Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterCase SL600M (Video)

30.10.2018 14:12 | 2 Hardver
Test: Cooler Master MasterCase SL600M (Video)

MasterCase SL600M je moramo priznati pravo osveženje na tržištu midi tower modela. Možda ne toliko svojim monolitnim izgledom, koliko naprednom unutrašnjom strukturom i originalnim sistemom vertiklane cirkulacije. Laka ugradnja i mnogobrojne opcije za eksperimentisanje su prava prilika za istinske PC entuzijaste!

Možda vam na prvi pogled tržište PC kućišta ne izgleda previše dinamično, ali u poslednje vreme vodeći proizvođači u ovom delu IT industrije, vredno rade i utrkuju se za titulu najprestižnijeg proizvođača i modela kućišta koje će osvojiti laskavu titulu predvodnika novog talasa proizvoda naprednih mogućnosti.

Oni vodeći to odavno znaju, a i oni manji, ali ništa manje ambiciozni su shvatili strategiju uspeha u kojoj nema mesta praćenju trendova. Ukoliko želite da budete najbolji, morate ih postavljati i diktirati. Uvođenje noviteta i insistiranje na kvalitativno drugačijem pristupu od onog koji nudi konkurencija je tanka linija koja odlučuje o propasti ili uspehu.

Stanje na tržištu PC kućišta je verovatno na dnu liste vaših interesovanja, ali i tamo se svakodnevno lome koplja za titulu najboljeg i najuspešnijeg. Ukoliko samo pogledate i letimično naše testove naići ćete na potvrdu za ovakvu tvrdnju.

MasterCaseSL600Mhead.jpg 

Tržište ne nagrađuje one koji su spori i neinvetivni. Praćenje konkurencije i onoga što je trenutni trend, vodi prosečnosti i strategiji obaranja cene jer zapravo već nudite ono što i drugi imaju. Dugoročno to svakako nije strategija uspeha. Ljudi iz Cooler Master-a kao jednog od najvećih svetskih proizvođača PC kućišta, periferija i prateće opreme, dobro znaju ovu priču. Zbog toga su u poslednje vreme izrazito aktivni.

Neki manji proizvođači su izbili u prvi plan zbog agresivnog predstavljanja novih modela i diktiranja modnih trendova koji su postali standardi na ovom delu IT tržišta. Cooler Master je rešio da povrati svoju vodeću ulogu i o tome govori pregršt novih modela koji u poslednje vreme stižu do naših test bench konfiguracija. 

 MasterCaseSL600Mhead2.jpg

Nakon uspešnog lansiranja “H500” i Cosmos, na red je došla nova serija SL modela koji pokušavaju da stvore jednu novu klasu i spoje do sada dijametralno suprotne zahteve određenih tržišnih kategorija. Dobili smo na test najnoviji Cooler Master MasterCase SL600M, model kućišta koji svoje mesto želi da izbori u kategoriji premijum midi tower rešenja. Ni malo jednostavan zadatak, ako pogledate stanje i ponudu u ovom delu tržišta koje je i najzanimljivije kako kupcima tako i proizvođačima.

Šta je zapravo MasterCase SL serija?

U najsažetijem smislu MasterCase SL je pokušaj da se tržištu ponudi dizajnerski elegantno, ali u isto vreme potpuno funkcionalno kućište vrhunskih performansi. Konkretno spajaju se dva sveta, dizajnerski - vizuelno lepih oblika sa funkcionalno beskompromisnim gejmerskim osobinama.

Kao što znate dizajnerski dopadljivi modeli kućišta u prvi plan ističu lep oblik, manje dimenzije i neka specijalizovana rešenja u cilju minimalne buke u radu kako bi se preporučila kao idealna za uslove rada u osetljivom kućnom i kancelarijskom okruženju. Koriste premijum materijale poput stakla i aluminijuma pa veoma često zarad lepe pojave žrtvuju neka funkcionalna rešenja, poput dobrog protoka vazduha. Otuda su nekada u iskušenju kada treba odgovoriti na stresne situacije intezivnog gejminga i grejanja moćnih komponenti.

MasterCaseSL600M1s.jpg

Sa druge strane tu su rasna gejming kućišta, koja nisu ni približno tako elegantna, tiha i kultivisana. Kod njih su neke druge vrednosti prioriteti poput ulitmativnog sistema provetravanja i obezbeđenja maksimalnog efekta hlađenja tokom zahtevnih scenarija korišćenja računara. Naravno, tu je i agresivni RGB sistem osvetljenja, tako omražen mnogim korisnicima. Sve to je učinjeno kako bi nametnuli svoju agresivnu i upečatljivu pojavu koja se itekako oseća i tokom rada u vidu velikih dimenzija i veće buke kao posledice ultimativnog sistema hlađenja.

