Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterCase Pro 3

28.11.2016 10:47 | 5 Hardver
Test: Cooler Master MasterCase Pro 3

MasterCase 3 je novo modularno kućište koje nam stiže iz Cooler Masterove "kuhinje", a ovog puta je namenjeno vlasnicima microATX i mini-ITX matičnih ploča. Da li je manja verzija MasterCase 5 kućišta jednako dobra ili donosi sa sobom veći broj kompromisa je pitanje koje smo sebi postavili dok smo gledali kutiju, koju smo jedva čekali da otpakujemo i vidimo šta se nalazi unutra.

Nebojša Todorović

MasterCase 5 je verovatno najveća inovacija na polju kućišta kako za Cooler Master, tako i uopšte. Modularni dizajn je definitivno koncept budućnosti i sve su šanse da ovaj princip sve češće počnemo da viđamo. Nakon MasterCase 5 modela samo je bilo pitanje vremena kada ćemo početi da viđamo manje i veće varijante. Mi smo tipovali na to da će prvi biti MasterCase 9, ali nas je Cooler Master prevario i krenuo sa modelom MasterCase 3.


cm_mastercase_pro_3_035_s.jpg


Vrlo interesantno, ali MasterCase Pro 3 je namenjen vlasnicima i onima koji planiraju da kupe microATX i mini-ITX ploče što je vrlo hrabar potez od strane proizvođača, jer je time eliminisao poveliki deo tržišta i praktično im dao jasnu sugestiju da ukoliko žele veliku ploču i modularno kućište, moraju da odaberu MasterCase 5.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model Cooler Master MasterCase Pro 3
 • Format Mini Tower
 • Podržani formati ploča M-ATX, M-ITX
 • Dimenzije (mm) 467 x 235 x 505 mm
 • Masa (Kg) 9.1 kg
 • USB 3.0 2
 • Audio 2
 • Ostalo Modularno kućište.
 • Dodatne mogućnosti Podrška za vodeno hlađenje:
  Napred: 240/280mm radiator, do 40mm debljine bez ventilatora
  Pozadi: 120/140mm
  Gore: 240/280mm radiator, do 40mm debljine bez ventilatora
 • Broj ventilatora (u paketu) 2

 

Kako je ovaj pristup uticao na praktičnost konačnog proizvoda je pitanje na koje svakako treba tražiti odgovor unutar odlično dizajnirane kutije čiji je dizajn praktično isti kao kod većeg MasterCase-a. Redizajn je krenuo od kada je kompanija prešla na "Make It Yours" slogan i od tada su Cooler Masterova pakovanja elegantnija nego ikada.


cm_mastercase_pro_3_001_s.jpg

cm_mastercase_pro_3_002_s.jpg


Na kutiji se nalaze sve potrebne informacije, a unutra pronalazimo i sve dodatke na vrhu. Tu su plastične vezice, razni dodaci u vidu šrafova, molex adaptera, uputstava i slično. Možda ne onoliko koliko ih stiže uz MasterCase 5, ali ne i mnogo manje. Sve u svemu, ono što vam je potrebno i ponešto više.


cm_mastercase_pro_3_003_s.jpg

MasterCase Pro 3 - Spoljašnjost

Eksterijer oblikom ne odaje ništa što bi ukazalo da ovo kućište nije MasterCase 5. Dimenzije ipak jasno govore o tome da je u pitanju "trojka". Naime, sa 467 x 235 x 505 mm, MasterCase Pro 3 je samo po širini jednak "petici", dok je kraći i niži za nešto manje od 50 mm. To se lako primeti ukoliko ste videli oba kućišta u nekom momentu i nije nužno da stoje jedno pored drugog.


cm_mastercase_pro_3_033_s.jpg


Kao što smo već rekli, spoljašnjost je nepromenjena vizuelno, jer je proizvođač želeo da cela MasterCase serija deli iste linije i zbog toga postane prepoznatljiva. Osim toga, Cooler Master je želeo da i korisnici ostave svoj pečat na kućištu i time ga učine svojim ne samo u bukvalnom smislu. Pritom i bez naknadnih promena MasterCase Pro 3 izgleda odlično.


cm_mastercase_pro_3_005_s.jpg


Prednja stranica je izvedena kao mrežica iza koje se nalazi plastična zaštita u obliku "saća" i nema mnogo detalja osim dva očigledna otvora za optičke uređaje. Više od toga nije potrebno tako da smo zadovoljni ovim izborom. 


cm_mastercase_pro_3_031_s.jpg


Iza prednje strane se nalazi i jedan ventilator čija pozicija može da se podešava po visini zahvaljujući činjenici da se ne fiksira preko rupa, već putem "šina". Kao i prvi put, moramo da pomenemo da je sjajno da jedan mali i jednostavan detalj može da promeni kompletnu funkcionalnost. Posebno je interesantno da iako manji MasterCase Pro 3 i dalje može da udomi dva ventilatora od 140 mm odnosno radijator za vodeno hlađenje do maksimalnih 280mm. Fabrički se na prednjoj stranici dobija jedan 140mm ventilator koji radi na 1200 o/min.


