Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterCase Pro 6

07.04.2017 19:18 | 0 Hardver
Test: Cooler Master MasterCase Pro 6

Cooler Master je obnovio svoju ponudu u domenu MasterCase porodice kućišta. Novitet dolazi u vidu MasterCase Pro 6 modela koji smo dobili na nekoliko dana kako bismo videli šta donosi u odnosu na ostale modele u ponudi. Kao i do sada, reč je o još jednom nosiocu "Make It Yours" filozofije, tako da kompanija nastavlja čvrsto u svojoj rešenosti da istakne kreativnost svakog svog korisnika.

Nebojša Todorović

Pre svega, MasterCase Pro 6 je poveće kućište, dimenzija 544 x 235 x 548mm težine 12 kilograma. Konstrukcija je od čelika, a prisutno je i dosta plastičnih elemenata na spoljnim površinama. Postoji jasan razlog zašto je to tako, budući da je kućište namenjeno prevashodno moderima, kojima puno znače ravne, čiste površine na spoljnom delu kućišta.


 cooler_master_mastercase6_010_s.jpg


Poput MasterCase 5 modela i novo kućište karakteriše specifična "stealth" sivo-crna boja koja je očigledno ovih dana izuzetno popularna među proizvođačima. Reč je o mat boji koja nije sklona prikupljanju otisaka pristiju i moramo da primetimo da je veoma zahvalna za održavanje. Ne možemo da se setimo da li je to bila situacija i sa prethodnicima, ali u ovom slučaju možemo da pohvalimo Cooler Master na dobro odabranoj boji.


 cooler_master_mastercase6_012_s.jpg


Sa druge strane, bočna providna stranica ne može biti više refleksivna, a da proizvođač nije jednostavno ugradio ogledalo. Reč je o pleksiglasu solidne debljine koji je toniran tako da stvara jako lep efekat pri pogledu u unutrašnjost kućišta, međutim ukoliko postoji imalo svetla u okruženju refleksija je veoma izražena.


 cooler_master_mastercase6_013_s.jpg


Sam oblik kućišta je neupadljiv, a to je nešto što praktično predstavlja obavezu Cooler Mastera kada je u pitanju kućište ovog tipa. Prosto, ukoliko želite da napravite proizvod koji će poslužiti za kreativno izražavanje vlasnika on mora da ima što manje vizuelnih specifičnosti, jer je osnovna ideja da MasterCase serija bude "platno" na kom će se korisnici kroz DIY projekte istaknuti. Stoga, ravne linije uz uniformnu boju predstavljaju veliku promenu u odnosu na Cooler Master od pre 3 godine.


 cooler_master_mastercase6_044_s.jpg


Međutim, nemojte pomešati vizuelne detalje sa praktičnim detaljima, jer MasterCase ima ogroman broj praktičnih rešenja koja ga i pored toga što je neupadljivo čini neverovatno atraktivnim. Krenimo od gornje površine. Reč je o plastičnom poklopcu koji je postavljen na magnete koji se nalaze na metalnim oprugama. Rezultat? Osim što se plastični poklopac lako skida, povlačenjem prema gore, njega je moguće podignuti na gornju poziciju federa i tako dobiti dodatni protok fazduha iako je gornja površina potpuno ravna.


 cooler_master_mastercase6_014_s.jpg

cooler_master_mastercase6_016_s.jpg

cooler_master_mastercase6_52.jpg


Osim toga, skidanje poklopca otkriva i dve pozicije za ventilatore koje uz isporučeni metalni okvir mogu da se popune i radijatorom za vodeno hlađenje. Cooler Master kaže da su podržana do dva ventilatora od 120 ili 140 mm odnosno radijatori od 240 i 280mm.


 cooler_master_mastercase6_015_s.jpg

MasterCase Pro 6 - Spoljašnjost nastavak

Nastavimo li preko gornje površine do prednjeg dela otkrivamo i odlično pozicionirani panel sa konektorima. On je prekriven poklopcem koji je takođe fiksiran magnetima što je uvek jako dobro rešenje. Ispod njega otkrivamo relativno standardan set konektora.


 cooler_master_mastercase6_017_s.jpg


Naime, proizvođač se odlučio na po dva USB 3.0 i 3.5mm audio konektora, zajedno sa prekidačima za paljenje i reset PC-a. Moramo priznati da smo očekivali nešto više, a da stvar bude nepraktičnija, ovaj panel nije kompatibilan sa MasterCase 5 serijom koja ima prilično dobre opcije.


 cooler_master_mastercase6_018_s.jpg

cooler_master_mastercase6_019_s.jpg


Prednja stranica MasterCase Pro 6 modela je kao što smo već konstatovali potpuno ravna i praktično bez detalja, ne računajući logo kompanije koja ga je proizvela. Ovde ponovo dolazimo do magneta koji se koriste za "zaključavanje", a prednja stranica se otvara pod taman dovoljno velikim uglom da optički uređaji mogu da se otvore u potpunosti.


