Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterCase H500M (Video)

29.05.2018 14:00 | 2 Hardver
Test: Cooler Master MasterCase H500M (Video)

Cooler Master MasterCase H500M nije samo dodatno ulepšani model sa malo boljim izborom svetlosnih efekata u odnosu na H500P kućište. On je definitivno zadržao dobre elemente prethodnika, ali i otišao korak dalje u određenim funkcionalnostima. U pitanju je nesumnjivo bolje i lepše kućište zbog čega se preporučuje kao logično bolji izbor.

Danas imamo poseban razlog za zadovoljstvo. U korak sa svetskom premijerom, imamo privilegiju da sa vama podelimo preliminarne utiske i euforiju izlaska novog proizvoda. Predstavljamo vam najnovije Cooler Master kućište u okviru MasterCase serije, model H500M. Prošlo jedva pola godine od kada je CoolerMaster startovao sa H500 serijom kao svojevrsnim naslednikom HAF serije. Sve je počelo sa H500P modelom, najviše pozicioniranim kućištem u liniji MasterCase modela. 
 
 
 
Prethodnik je doneo potpuno nov pristup, modularni dizajn, velike providne površine i naravno upečatljivo 20cm velike prednje ventilatore koji treba da vas asociraju na visoke vrednosti protoka vazduha kroz kućište i nezaobilazne RGB LED efekte. MasterCase 500P je imao dobar tržišni odjek, ali je bio isto tako kritikovan od strane probirljivih korisnika. Cooler Master je oslušnuo reakcije i zahteve kupaca i sve to spojio upravo u novom MasterCase H500M modelu. Nesumnjivo je da novi model nasleđuje dobru genetiku svog prethodnika, ali ide i korak dalje kao bolja evolucija na istu temu.
 
U srži ovog kućišta se spajaju forma i funkcionalnost. Kućište lepo izgleda i još bolje radi. Promenjivi prednji panel koji je bio jedan od ključnih prigovora korisnika je dobio opciju izbora između lepšeg izgleda staklenog panela ili efikasnijeg mrežastog za bolji protok svežeg vazduha. Izbor je na korisniku – estetika ili performanse.  
 CMMasterCaseH500M1s.jpg
 
Ovim stavom je jasno definisana i ciljna grupa korisnika. Nesumnjivo su to entuzijaste koji naginju na gejming scenu. Kada kažemo entuzijasti mislimo na one zahtevnije u smislu želje za što efikasnijim hlađenjem unutrašnjosti računara, omogućavanja fleksibilne strukture u smislu slobode izbora komponenti i svakako prelepih staklenih površina koje daju posebnu pojavu ovom kućištu tj. čitavom računaru. Uglavnom, sa ovim kućištem nećete pogrešiti ukoliko volite da uživate u jedinstvenom osećaju sklapanja PC računara!

Cooler Master MasterCase H500M - karakteristike

Kućište stiže u sada već tradicionalnom pakovanju koje koristi jednu veliku najlonsku torbu pomažući vam unameri da kućište što pre oslobodite iz povelike amabalaže i brojnih zaštitnih transportnih bandažera od stiropora i PVC pene. Već i prvi pogled asocira na sličnost sa H500P modelom, ali novajlija izgleda još savremenije. Nedvosmisleno, prva asocijalcija je na futuristički Transformers “look” što još više ističe mogućnost izmene vertikalne površine prednjeg panela između zatamnjenog stakla ili mrežaste strukture koja lako propušta sveć vazduh. 
 CMMasterCaseH500M3s.jpg
 
Bez sumnje, glavni modni detalj su velike staklene površine koje se pružaju od ivice do ivice. Inače, MasterCase H500M raspolaže sa četiri velika dela izrađena od kaljenog stakla blago zatamnjene nijanse: dve bočne stranice, prednji panel kao i gornji panel na vrhu kućišta. Zbog toga se ovo kućište providi sa apsolutno svih strana. Vizuelni utisak je zaista efektan. Jedno je sigurno, ovo kućište vas neće ostaviti ravnodušnim.
 
