Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterCase H500P (Video)

25.10.2017 12:39 | 0 Hardver
Aleksandar Božović
 
Cooler Master je predstavio novi model kućišta i uputio svojevrsni izazov najsmelijoj korisničkoj grupi gejmera i entuzijasta, spremnih da eksperimentišu u pravcu nadogradnje izgleda svojih PC računara jedinstvenih karakteristika. Jednom rečju, izgled i performanse MasterCase H500P kućišta će vas naterati dobro da razmislite o nadogradnji svog "build-a"!
 
CMMastercaseH500P1mala.jpg 
Ukoliko sebe smatrate zahtevnim korisnikom sa neskrivenim ambicijama na polju overklokinga ili gejmerskog ulepšavanja računara, koristeći pri tom zahtevnije komponente onda je dobro hlađenje obavezni deo karakteristika vašeg sistema. U takvim situacijama se pretpostavlja upotreba kućišta sa dobrim protokom vazduha kako bi se osnovne komponente bolje provetravale i hladile.
 
 
Do sada je Cooler Master HAF serija ciljala opisanu grupu kupaca jer je dotični model dizajniran baš u skladu sa prethodno iznesenim zahtevima. Možda nije ultimativno najlepše i najbolje ali svakako predstavlja odličnu kombinaciju karakteristika i pristupačne cene zahvaljujući prisustvu brojnih korisnih opcija i mnoštvu slobodnog prostora oslobođenog od fizičkih prepreka koje bi eventualno ometale nesmetan protok vadzha u centralnom kavezu kućišta. 
 CMMastercaseH500P3mala.jpg
 
Zbog toga Coooler Master nije previše eksperimantisao sa novim MasterCase H500P modelom. Držeći se već isprobanog i uspešnog recepta opredelio se za čistu, dobro ukrućenu šasiju ukomponovanu sa dodatnim elementima za skrivanje napajanja i kablova. Unutrašnjost je bukvalno očišćena od bilo kakvih detalja koji bi eventualno smetali korisniku prilikom instalacije osnovnih komponenti i sistema vodenog hlađenja. Prvi i najimpresivniji utisak je obilje prostora koje u praksi značajno olakšava rad na sklapanju konfiguracije. Ovaj model zapravo deli kavez sa ostatkom MasterCase modela, što svakako ne znači da liči na njih već jednostavno pokušava da iskoristi neka od provereno najboljih rešenja.   

MasterCase H500P - izgled

Izgled novog modela je inspirisan čuvenom HAF serijom, ali MasterCase H500P  ide korak dalje koristeći futuristički izgled i originalni dizajn. Dva velika 200 mm ventilatora ispod prednjeg prozirnog panela obezbeđuju optimalno strujanje vazduha i idealnu temperaturu u unutrašnjosti kućišta računara. Osim funkcionalne oni imaju i vizuelnu ulogu obzirom da su opremljeni RGB svetlom koje se opciono može sinhronizovati sa RGB kontrolerom na matičnoj ploči. Pored pomenutih ventilatora koji stižu kao standardni deo opreme MasterCase H500P modela, moguće je ugraditi još dva dodatna 200mm ventilatora na top poziciju kaveza kućišta.
 
CMMastercaseH500P4mala.jpg
 
Blago zatamnjene providne površine od pleksiglasa kroz koje možete posmatrati ukrasne  elemente prisutne su na prednjem i gornjem panelu, dok bočna stranica izrađena od kaljenog, ojačanog stakla pruža pogled u unturašnjost vaše jedinstveno konfigurisane PC "mašine". Napajanje je izolovano prisutnim oklopom sa prednje strane koje formira svojevrsni tunel tako da je vizuelno sklonjeno od ostatka osnovnih komponenti kako kablovi ne bi narušili harmoniju centralne ćelije računara. 
 
