Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterKey Pro L White Edition

27.09.2016 09:32 | 4 Games

Filip Majkić

Nedavno smo konstatovali da je Cooler Master verovatno najambiciozniji, a svakako i najraznovrsniji takmac u segmentu mehaničkih tastatura. Potvrda tih reči stiže i u vidu novog modela, tako sličnog ranije testiranom. Naime, testirali smo Masterkeys Pro L tastaturu tokom aprila, a sada dolazi varijacija na temu. Reč je o White LED ediciji, koja se prevashodno razlikuje po tome što joj je LED osvetljenje bele boje, dok je kod "originala" bilo moguće setovati osvetljenje na željenu boju iz RGB spektra.

Test: Cooler Master MasterKeys Pro L (Video)

Da li je to sve što se razlika tiče? Paaa...u suštini. Mogli bismo da tražimo na silu neke minimalne razlike u ostalim parametrima, ali suština je u ovome što smo naveli već u prvom pasusu. Sve rečeno za prethodnika važi i ovde - reč je o vrhunskoj mehaničkoj tastaturi sjajnih performansi i mogućnosti.

cooler_master_masterkeys_pro_l_white_1_s.jpg

Model na našem testu ima braon svičeve, odnosno stiže sa Cherry MX Brown svičevima. Iskreni da budemo, za nas je to najmanje poželjna varijanta, ali je dobra vest da je ova tastatura dostupna i u Cherry MX Blue i Cherry MX Red varijantama, sa svičevioma koji se nešto drugačije ponašaju. Daleko od toga da braon svičevima nešto posebno fali, ali nagađamo da će će osobe koje kuckaju dosta ipak želeti tastere sa jasnijom povratnom spregom.

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!


Dizajn

Pakovanje u kome dolazi tastatura je vrlo jednostavno i minimalističko. Kutija je tek nešto veća od same tastature, a na njoj su svi potrebni detalji i informacije koji će vam biti važni prilikom kupovine. U pakovanju se nalaze USB kabl i alatka za vađenje tastera, te knjižica za brzo podešavanje. Atraktivan dizajn prati novi Master stil i brend Cooler Mastera, a na prednjoj strani su natpisi o MX Cherry tasterima, koji su u našem slučaju bili Brown tipa, kao i o rasporedu tastera (US sistem). Velika slika tastature sa jarkim belim pozadinskim osvetljenjem veoma jasno sugeriše o čemu se radi.


 cooler_master_masterkeys_pro_l_white_3_s.jpg


Tastatura je praktično identičnog oblika kao i ranije testirani model, a koji se pak bazirao na ranijim kvalitetnim tastaturama Cooler Mastera. Drugim rečima, proizvođač je rešio da recept koji uspeva ne treba previše dirati. Napominjemo da postoji i "Medium" varijanta tastature, koja nosi sufiks M umesto L. Šta to znači?

cm_mkeypro_l_8_s.jpg

Dok "S" u Cooler Master nomenklaturi označava "Tenkeyless" varijantu, bez odnosno tastaturu bez numeričkog dela, "M" odnosno Medium služi kao oznaka modela bez kursorskih strelica i sekcije sa Insert, Home, Delete, End, Page Up i Down tasterima, umesto kojih je tu smeštena numerička tastatura. Interesantno rešenje, pa svako može da bira šta mu najviše odgovara u skladu sa dimenzijama i načinom upotrebe.

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterKeys Pro L White
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Masa 1130 g
 • Dimenzije 439,23 x 130,32 x 41,95mm
 • Dodatno Cherry MX prekidači - braon, plavi i crveni
  32bit ARM Cortex M0 procesor
  Odvojivi kabl
  Macro Record i Lighting u pokretu
  "Anti-ghosting" tehnologija

Za koju god varijantu da se odlučite, tastature dolaze sa laserski ugraviranim oznakama, što znači da će biti dugotrajne, ali i da je sijanje svetlosti ravnomerno i prirodno, što dobija poseban značaj na ovakvoj tastaturi. Kao i drugi Cherry MX tasteri, i ovi imaju deklaraciju na 50 miliona aktivacija. Uklanjanje i vraćanje tastera je brzo i efikasno, i zahvaljujući priloženoj alatki vrši se za svega koju sekundu. Na taj način možete tastaturu i efikasnije čistiti. Sve u svemu, zaista sjajno za svakoga ko želi da vodi računa o čistoj tastaturi.

