Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterCase 5 (PRO)

19.08.2015 20:13 | 14 Hardver
Test: Cooler Master MasterCase 5 (PRO)

Juče smo pisali o našoj poseti Cooler Masteru gde smo saznali detalje o njihovom novom pravcu u kom su krenuli. FreeForm modularni sistem koji omogućava korisnicima da sve prilagođavaju svojim potrebama je proces koji će dugo trajati dok ne zađe u sve pore Cooler Masterove ponude. Prvi korak je obično i najrizičniji, tako da ovaj priznati proizvođač nije ništa ostavio slučaju. Rezultat je obećavajući početak sa MasterCase 5 serijom.

Master koncept je rezultat ekstenzivnog istraživanja i ispitivanja tržišta, nakon čega je Cooler Master zaključio da je modularnost pravi smer za razvoj svojih proizvoda. Ne samo kućišta, već i kompletne ponude što obuhvata vazdušno, vodeno hlađenje, napajanja, slušalice, miševe i sve ostalo što sada imaju u ponudi. Ideja je da se koriste standardizovani dodaci koji bi menjali osnovu uređaja. Primer je dodavanje većeg gripa na osnovu miša, ugradnju boljih zvučnika u slušalice, zamenu panela na kućištu i sl. Sve to spada pod FreeForm modularni sistem kojim omogućava da svaki CM proizvod učinite ličnim.

MCPro5_12.jpg

Fleksibilni dizajn ima niz prednosti. Pored prilagođavanja potrebama korisnika što je očigledna prednost, tu je zamena dela bez odlaska na servis. Kada se deo pokvari, zamenite ga i nastavljate dalje, bez potrebe da kupujete ceo novi proizvod. Takođe tu je i izbegavanje potrebe da nadogradnju vršite kroz kupovinu skupljeg" proizvoda. Jednostavno nadogradite postojeći. Na kraju, tu je i prednost za sam Cooler Master. Pre svega tu je mnogo jednostavnija proizvodnja koja smanjuje troškove na duže staze, a druga je jednostavnija ponuda u kojoj se korisnici neće gubiti.

MC5_14.jpg

Danas ćemo isprobati prvi korak u ovom pravcu. Reč je o kompletno modularnom kućištu koje spada u midi-tower kategoriju sa svojom visinom od 460 milimetara. Reč je o izuzetno prilagodljviom kućištu koje nećete morati da menjate sve i da se tri puta predomislite o nameni PC-a koji će se nalaziti unutra. Danas možete da smatrata da sve što vam je potrebno su dve dugačke grafičke karte, sutra da je potrebno da imate osam hard diskova, a prekosutra da ćete vazdušno hlađenje da zamenite vodenim. Uz dodatke koji su dostupni sve ove tri imaginarne konfiguracije ćete moći da spakujete u isti MasterCase 5.

MCPro5_12.jpg

Cooler Master će imati tri modela, MasterCase 5, MasterCaser Pro 5 i MasterCase Maker 5. Treba imati u vidu da ukoliko kupite MasterCaser 5 uz dodatke koje možete da kupite odvojeno, praktično možete da napravite MasterCase Maker 5, jer je osnova ista i razlika je upravo u konfiguraciji. Stoga, možda je bolje reći da će biti tri paketa, nego tri različita modela. U svakom slučaju, krenimo.

Pakovanje

Cooler Master je izmenio svoje pakovanje koje je primetno "civilizovanije" u odnosu na ranije modele. Nema više šarenih slika gde slika samog kućišta ostaje neprimećena pored eksplozija, robota, senki, dima itd. Kompanija je prešla na minimalistički dizajn, a samo pakovanje karakterišu tri nijanse, gde je jedini kontrastni detalj oznaka "5".