Dakle, do sada ste bili prisiljeni na neku vrstu kompromisa – između lepog i dopadljivog kućišta po cenu lošijih performansi ili gabaritnog i "galamdžijskog" gejming modela koji se razmeće svojom snagom ventilatora u potpunosti žrtvujući aspekt elegantne pojave. Ipak, Cooler Master je rešio da promeni ova pravila i liši vas obaveze ustupka, nudeći najbolje od oba sveta.

MasterCaseSL600M2s.jpg

Tako se rodila MaserCase SL serija i konkretno SL600M model. Dizajniran je sa namerom da obezbedi efikasan protok vazduha uz istovremeno tih rad ventilatora zaduženih za provetravanje unutrašnjosti kućišta primenom “Chimney” efekta koji se zapravo oslanja na principe prirodne cirkulacije vazduha. Sa druge strane Cooler Master je prilikom dizajna MasterCase SL600M modela pobegao od nekih agresivnih dizajnerskih rešenja i detalja, primenjujući smirene linije uz istovremeno korišćenje vrhunski kvalitetnih materijala naglašavajući time performanse i profesionalnu stranu ovog SL600M kućišta.

Cooler Master MasterCase SL600M - unikatne karakteristike

Ideja oko koje je koncipiran MasterCase SL600M jeste jedan krajnje pragmatičan i u srži jednostavan princip “Chimney”, odnosno dimnjak efekta. Prirodna cirkulacija vazduha znači da se topao vazduh diže u gornje delove, dok se hladan zadržava na dnu kućišta, stvarajući vertiklano strujanje – narodski rečeno, cug. Cooler Master je pametno upotrebio ovaj prirodni efekat kako bi MasterCase SL600M učinio boljim i lepšim u isto vreme.

MasterCaseSL600M3s.jpg

Kako bi čitav proces prirodne cirkulacije učinio još efikasnijim, na donji deo unutrašnje strukture ugrađena su dva 20 cm velika ventilatora koji forsirano ubacuju hladan vazduh sa dna kućišta i na taj način ubrzavaju strujanje ka gornjim, toplijim delovima unutrašnjosti računara gde se nalazi izduvna zona napravljenja od mrežastog materijala kroz koji se izbacuje zagrejani vazduh.

Zanimljivo je videti kako je čitava unutrašnja ćelija MasterCase SL600M modela napravljena tako da maksimalno pospeši vertikalni princip strujanja, pri čemu su svi elementi ili prepreke potpuno uklonjeni. Tako je izostala uobičajena, zadnja pozicija ventilatora iza CPU ležišta, a takođe je u potpunosti izmeštena i pozicija napajanja koja se preselila na vertikalnu stranu u gornjem delu iza prednjeg panela. Konektor za struju je ostao na očekivanoj poziciju na zadnjem panelu, jer je ožičenje sprovedeno kroz specijalni tunel koji služi rutiranju kablova. Svež vazduh na novoj PSU poziciji se uvodi vazdušnim tunelom iza prednje maske, dok se topao izbacuje kroz gornji panel. Na prvi pogled je sve pretumbano, ali to i jeste cilj inovacije da donese nešto novo, nekada ozbiljno drugačije, a sve zarad pozitivnog krajnjeg efekta i boljih radnih performansi.

Vertiklani princip strujanja kroz centralni deo kaveza, omogućuje i bolje hlađenje ključnih komponenti pre svega grafičke karte, koja može da se vertikalno montira ili što mi volimo da naglasimo – u izlogu velike bočne staklene stranice od zatamnjenog kaljenog stakla. Mnogi su dosadašnji potez vertikalne ugradnje grafike smatrali pogrešnim zbog slabijeg efekta hlađenja, jer su mahom aksijalni ventilatori na GPU sistemu hlađenja dobijali nedovoljno svežeg vazduha u odnosu na uobičajeni metod vodoravne pozicije. MasterCase SL600M zbog toga pospešuje opstrujavanje karte ugradnjom dva velika ventilatora koji sa svojim ogromnim propelerima stvaraju prililčnu promaju u zoni njene radne pozicije, ali i ostalih ključnih komponenti računara. Ovim potezom se sprečava zadržavanje toplog vazduha u tzv. džepovima koji utiču na rast radne temperature čitavog računara.
 MasterCaseSL600M4s.jpg