CMMastercaseH500Pglassmala.jpg
 
Između prednjeg vertikalnog i gornjeg prozirnog dela na vrhu kućišta, smestila se konzola sa priključcima za povezivanje eksternih uređaja. Ovaj svojevrsni panel sa kontrolama za "power" i "reset", sadrži LED svetlosnu indikaciju za aktivnost diskova, zatim dva USB 2.0 i dva USB 3.0 konektora kao i nezaobilazne 3.5mm audio konektore za slušalice i mikrofon.
 
CMMastercaseH500Ppanelmala.jpg
 
Na leđnom delu nosača matične ploče se nalazi specijalni poklopac u zoni pozicije CPU procesora koji se demontira i služi kao vrlo korisna opcija za skrivanje kablova. Takođe tu je i jedan vertikalni "pokrivač" od lima oblika slova "I" koji skriva kablove od znatiželjnih pogleda u zoni pozicija za instalaciju diskova. Ovako opremljen MasterCase H500P podiže osećaj tokom konfigurisanja i sklapanja računara na jedan potpuno novi nivo, opremajući korisnike svim opcijama i funkcionalnostima u svrhu kreiranja konfiguracija sa čistim stilom i oslobođenim prostorom centralnog kaveza kućišta.

MasterCase H500P - funkcionalnosti

Poseban kuriozitet ovog kućišta je prisustvo dva vertikalno postavljena otvora za montažu "dual slot" grafičke karte bez potrebe korišćenja specijalnih adaptera za ugradnju. Kabal za povezivanje vertikalno postavljene karte i matične ploče se prodaje zasebno. U pitanju je veoma atraktivna i vrlo popularna opcija za pozicioniranje grafike u sistemu koja posebno ističe eventualno prisutne LED svetlosne efekte i ukrasne detalje na oklopu hladnjaka grafike, sve češće prisutnih na najjačim modelima velikog broja proizvođača.  
 CMMastercaseH500Pvgavertmala.jpg
 
MasterCase H500P je dizajniran tako da obezbedi maksimalno efikasno provetravanje unutrašnjosti računara i pri tome može da primi 360mm radijatore za vodeno hlađenje na vrhu i prednjoj poziciji kućišta, obezbeđujući pri tome dovoljno prostora za ostale komponente sistema vodenog hlađenja. Na gornju poziciju je osim radijatora vodenog hlađenja na predviđeni nosač moguće montirati maksimalno tri dodatna ventilatora prečnika 120mm ili 140mm koji će ubrzati prirodnu cirkulaciju vazduha i time pospešiti izbacivanje toplog vazduha iz zone GPU i CPU procesora.
 
CMMastercaseH500Ptopmala.jpg 
Nedostatak ovog rešenja je gornji panel od pleksiglasa koji sprečava direktno izduvavanje toplog vazduha već ga preusmerava na tanke bočne otvore. Time se značajno umanjuje količina toplog vazduha koji se ispumpava iz kućišta. Umesto toga možete koristiti mrežasti filter slično kao i na prednjoj strani gde možete u potpunosti demontirati panel od pleksiglasa kako bi pospešili maksimalni učinak 200mm ventilatora u pravcu što boljeg protoka vazduha. Jedini problem je što tada kućište deluje grubo, nedovršeno poput kakvog poluproizvoda.
 
CMMastercaseH500Pfrontvent1mala.jpg
 
Iskustvo tokom instalacije je ispunjeno dobrim utiscima i neometanim osećajem rada prilikom ugradnje ploče i osnovnih komponenti. MasterCase H500P prima gotovo sve formate matičnih ploča: mini-ITX, micro-ATX, ATX i produženi E-ATX format sa maksimalnom širinom štampane ploče od 29cm. Slično je i sa ugradnjom grafičke karte. Možete instalirati čak i one sa hladnjacima najvećih dimenzija koje mere čak 40cm u dužinu. O obilju komfora i prostora govore dimenzije ovog kućišta: 544 x 242 x 542mm (dužina, širina, visina). 