cm_master_case_5_pro_01_s.jpg

cm_master_case_5_pro_02_s.jpg

Rezultat toga je odlično istaknuto kućište koje je u fokusu, dok se sa druge strane nalazi lepa intro priča o konceptu koji MasterCase zastupa. FreeForm je istaknut u svakoj rečenici i reč je o tehnologiji na koju je CM očigledno ponosan. Tu je slika samog kućišta u "eksplodiranom" obliku. Kako je reč o MasterCase 5 modelu, odmah ćemo da naglasimo da smo dobili i sve dodatke potrebne da napravimo MasterCase Pro 5, ali kako nisu stiglu u pakovanju koje je dizajnirano za prodaju, već u običnim belim kutijama rešili smo da preskočimo nepotrebno habanje zavesice na fotoaparatu.


cm_master_case_5_pro_03_s.jpg

Unutra, kućite je lepo zaštićeno putem debelih nosača od stiropora, tako da ni pored očiglednog "tumbanja" koje je prošlo u svom putu do našeg "test laba" stiglo je neogrebano.

Spoljašnjost

U osnovnoj varijanti MasterCase 5 izgleda lepo. Ne ističe se previše za razliku od nekih modela kao što su pripadnici Cosmos serije. Ipak, mat boja ga čini veoma elegantnim, a oštre linije ukombinovane sa kompaktnim dimenzijama čine da MasterCase 5 izgleda veoma čvrsto i kvalitetno. Ukoliko malo bolje razmislimo to je velika pohvala, jer je reč o modularnom kućištu za koje smo očekivali da u određenoj meri spojevi ne budu idealni. Ipak, suprotno tome MasterCase 5 izgleda vrlo "utegnuto".

cm_master_case_5_pro_04_s.jpg

cm_master_case_5_pro_05_s.jpg

Prednja stranica je izvedena kao mrežica iza koje se nalazi plastična zaštita u obliku "saća" i nema mnogo detalja osim dva očigledna otvore za optičke uređaje. Više od toga nije potrebno tako da smo zadovoljni ovim izborom. Na prednjost strani se nalazi i jedan ventilator čija pozicija može da se podešava po visini zahvaljujući činjenici da se ne fiksira preko rupa, već putem "šina". Neverovatno je kako jedan mali i jednostavni detalj može da promeni kompletnu funkcionalnost. Pritom, i dalje ostaje mogućnost montaže dva ventilatora od 140 mm ili čak radijatora za vodeno hlađenje od 280mm ili manji.

cm_master_case_5_pro_09_s.jpg

cm_master_case_5_pro_11_s.jpg

Kada smo već kod prednje strane, tu je i panel sa konekcijama. Dopada nam se izostanak boje kod konektora tako da su svi iste "stealth" sive boje kao i ostatak kućišta. Tu su po dva USB 3.0 i 3.5mm audio konektora, kao i tasteri za paljenje i reset PC-a. "Power" prekidač ima belo LED osvetljenje što potpuno odgovara imidžu MasterCase-a.

cm_master_case_5_pro_08_s.jpg

Dolazimo i do pomenute prednosti koju nosi puna modularnost. To je lagana zamena prednjeg panela koji je osiguran putem dva šrafa. Nakon što ih uklonite, potrebno je samo da izvučete ceo panel koji je postavljen na kvazi-šine. Treba pomenuti i da će u budućnosti biti dostupan i panel sa dodatnim USB konektorima i čitačem kartica koji stiže fabrički uz MasterCase Maker 5. Takođe, ovakav pristup čini praćenje tehnoloških trendova izuzetno lakim. Recimo da USB 3.1 postane standard na novim kućištima, Cooler Master može samo da izbaci novi panel koji ima pomenute konektore i, puf, "staro" kućište postaje novo.

cm_master_case_5_pro_52_s.jpg

cm_master_case_5_pro_51_s.jpg

Spoljašnjost - nastavak

Na gornjoj stranici pronalazimo dve ručice pomoću kojih je olakšano prenošenej kućišta. Ove "ručice" su zapravo čelični nosači koji imaju plastične panele na sebi. Oni postaju nosači ukoliko prebacite poklopac koji stiže uz MasterCase 5 Pro.

