Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Mastercase Maker 5t

16.02.2017 12:30 | 0 Hardver
Test: Cooler Master Mastercase Maker 5t

Turbo verzija MasterCase Maker kućišta nam donosi ultimativni MasterCase Maker kakav nismo imali prilike da vidimo do sada. Ovo je za sada najopremljenije i najimpresivnije kućište otkada je Cooler Master prešao pod "Make It Yours" slogan. Reč je o modelu koji je opremljen staklima sa obe bočne strane, velikim brojem konektora na prednjem panelu i kvalitetom izrade koji je za klasu iznad svega što je kompanija do sada napravila.

Nebojša Todorović

Odmah moramo da napomenemo da je reč o veoma skupom kućištu, te da je na našim prostorima broj srećnika koji mogu da priušte ovakav proizvod relativno ograničen. Međutim, ovaj model nije ni zamišljen da ima previše široku ciljnu grupu. Zahvaljujući FreeForm filozofiji koju deli sa ostalim Mastercase modelima mogućnost prilagođavanju svakojakim potrebama korisnika je jedan od najjačih aduta cele Mastercase serije, što znači da Mastercase Maker 5t ne mora da se ograniči na gejmere ili neki drugi specifičan tip korisnika, već na svakog ko želi nešto specifično i može to sebi da priušti.


cooler_master_mastercase_maker_5t_006_s.jpg


Već na prvi pogled MasterCase Maker 5t je drugačiji i izdvaja se po crno-crvenoj kolornoj šemi koja je specifična. Ovde dolazimo malo do kontroverznog dela vezanog za kompletan "Make It Yours" pristup koji je Cooler Master imao do sada. Naime, ideja je bila da možete uvek da pođete od osnovnog MasterCase 5 modela i da ga nadogradite do bilo koje verzije (MasterCase Pro 5, MasterCase Maker 5 itd.). Ipak, kako su kod ovog modela neki delovi same "šasije" ovog modela crveni, njih verovatno nećete moći da menjate, kao i još poneki crveni deo. Verujemo da je Cooler Master ipak želeo da MasterCase Maker 5 poseduje određenu dozu ekskluzivnosti i ovo je bio jedan od sigurnih načina da se to postigne. U svakom slučaju, dosta okolišanja, bacimo se na samo kućište.


cooler_master_mastercase_maker_5t_010_s.jpg


Prvo što ćemo istaći što je ujedno i jedan od velikih aduta su staklene bočne stranice. Što se nas tiče izgledaju fantastično. Ukusi su različiti, tako da krajnju presudu donosi kupac, ali u našim očima Cooler Master je staglenim bočnim stranicama postigao sjajan balans između modernog, elegantnog i agresivno gejmerskog, ako to ima ikakvog smisla. Ipak, imajte u vidu da su ova tonirana stakla, zaista prava stakla, te da se neće trpeti udarce poput pleksiglasa. Nalepnice koje služe kao indikacija da se radi o "lomljivom materijalu" su tu da vas upozore na vreme.


cooler_master_mastercase_maker_5t_029_s.jpg

cooler_master_mastercase_maker_5t_028_s.jpg


Prednji kraj karakterišu visoka "vrata" koja se otvaraju pod relativno malim uglom. Izrađena su, kao i ranije, od čvrste i ubedljive plastike, mada verujemo da će mnogi zagunđati što se Cooler Master nije odlučio na makar malo metalnih detalja. Ipak, kvalitet same plastike je na veoma visokom nivou, pa se proizvođač donekle time iskupio.


cooler_master_mastercase_maker_5t_012_s.jpg


Kako sva MasterCase kućišta dele istu šasiju, prednji kraj je identičan kada se uklone vrata. Iza njih se nalazi prednja stranica kao i kod MasterCase 5 i Pro modela. To znači da se prvo otkriva mrežica i iza nje dva JetFlo 140mm ventilatora koji se vrte na 1200 RPM i služe da usisavaju vazduh u kućište. Pritom je moguće dodati i treći, a kako se ovde sve vrti oko nadogradnje po želji, tu je i opcija preciznog podešavanja ventilatora putem slajdera. Povrh svega, umesto klasičnih ventilatora ostavljen je prostor za ugradnju radijatora za vodeno hlađenje od 280 mm.


