Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Mastercase Maker 5t

16.02.2017 12:30 | 0 Hardver
Test: Cooler Master Mastercase Maker 5t

Turbo verzija MasterCase Maker kućišta nam donosi ultimativni MasterCase Maker kakav nismo imali prilike da vidimo do sada. Ovo je za sada najopremljenije i najimpresivnije kućište otkada je Cooler Master prešao pod "Make It Yours" slogan. Reč je o modelu koji je opremljen staklima sa obe bočne strane, velikim brojem konektora na prednjem panelu i kvalitetom izrade koji je za klasu iznad svega što je kompanija do sada napravila.

Mastercase Maker 5t - Spoljašnjost

Nebojša Todorović

Odmah moramo da napomenemo da je reč o veoma skupom kućištu, te da je na našim prostorima broj srećnika koji mogu da priušte ovakav proizvod relativno ograničen. Međutim, ovaj model nije ni zamišljen da ima previše široku ciljnu grupu. Zahvaljujući FreeForm filozofiji koju deli sa ostalim Mastercase modelima mogućnost prilagođavanju svakojakim potrebama korisnika je jedan od najjačih aduta cele Mastercase serije, što znači da Mastercase Maker 5t ne mora da se ograniči na gejmere ili neki drugi specifičan tip korisnika, već na svakog ko želi nešto specifično i može to sebi da priušti.


cooler_master_mastercase_maker_5t_006_s.jpg


Već na prvi pogled MasterCase Maker 5t je drugačiji i izdvaja se po crno-crvenoj kolornoj šemi koja je specifična. Ovde dolazimo malo do kontroverznog dela vezanog za kompletan "Make It Yours" pristup koji je Cooler Master imao do sada. Naime, ideja je bila da možete uvek da pođete od osnovnog MasterCase 5 modela i da ga nadogradite do bilo koje verzije (MasterCase Pro 5, MasterCase Maker 5 itd.). Ipak, kako su kod ovog modela neki delovi same "šasije" ovog modela crveni, njih verovatno nećete moći da menjate, kao i još poneki crveni deo. Verujemo da je Cooler Master ipak želeo da MasterCase Maker 5 poseduje određenu dozu ekskluzivnosti i ovo je bio jedan od sigurnih načina da se to postigne. U svakom slučaju, dosta okolišanja, bacimo se na samo kućište.


cooler_master_mastercase_maker_5t_010_s.jpg


Prvo što ćemo istaći što je ujedno i jedan od velikih aduta su staklene bočne stranice. Što se nas tiče izgledaju fantastično. Ukusi su različiti, tako da krajnju presudu donosi kupac, ali u našim očima Cooler Master je staglenim bočnim stranicama postigao sjajan balans između modernog, elegantnog i agresivno gejmerskog, ako to ima ikakvog smisla. Ipak, imajte u vidu da su ova tonirana stakla, zaista prava stakla, te da se neće trpeti udarce poput pleksiglasa. Nalepnice koje služe kao indikacija da se radi o "lomljivom materijalu" su tu da vas upozore na vreme.


cooler_master_mastercase_maker_5t_029_s.jpg

cooler_master_mastercase_maker_5t_028_s.jpg


Prednji kraj karakterišu visoka "vrata" koja se otvaraju pod relativno malim uglom. Izrađena su, kao i ranije, od čvrste i ubedljive plastike, mada verujemo da će mnogi zagunđati što se Cooler Master nije odlučio na makar malo metalnih detalja. Ipak, kvalitet same plastike je na veoma visokom nivou, pa se proizvođač donekle time iskupio.


cooler_master_mastercase_maker_5t_012_s.jpg


Kako sva MasterCase kućišta dele istu šasiju, prednji kraj je identičan kada se uklone vrata. Iza njih se nalazi prednja stranica kao i kod MasterCase 5 i Pro modela. To znači da se prvo otkriva mrežica i iza nje dva JetFlo 140mm ventilatora koji se vrte na 1200 RPM i služe da usisavaju vazduh u kućište. Pritom je moguće dodati i treći, a kako se ovde sve vrti oko nadogradnje po želji, tu je i opcija preciznog podešavanja ventilatora putem slajdera. Povrh svega, umesto klasičnih ventilatora ostavljen je prostor za ugradnju radijatora za vodeno hlađenje od 280 mm.


cooler_master_mastercase_maker_5t_013_s.jpg

cooler_master_mastercase_maker_5t_043_s.jpg


Prednji panel blista, jer je opremljen svime što bi moderno kućište trebalo da ima. Tu su četiri USB 3.0 konektora, kao i dva 3.5mm audio džeka. Na slikama verovatno primećujete dva prekidača. Prvi služi za promenu brzine ventilatora, odnosno napon na kom rade sa 12 na 7V. Drugi omogućava paljenje i gašenje osvetljenja na kućištu, o kome ćemo pričati nešto kasnije. Ono što nas malo čudi, mada nije mnogo bitno, jeste odsustvo USB 3.1 konekcije, kao i barem jedan Type-C konektor. Ipak, ovo je više nego dobra konfiguracija što se nas tiče.


cooler_master_mastercase_maker_5t_020_s.jpg

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterBox 5t

Test: Cooler Master MasterCase Pro 6

10203
10205
10206
10207
10208
10209