cm_master_case_5_pro_06_s.jpg

Između njih je smešten poklopac sa otvorima i predviđenim pozicijama za dva ventilatora od 120 ili 140 milimetara. Pritom, ispod njega je smešten i filter koji često izostaje kod kućišta svih proizvođača. Na zadnjoj stranici se pronalazi ventilator od 140mm koji je takođe postavljen na šine, tako da je fleksibilan za pozicioniranje po vertikalnoj osi što je sjajno, posebno kada vam zatreba više prostora u vrhu kućišta. Na dnu možemo da vidimo i sjajan sistem montaže napajanja sa spoljne strane.

cm_master_case_5_pro_12_s.jpg

Kod MasterCase 5 modela, bočne stranice su potpuno ravne, bez ikakvih otvora ili providnih stranica. Providnu stranicu možete da dokupite naknadno, a ona ujedno dolazi fabrički u MasterCase Pro 5 paketu. Novost je mogućnost otvaranja bočne strane i čak i ukoliko je ispustite ona neće pasti, jer ima povećano ležište tako da ne može da ispadne dok ga svesno ne izvučete.

cm_master_case_5_pro_10_s.jpg

Ukoliko zavirimo na donju stranu kućišta otkrivamo spoljni filter koji štiti napajanje od usisavanja prašine. Lako se vadi iz svog ležišta radi čišćenja što neki proizvođači i u 2015. godini uspevaju da naprave pogrešno. Noge na kojima MasterCase 5 stoji su izrađene od čelika sa gumenim stopicama koje prave odličan kontakt sa podlogom. Noge mogu da se skinu, ali ćete imati problem sa prednjom maskom koja će onemogućiti da kućište stoji ravno. Ovo ostavlja prostora moderima da prerade po svojim potrebama.

cm_master_case_5_pro_31_s.jpg

cm_master_case_5_pro_32_s.jpg

To je spoljni aspekt MasterCase 5 modela, a sada ćemo da napravimo Pro verziju uz dodatke koje nam je Cooler Master isporučio i ovaj proces ćemo proći korak po korak na narednoj strani.

cm_master_case_5_pro_13_s.jpg

Transformacija u MasterCase Pro 5

Dodaci koji su potrebni za MasterCase Pro 5 model su dodatni kavezi za 3.5-inčne uređaje, nosač za radijator koji ide na gornju stranicu kućišta, dodatni nosač za SSD, providna stranica i na kraju novi poklopac koji se montira na "ručice" kod standardnog MasterCase modela.

cm_master_case_5_pro_14_s.jpg

Prvi korak koji smo napravili prilikom ove nadogradnje je uklanjanje poklopca na gornjoj stranici kako bismo montirali nosač za radijator vodenog hlađenja. Moramo da priznamo da smo tek ovde primetili koliko je laka montaža delova zahvaljujući šrafovima sa povećanom glavom koji se koriste za učvršćivanje bočnih stranica i mnogih drugih delova. Još jedan detalj koji nije iziskivao velike investicije, a povećao je korisničko iskustvno na novi nivo.

cm_master_case_5_pro_16_s.jpg

cm_master_case_5_pro_17_s.jpg

Sledeće je bilo potrebno da skinemo plastični poklopac za zadnju ručicu kako bismo montirali novi poklopac koji čini kućište, barem po našem mišljenju, mnogo atraktivnijim i urednijim.

cm_master_case_5_pro_15_s.jpg

cm_master_case_5_pro_18_s.jpg

Stavimo još i providnu bočnu stranicu i što vizuelnog aspekta tiče, dobili smo MasterCase 5 Pro. Kao što smo već rekli, ovako nam kućište izgleda znatno atraktivnije i, u nedostatku bolje reči, kompletnije. Unutra je moguće dodati još dva kaveza za hard diskove, ali to ćemo pokazati na narednim stranicama.