 cooler_master_mastercase6_046_s.jpg

cooler_master_mastercase6_022_s.jpg


Skidanje prednje stranice otkriva metalnu mrežicu koja prekriva veći deo prednje strane, kao i dva odvojena manja elementa koji maskiraju pozicije za 5.25-inčne optičke uređaje. Takođe, na dnu možemo da primetimo LED traku koja služi da omogući blagi "glow" difuznog tipa zajedno sa ventilatorom. Cooler Master će nuditi opciju crvene i plave boje LED ostvetljenja, pa ćete lakše uklopiti sa hardverom koji planirate da ugradite.


 cooler_master_mastercase6_023_s.jpg


Uklonimo li mrežicu sa plastičnom konstrukcijom u obliku saća, otkrivamo dva ventilatora od ventilatora od 140 mm. Reč je o ventilatorima oznake A14025-12CB-3BN-F1, koji rade na maksimalnih 1200 o/min i proizvode prilično nizak nivo buke.


 cooler_master_mastercase6_025_s.jpg


Pozadi pronalazimo ponovo nešto što nismo ranije viđali, a to je plastični okvir. On nije tu samo kao vizuelni detalj iako svakako daje zaokruženost kompletnom izgledu. Naime, ideja je da ovaj okvir posluži za sakrivanje kablova što se jasno vidi kada se on ukloni. Ovo je vrlo dobra ideja, a imajte u vidu da morate upravo ovaj okvir da skinete svaki put kada planirate da uklanjate bočne stranice.


 cooler_master_mastercase6_027_s.jpg


Osim toga, zadnja stranica krije jedan izduvni ventilator ventilator od 140 mm, koji je takođe dizajniran za rad na 1200 o/min, a pritom i svetli u crvenoj ili plavoj boji. Tu je i osigrač za kablove periferija, a dopada nam se i činjenica da se upravo sa ove strane može ugraditi napajanje što olakšava život prilikom sklapanja konfiguracije. Takođe, tu je i filter koji štiti napajanje od prašine.


cooler_master_mastercase6_028_s.jpg

cooler_master_mastercase6_029_s.jpg

cooler_master_mastercase6_030_s.jpg

MasterCase Pro 6 - Unutrašnjost

Vreme je da zavirimo unutra, pa smo krenuli sa otvaranjem bočne stranice. Dopada nam se to što Cooler Master nastavlja sa brigom o detaljima, jer se bočne stranice same zadržavaju ukoliko ih pustite, tako da neće tresnuti o pod ukoliko ste nepažljivi. To posebno ne bi bilo dobro kada je stranica sa providnim elementom u pitanju.


 cooler_master_mastercase6_031_s.jpg


Sama bočna stranica je izvedena od pleksiglasa, a ukoliko bacite pogled sa unutrašnje strane primetićete da ima neprovidni deo koji može da se ukloni naknadno.


cooler_master_mastercase6_050_s.jpg


Ideja je odlična, jer svi obično otaljamo kabliranje u donjem delu kućišta gde je napajanje i gde su diskovi za smeštanje podataka, pa stoga uvek možete da ostavite ovaj deo nedostupan posmatračima. Alternativno, ukoliko ste pedantni, onda ćete verovatno odabrati da se pohvalite tako što ćete otkriti ovaj deo.


cooler_master_mastercase6_051_s.jpg


Sam enterijer je prostran, a konsturkcija je praktično ista kao i kod MasterCase 5 modela. Štaviše, reč je o identičnoj šasiji, jer Cooler Master upravo i želi da pojednostavi međusobnu kompatibilnost delova, tako da su praktično samo spoljašnji elementi drugačiji. To je onaj deo koji se lakše menja, jer je od plastike. Enterijer je neizmenjen u odnosu na MasterMaker 5 i MasterCase 5.


 cooler_master_mastercase6_032_s.jpg


Cooler Master isporučuje isti broj dodataka koji su svojevrsni "bazni paket". Nakon toga, na korisniku je da izvadi šta mu ne treba i da dokupi ukoliko mu nešto nedostaje i time prilagodi kućište sopstvenim potrebama.


 cooler_master_mastercase6_038_s.jpg


Kućište ima dva "kaveza" za hard diskove od kojih u jedan možete da smestite tri, a u drugi dva 3.5-inčna uređaja. Na vrhu se nalazi i kavez za dva optička, odnosno 5.25-inčna uređaja. Sve kavezi se lako pozicioniraju zahvaljujući Slip and Clip sistemu. Na ovaj način se omogućava poprilično velika sloboda za montažu kaveza po vertikalnoj osi. Pohvalili bismo plastični mehanizam koji fiksira optički uređaj. On funkcioniše po principu prekidača, tako da je jednostavan i ne zahteva nikakav napor prilikom ugradnje ODD-a.