Obzirom da je H500P imao dosta prigovora na labavo vešanje gornjih i prednjih ukrasnih panela, proveravamo ručnom metodom spojeve i čvrstinu zazora različitih površina na kućištu. Evidentna je promena. Paneli su veoma čvrsto fiksirani, a spojevi imaju minimalno ili nimalo “lufta”. Sve je besprekorno utegnuto. Sigurni smo da su svi budući vlasnici u najmanju ruku očekivali takav osećaj od premijum kućišta, mada se nama jednako sviđa i opuštenija H500P varijanta spojeva koja dozvoljava lako skidanje i brzu izmenu ukrasnih delova. 
 CMMasterCaseH500M4s.jpg
 
Kod novog kućišta to nije slučaj. Prednji i gorniji panel su fiksirani sa platičnim “klips” mehanizmom i vrlo čvrsto drže maske. Gornja je dodatno osigurana sa jednim šrafom. To nas nedvosmisleno asocira na neka prošla vremena i masovno korišćenje ovakvog mehanizma “kačenja” ukrasnih panela. Dobra strana su precizni spojevi i čvrstina, dok je sa druge strane komplikovanije skinuti sve dotične panele zbog jake sile  i bojazni da se paneli ne oštete. Uglavnom postupak demontaže prednjeg i gornjeg ukrasnog panela zahteva potpunu koncentraciju i upućenost u finese naprednih midi tower modela, što ponovo garantuje osećaj uživanja prilikom sklapanja konfiguracije.
 
Prepoznatljivi detalj na MasterCase H500 seriji kućišta koji sigurno postaje njihov glavni zaštitni znak i potvrda odluke da će Cooler Master na ovoj liniji i ubudće insistirati na dobroj provetrenosti unutrašnjeg prostora,  jesu dva velika prednja 200mm ventilatora koji u najnovijoj H500M verziji imaju adresibilnu funkciju RGB LED osvetljenja i pratećih efekata. U pitanju je još jedna razlika u poređenju sa pređašnjim H500P modelom koji je takođe imao ventilatore iste veličine ali bez mogućnosti višebojnih istovremenih RGB efekata već samo jednobojnih. Sada svetlo deluje atraktivnije jer je moguće podesiti efekte duginih boja i sl. Svetlosne efekte je moguće sinhronizovati sa radom matične ploče i ostalih komponenti u sistemu, a moguće je upravljati njihovim radom zasebno, zahvaljujući fabrički ugrađenom ARGB kontroleru kada se promena svetlosnih režima vrši pritiskom na “reset” taster. Pomalo čudno rešenje koje CM sve češće praktikuje na novijim modelima.  
 CMMasterCaseH500M5s.jpg
 
Prednja maska u delu prelaza iz vertikalne površine prednjeg fronta u horizonatlni deo gornje maske, sadrži veliki i pregledan panel sa ulazno - izlaznim konektorima i komandnim tasterima. Suštinski raspored i ponuda opcija nije menjana jer za tim nije bilo ni potrebe. Na raspolaganju vam stoje: 4x USB 3.0 i jedna USB 3.1 tip-C konekcija za eksterne uređaje. Zatim, tu su audio priključci za slušalice i mikrofon kao i uobičajeni “power” taster i pomenuti “reset” sa novododeljenom ulogom. Promena u odnosu na prethodnika je što je površina ove konzole dobila staklasu prevlaku i sjajni finiš u “piano” efektu u odnosu na mat plastičnu površinu kod prethodnika. 
 
Gornji panel je poput onog na frontu izdignut sa velikim mrežastim ispustima koji služe sa lakše oslobađanje toplog vazduha. Poput staklenog krova ispod sebe krije dosta prostora za ugradnju radijatora vodenog hlađenja kao i dodatnih ventilatora koji će ubrzati prirodnu cirkulaciju toplog vazduha. Od površine kaveza do krajnje tačke imate na raspolaganju 43mm slobodnog prostora koji možete iskoristiti za ugradnju 120, 240, ili 360mm radijatora, odnosno jednog, dva ili tri ventilatora od 120mm, odnosno dva od 140mm. Kuriozitet je da na vrhu možete postaviti dodatna dva 200mm ventialtora, ista po funkciji i veličini kao što se nalaze na frontalnom delu kućišta.  
 CMMasterCaseH500M6s.jpg
 