cm_master_case_5_pro_19_s.jpg

Enterijer

Nakon što smo skinuli bočne stranice, dobili smo pogled u unutrašnjost kućišta. Prvo što smo primetili je velika količina prostora koju ima osnovni MasterCase 5. Svega po dve pozicije za 3.5-inčne i optičke uređaje što je po našem mišljenju pun pogodak. Većina korisnika daje prednost SSD-ovima i verujemo da relativno mali broj korisnika ima više od dva hard diska. Takođe, na prvi pogled u oči upada ogroman otvor iza ploče što olakšava pristup backplate-u kulera.

cm_master_case_5_pro_20_s.jpg

Ipak, ukoliko imate više od dva hard diska, nemojte očajavati. Tu su dodatni kavezi koje je lako pozicionirati zahvaljujući Slip and Clip sistemu. Na ovaj način se omogućava poprilično velika sloboda za montažu kaveza po vertikalnoj osi.

cm_master_case_5_pro_20_s.jpg

cm_master_case_5_pro_25_s.jpg

Kao što možete da vidite na slici iznad, dodali smo još tri slota sa dodatnim kavezom. Pored njega moguća je montaža još jednog kaveza za dva hard diska u donjoj pregradi u kojoj se nalazi napajanje. Na taj način, ukupno možete da imate osam, ali i više hard diskova. Ukoliko recimo uklonite kavez za optičke uređaje, ukupno teoretski možete da naslažete čak 11 hard diskova, ako ste baš zapeli da smestite sve podatke ovog sveta u vaš PC.

cm_master_case_5_pro_29_s.jpg

Kada smo već kod donje pregrade, pored toga što metalna ploča ne može da se ukloni, treba da kažemo da napajanje ulazi u kućište sa spoljne strane preko šina i odličnog sistema fiksiranja. Ipak, donja pregrada je sjajna stvar, jer ostavlja puno prostora za pametno kabliranje.

cm_master_case_5_pro_30_s.jpg

Na suprotnoj strani iza bočne stranice se krije niz korisnih rešenja. Pre svega tu su kanali provlačenje kablova sa sve vezicama koje se oslanjaju na "čičak traku" što je praktičnije i bolje rešenje od klasičnih plastičnih vezica. Tu su gumene zaštite za kablove, kao i dve pozicije za nosač SSD-ova koji ćemo pokazati kako funkcioniše kasnije. Takođe, Cooler Master je povećao prostor iza ove bočne stranice, kako bi bilo više mesta za kablove što je svakako dobra vest.

cm_master_case_5_pro_27_s.jpg

cm_master_case_5_pro_28_s.jpg

Enterijer nastavak

Vratimo se na glavu pregradu na kratko. Pohvalili bismo plastični mehanizam koji fiksira optički uređaj. On funkcioniše po principu prekidača, tako da je jednostavan i ne zahteva nikakav napor prilikom ugradnje ODD-a.

cm_master_case_5_pro_24_s.jpg

Takođe, na pregradi koja odvaja gornju od donje komore se nalaze dva nosača za SSD-ove. Oni su dizajnirani tako da SSD možete da monitrate sa spoljne ili unutrašnje strane. Razlog za ovakav pristup je što je Cooler Master želeo da udovoji i onima koji žele da pokažu svoj SSD ili jednostavno preferiraju da ga sakriju.

cm_master_case_5_pro_26_s.jpg

Na slici ispod možete da vidite kako to izgleda. Na levom nosaču, montirali smo SSD ispod, a na desnom smo ugradili SSD na sam nosač. U oba slučaja kablove lepo možete da izvedete na zadnju stranu kako biste ih sakrili.

cm_master_case_5_pro_41_s.jpg

Pre nego što krenemo na sklapanje konfiguracije, dodaćemo još nekoliko fotografija enterijera dok je još prazan.

 cm_master_case_5_pro_22_s.jpg

 cm_master_case_5_pro_23_s.jpg

 

 