 cooler_master_mastercase6_033_s.jpg


Oduvek nam se dopadao veliki otvor za backplate kulera, što znači da će montaža hlađenja biti jednostavna čak i kada je matična ploča u kućištu. Imajući to u vidu, ostavljeno je puno mesta za velike tower kulere, jer je maksimalna podržana visina za kuler 190 milimetara.


 cooler_master_mastercase6_036_s.jpg


Na pregradi koja odvaja gornju od donje komore se nalaze dva nosača za SSD-ove. Oni su dizajnirani tako da SSD možete da monitrate sa spoljne ili unutrašnje strane. Razlog za ovakav pristup je što je Cooler Master želeo da udovoji i onima koji žele da pokažu svoj SSD ili jednostavno preferiraju da ga sakriju.


cooler_master_mastercase6_040_s.jpg

 cooler_master_mastercase6_034_s.jpg


Na suprotnoj strani iza bočne stranice se krije niz korisnih rešenja. Pre svega tu su kanali provlačenje kablova sa sve vezicama koje se oslanjaju na "čičak traku" što je praktičnije i bolje rešenje od klasičnih plastičnih vezica. Tu su gumene zaštite za kablove, kao i dve pozicije za nosač SSD-ova koji ćemo pokazati kako funkcioniše kasnije. Takođe, Cooler Master je povećao prostor iza ove bočne stranice, kako bi bilo više mesta za kablove što je svakako dobra vest.


cooler_master_mastercase6_041_s.jpg

cooler_master_mastercase6_042_s.jpg

Pakovanje, oprema, specifikacije

Kutija je kao i kod ostalih MasterCase modela izrađena od kvalitetnog kartona sa štampom u boji tako da je jasno da imate premium uređaj u svojim rukama. Prisutan je veliki broj informacija sa kompletnom Make It Yours pričom, ali tu nije kraj posvećenosti detaljima.


 cooler_master_mastercase6_001_s.jpg

cooler_master_mastercase6_002_s.jpg


Kako ne biste nešto oštetili prilikom vađenja, MasterCase Pro 6 stiže sa sve kvalitetnim "cegerom" koji zahvaljujući ručkama omogućava lako vađenje iz pakovanja i prenos do finalne destinacije. Takođe, sam stiropor je tri klase iznad standardnog i daleko je bolje kompresovan, tako da imamo utisak da daleko bolje štiti kućište tokom transporta.


 cooler_master_mastercase6_005_s.jpg

cooler_master_mastercase6_006_s.jpg

cooler_master_mastercase6_007_s.jpg


Na kraju, tu je i set sa opremom koji podrazumeva potrebne šrafove, dodatke za olakšano kabliranje i druge elemente. Istini za volju, nije lepo spakovano kao što je to urađeno u slučaju MasterMaker 5 modela, ali verujemo da će isto tako biti kada bude predstavljen MasterMaker 6.


 cooler_master_mastercase6_008_s.jpg

cooler_master_mastercase6_009_s.jpg

Utisci i zaključak

Imamo li u vidu cenu od oko 20 hiljada dinara, reč je o izuzetno skupom kućištu, ali može se reći da je Cooler Master obavio odličan posao. Ipak, nekako smo pod utiskom da nije doneto previše toga novog u odnosu na prethodnu generaciju i to je možda naša najveća zamerka. Vlasnici 5-ice definitivno ne trebaju da razmišljaju o nadogradnji, a novi vlasnici će verovatno sačekati malo da se slegne prašina, a sa njom i cena.


cooler_master_mastercase6_award_s.JPG

Osim toga, nemamo mnogo zamerki, osim da bismo voleli malo više metalnih elemenata na spoljnim delovima kućišta, premda nam je jasno da je ipak reč o kućištu koje je prevashodno namenjeno moderima koji će svakako velike ravne površine iskoristiti kao pravu priliku da iskažu svoje umeće. Ipak, ostaje ona druga kategorija korisnika koja ipak želi da se osloni isključivo na fabričke modifikacije u vidu zvaničnih dodataka, kojoj će možda nedostajati da vide malo više premium detalja na spoljnim delovima kućišta.


Prednosti:

- Modularni dizajn
- Kvalitet izrade
- Niz praktičnih rešenja
- Organizovanost enterijera

Nedostaci:

- Šasija ista kao sa MasterCase 5 modela
- Prednji panel sa konektorima je mogao biti bogatiji
- Želeli bismo mali više metalnih detalja spolja


Kućište na test ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master Mastercase Maker 5t

Test: NZXT Kraken X42

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209