 

Spomenuti izostanak tradicionalne pozicije ventilatora iza CPU ležišta je zapravo sračunat na bolje usmeravanje i strujanje toplog vazduha ka vrhu gde se izbacuje u okruženje. Izostanak proreza i ventilatora sprečava proces reciklacije toplog vazduha u zadnjem delu računara i sada je poželjno, ukoliko je to izvodljivo, rotirati poziciju čitavog CPU kulera za 90 stepeni kako bi ventilator izbacivao topao vazduh ka vrhu kućišta i time zapravo bio u ravni vertikalne rute strujanja. Kućište može da primi vazdušni kuler sa telom maksimalne visine od 19.1 cm. Kada je u pitanju grafička karta, maksimum dužine tela je 41 cm.

Čitavo podešavanje pravca protoka vazduha i opstrujavanja pozicije GPU i CPU uređaja, zapravo zavisi od toga hoćete li ili ne, koristiti opciju vertiklane pozicije  grafičke karte. Ukoliko koristite AiO sistem vodenog hlađenja za CPU, onda je bolje opredeliti se za direktno hlađenje horizontalno postavljene grafičke karte. Dakle sve zavisi od vaše želje i načina na koji ćete izvršiti strukturnu postavku vaše PC konfiguracije.

Cooler Master MasterCase SL600M - dizajn

Izgled spoljašnjosti, raspored unutrašnjosti i glavnih funkcionalnih celina je pametno osmišljen, spajajući lep vizuelni i osećaj kako se sve nalazi na pravom mestu, iako je prva pomisao da je sve ispremeštano.

Kada pogledate MasterCase SL600M, u oči vam prvo upadaju velike ravne površine od anozidiranog aluminijuma sa površinom peskirane teksture. Na dodir je to osećaj koji stvara glatka površina hladnog metala. Prednji deo izgleda masivno, a panel od aluminijuma daje osećaj neprobojnog kućišta. Gornji panel na vrhu je takođe ukrašen aluminijumom, ali se ispod njega vidi i deo sa mrežastom strukturom. Dotični panel se lako uklanja kako bi oslobodili sistem vertikalne cirkulacije pomoću koga se izbacuje topao vazduh kroz pomenuti mrežasti materijal.
 MasterCaseSL600M5s.jpg

 

Na samoj ivici gde se gornji panel prelama u vertikalnu ravnu površinu prednjeg dela, smeštena je prednja I/O konzola za lak pristup konektorima i prekidačima. Na njoj su svoje mesto pronašli jedan USB 3.1 tip-C obostranog konektora, zatim četiri USB tip-A konektora koji imaju sopstveno pozadinsko osvetljenje, prekidač za PWM kontrolu rada ugrađenih ventilatora, kao i standarni 3.5mm priključci za mikrofon i slušalice. Inače ovaj poslednji podržava rad slušalica koje koriste jedan te isti konektor za slušalice i ugrađeni mikrofon. Kuriozitet je i prisustvo senzora za blizinu koji pali pozadinsko osveteljenje na USB portovima u pokušaju da ih uočite u mraku – koristan detalj.

Dva ogromna 20 cm velika ventilatora poput onih na novijim modelima H-serije, rade veoma tiho imajući u vidu količinu vazduha koju ubace u unutrašnjost kućišta, a njihov radni režim možete ručno podešavati uz pomoć pomenutog klizajućeg prekidača na prednjoj konzoli. Time se išlo na ispunjavanje zahteva za mogućnošću boljeg učinka hlađenja ili tihog rada sistema – po vašoj želji.

 MasterCaseSL600M6s.jpg

Još jedan bitan detalj se tiče zadnjeg modula na koji se montiraju PCI karte. On je demontažan jer se uz pomoć četiri vijka sa pečurkastim glavama, njegova pozicija može zaokrenuti za 90 stepeni čime zapravo dobijate mogućnost da montirate čak dve grafičke karte u vertikalnoj poziciji ili da vertikalno pozicioniranu grafiku što više približite površini matične ploče čime se odmiče od staklenog panela bočne stranice i bolje hladi.