cooler_master_mastercase_maker_5t_013_s.jpg

cooler_master_mastercase_maker_5t_043_s.jpg


Prednji panel blista, jer je opremljen svime što bi moderno kućište trebalo da ima. Tu su četiri USB 3.0 konektora, kao i dva 3.5mm audio džeka. Na slikama verovatno primećujete dva prekidača. Prvi služi za promenu brzine ventilatora, odnosno napon na kom rade sa 12 na 7V. Drugi omogućava paljenje i gašenje osvetljenja na kućištu, o kome ćemo pričati nešto kasnije. Ono što nas malo čudi, mada nije mnogo bitno, jeste odsustvo USB 3.1 konekcije, kao i barem jedan Type-C konektor. Ipak, ovo je više nego dobra konfiguracija što se nas tiče.


cooler_master_mastercase_maker_5t_020_s.jpg

 

 

Mastercase Maker 5t - Spoljašnjost nastavak

Duž gornje ivice se nalazi još jedan novitet, a u pitanju je gumirana ručka za nošenje poput one koju smo viđali na Storm Trooper kućištu. Ovo je sjajna vest, jer je reč o istinski masivnom kućištu gde je jako bitno da možete da držite čvrsto kako ne biste ugrozili neku od staklenih bočnih stranica.


cooler_master_mastercase_maker_5t_019_s.jpg


Ručka zapravo ima celu konstrukciju koja može relativno lako da se rastavi i sve što je potrebno da imate pri ruci je šrafciger. Stoga, u duhu "Make It Yours" slogana možete vrlo lako da prometi gornju stranicu i da je napravite da izgleda drugačije.


cooler_master_mastercase_maker_5t_022_s.jpg

cooler_master_mastercase_maker_5t_023_s.jpg


Ovde bismo pomenuli pomenuli filter za vazduh i njegov poklopac koji se fiksira putem magneta što izgleda vrlo atraktivno i praktično.


cooler_master_mastercase_maker_5t_018_s.jpg


Kao i ranije, kada uklonite ručku i poklopce, otkriva se nosač za radijator vodenog hlađenja. Karakteriše ga izuzetno laka montaža zahvaljujući šrafovima sa povećanom glavom koji se ujedno koriste za učvršćivanje bočnih stranica i mnogih drugih delova.


cooler_master_mastercase_maker_5t_025_s.jpg

cooler_master_mastercase_maker_5t_026_s.jpg


Zadnja strana je takođe nepromenjena, jer je reč o istoj "šasiji" kao i kod druga dva modela. Tu pronalazimo još jedan JetFlo ventilator od 140 mm koji se nalazi na šinama. Njegov položaj, kao i položaj ostalih ventilatora i mnogih drugih elemenata možete da menjate po želji zahvaljujući tome što se nalazi na "šinama". Tu je i okvir za napajanje koji olakšava ugranju i mogućnost ubacivanja napajanja sa spoljne strane.


cooler_master_mastercase_maker_5t_014_s.jpg


Ukoliko zavirimo na donju stranu kućišta otkrivamo spoljni filter koji štiti napajanje od usisavanja prašine. Lako se vadi iz svog ležišta radi čišćenja što je svakako plus. Noge na kojima MasterCase 5t stoji su izrađene od čelika sa gumenim stopicama koje prave odličan kontakt sa podlogom.


cooler_master_mastercase_maker_5t_038_s.jpg

cooler_master_mastercase_maker_5t_039_s.jpg

Mastercase Maker 5t - Unutrašnjost

Nakon otključavanja bočnih stranica koje su opremljene bravom i odgovarajućim ključevima, dobijamo potpuni uvid u enterijer MasterCase Maker 5t. Naravno, nismo očekivali previše promena, s obzirom da je reč o istoj šasiji i činjenici da modularni dizajn čini da svi modeli mogu po potrebi da izgledaju isto ukoliko Cooler Master ne odluči da neke dodatke učini ekskluzivnim. Ipak, nije sve isto kao i ranije i ima nekih noviteta.


