno da budite susede a o ukućanima da i ne govorimo...
Vlada Jekic Neregistrovan korisnik
Isuse sta rade ovi vise sa tastaturama. Filco izbacio Majestouch 2004, Majestouch 2 2013, Convertible 2 2014, Manila Air 2015. Izmedju je u isto vreme sa ovima izbacivao i Ninja model koji nema slova i Convertible za Japansko trziste.
To je 4-5 modela. Zajedno ih je prodao vise nego CM, i jos par brendova zajedno.
Deck izbacio Legend prvo, posle toga izbacio Francium, Francium i Hassium Pro i Deck 82. To je to za zadnjih 8 godina.
LED osvetljenje planirano za rad 20 godina. Sta ovi rade vise nije mi jasno. Te modele posle 2 godine niko vise ne gleda, a sada treba se pomuciti da nadjes Filco is 2013 i da platis 200$. A CM je one najprostije Quick Fire TK radio po Filco.
jurodivi Član postova: 1671
Pohvale za minimalistički izgled, bez blinga i gluposti, jako lep font, odvojivi kabl, media tastere i palmrest.
Sad...keycapovi nisu PBT već tanka bela ABS plastika presvučena slojem koji je pravi magnet za otiske prstiju i masnoću iz kože i sklon je klizanju prstiju, za razliku od PBT keycapova koji su "hrapavi" na dodir, ne upijaju masnoću poput ovih i prsti ne klizaju po njima prilikom kucanja, i to je jedan od razloga što ih entuzijasti vole. Povrh toga, slova su laserski gravirana, što je slabo rešenje po pitanju trajnosti...jedino gore od toga bi bilo da su slova "nacrtana" bojom preko keycapova. Dakle, keycapovi su loši (sem fonta, on je odličan), čak sam viđao bolje kod kineskih tastatura od 50$ koje imaju doubleshot slova (daleko trajnije) i ponekad i deblju plastiku ili bolji "premaz", nekad i oba. Nažalost, mnogi "top brendovi" poput Cooler Mastera, Logitecha, Corsaira imaju baš ovakve keycapove na tastaturama koje naplaćuju po 150 i više dolara...bruka.
Drugo, nigde nisam video drugi kraj tog kabla, onaj koji ulazi u kompjuter, ali ako i taj kraj ima Type-C konektor - čemu USB-C na tastaturi u doba kad možda par % korisnika uopšte ima Type-C port i to po jedan? Glupiranje i fenseraj. Ako je taj kraj standardni Type-A, onda ništa, sve je ok. Kad smo kod kabla, kanali za kabl na dnu koji ga odvode na stranu su suviše blizu konektora i kabl je savijen pod jako lošim uglom...
Treće: zašto, zaboga, ljubičasti extra keycapovi? Zašto ne normalni crni...svašta...
U suštini, keycapovi su glavna mana tastature, sem njih tastatura je dobra (ne bi škodio i veći izbor prekidača). Kad bi joj se stavili ljudski PBT keycapovi, bila bi top. A gorepomenuti brendovi bi mogli da o'lade malo sa light show-om i fokusiraju se na stvari koje su bitne...
Marko Mitic Neregistrovan korisnik
Vrlo slicna Razer Ornati, rekao bih malo bolji dizajn, malo gore osvetljenje i MX Blue tasteri umesto Razerovih hibridnih. Moglo bi se lagano reci da je "inspirisana" Ornatom, naslon za ruke je indentican (magnet, materijal i izged), cak i vizualni efekti koje ste pokazali su identicni Razer-ovim (samo sto na ornati nisu u 3FPS, nego 30+, zato sam osveteljenje ocenio kao gore). Ko ceni mehanicke tastere, tastatura je verovatno svoja kategorija, inace mozete proci jeftinije s Ornatom, mene lepo sluzi.

Test: Gigabyte Aorus M3 miš i AMP 500 podloga

Test: ASUS STRIX Fusion 300 Virtual 7.1 Surround

10404
10405
10406
10407
10408
10409