MasterCase H500P - utisci

Ivice su dodatno obrađene i ofarabane što sprečava povrede prilikom pokušaja ugradnje uređaja na teže pristupačne pozicije. Oprema koja stiže uz ovo kućište je i više nego dovoljna za prvu ugradnju. Ističemo detalj prisutne krpe od mikriofiber materijala za održavanje staklenih površina. Nakon instalacije matične ploče i povezivanja ventilatora primećujemo nedostatak "hub-a" za ventilatore koji polako ali sigurno postaje standardni deo opreme u ovoj cenovnoj kategoriji. 
 
CMMastercaseH500PPSUtunnelmala.jpg
 
Takođe, uočavamo da su limovi za skrivanje kablova pomalo čudno projektovani kao da je proizvođač imao višak materijala pa nije znao u koju svrhu da ih iskoristi pa su eto, poslužili za skrivanje kablova. Zameramo i vrlo neprecizne žabice sa dosta lufta na plastičnim ukrasnim elementima prednjeg i panela na vrhu kućišta. Spojevi su isuviše labavi. Opšte prisutan je osećaj upotrebe elektro-galvanizovanih plastičnih detalja što svakako ne ide na ruku modelu koji pretenduje na sam vrh premijum klase midi tower kućišta.
 
CMMastercaseH500Pinstallmala.jpg 
 
U pogledu RGB svetlosnih efekata prisutni su pomenuti 200 mm ventilatori. Kućište nema ugrađen kontroler LED svetlosnih efekata, ali ako je za utehu tu je specijlani 3-u-1 račvasti kabal za povezivanje dodatne LED trake i ugrađenih ventilatora sa kontrolerom na matičnoj ploči (ASUS AURA, GIGABYTE RGB FUSION, itd.). Probali smo sa Gigabyte pločom i sve perfektno radi iz pratećeg softvera za kontrolu svetlosnih efekata čime jednostavno sinhronizujete rad efekata.
 
CMMastercaseH500P35hddmala.jpg
 
Pomalo neočekivano glavna pozicija za uvođenje svežeg vazduha u prednjem delu ostala je bez filtera što je ustupak estetici. Ako je za utehu pozicija usisnog ventilatora napajanja je pokrivena filterom sa finom mrežastom strukturom koja zadržava sitne čestice prašine. Oni su demontažni tako da ih lako možete skinuti i očistiti. 
 
Na vrhu tunela koji skriva napajanje nalaze se pozicije za instalaciju dva 2.5" SSD uređaja. Nakon što uklonite štitnike od lima, pristupate prostoru za instalaciju napajanja i hard diskova. Montiranje 3.5" diskova je olakšano zbog jednostavnog pristupa i specijalnih plastičnih fioka poput onih na kućnim NAS uređajima. 

MasterCase H500P - buka u radu i temperature

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterCase H500P
 • Format Midi Tower
 • Podržani formati ploča ATX, M-ATX, M-ITX, E-ATX (max.29cm)
 • Dimenzije (mm) 544 x 242 x 542mm
 • Masa (Kg) 11.3
 • USB 2.0 2
 • USB 3.0 2
 • Audio 2
 • Dodatne mogućnosti Podrška za vertikalnu ugradnju grafičke karte (Dual slot)
  Podrška za sisteme vodenog hlađenja
  Napred: 120/140/240/280/360 mm
  Gore: 120/140/240/280/360 mm
  Nazad: 120/140mm
  Ventilatori: 1x120 mm nazad, 2x 200mm RGB napred

 

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 8700K

MB: gigabyte Z370 Aorus Gaming 5

Cooling: Cooler Master MasterLiquid Lite 240

RAM: 32GB (8GB x 4) HyperX FURY DDR4-3000MHz

VGA: AMD Radeon R9 280 4GB

HDD: Kingston A400 240GB

PSU: Cooler Master V1200 Platinum 

 

Temperatura ( CPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterCase H500P
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Buka ( PC aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterCase H500P
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)

MasterCase H500P - zaključak

MasterCase H500P je dostupan kupcima po ceni od 150€. To je prilično veliki iznos koji ovo kućište stavlja rame uz rame sa najboljim predstavnicima midi tower kategorije. Međutim, Cooler Master više ne može da igra samo kartu sigurnih rešenja iz prošlosti obzirom da konkurencija ide napred u smislu dodatnih funkcionalnosti i poboljšanja.
 
