Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterKeys L

06.09.2017 11:08 | 1 Games
Test: Cooler Master MasterKeys L

Cooler Master nastavlja nesmanjenim tempom da nastupa na tržištu PC periferija. Kompanijin portfolio je odlično prepoznat u celoj igračkoj zajednici, a njeni proizvodi zaslužuju svaku vrstu poštovanja. Da nastupa temeljito i sveobuhvatno, proizvođač dokazuje novim modelima tastatura, koje stižu pod MasterKeys oznakama. Za slučaj da niste sigurni o čemu se radi i koje su razlike među njima...nastavite sa čitanjem.

Cooler Master MasterKeys L

Filip Majkić

Već smo u više navrata konstatovali da je Cooler Master verovatno najambiciozniji takmac u segmentu mehaničkih tastatura, a svakako je najraznovrsniji, makar kada je u pitanju ponuda na domaćem tržištu. Nakon MasterKeys Pro modela, na naš test je došao i model bez sufiksa "Pro". O čemu se uopšte radi?

Test: Cooler Master MasterKeys Pro L


cm_masterkeys_l_16_s.jpg


Masterkeys Pro L i Masterkeys Pro L White Edition tastature je odlikovalo prisustvo pozadinskog osvetljenja. U prvom slučaju, imali smo Full RGB osvetljenje na svakom tasteru pojedinačno, dok je White Edition bio nešto pristupačniji, ali sa uniformnim belim pozadinskim osvetljenjem. MasterKeys (bez Pro) na današnjem testu - nema nikakvo pozadinsko osvetljenje. To ga košta "Pro" sufiksa, ali verujemo da mnogima to neće biti naročito važno, naročito kada imamo u vidu da će ova tastatura biti značajno jeftinija od Pro varijanti. Druga stavka po pitanju razlika potiče od toga što se na novim modelima koriste PBT tasteri, ali o tome nešto više u nastavku teksta.

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!


Dizajn

Pakovanje u kome dolazi tastatura je vrlo jednostavno i minimalističko. Kutija je tek nešto veća od same tastature, a na njoj su svi potrebni detalji i informacije koji će vam biti važni prilikom kupovine.  U pakovanju se nalaze USB kabl i rezervni set crvenih tastera za najčešće korišćene tastere, koji se može montirati po želji. Atraktivan dizajn prati novi Master stil i brend Cooler Mastera, a na prednjoj strani su natpisi o MX Cherry tasterima, koji su u našem slučaju bili Brown tipa, kao i o rasporedu tastera.


cm_masterkeys_l_5_s.jpg


Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterKeys L (Brown Switches)
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Broj makro tastera Korisnik određuje preko macro taster komande
 • Pozadinsko osvetljenje Ne
 • Masa 1090g
 • Dimenzije 439.23 x 130.32 x 41.95 mm
 • Dodatno On-the-fly sistem podrazumeva podešavanje: stope ponavljanja, makroa, profila, multimedije bez "alt+tab" ulaska u softver
  Držanjem FN tastera možete videti u kom se profilu nalazite, koja stopa ponavljanja je uključena da li je blokiran Windows taster...
  Cherry MX Brown tasteri
  Bez pozadinskog osvetljenja


Tastatura je praktično identičnog oblika kao i ranije testirani modeli sa sufiksom Pro. Faktički, Cooler Master se drži oprobanog recepta. Napominjemo da postoji i "S" varijanta tastature.  Šta u praksi znači taj sufiks? Tradicionalno, S označava "Tenkeyless" varijantu, odnosno tastaturu bez numeričkog dela. Nema pomena o "M" odnosno Medium modelu, koga verovatno neće biti u non-Pro izdanju.


cm_masterkeys_l_19_s.jpg


PBT tasteri

Ova tastatura se hvali prisustvom PBT tastera. Reč je o posebnoj varijanti tastera, izrađenih od posebne plastike i dodatne debljine (1.5 milimetara), kako bi izdržali bez problema i najbrže prste i najtvrđe udare istih. Posebnim procesor se tasteri ojačavaju specifičnim materijalima, a tu je i dvostruko lasersko graviranje. Ovakvi tasateri su veoma otporni, mehanički snažni, i ne daju nikakav "odsjaj" kakav se vremenom javlja na tastaturama čiji su tasteri izrađeni od tradicionalnih (ABS) materijala.


cm_masterkeys_l_7_s.jpg


Drugim rečima, PBT tasteri su otporni na dugoročno krunjenje tastera i probleme koje uzrokuju znojavi prsti, masni materijali i slične stvari, nepoželjne na proizvodima visoke klase.

 

ivankolic Član postova: 27
Uz testove mehaničkih tastatura postao je običaj da se priloži i audio zapis kucanja na njoj.
Iako ova tastaura ima dobro poznate Cherry MX brown prekidače, svaka tastatura ima svoj specifičan zvuk pri kucanju.

Test: HyperX Cloud Revolver S (Video)

Test: Cooler Master MasterPulse MH320 (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409