Unutrašnjost glavne ćelije je čista i velika, oslobođena fizičkih prepreka koje bi u značajnijoj meri sprečile normalnu cirkulaciju vazduha. Prilikom instalacije ploče i ostatka komponenti imate maksimalnu slobodu manevrisanja pa je sklapanje prilično olakšano. Cooler Master pored brojnih opcija ugradnje i promene pozicije nekih ključnih komponenti je dosta pažnje posvetio skrivanju kablova i izazivanju efekta čistog i urednog osećaja sklopljenog sistema. U tu svrhu koristi veliki tunel za napajanje koji skriva većinu velikih energetskih kablova, ali su tu i vertikalni, bočni kao i elementi sa zadnje strane. Oni poput pravih “džepova” prihvataju i u potpunosti skrivaju kablove za napajanje i podatke. Utisak je da zaista nikada do sada nismo sklopili uredniji sistem u kome možete bukvalno skloniti sve kablove iz vidokruga. Tome ponajviše pomažu poklopci na leđima glavnog nosača matične ploče. Ovo je jedan od detalja koji stvarno izdvaja ovo kućište u ostatku konkurencije.
 
Kao i na prethodnom H500P modelu, Cooler Master je i na osveženoj MasterCase H500M verziji dozvolio opciju vertikalne ugradnje grafičke karte kako bi dodatno istakli jednu od najvažnijih komponenti vašeg gejming ili profi sistema. U tu svrhu postoje specijalni izrezi i priprema za prihvat nove pozicije grafike, ali na žalost primećujemo da u pakovanju nema odgovarajućeg adaptera već se morate sami snalaziti. Nije nam jasna ova praksa jer ako već plaćate kućište paprenom cenom od 200€ i preporučujete se zahtevnijoj korisničkoj populaciji, onda je obavezno da ispoštujete i sve dodatne opcije koje ste ugradili u svoje kućište. Ovako ostajete nedorečeni, a korisnici nezadovoljni. Inače ovo je praksa koju praktikuje većina proizvođača, tako da Cooler Master nije jedini koji je ostavio korinsike u razmišljanju kako da to do kraja izvedu. Proverili smo nakandno, na Cooler Master evropskoj verziji internet prodavnice na kojoj proizvođač nudi univerzalni produžni kabal za PCI Express x16 slot  u verzijama od 17cm i 20 cm ali je većini korisnika do njega praktično nemoguće ili vrlo teško doći, a uz to nije ni malo jeftin (30€).  
 CMMasterCaseH500M7s.jpg
 
Poteškoću predstavlja i činejnica da je H500M široko kućište pa pokušaj dotične ugradnje korišćenjem generičkog PCI Express x16 kabal adaptera je u potpunosti propao, a nas ostavio uskraćenog zadovoljstva. E, to je onaj loš osećaj koji vam proizvodi nemir zbog neispunjene želje da istaknete grafiku “u centralni” deo izloga vaše gejming borbene stanice.
Primećujemo jedan drugi, novi detalj koji moramo da istaknemo i pohvalimo. Novitet na H500M modelu je podesiva vertikalna ruka za potporu pozicije grafičke karte. Aktuelni problem sa gejming grafikama jeste da su one velike i teške jer brzi GPU procesori zahtevaju glomazne hladnjake. Zbog velike težine i delovanja gravitacije dok karta stoji pod pravim uglom u odnosu na matičnu ploču, praktično viseći svojim najtežim delom, tokom vremena eksploatacije može da se deformiše što nimalo lepo ne izgleda, a nije ni dobro po “zdravlje” hardvera. Mnogi proizvođači su se dovijali na različite načine, ali je Cooler Master u ovom slučaju bio krajnje konkretan. Mala platforma koja pruža praktično potporu, koristi mehanizam pokretne ruke, tj. lifta čiju visinu možete podesiti prema konkretnoj situaciji i fiksirati je pripadajućim vijkom – jednostavno i funkcionalno. Bravo za Cooler Master!
 
CMMasterCaseH500M2s.jpg  
Velika ponuda prostora i dostupnost različitih opcija za ugradnju, MasterCase H500M preporučuje kao idealno kućište za instalaciju naprednih sistema vodenog hlađenja. Zbog obilja slobodnog mesta je lako rutirati creva ili pronaći mesto za zasebnu pumpu i rezervoar rashladne tečnosti koji su za razliku od AiO sistema izmešteni u posebnu jedinicu i ne nalaze su u glavi vodenog bloka. Cooler Master je mislio na korisnike sa ovim zahtevima i predvideo posebnu platformu za montažu univerzalnih pumpi, dok je pozicija rezervoara predviđena na panelu za skrivanje kablova. U tom kontekstu pomenimo da struktura kaveza dozvoljava ugradnju najrazličitijih radijatora, bilo sa prednje ili gornje strane kućišta sa maksimalnom dužinom tela od 360mm i prhvat velikih 20cm velikih ventilatora čak i na gornjoj poziciji. Uglavnom, prostora u kućištu ima dosta i možete kombinovati sa bezbroj opcija ugradnje modifikovanih sistema vodenih hlađenja. 