Sklapanje konfiguracije

Kako je reč o relativno skupom kućištu već u osnovnoj verziji, a posebno u Pro varijanti rešili smo da napravimo prilično naprednu konfiguraciju sa dva SSD-a, velikom grafičkom kartom u vidu Asusove GeForce GTX 980 Matrix Platinum i novom Intel Skylake platformom. Jedan hard disk za smeštanje podataka bi bio naš izbor u ovom scenariju, a tu je i kvalitetno napajanje, kao i vodeno hlađenje za maksimizaciju prostora za overklok.

cm_master_case_5_pro_35_s.jpg

Matična ploča je Gigabyte Z170X-UD5, a treba imati u vidu da smo razmišljali o X99 ploči, ali treba imati u vidu da ona ne bi mogla da stane. Da, MasterCase 5 nije kompatibilan sa EATX pločama, tako da to treba imati u vidu. Donekle verujemo da je CM želeo da ostavi ovu mogućnost za neki budući MasterCase 7 ili 9. Uostalom, većina korisnika će midi-ATX birati za klasične ATX ili manje ploče. Dakle, Gigabyte Z170 je sjajno upao i to knap, od ivice do ivice.

cm_master_case_5_pro_37_s.jpg

Za hlađenje smo izabrali Nepton 240M koji je sjajno stao kompletno unutar kućišta. Radijator smo smestili na vrh kućišta, tako da je sve upalo savršeno. Kako smo imali opciju da na klizačima precizno odaberemo lokaciju radijatora, odabrali smo krajnju poziciju prema kraju kućišta i tu smo zategli šrafove.

cm_master_case_5_pro_36_s.jpg

Sledeći korak je bio ugradnja potpuno modularnog i fantastičnog V1200 Platinum napajanja, koje je dodatno olakšalo kabliranje. Iako je možda kompletni "overkill" za ovu konfiguraciju moramo da priznamo da je lep osećaj kada ga ugradite u PC.

cm_master_case_5_pro_40_s.jpg

Hard disk smo smestili na gornju poziciju i ostavili smo samo jedan kavez za 3.5-inčne uređaje. Tu smo napravili presek i bacili pogled na kompletan napredak naše konfiguracije, ali smo zapazili potencijalna unapređenja, koja smo kasnije i primenili, ali više o tome na narednoj stranici.

cm_master_case_5_pro_39_s.jpg

Sklapanje konfiguracije - nastavak

U momentu kada smo došli do SSD-a koje smo smestili na donju pregradu, shvatili smo da postoji bolja opcija. Ona je bila da se SSD-ovi smeste na zadnju stranu. Na ovaj način smo dobili daleko čistiji dizajn i više prostora za bilo kakve intervencije. S obzirom na dobru organizaciju unutar kućišta, kabliranje je olakšano u oba slučaja.

cm_master_case_5_pro_42_s.jpg

cm_master_case_5_pro_44_s.jpg

Prednost ove odluke se pokazala kasnije, kada smo ugradili i grafičku kartu. Zahvaljujući "Slip and Clip" sistemu, lako smo ostavili prostor za dugačku kartu, a bilo je dovoljno mesta čak i da smo želeli da ugradimo dve ovako dugačke karte u SLI režimu. Pritom, čak i da su nam zatrebala dodatna dva mesta za HDD mogli smo uvek da ubacimo jedan kavez u donju komoru, ali to naša konfiguracija nije zahtevala.

cm_master_case_5_pro_45_s.jpg

Na kraju, kada smo sve povezali dobili smo odličan enterijer koji je bio izuzetno dobro uređen i čist iako je imao "tonu" hardvera unutra koji pritom nije bio u kategoriji "prostorno efikasnog". Veliko napajanje, velika grafička karta, dva SSD, hard disk, vodeno hlađenje i sve je izledalo besprekorno uredno i čisto. Kablovi sakriveni i ukupan utisak sjajan.

