Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterKeys Lite L

16.11.2016 11:46 | 4 Hardver
Test: Cooler Master MasterKeys Lite L

Nakon više nego uspešnih varijanti desktop kompleta kao što su Devastator i Octane, Cooler Master je predstavio Devastator 2. Međutim, ovaj put je rešio da tržištu ponudi i nešto skuplju, atraktivniju, ali i kvalitetniju varijantu desktop kompleta. Tako je nastao novi komplet, koji stiže pod oznakom MasterKeys Lite L, i deo je nove MasterKeys serije proizvoda. Donosi veoma kvalitetnu tastaturu i miša...

Filip Majkić

Desktop periferije su veoma važna, ali često zanemarivana stavka u svetu PC računara. Obzirom da upravo preko njih vršimo interakciju, začuđuje nemar koji pokazujemo prilikom oprskbljivanja PC periferijama. Koliko ste puta čuli da je dovoljan miš od 5 evra, ili da je sve preko jedne crvene za tastaturu bacanje para? Upravo o tome govorimo.

MasterKeys Lite L je komplet koji se sastoji iz tastature i miša, kojima je zajednička odlika prisustvo bogatih opcija kada je osvetljenje u pitanju. Istina, to osvetljenje je nešto drugačije nego što smo navikli, ali više o tome u sekciji namenjenoj korišćenju. Sam paket stiže u jednostavnoj formi, sa tastaturom i mišem i - praktično ničim više. Kutija je odlično dizajnirana i na pravi način dočarava šta korisnik može da očekuje od proizvoda. Spreda su miš i tastatura verno oslikani, dok se pozadi nalaze informacije o "udarnim adutima".


coolermaster_masterkeys_lite_l_1_s.jpg


Izgled je vrlo jednostavan i funkcionalan. Umesto da poseže za nekim ekstravagantnostima u dizajnu, Cooler Master se opredelio za klasičnu formu, kako miša, tako i tastature. Tastatura je klasičnog oblika, izgledom podseća na mehaničke modele (sa punim pravom, videćete i zašto) i nažalost ne dolazi sa naslonom za dlanove. Miš je (gotovo) simetričan, ali nije podjednako upravljiv za levoruke korisnike, budući da se Back i Forward tasteri nalaze samo na jednoj, levoj strani.

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterKeys Lite L Combo
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri On-the-fly system: Lighting / Multimedia / Win LK / Full Keys LK
 • Profili Do 26 key anti-ghosting
 • Masa 967g
 • Dimenzije 439 x 129 x 41mm
 • Dodatno - Vodootpornost

  Miš:
  Senzor: Optical AVAGO 3050
  Omron 10M svič
  RGB LED
  On-the-fly sistem: Lighting / DPI
  Dimenzije: 114 x 64 x 39mm
  Težina 91g

Oba proizvoda se sa računarom povezuju putem sopstvenih USB portova. Takođe im je zajedničko "zonirano RGB osvetljenje". To u praksi znači da imate na raspolaganju dosta opcija kada je osvetljenje u pitanju (uključujući, naravno, i deaktivaciju). Kod miša se osvetljavaju točkić i deo pri dnu pozadine, dok je kod tastature osvetljenje postavljeno ispod samih tastera.


coolermaster_masterkeys_lite_l_5_s.jpg


Verovatno je interesantno reći da se ovim osvetljenjem ne upravlja pomoću softvera, na šta smo do sada bili navikavani od strane raznih proizvođača. Ne, ono se može podešavati direktno pritiskom na odgovarajuće tastere, bilo na mišu, bilo na tastaturi. Postoji tačno određena kombinacija tastera kojom se razni svetlosni efekti mogu (de)aktivirati. To je posebno zanimljivo na tastaturi, koja podržava brojne efekte, uključujući Wave, Ripple i slične. Svetlosna, ali i razna druga podešavanja tastature se vrše pomoću FN tastera. Moguće je osveljavati tastere nekom od sedam predefinisanih boja, ili kombinacijom, raznim redosledima...

key1.gif


Ceo sistem on-the-fly kontrola je veoma dobro osmišljen, intuitivan i izuzetno praktičan. Prosto, ništa vas ne sprečava da smesta krenete u korišćenje miša i tastature, već vrlo lako i brzo ovladavate njihovim dodatnim funkcijama. Što nas prikladno dovodi do sledećeg dela...