Zbog potpune promene unutrašnje strukture omogućeno je niz novih pozicija za montiranje SSD uređaja i HDD diskova. Njih je sada moguće ugraditi vertikalno ili horizontalno kako bi ih što bolje uklopili zbog rutiranja kablova i njihovog skrivanja. Za montažu SSD/HDD uređaja se koriste specijalne fioke sa gumiranim ubodnim mestima zbog čega lako i bez po muke, možete menjati njihovu poziciju. Moguće je postavitii ih na sam oklop tunela za napajanje što smo i mi učinili ovom prilikom, zatim na donju površinu iznad samih ventilatora, na zadnji deo i to poziciju nekadašnjeg ventilatora, kao i na skriveno mesto iza prednjeg panela u kome se nalazi namenski vazdušni tunel. Naravno, ne treba zaboraviti da pojedini nosači za 2.5” uređaje, ujedno predstavljaju i platformu za ugradnju rezervoara sistema vodenog hlađenja.
 MasterCaseSL600M7s.jpg

Kada već govorimo o ovom tipu hlađenja, napomenimo da prostora za ugradnju radijatora ima na pretek. Na vrhu i donjoj poziciji koja je sada praktično “čista” površina,  moguće je ugraditi 140-360 mm radijatore sa pratećim ventilatorima. Uz pomoć već ugrađenih, možete ih postaviti u svojevrsnu “Push-Pull" konfiguraciju rada, čime ćete povećati efekat hlađenja i ubrzati proces odvođenja toplote. U čitavom postupku optimizacije vazdušnog strujanja možete ugrađene 200 mm ventilatore prebaciti na vrh ili ugraditi dodatni par ovih izuzetno efikasnih i u radu nečujnih ventilatora, a koji se prodaju kao dodatni deo opreme, baš kao i ribon kabal za vertikalnu ugradnju grafičke karte.

Cooler Master MasterCase SL600M - utisci

Lične impresije tokom sklapanja PC računara su i više nego pozitivne. Primetno je više mesta u centralnoj ćeliji jer je sklonjen PSU tunel, ali ne i korisna lajsna sa međuprostorom koji olakšava rutiranje kablova. Donja pozicija velikih ventilatora je u potpunosti zamaskirana i izolovana tako da ni jednog trenutka ne smetaju prilikom ugradnje komponenti.

U unutrašnjosti vlada mrak jer nema bočnog izreza za zadnji ventilator, umesto njega se tamo nalazi nosač za 2.5” SSD/HDD uređaj. Napajanje se preselilo na desnu vertikalnu poziciju i praktično visi paralelno sa prednjom maskom kućišta. Između se nalazi međuprostor koji je zapravo vazdušni tunel neophodan za hlađenje elektronskih komponenti u napajanju. Pozicija napajanja je skrivena ispod bočno-vertikalnog panela koji ga skriva od znatiželjnih pogleda upućenih kroz prozirnu bočnu stranicu.

MasterCaseSL600M8s.jpg

Obilje unutrašnjeg prostora je “očistilo” čitavu vertikalu centralne ćelije, usled čega matična ploča pronalazi poziciju lakše nego ikada. Zbog toga što više nema PSU tunela na dnu kućišta, vertikalno montiranje grafičke karte je pravo zadovoljstvo bez bojazni da bi kontakti mogli da dodirnu površinu metalnog oklopa tunela. Time je stvoren dodatni prostor koji koriste ugrađeni ventilatori na dnu kako bi generisali jako vazdušno strujanje i veliki protok vazdušne mase za efikasno hlađenje osnovnih komponenti. Propeleri ventilatora sa zaštićeni ukrasnim “gril panelom” koji ih štiti od neželjenih delova i oštećenja lopatica tokom rada.

Na kraju, sklopili smo konfiguraciju brže i mnogo lakše nego što smo to na prvi pogled očekivali, pre svega zbog bojazni od promenjenog rasporeda. Ispostavilo se da je sve nekako pristupačnije i mnogo lakše nego na standardnim modelima midi tower klase.

MasterCaseSL600M9s.jpg 

Novi koncept unutrašnjosti MasterCase SL600M je to potvrdio i nakon puštanja u rad. Evidentno je bolja cirkulacija vazduha što možete osetiti i pod rukom, a dodatna pogodnost je što rad ventilatora možete dodatno ubrzati ili usporiti namenskim prekidačem. Sve to u praksi rezultuje nižim radnim temperaturama pri čemu sistem ostaje praktično bešuman što pokazuju i ostvareni rezultati.