Korišćenje

Brown, Red, Blue - to je izbor mehaničkih tastera kada je ova tastatura u pitanju. Na našem testu se našla braon varijanta, a mi smo skloni da crvenu smatramo nekom vrstom idealnog balansa između gejmera i osobe koja kucka dosta teksta. Dotle, plavi imaju najizraženiju i najjasniju povratnu spregu. Braon tasteri više naginju crnim, sa kojima pak ne mogu da se mere po pitanju tišine jer dotični tasteri nemaju nikakvu povratnu spregu, koja na braon tasterima gotovo da se ne oseća, ali zato stvara buku.


cooler_master_masterkeys_pro_l_white_2_s.jpg


Ono što je možda interesantnije jeste da se Cooler Master odlučio da ne implementira nikakav softver. Naime, sve radnje obavljate pomoću prečica na tastaturi, zahvaljujući kojima možete programirati tastaturu, kao i pozadinsko osvetljenje i prateće efekte. Cooler Master ovo naziva On The Fly sistemom. Na ovaj potez se proizvođač odlučio iz dva razloga - jednostavnost, kao i eliminisanje potrebe za aktiviranjem softvera da bi se uradio novi makro, promenio repeat rate ili LED osvetljenje, što u slučaju igre znači i da nema potrebe alt-tabovati se i menjati podešavanja. Sa druge strane, sasvim je moguće da će u nekom trenutku i neka varijanta softvera postati dostupna za preuzimanje - u ovom trenutku je situacija takva.

Baš kao i kod drugih MasterKeys Pro tastatura, i ovde zatičemo 32-bitni AMR Cortex M0 procesor. On pomaže prilikom izvršavanja raznih funkcija, komandi i makroa, te je idealno rešenje za tastature kod kojih je potrebna instantna reakcija na zadatu komandu. Sve se izvršava trenutno i bez ikakve zadrške. Prisutno je i 512 KB memorije za kreiranje i smeštanje profila.

cm_mkeypro_l_12_s.jpg

Samim sistemom kreiranja makroa, profila i finih podešavanja treba ovladati. Opcije koje bi u softveru bile dostupne na jedan klik miša su dostupne i ovde, ali je prosto neophodno malo se verzirati i povezati šta treba biti pritisnuto. Kada se jednom ovlada sistemom, baratanje tastaturom postaje čak i nešto lakše nego inače, a svakako vam ovakav koncept omogućava da direktno menjate podešavanja tokom igranja, bez ikakve potrebe za pozivanjem softvera, izlaskom iz igre, alt-tabovanjem...zaista je reč o odličnom funkcionisanju u praksi.

cm_mkeypro_l_3_s.jpg

I dalje je tu prepoznatljiva anti-ghosting tehnologija, koju je Cooler Master sada dodatno unapredio, kombinujući N-key rollover i 6-key rollover. Sve funkcije i podešavanja su dostupni nezavisno od operativnog sistema, što je još jedna benefit pomenutog koncepta setovanja tastature prečicama na njoj samoj. Što se efekata osvetljenja tiče - a to je verovatno ono što vas zanima - oni se takođe mogu fino i precizno podešavati. Ugrađeno je nekoliko modova kojima se ono može menjati, kao i nekoliko modifikacija, pa kombinacijom takvih stavki možete kreirati najrazličitije efekte. Omogućeno je čak i programiranje sopstvenih efekata osvetljenja korišćenjem C++ programskog jezika. Proizvođač navodi da je "dovoljno poznavati C++ na bazičnom nivou", pa ako se prepoznajete u tome, i ukoliko postanete vlasnik ove tastature i budete želeli da nešto drastičnije modifikujete po pitanju osvetljenja, onda je ovo pravi izbor za vas...