Korišćenje

Tastatura

Najveći adut tastature je nešto što smo zatekli na Devastator 2 kompletu, a ovde je još bolje i kvalitetnije implementirano. Naime, Cooler Master je kreirao sopstvenu, posebnu kategoriju "mem-haničkih" tastera, odnosno izvršio svojevrsnu simbiozu membranskih tastera i mehaničkog mehanizma. Nisu implementirani mehanički svičevi, ali je osećaj u kuckanju nešto kvalitetniji nego kod klasičnih membranskih tastatura i daje vrlo blag linearni taktilni osećaj.

cmkbmouse1_s.jpg

cmkbmouse2_s.jpg

cmkbmouse3_s.jpg

Napominjemo da ne treba očekivati čuda, jer tastatura ne može da se direktno poredi sa mehaničkom, ali itekako doprinosi kvalitetnijem ugođaju u odnosu na obične membranske modele. Dodatno, obećava se duži životni ciklus tastera, pa tako Cooler Master navodi 12 miliona klikova za svaki taster, što je otprilike duplo duže u odnosu na obične membranske tastere.


coolermaster_masterkeys_lite_l_3_s.jpg


Prisutna su još dva benefita. Najpre, manje bitno, tu je kompatibilnost sa tasterima sa mehaničkih tastatura. Recimo, možete komotno da zamenite kompletan set tastera nekim drugim, recimo sa neke mehaničke tastature. Slobodno možete da skinete poklopce tastera, pa i čitav mehanizam, ukoliko tako želite. Druga korist od ovog pristupa jeste što sada možete mnogo lakše da čistite svoju tastaturu. Uklonite tastere očas posla i - pročistite, produvate, kako god. Sasvim sigurno neizmerno udobnije, lakše i bez posledica koje su uvek moguće prilikom uklanjanja tastera sa tradicionalnih membranskih tastatura.


coolermaster_masterkeys_lite_l_6_s.jpg


Cooler Master navodi da je implementirana Anti-Ghosting tehnologija koja garantuje pravilnu detekciju usled simultanog pritiskanja i do 26 tastera. U praksi smo se okušali u par igara zahtevnijih po ovom pitanju (ko je rekao PES?) i nismo registrovali nikakve probleme. Ispod tastera je metalna ploča, koja tastaturi daje čvrstinu i masivnost. Takođe, treba reći da je tastatura vodootporna, pa i taj aspekat kvalitativnog pomaka pozdravljamo, jer je veoma važan u dugim igračkim sesijama, kada ste opskrbljeni omiljenim napicima...


Miš

Miša odlikuje prisustvo Avago 3050 optičkog senzora i šest tastera. Iskreno, za kontrolu parametara rada miša je softver ipak bolje rešenje, budući da ovde morate da se krećete u koracima koje je Cooler Master unapred definisao. Tako imamo četiri nivoa DPI podešavanja, sa korespondirajućim bojama (inicijalno postavljenim): 500 DPI, 1000 DPI, 2000 DPI i 3500 DPI. Upozoravamo da Avago 3050 senzor podržava maksimalnu osetljivost do 2000 DPI nativno, tako da ukoliko želite da ga koristite na višim nivoima osetljivosti, morate da budete spremni na blagu interpolaciju. Na samom mišu se nalaze taster za promenu osetljivosti, a možete da kontrolišete osvetljenje po efektima, brzinu efekta, boju, te da potpuno isključite osvetljenje.


coolermaster_masterkeys_lite_l_9_s.jpg

coolermaster_masterkeys_lite_l_8_s.jpg

Igrače će obradovati da su na mišu implementirani Omron 10M mikrosvičevi, koji garantuju životni vek glavnih tastera od 10 miliona klikova. Impresivno, zar ne? Svakako da je reč o natprosečnom pokazatelju u odnosu na druge desktop komplete. Uopšte, MasterKeys Lite L je jasno usmeren ka igračima i to uvek pozdravljamo.


cmkbmouse4_s.jpg


Sam miš je veoma prijatan za korišćenje. Glajderi su veoma dobri, točkić je prijatno koristiti (sa sve zarezima koji pomažu u praksi), a isto važi i za glavne tastere. Sa težinom od svega 90-ak grama, te oblikom pogodnim za razne vidove držanja, može se sasvim lepo koristiti i u najzahtevnijim igračkim naslovima. Reč je o jasno koncipiranom mišu jednostavnih funkcija, solidnih mogućnosti po pitanju osvetljenja, da ne kažemo kozmetike, koji će itekako biti u stanju da posluži svakome.