cm_mastercase_pro_3_025_s.jpg

cm_mastercase_pro_3_026_s.jpg


Panel sa konektorima je pod uglom što je praktično rešenje, a isti je kao kod veće verzije i verovatno je to jedan od razloga zašto je širina oba kućišta ista. Tu su po dva USB 3.0 i 3.5mm audio konektora, kao i tasteri za paljenje i reset PC-a. "Power" prekidač ima belo LED osvetljenje što potpuno odgovara imidžu MasterCase-a. Imajte u vidu da je zamena prednjeg panela i ovde vrlo laka i daje kućištu mnogo veću otpornost na "zub vremena", jer ukoliko panel prestane da radi ili se pojavi USB 4.0, proizvođač može da napravi samo odgovarajući panel i ponudi ga u prodaji.


cm_mastercase_pro_3_007_s.jpg


Sa gornje strane se nalazi poklopac sa mrežicom koji se vrlo lako uklanja, a koji daje odličnu i zaokruženu liniju kućištu.


cm_mastercase_pro_3_008_s.jpg


Ispod ovog poklopca se krije i nosač za radijator vodenog hlađenja. Karakteriše ga izuzetno laka montaža zahvaljujući šrafovima sa povećanom glavom koji se ujedno koriste za učvršćivanje bočnih stranica i mnogih drugih delova.


cm_mastercase_pro_3_009_s.jpg

cm_mastercase_pro_3_010_s.jpg


Bočna stranica je providna i ista je poput one koja se isporučuje sa MasterCase 5 Pro modelom. To znači da je izrađena od kvalitetnog čelika i pleksiglasa. Dopada nam se tamni dodatak koji skriva donju pregradu kućišta gde se nalazi prostor predviđen za napajanje i gde će većina skrivati kablove i dodavati hard diskove. Ukoliko ipak želite da i ovaj deo bude vidljiv, sve što je potrebno jeste da se ukloni tamni pleksiglas i to je sve.


cm_mastercase_pro_3_006_s.jpg

cm_mastercase_pro_3_014_s.jpg

cm_mastercase_pro_3_015_s.jpg

cm_mastercase_pro_3_016_s.jpg


Zadnja strana je gotovo nepromenjena, osim ukoliko ne obratite pažnju na otvore za slotove koji su manji prosto jer kućište prima manje matične ploče koji imaju manje dimenzije i broj slotova za proširivanje. Tu pronalazimo još jedan JetFlo ventilator od 140 mm koji se nalazi na šinama. Njegov položaj, kao i položaj ostalih ventilatora i mnogih drugih elemenata možete da menjate po želji zahvaljujući tome što se nalazi na "šinama". Tu je i okvir za napajanje koji olakšava ugranju i mogućnost ubacivanja napajanja sa spoljne strane.


cm_mastercase_pro_3_011_s.jpg


Ukoliko zavirimo na donju stranu kućišta otkrivamo spoljni filter koji štiti napajanje od usisavanja prašine. Lako se vadi iz svog ležišta radi čišćenja što je svakako plus. Noge na kojima MasterCase 5 stoji su izrađene od čelika sa gumenim stopicama koje prave odličan kontakt sa podlogom. Noge mogu da se skinu, ali ćete imati problem sa prednjom maskom koja će onemogućiti da kućište stoji ravno. Ovo ostavlja prostora moderima da prerade po svojim potrebama.


cm_mastercase_pro_3_029_s.jpg

cm_mastercase_pro_3_030_s.jpg

MasterCase Pro 3 - Unutrašnjost

Na prvi pogled deluje da nema nikakvih bitnih izmena u pogledu na MasterCase Pro 5, ali dimenzije ne lažu. Pre svega MasterCase Pro 3 može da "udomi" microATX i mini-ITX matične ploče. Ono što nam se dopada jeste da je praktično samo taj deo kućišta smanjen, dok je funkcionalnost i izgled ostala gotovo identična sa većom varijantom MasterCase-a. Kao što smo i očekivali, po uzoru na originalne MasterCase modele i ovde je enterijer podeljen na dve funkcionalne celine čeličnom pločom.


cm_mastercase_pro_3_017_s.jpg


Donja je namenjena za napajanje i dva uređaja za smeštanje podataka bilo da je reč o hard diskovima ili SSD-ovima. Kavez za diskove možete naravno da izvadite po želji i da ga premestite ukoliko vam je ova pozicija neodgovarajuća. Mi bismo uvek koristili ovo mesto za hard diskove, dok bismo SSD-ove smeštali u gornju sekciju. Takođe, pomenuli bismo da je donji segment okvirno oko 1/4 od ukupne unutrašnjosti.