MasterCaseSL600M10s.jpg

Cooler Master MasterCase SL600M - performanse

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen 7 2700X
MB: ASrock X470 Taichi Ultimate 
Cooling: AMD Wraith MAX RGB
RAM: 2x8GB HyperX FURY DDR4-2933
VGA: Sapphire radeon RX580 NITRO
SSD: Kingston A400 240GB
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

Buka ( PC aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterCase SL600M
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Temperatura ( GPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterCase SL600M
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Temperatura ( CPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterCase SL600M
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)

Cooler Master MasterCase SL600M - zaključak

Odličan posao je uradio Cooler Master sa MasterCase SL600M modelom. Moramo priznati da nas je čak iznenadio koliko dobro kućište funkcioniše u praksi. Kvalitet izrade je vrhunski i poređenja radi sa “H500” serijom, nema onih labavih spojeva i površina koje se razdvajaju. Pri tome peskirani aluminijum deluje neuporedivo čvršće i kvalitetnije od dimovanog klirita. Spojevi su čvrsti tačni i precizni, a platforma na koje se oslanja čitava konstrukcija, ima dobar grip obezbeđujući stabilnu poziciju čitavog PC sistema. 
 
 
 
Prostora za eksperimentisanje ima u izobilju. Opcija za nadogradnju ventilatora takođe. Oni koji hoće da eksperimentišu sa sopstvenim sistemom vodenog hlađenja imaju prostora na pretek, dok će AiO sistemi bez problema naći svoje mesto u ovom kućištu, kao da je pravljeno za njih.  
 
MasterCaseSL600M11s.jpg
 
Ističemo i jedan detalj koji će se mnogim dizajnerskim čistuncima posebno dopasti, a tiče se potpunog odsustva LED RGB osvetljenja. Ovde ga jednostavno nema. Ukoliko se pitate čemu služi dodatna elektronika u vidu minijaturne štampane ploče na poleđini, to je zapravo razdelnik za napajanje i PWM kontrolu rada ventilatora. Njihovim radom možete upravljati iz pratećeg softvera. Nema ni traga RGB kontrolerima. Jedino svetlo koje dopire iz unutrašnjosti je ono sa matične ploče, RAM memorija ili grafike. Spolja su osvetljeni samo USB portovi na prednjem panelu pošto su postavljeni na crnu površinu, a sve kako bi ih lakše uočili u uslovima slabijeg ambijentalnog osvetljenja. 
 
Kućište nije malo jer u pogledu dimenzija meri 67 cm u visinu, 32.7 cm u širinu i 62 cm u dubinu. Prazno je teško oko 14 kg. Svi ovi i prethodno izneseni detalji vam govore da se radi o premijum midi tower modelu koji stiže sa preporučenom cenom od 199€. 
 
 MasterCaseSL600M12.jpg
 
MasterCase SL600M je moramo priznati, pravo osveženje na tržištu midi tower modela. Možda ne toliko svojim monolitnim izgledom, koliko naprednom unutrašnjom strukturom i originalnim sistemom vertiklane cirkulacije. Laka ugradnja i mnogobrojne opcije za eksperimentisanje, kao i odlični sistem skrivanja kablova sa bezbroj depoa za rutiranje i njihovo grupisanje čičak trakama, samo dodatno potvrđuju da se radi o vanserijski dobrom kućištu koje je vrhunski i sa brigom izrađeno do najsitnijih detalja. Prava prilika za one koji žele premijum osećaj i avangardni dizajn – jednom rečju za istinske entuzijaste! 
 
 
Prednosti: 
- Odlično projektovana unutrašnjost 
- Princip vertikalne cirkulacije
- Maksimalno olakšan pristup unutrašnjosti
- Kvalitetni materijali
- 2 x 20 cm fabrički ventilatori
- Mnoštvo opcija za modularno eksperimentisanje
 
Nedostaci: 
- Ribon kabal za vertikalno montiranje GPU-a nije deo standardnog pakovanja
 
CENA:199€

mirzavanyaa Registered postova: 1
LG SK10Y odmah na prvom susretu želi da ostavi jak utisak. Ogromne dimenzije pakovanja jasno ukazuju da se LG nije ni malo šalio prilikom dizajna i proizvodnje ovog sistema. Dokaz tome je i saradanja sa poznatom britanskom Hi Fi kućom - Meridian sa kojom su LG inženjeri blisko sarađivali prilikom izrade ovih zvučnika, kako bi vam doneli najbolji mogući osećaj kućnog bioskopa.

Test: NZXT H500i (Video)

Test: NZXT E850

10203
10205
10206
10207
10208
10209