Zaključak

MasterKeys Lite L u suštini ispravlja glavne zamerke na ranije Cooler Master desktop komplete, koje su dolazile u vidu određenih kvalitativnih primedbi, posebno kada su miševi u pitanju jer su nakon duže eksploatacije određene mane dolazile do izražaja. Tastatura je odlična, ima obilje mogućnosti, veoma je prijatna u realnoj eksploataciji. Kompanija Cooler Master je uspela da dovoljno raznovrsno RGB LED osvetljenje donese u kategoriju pristupačnih periferija i time zadala domaći zadatak konkurenciji. Istovremeno, zahvaljujući Anti-Ghosting tehnologiji, u cenovnoj klasi nema premca kada je gejming u pitanju, a "mem-hanički" svičevi u praksi zaista funkcionišu veoma dobro.


coolermaster_masterkeys_lite_l_2_s.jpg


Slično važi i za miša. Veoma dobar u praksi, sa korektnom izvedbom i dobrim senzorom, u suštini je ili bolji od konkurentskih rešenja ili u ravni sa njima, ali je zaista retkost da se ovako solidan miš isporučuje u jednom desktop kompletu. Samim tim je ovaj komplet jedan od najboljih i najkvalitetnijih koje možete nabaviti. Ostaje naravno pitanje cene, kao i činjenica da uvek možete kupiti komplet odvojenih gejming periferija, ali ukoliko vam treba upotrebljiv i atraktivan komplet, MasterKeys Lite L predstavlja veoma dobar izbor.


award_cmmkl_s.jpg

Prednosti

- Vrlo atraktivan paket sa dosta mogućnosti po pitanju osvetljenja
- Mem-hanička tastatura kao interesantno rešenje
- Fantastičan odnos uloženog i dobijenog
- Osećaj u kuckanju
- Dobar optički miš


Nedostaci


- Bez naslona za dlanove tastature
- Tastatura glasna skoro kao prave mehaničke tastature


Uređaj na test ustupio Cooler Master.


Aleksandar Jokic Neregistrovan korisnik
Mozda i jesam dobio felerican primerak, nisam siguran... Mada ne verujem da bi mi uvazili reklamaciju na rasklimane tastere i brobijanje svetlosti, tako da nisam ni pokusavao. Mis sam vec zamenio, a i tastatura ce uskoro biti zamenjena.
Sto se mene tice Cooler Master je zavrsio pricu, nemam ni zelju da isprobam njihove skuplje tastature...
filipenko Moderators postova: 11722
Aleksandre, da nisi možda dobio feleričan primerak? Osećaj u kuckanju je veoma dobar, baš i jeste trik što mnogi koji nikada nisu imali skuplje tastature dobiju kakav-takav povratni osećaj. Što se tiče probijanja svetlosti i zaglavljivanja, to je verovatno do konkretnog primerka i kvaliteta izrade, ali na našem testnom primerku sve je radilo besprekorno, cela redakcija može da potvrdi.
Najzad, ovo nije komplet astronomske cene, i kada idu i tastatura i miš u pakovanju, nije za očekivati besprekoran osećaj, mada to što si opisao deluje da je do kvaliteta izrade na konkretnom primerku. Nažalost, to kod nas uglavnom ne ostaje duže od 7-8 dana, nemamo primerak koji koristimo svakodnevno pa da vidimo šta se dešava posle par meseci upotrebe...
Aleksandar Jokic Neregistrovan korisnik
Citam ovaj tekst i pitam se da li ovi ljudi uoste testirali ovaj komplet ili prepisali reklamu... Imam ovaj komplet vec godinu dana i mogu reci da je ova tastatura ubedljivo najgora koju sam ikada imao, a nisam imao ni priblizno skupe kao sto je ova.
Uzasan kvalitet izrade, buka rasklimanih tastera (nije klik kao kod mehanickih, pa da bude razumljivo), kroz neke tastere cak probija svetlost, jer su izguljeni unutra ili sta je vec, a poneki tasteri i zaglavljuju, pa morate malo jace da ih pritisnete.
Mis lagan, nikakav osecaj u ruci, ali eto radi bar kako treba.
Osvetljenje i opcije oko osveljenja su mozda i jedina dobra stvar kod kompleta.

Test: Logitech G610

Logitech mobilni miševi nove generacije, Q1 2017

10203
10205
10206
10207
10208
10209