cm_mastercase_pro_3_020_s.jpg

cm_mastercase_pro_3_019_s.jpg


Sve ostalo se nalazi u gornjoj celini. Na samoj razdelnoj ploči se nalaze dve pozicije za SSD-ove, što je veoma praktično i možemo reći jako dobro mesto za SSD-ove.


cm_mastercase_pro_3_027_s.jpg


Takođe, ne treba zaboraviti veliki otvor za kulere sa backplate-om, kao ni činjenicu da MasterCase Pro 3 može da prihvati "tower" kulere sa visinom do  190 mm. Ukoliko ste zaboravili, toliko visoke kulere može da primi i MasterCase 5 serija.


cm_mastercase_pro_3_024_s.jpg


Na suprotnoj strani iza bočne stranice se krije niz korisnih rešenja. Pre svega tu su kanali provlačenje kablova sa sve vezicama koje se oslanjaju na "čičak traku" što je praktičnije i bolje rešenje od klasičnih plastičnih vezica. Tu su gumene zaštite za kablove, kao i jedna pozicija za nosač SSD-ova slično rešena kao kod MasterCase 5 modela, ali sa mestom za jedan SSD manje što i nije previše bitan nedostatak.


cm_mastercase_pro_3_021_s.jpg

cm_mastercase_pro_3_022_s.jpg


Na sve to možemo da dodamo i niz sjajnih rešenja koja se tiču kabliranja u globalu, a tu mislimo na kanale predviđene za provlačenje i sakrivanje kablova, gumene štitnike koji čine život urednih entuzijasta mnogo lakšim i sl. Uostalom, nešto treba da otkrijete i sami, a MasterCase Pro 3 zaista i posle dugog korišćenja uspe da izmami osmeh svom vlasniku.

Utisci i zaključak

MasterCase Pro 3 je za sada prvi od verujemo barem dva modela iz svoje serije. Verujemo da će Cooler Master da ponudi klasičnu i MasterMaker 3 varijantu, a razlike će biti u količini opremljenosti kako spolja tako i unutra.


cm_mastercase_pro_3_031_s.jpg


U svakom slučaju, MasterCase Pro 3 je praktično smanjena verzije 5 koja je namenjena vlasnicima manjih matičnih ploča. Zauzvrat, MasterCase Pro 3 nudi nešto nižu cenu, kompaktnije dimenzije i gotovo istu funkcionalnost. U suštini, ukoliko volite male matične ploče koje, uzgred, nude sve više mogućnosti i sve se lakše mere sa "full-ATX" modelima, MasterCase Pro 3 bi mogao biti idealan izbor. Njegova kompaktnost je fantastična, posebno kada imamo u vidu da se ne žrtvuje gotovo ništa u odnosu na midi-ATX verziju.


cm_mastercase_pro_3_001_s.jpg

 

Prednosti:

- Modularni dizajn
- Kompaktne dimenzije
- Organizacija enterijera
- Opšta funkcionalnost


Nedostaci:

- Bez bitnih nedostataka


Kućište na test ustupio Cooler Master.

Alu Neregistrovan korisnik
Ne kupujem vise kucista koja nisu full aluminijum.
Neka Rumunska firma za prodaju antivirusnih software je postala oficijalni uvoznik za Caselabs za Evropu.
Tu je i Lian-Li PC-010, Lian-Li PC-V3000 mi je velika zelja kada se pojavi. Ne znam koliko ce kostati. Caselabs S5 kosta 390 euro. Kada kupujem kuciste ja ga kupujem za najmanje 5-7 godina. Sadasnje 650D je napunilo 5.5 godina i treba zamenu. Idealno bi voleo malo velicine mATX a kompatibilno sa E-ATX. Posto kuciste mora da bude kompatibilno sa E-ATX plocama jer ne uzimam ATX. Ili mATX ili E-ATX.
Ђорђе Neregistrovan korisnik
Добро је па на нашем разноликом тржишту може да се нађе велики број mini-ITX плоча... Тачније ниједна.
Видим да ни редакција није могла да нађе неку, него је кућиште "тестирано" празно.
Милош Neregistrovan korisnik
Цена је брутална! О_о
Vladimir Neregistrovan korisnik
Odličan izgled, kvalitet, raspored ... sve osim cene koja je kriminalna. Da je 80€ koliko i treba da bude, uzeo bih ga danas jer hoću da zamenim 912+ HAF već neko vreme. Ali za 130€, koliko košta, pre ću otići na neke inovativnije NZXT ili Corsair modele.

Test: Cooler Master Masterbox 5

Test: Cooler Master MasterBox 5t

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209