Cooler Master MasterCase H500M - utisci u radu

Cooler Master se zaista svojski turdi da olakša rukovanje sa kućištem i to na svakom koraku jer ipak nije lako u svakom trenutku manipulisati velikim uređajem koji meri 66.5cm u visinu, 36cm u širinu i 64cm u dubinu. Pri tome, potpuno prazno teži oko 15 kilograma. Zato nas već na prvom koraku čeka olakšica dok ga izvlačimo iz pakovanja, a kada to učinite ostaje vam jedna vrlo lepa i korisna torba. Još jednom prednost pristupa zdrave logike i upotrebe jednostavnog rešenja koje pogađa u suštinu. Zašto? Pa zato što na krajnje prost način vas lišava brige da bi prilikom prvog koraka mogli da oštetite kućište i njegove lepe, ali osetljive delove od stakla. 
 
CMMasterCaseH500M8s.jpg  
Bočne stranice se otvaraju lako. Donji deo koristi sistem šina, dok se za kavez drže jednim velikim šrafom čiju je poziciju dovoljno okrenuti za 45 stepeni i soloboditi ruku koja zaključava poziciju stranice. Naravno, preporučuje se oprez jer je u pitanju stakleni element, doduše ojačan postupkom kaljenja. Isti postupak demontaže vas čeka i sa suprotne strane.
 
Oslobađamo oklope i panele za skrivanje kablova kao i tunel napajanja. Vrlo lako se skidaju uz pomoć par vijaka, nakon čega se pred vama pojavljuje velika, pravilno-kutijasta silueta kaveza i osnovne strukture. Maske se skidaju tako što ćete pažljivo stisnuti plastične jezičke sa unutrašnje strane. Ukupno šest jezičaka, po svakoj vertikali ih ima tri, zahtevaju odmereni pritisak prsta kako ih ne bi polomili. Čvrsti su i jaki, ali ipak ne treba biti grub i preterivati sa nervozom i silom. 
 CMMasterCaseH500M9s.jpg
 
Primećujemo prilikom demontaže panela dosta opcija za ugradnju SSD diskova i sličnih 2.5” uređaja. Na poklopcu napajanja se nalaze dva mesta, dok na leđima nosača ploče su čak četiri pozicije za ugradnju ovih uređaja. Morate ih pričvrstiti pre montaže matične ploče. Cooler Master je u potpunosti izostavio opciju ugradnje 5.25” optičkih i sličnih drajvova što velikodušno pozdravljamo jer je dobijen dragoceni prostor za mnogo korisnije stvari. Konačno, ispod leve donje maske krije se pozicija za ugradnju dva 3.5” hard diska čemu služe uprošćene plastične fiokice sa mehanizmom sličnim jednostavnijim NAS uređajima. Njihova pozicija je u potpunosti skrivena i skoro neprimetna, asocirajući nedvosmisleno na činjenicu da vreme hard diskova definitivno prolazi. Mi ih ovog puta nismo koristili.
 
Nosaču ploče se jednostavno pristupa. Oznake jasno poručuju da MasterCase H500M prima sve trenutno aktuelne formate od mini ITX, mikro ATX, preko punog ATX, ali i proširenog E-ATX formata matičnih ploča. Dakle u pogledu izbora željene ploče nemate ograničenja sa ovim kućištem. Mi smo koristili jednu standardnu u vidu ATX forme i veoma lako je instalirali na predviđenu poziciju, uprkos prisustvu velikog “twin tower” vazdušnog kulera sa “push-pull” konfiguracijom dva ventilatora. Obilje prostora pruža veliko zadovoljstvo slobode pokreta i rada prstiju prilikom ugradnje.   
 CMMasterCaseH500M10s.jpg
 
Kablovi se lako vode do željenih konektora. Dodatni EPS konektori sa gornje strane imaju predviđeni otvor za kabal, dok sa leđne strane bočni ispusti su kao stvoreni za vođenje debelog energetskog kabla. slično je i sa glavnim 24-pinskim ATX konektorom i centralnim kablom za napajanje. On je u potpunosti skriven dok glava konektora jedva proviruje ispod otvora sa gumenim zavesicama. Na donjoj strani je slično i sa povezivanjem USB, audio i signalizacionih kablova. Otvori su sveprisutni, a mat crna boja ih vešto skriva i pravi dodatni utisak pedantne izrade prilikom sklapanja računara.
 