cooler_master_masterkeys_pro_l_white_4_s.jpg


Generalno, sam osećaj u kucanju je odličan, i sve što smo zatekli kod "obične" zatičemo i kod "White LED" varijante MasterKeys Pro L tastature. Tasteri imaju blaga zaobljenja za jagodice prstiju. Mikronanos na tasterima je odličan i čini dodir veoma prijatnim, naspram obične plastike koju proizvođači često koriste, ili pak gumiranih tastera koji nisu baš toliko prijatni za kuckanje, koliko služe za pomaganje u prijanjanju. Kako bi zadržao klasičan raspored postojećih tastera, Cooler Master je mnoge napredne funkcije dodelio F tasterima, a ovaj put Insert/Home/Delete/End/Page Up i Down tasteri imaju i sekundarnu ulogu multimedijalnih tastera. U gornjem desnom uglu su četiri tastera za momentalne promene profila.

cm_mkeypro_l_4_s.jpg

Sa donje strane se nalazi uredna površina bez mnogo detalja. Tu su kvalitetne gumene nožice i oslanjači za dobru stabilnost tastature, kao i nogice za podizanje pod uglom od nekoliko stepeni (samo jedna pozicija je u pitanju). Prisutan je kanal za provođenje kabla, microUSB konektor, te Cooler Master logo ugraviran na centralnom delu. Sam kabl je vrlo ojačan kako se ne bi lako oštetio, što je jako bitno s obzirom na to da se jako dobro zna kako gejmeri tretiraju svoje periferije, a i doprinosi osećaju robusnosti kompletnog proizvoda. Jedina stvar koju bismo označili kao objektivnu zamerku jeste izostanak dodatnog USB porta. Druga, vrlo subjektivna, bi bila nedostatak naslona za dlanove, ali znamo da u praksi ipak manji deo korisnika želi ovu opciju, posebno imajući u vidu da su mehaničke tastature same po sebi veoma robusne.

Zaključak

White LED edicija je, kada se sve podvuče i presabere, varijacija na temu MasterKeys Pro L tastature koja nam se veoma dopala, pa nije čudno ni što nam je novajlija brzo prirastao za srce. Naizgled je upotreba zakomplikovana time što se ne isporučuje softver, već se sve stavke kontrolišu direktno putem prečica i funkcijskih tastera, ali posle svega dan-dva navikavanja, ne bismo smeli da kažemo da je jedan ili drugi način bolji ili gori, pošto i ovakav vid kontrole tastature ima sasvim jasne prednosti.


cooler_master_masterkeys_pro_l_white_5_s.jpg


Na kraju nam ostaje da ponovimo da će ova tastatura biti dostupna u varijantama sa crvenim, plavim i braon Cherry MX svičevima, što je odlična stvar jer će svako moći da odabere onu verziju koja je najprimerenija sopstvenom poimanju o tome šta tastatura treba da bude. I dalje je prisutna vrhunska izrada, sistem osvetljenja je odlično osmišljen, mogućnosti su odlične.

cm_mkeypro_l_10_s.jpg

Istovremeno, White LED model je primetno jeftiniji od varijante sa RGB osvetljenjem. Očekivana cena L tastature će biti oko 120 evra, a M varijante o kojoj smo govorili još na početku teksta oko 110 evra, pa ukoliko vam raznobojno pozadinsko osvetljenje nije prioritet, nema potrebe da idete na skuplju varijantu, odnosno cene su sasvim pristojne. Šta još dodati? Ukoliko vam je potrebna kvalitetna mehanička tastatura, MasterKeys Pro L je veoma dobar kandidat koji će biti sjajno dugoročno rešenje...


Prednosti

- Sjajan osećaj u radu
- Odlično belo LED osvetljenje sa velikim brojem podržanih efekata
- Kompletna kontrola direktno sa tastature bez softvera, na koju je potrebno navići se, ali koja tada postaje sjajna stvar
- Kvalitet izrade
- Cherry MX prekidači i dalje bez premca
- Mogućnosti podešavanja, prilagođavanja, individualizacije

Nedostaci

- Bez dodatnog USB porta
- (Subjektivno) Voleli bismo da je prisutan naslon za dlanove


Tastaturu na test ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterPulse In-Ear

Test: Cooler Master MasterPulse Pro Over-Ear

10404
10405
10406
10407
10408
10409