cm_master_case_5_pro_46_s.jpg

cm_master_case_5_pro_48_s.jpg

Utisci i zaključak

Na kraju smo zatvorili kućište providnom stranom koja je blago zatamnjena u crnoj nijansi čime je kompletan prizor bio sjajan. Sve je stalo i ostalo je mesta napretek, bez obzira na to da li smo želeli da dodamo još ventilatora, hard diskova, grafičkih karti ili SSD-ova.

cm_master_case_5_pro_49_s.jpg

Za kraj možemo da kažemo da je Cooler Master očigledno uložio mnogo truda i pažnje u svoj novi MasterCase koncept. Potpuna modularnost u vidu FreeForm tehnologije zaista ostavlja mnogo prostora da se kućište prilagodi svačijim potrebama. Naravno, fizika i dalje važi na isti način, pa kako je reč o midi-tower kućištu i uz maksimalni trud postoje određena ograničenja. Ipak, za one sa većim apetitom doći će big-tower modeli koji će nositi oznake MasterCase 7 ili MasterCase 9 (ili oba).

cm_master_case_5_pro_50_s.jpg

Van toga, funkcionalnost je zaista sjajna već od osnovne verzije, a činjenica da će svi dodaci koje smo prikazali u ovom testu biti dostupni pojedinačno u prodaji, korisniku su ostavljene velike opcije da prilagodi MasterCase svojim potrebama i da ga uredi na svoj način.

cm_master_case_5_pro_award_s.JPG

Jedina prepreka je činjenica da je cena ovog "midrange" modela oko 130 EUR-a za osnovni i 165 EUR-a za PRO model. Ipak, ko proguta visoku početnu cenu imaće kućište koje će se korisititi kao osnova za budućnost i za koju će imati dostupne dodatke za nadogradnju kroz dugi niz godina. Što se nas tiče, kada bismo već odvajali tako veliku sumu novca, odmah bismo odabrali PRO verziju sa svim potrebnim dodacima koji čine da MasterCase 5 izgleda mnogo atraktivnije. Na kraju, ostaje samo da kažemo da je prvi korak "Make It Yours filozofije" izuzetno uspešan i da se radujemo novim proizvodima koje smo videli u Ajndhovenu.

 

Prednosti:
- Puna modularnost
- FreeForm i Slip and Clip odlični u praksi
- Kvalitet izrade

Nedostaci:
- Prednji panel bi mogao da ima više USB konektora
- Visoka početna cena

 

MasterCase 5 na testiranje ustupio Cooler Master.

Kućište će biti dostupno krajem naredne nedelje u prodaju, a za preorder možete kontaktirati Monitor.rs

 

muki85 Član postova: 54
Wauuuuuu, trebamo da skačemo od radosti što je Cooler Master u svojoj izvedbi uradio ono što se radi već godinama? I uz to u storm trooper dizajnu... Brilliant, just brilliant! Šteta što je Srbija ograničena samo na Cooler Master kućišta, ali hvala Bogu da možemo preko granice da sebi kupimo neki Phanteks, Lian-Li, InWin i tome slično A.K.A prava kućišta... Još jednom moram da napišem Wauuuuuu!
CelaBrateuu Novi član postova: 1
Sjajna recenzija kao i i uvek, ali cena brate
Floyd Član postova: 956
Kuciste je sasvim obicno-prosecno za danasnje standarde. Napajanje je na dnu, kavezi za hardove su zarotirani za 90 stepeni (ne znam jel treba to pominjati uopste), ima napred 2x usb 3.0 i ulaz za slusalice i mikrofon. Prednja rupicasta strana je magnet za prasinu. Upotrebljeni materijali su standardni.
Prikaz je ok i kao mana je navedena cena. Obican rupicast coolermaster sa cenom kao lian li. Cak je stari 690 II zanimljiviji jer ima HDD dock.
ivanhell Član postova: 454
Definitivno najbolje kućište ikada.
Dark Magician Član postova: 9722
100€ je OK.

Benchmark u Ajndhovenu: U poseti Cooler Masteru

Test: NZXT H440 Special Edition

10203
10205
10206
10207
10208
10209