SSD lako pronalazi poziciju i ostaje skriven zbog svojih malih 2.5” dimenzija i tanke siluete crnog kućišta. Grafika koju smo koristili je inače skraćenog formata, pa se skoro i ne primećuje u ovako velikom kućištu. Ugradnja ključnih komponenti protiče za tili čas, bez imalo muke jer veoma lako pronalaze svoje radne pozicije. 
 CMMasterCaseH500M11s.jpg
 
Ispod donjeg, desnog poklopca na leđima nosača ploče za sakrivanje kablova, pronalazimo adresibilni kontoroler RGB osvetljenja. On upravlja radom velikih prednjih ventilatora i njihovim svetlom. Mnoge će iznenaditi da je “reset” taster prikaćen direktno na ovaj kontroler, što je Cooler Master učinio radi onih manje iskusnih korinsika i time ima olakšao izbor od nekoliko predefinisanih svetlosnih efekata. Napredniji korisnici će upotrebiti ARGB ulazni konektor i pomoću pratećeg kablića povezati sa odgovarajućim na matičnoj ploči i time kontrolu svetla ventilatora prebaciti pod okrilje predviđenog RGB softvera (Aura, RGB Fusion, Mystic Light itd.). Napajanje ventilatora ide zasebnim kablom i povezuje se na odgovarajući konektor na ploči. Primećujemo i prisustvo mikro USB konektora koji je u ovom slučjau namenjen isključivo nadogradnji upravljačko softvera ovog kontorlera, pa je za pretpostaviti da će dobiti novi alogritam za upravljanje svetlosnih efekata. Dakle, MasterCase H500M nema zaseban softver za upravljanje radom i svetlosnim efektima kao recimo neki od glavnih konkurenata. Kontrolerska pločica se napaja pomoću jednog SATA konektora. Instalacija i aktivacija RGB svetla je jednostavna i lišena komplikovanih procedura što moramo da istaknemo i pohvalimo. Krajnji efekat je u najmanju ruku veoma dopadljiv, što možete i sami primetiti.
 
Nakon što ste sve povezali, ostaje vam da skupite kablove u predviđene putanje, grupišete ih plastičnim vezicama koje stižu u posebnoj kutijici sa pratećim delovima gde se nalazi i jedna mala mikrofiber krpa za održavanje čistoće staklenih površina i konačno ih sakrijete ispod predviđenih panela. Efekat je potpun pa će čak i oni najkritičniji ostati bez ijedne zamerke. Ovaj izazov sa viškom kablova, Cooler Master je rešio za čistu “desetku”. 
 CMMasterCaseH500M12s.jpg
 
Kada upalite računar sapkovan u MasterCase H500M sledi nagrada za vaš trud i radost za čula. Buka je smanjena na najmanju moguću meru zbog korišćenja ventilatora velikog prečnika koji se vrte na malom broju obrtaja od svega 800 o/min zbog čega je izostavljena PWM kontrola. U skladu sa tim podatkom skrećemo pažnju da se  povezuju preko običnog 3-pinskog konektora. Uprkos malom boju obrtaja, ostvaren je dobar učinak provetrenosti prevashodno zbog velikih propelera i površine kojojm se zahvata vazduh. Manji ventilator na poziciji iza procesora, takođe koristi 3-pinski konektor i vrti se na 1200 o/min. 
 
Ko nije zadovoljan dotokom svežeg vazduha može iskoristiti opciju mrežastoj prednjeg, vertikalnog panela koji će propustiti više vazduha ka velikim ventilatorima i time pospešiti dodatno opstrujavanje i hlađenje ugrađenih komponenti. Ovaj panel se isporučuje u paketu sa kućištem i montira se uz pomoć sistema 8 šrafova. Jednostavno uklonite stakleni panel i monitrate onaj sa mrežicom.  
 CMMasterCaseH500M13s.jpg
 
Kompletiramo utiske nakon sklapanja našeg sistema sa osećajem potpunog zadovoljstva. Nikad lakše i za kraće vreme nismo uspeli da dođemo do ovako atraktivnog računara. Pri tome, MasterCase H500M sa svojim velikim površinama od blago zatamnjenog kaljenog stakla sa velikim svetlećim ventialtorima, deluje bitno različito od sličnog viđenog na istu temu. 