cooler_master_mastercase_maker_5t_027_s.jpg


Prva promena je ujedno i najočiglednija. Pogađate, reč je o crvenim delovima enterijera i upravo je to ono o čemu smo pričali o ekskluzivnosti. Naime, ovo je najbezbolniji način da se kućište učini drugačijim, a reč je o ofarbanim delovima šasije u crveno. Osim ukoliko sami ne ofarbate ove delove, praktično ne možete da dobijete isti izgled ukoliko krenete od klasičnog MasterCase 5 modela recimo. Interesantno je da nije ceo enterijer crven, već samo par elemenata.


cooler_master_mastercase_maker_5t_031_s.jpg


Sama unutrašnjost je praktično ista kao kod drugih MasterCase 5 modela. Kućište je podeljeno na dve celine putem pregrade u donjem delu. Očekivano, kućište je od starta solidno opremljeno s obzirom da spada u najskuplju verziju, ali je i dalje ostavljen prostor korisniku za nadogradnju. Štaviše, ostavljeno je zaista dosta prostora, jer u pogledu unutrašnjih dodataka Mastercase Maker 5t nije znatno bogatiji od ostalih verzija.


cooler_master_mastercase_maker_5t_034_s.jpg


Iako aktuelni trend praktično nalaže da se 5.25-inčni uređaji i slotovi za njih ignorišu u potpunosti, jer idu putem "flopija", MasterCase Maker5 poseduje kavez za dva optičke jedinice. Dobra vest je da možete lako da ih uklonite i napravite još mesta za druge "storage" uređaja. Pohvalili bismo plastični mehanizam koji fiksira optički uređaj. On funkcioniše po principu prekidača, tako da je jednostavan i ne zahteva nikakav napor prilikom ugradnje ODD-a.


cooler_master_mastercase_maker_5t_037_s.jpg

MasterCase Maker 5t - Unutrašnjost nastavak

Ispod ODD kaveza je interesantno rešen sistem za "pridržavanje" grafičkih karti koji se obavlja putem plastičnih klizača montiranih na metalni nosač. Oni praktično predstavljaju potporu za dugačke modele, a pritom MasterCase Maker 5t podržava grafičke karte dužine do 412mm ukoliko na njihov put ne montirate kaveze za HDD/SSD. U tom slučaju maksimalna dužina pada na 296mm što je i dalje pristojno.


cooler_master_mastercase_maker_5t_044_s.jpg

cooler_master_mastercase_maker_5t_045_s.jpg


Kućište ima jedan kavez za hard diskove podržava 3.5-inčna uređaja, a po potrebi možete da smestite u njih i 2.5-inčne jedinice. Svi kavezi se lako pozicioniraju zahvaljujući Slip and Clip sistemu. Na ovaj način se omogućava poprilično velika sloboda za montažu kaveza po vertikalnoj osi.


cooler_master_mastercase_maker_5t_033_s.jpg


Oduvek nam se dopadao veliki otvor za backplate kulera, što znači da će montaža hlađenja biti jednostavna čak i kada je matična ploča u kućištu. Imajući to u vidu, ostavljeno je puno mesta za velike tower kulere, jer je maksimalna podržana visina za kuler 190 milimetara.


cooler_master_mastercase_maker_5t_046_s.jpg


Dodatak koji smo videli kod MasterCase Maker 5 modela i koji se ponovo pojavljuje je LED "traka". U ovom slučaju se isto tako isporučuje jedan komad koji svetli crvenom bojom. Ipak, zbog mnogo veće površine koja je providna i koja se nalazi sa obe strane, smatramo da su u paketu mogla da stignu dva LED "stripa". Cooler Master i ovde koristi magnet tako da LED strip može da se montira bilo gde u kućištu, samo je potrebno odabrati dovoljno veliku metalnu površinu i problem je rešen. Imajte u vidu da možete da ih dodate još naknadnom kupovinom kako bi osvetljenje bilo ravnomernije i snažnije. MasterCase Maker 5t i njegov kontroler su pripremljeni za ukupno četiri LED trake.