CMMastercaseH500P5mala.jpg
 
Kućište je prostrano, sa obiljem prostora koji vam dozvoljva veliki manevarski prostor u smislu ugradnje zahtevnih komponenti i skrivanja kablova. Tu je i nezaobilazna opcija RGB osvetljenja, kao i veoma atraktivni prozirni bočni panel koji otkriva "dušu" vašeg računara. 
 
 
Nije nam se dopala obilna upotreba plastike, a nivo završne obrade bi svakako morao da bude bolji. Tamo gde smo očekivali aluminijumske materijale ili staklo, dobili smo plastiku i pleksiglas. Takvi detalji jednostavno ne prolaze u premijum klasi. Ogromni ventilatori sa prednje strane deluju u najmanju ruku impresivno ali njihova funkcionalna uloga je u velikoj meri ograničena frontalnim panelom od čvrstog pleksiglas materijala koji onemogućuje dobro provođenje vazduha u unutrašnjost, a što je u ovom slučaju još više izraženo zbog velikih dimenzija propelera ogromnih 200 mm ventilatora.
 
CMMastercaseH500Pfrontventmala.jpg
 
U prilog Cooler Master MasterCase H500P kućišta govori veoma atraktivna pojava. Kada sklopite računar i povežete prateće RGB osvetljenje, PC će zablistati u svom sjaju. To uostalom najbolje možete videti iz našeg video priloga koji će najbolje dočarati suštinu ovih reči. Izdaleka kućište je poput magneta za oči gejmera i entuzijasta, tek kada se približite opazićete obilnu upotrebu plastičnih materijala. 
 
Osim što je lep, MasterCase H500P je veoma tih u radu, karakteristika kojoj svakako doprinose veliki prednji ventilatori na relativno malom broju obrtaja. Oni postižu isti i bolji efekat kao i oni sa manjim prečnikom ali većim brojem obrtaja - pri čemu su osetno tiši. Dopalo nam se i dosta prostora ispod štitnika za skrivanje kablova, kao i skrivene pozicije za 3.5" diskove. 
 CMMastercaseH500Pawardmala.jpg
 
Oni koji defiinitivno žele da svoj računar učine lepšim i atraktivnijim, pronaći će da je MasterCase skoro idealno rešenje - dok će drugi, koji daju prednost beskompromisnom kvalitetu i ugrađenim korisnim dodacima, naći zamerku dotičnom modelu. CM H500P će zapravo polarizovati tradicionalnu grup HAF korisnika - jedni će biti oduševljeni dok će oni drugi naći ozbiljne nedostatke. Uglavnom H500P nudi za svakog ponešto, dok Cooler Master još jednom dokazuje kako pažljivo prati trendove na ovom probirljivom delu PC tržišta. 
 
Prednosti:
 
- 200mm RGB ventilatori
- Vertikalna pozicija grafičke karte
- Odsustvo fizičkih prepreka u kavezu
- Opcije za skrivanje kablova
- Obilje prostora u centralnoj ćeliji
- Atraktivan izgled
 
Nedostaci:
 
- Diskutabilan kvalitet završne obrade
- Prekomerna upotreba plastičnih materijala
- Odsustvo RGB kontrolera, HUB-a za ventilatore
- Visoka cena imajući u vidu mane
 
Cena: 150€

Test: Cooler Master Cosmos C700P (video)

Test: Gigabyte ATC700 Aorus (Video)

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209