Cooler Master MasterCase H500M - performanse

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen 7 1700
MB: Gigabyte Aorus X370 Gaming 5
Cooling: Cooler Master MasterAir MA620P 
RAM: 2x8GB HyperX Predator DDR4-3600
VGA: MSI GTX 1060 AERO ITX
SSD: Kingston A400 240GB
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

Buka ( PC aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterCase H500M
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Temperatura ( GPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterCase H500M
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Temperatura ( CPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master MasterCase H500M
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)

Cooler Master MasterCase H500M - zaključak

Cooler Master MasterCase H500M nije samo dodatno “ulickani” i model sa malo boljim izborom svetlosnih efekata u odnosu na H500P kućište. On je definitivno zadržao dobre elemente prethodnika, ali i otišao korak dalje u određenim funkcionalnostima. U pitanju je nesumnjivo bolje i lepše kućište zbog čega se preporučuje kao logično bolji izbor. Nema razloga zbog koga ne bi izabrali H500M jer je objektivno u svemu uspešniji što nas navodi na zaključak da su dani MasterCase H500P odbrojani.

Međutim, MasterCase H500M nije ni malo jeftino kućište. Obzirom da izlazi u susret korisnicima natprosečnih prohteva, stiže i sa odgovarajuće visokom cenom od 199€. Time se pozicionira u klasu najskupljih modela u midi tower kategoriji, gde je konkurencija veoma žestoka: EBGA DG-77, NZXT H700i, Fractal Design Define R6 i ostali. Jednom rečju, elita PC desktop kućišta. U tom kontekstu će biti vrlo teško izboriti poziciju, ali obzirom na jako uporište u svesti lokalnih kupaca o kvalitetu Cooler Master rešenja, ne sumnjamo da će pronaći put do svojih kupaca.

Za dotičnu tvrdnju ima dovoljno argumenata. Pre svega efikasna konstrukcija sa krajnje jednostavnim rešenjima za ugradnju. Odlično projektovan prostor za skrivanje kablova, zatim obilje staklenih providnih površina koje dozvoljavaju najsmelije eksperimentisanje sa LED osvetljenjem. Tih i neprimetan rad zahvaljujući velikim prednjim ventilatorima koji daju taj preko željenih HiTech futuristički izgled. Sve to bi trebalo zajedno da privuče kupce u ovom premijum PC gejming i desktop segmentu.

Obilje prostora i mogućnosti za promenu pozicija dozvoljava eksperimentisanje što će posebno pogodovati korisnicima sa idejom ugradnje specifično konfigurisanog sistema vodenog hlađenja. Ne zaboravite i opciju vertikalne ugradnje grafičke karte. Master Case H500M je spreman da istakne sve specifičnosti vašeg desktop-a i budite sigurni da će učiniti na najbolji mogući način.

CMMasterCaseH500Mawds.jpg

Konačan sud će doneti korisnici i tržište kao nepogrešivi sudija uspešnosti jednog proizvoda. Obzirom da je u pitanju skup i sofisticiran proizvod kriterijumi vrednovanja su još oštriji. Cooler Master je dobrim delom bio svestan toga i ostavio malo prostora za kritike. Kućište jednako lepo izgleda i radi, a vaš sistem će se definitivno istaći u moru sličnih. Tržište gejming računara je dobilo novog igrača koji će osvojiti srca mnogih, pa otuda potpuno zasluženo dobija nagradu za napredni dizajn!   
 

Prednosti:
- Veliki unutrašnji prostor bez prepreka
- Atraktivan izgled
- 20cm veliki ARGB ventilatori
- Ugrađen ARGB kontroler
- Držač za grafičke karte
- Opcije skrivanja kablova

Nedostaci:
- Uslovno visoka cena

CENA: 200€

Vlada011 Neregistrovan korisnik
I ja za par meseci moram da promenim kuciste. Za oko mi je zapao Lian Li PC-09 i PC-08.
PC-08 prima E-ATX a mogu narednu platformu slobodno mATX zato sto je manjeg dizajna.
Poceli su da se pojavljuju u Madjarskoj.

Test: Cooler Master MasterAir MA620P i MA621P

Test: NZXT H400i (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209