cooler_master_mastercase_maker_5t_032_s.jpg


Na pregradi koja odvaja gornju od donje komore se nalaze dva nosača za SSD-ove. Oni su dizajnirani tako da SSD možete da monitrate sa spoljne ili unutrašnje strane. Razlog za ovakav pristup je što je Cooler Master želeo da udovoji i onima koji žele da pokažu svoj SSD ili jednostavno preferiraju da ga sakriju.

Pakovanje, propratna oprema, specifikacije

Cooler Master je izmenio svoje pakovanje koje je primetno "civilizovanije" u odnosu na ranije modele. Nema više šarenih slika gde slika samog kućišta ostaje neprimećena pored eksplozija, robota, senki, dima itd. Kompanija je prešla na minimalistički dizajn, a samo pakovanje karakterišu tri nijanse, gde je jedini kontrastni detalj oznaka "5".


cooler_master_mastercase_maker_5t_001_s.jpg


Rezultat toga je odlično istaknuto kućište koje je u fokusu, dok se sa druge strane nalazi lepa intro priča o konceptu koji MasterCase zastupa. FreeForm je istaknut u svakoj rečenici i reč je o tehnologiji na koju je CM očigledno ponosan. Tu je slika samog kućišta u "eksplodiranom" obliku.


cooler_master_mastercase_maker_5t_003_s.jpg


Dodaci nisu brojni i sastoje se od šrafova, vezica i sličnih sitnica, ali su upakovani sa puno ukusa. Stižu u limenoj kutiji sa pregradama, tako da ćete ih lako sačuvati godinama. Takođe, tu je i mikrofiber krpica koja svakako olakšava brisanje velikih refleksivnih površina.


cooler_master_mastercase_maker_5t_004_s.jpg

cooler_master_mastercase_maker_5t_005_s.jpg

 

Utisci i zaključak

Šta reći na kraju za MasterCase Maker 5t? Vrlo jednostavno, reč je o unapređenoj verziji i najboljem MasterCase-u koji je napravljen do sada. Iako je ideja da ova serija modela bude nešto na čemu će entuzijasti iskazati svoje umeće, veštinu i kreativnost, smatramo da je Mastercase Maker 5t i bez ikakvih prepravki impresivan.


cooler_master_mastercase_maker_5t_008_s.jpg


Funkcionalnost je na veoma visokom nivou, kvalitet izrade i završne obrade fantastičan, a uz sve to dobijate i mogućnost nadogradnje i proširenja funkcionalnosti što MasterCase Maker 5t modelu daje otpornost na zub vremena. Nije da nema nedostataka, jer crveno-crna kolorna šema neće biti dopadljiva svima, kao i činjenica da ne možemo da previdimo da postoje plastični delovi tamo gde u ovoj klasi ne bi trebali da budu. Ipak, potonje nije moglo da se izbegne zbog činjenice da je ova serija ipak dobrim delom namenjena moderima. Takođe, i cena je veoma visoka, pa smo svesni da će samo mali broj vlasnika imati prilike da uživa u ovom modelu, ali isto tako moramo da priznamo da ćemo im pomalo zavideti na privilegiji.


cooler_master_mastercase_maker_5t_award_s.JPG


Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Staklene bočne stranice
- Modularan dizajn
- 4 x USB 3.0
- Niz zgodnih rešenja
- Ručka za nošenje


Nedostaci:

- Neki plastični elementi deluju van cenovne kategorije
- Visoka cena


Cena: oko 35.000 RSD


Kućište na test ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterBox 5t

Test: Cooler Master MasterCase Pro 6

10203
10205
10206
10207
10208
10209