Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterBox TD500 Mesh White (Video)

31.03.2020 17:09 | 0 Hardver
Test: Cooler Master MasterBox TD500 Mesh White (Video)

MasterBox TD 500 Mesh White je najnovije u liniji Cooler Master kućišta nove generacije koja čak I u mid tower formatu, nude podršku za velike EATX ploče. Pored toga tu je specijalni mrežasti frontalni panel sa višeugaonim strukturama koje prelamaju ARGB svetlo tri ugrađena ventilatora, kao I bočni panel od kaljenog stakla sa kristalnim linijama. Obilje prostora u unutrašnjosti, brojne pozicije za SSD I hard disk uređaje...

Cooler Master je odlučio na neki način da nas iznenadi i malo prodrma iz kolotičene mid tower kućišta - onih klasičnih, takoreći dvodimenzionalnih površina ili asketski ravnih i čistih linija. Počela su kućišta da liče jedna na druga, a vaše desktop konfiguracije su priznaćete poprimile  konfekcijski sličan izgled. Na redu je promena i to u vidu najnovijeg MasterBox TD500 Mesh modela u specijalnoj verziji bele boje.
 
 
 
Da je u pitanju model nestandardne pojave ukazuje njegova oznaka. MasterBox je svakako serija koju poznajete, ali TD oznaka sugeriše da se radi o eksperimentalnom dizajnu i mogućnostima, a u ovom slučaju orijentisanim ka gejmerskoj populaciji.

MasterBox TD500 Mesh White - karakteristike

MasterBox TD500 Mesh White prati najnovije trendove u oblasti PC desktop platformi,  pre svega u svetlu izlaska najnovije AMD Threadripper TRX40 platforme, zbog čega donosi podršku za produženi E-ATX format ploča - pored onih standarnih punog i mikro ATX formata.
 
 MasterBox_TD500_White_1s.jpg
 
Najveća promena se tiče prednjeg panela. Izrađen je od mrežastog materijala u trodimenzionalnom višeuganom obliku. Razlikuje se od "običnih" TD500 modela, po mrežastom frontu, čime je postignut mnogo bolji efekat cirkulacije vazduha u unutrašnjosti glavne ćelije. U slučaju našeg Mesh White modela, dodajte i detalj snežno bele boje, kako mrežice tako i ventilatora koji se nalaze tik ispod prednjeg panela.
 
Dobro ste čuli. Da bi provetravanje bilo efikasnije u CM-u su odlučili da ugrade tri 120 mm AirBalance ventilatora i to u potpuno beloj varijatni sa aRGB svetlosnim efektima koji se prelamaju na prozirnim lopaticama propelera i mrežastoj 3D strukturi fronta, omogućujući da u potpunosti uživate u efektima refrakcije svetla u zavisnosti od ugla pod kojim posmatrate vaš računar. 
 
 MasterBox_TD500_White_2s.jpg
 
Uz kućište dobijate i odgovarajući ARGB kontroler koji možete povezati na reset taster lociran na prednjem panelu i tako jednostavno menjati kolor efekte. Ukoliko nećete da se odreknete reset tastera, tu su i kablovi za povezivanje sa ARGB konektorima na matičnoj ploči. Podržani su svi aktuelni aRGB standardi na 5V kao što su:  Gigabyte RGB Fusion 2, ASRock Polychrome, MSI Mystic, ASUS Aura itd. Inače važno je napomenuti da ventilatori stižu povezani na 3-u-1 razdelnik sa već rutiranim kablovima koji zahtevaju po jedan slobodan aRGB i FAN konektor za napajanje. Promena broja obrtaja se reguliše naponom.
 
Drugi deo koji će zaokupiti pažnju ljubitelja vizuelnih detalja je bočna stranica. Izrađena je od specijalnog kaljenog stakla sa kristalnim linijama sečenim na CNC mašinama. Ovaj proces izrade bočnih ukrasa zahteva brzo rotirajuće glave sa dijamatskim sečivima kako bi dobili savršeno pravilne i ravne linije karakteristične za kristal staklo. Taj svojevrsni usek pod uglom takođe prelama svetlost, a što je inače karakteristično za kristal staklo, a stvara vizuelni efekat kristala leda. Standardno, ovakvi kanali bi mogli da naude izdržljivosti, ali je ovaj panel kaljen na čak 290 stepeni Celzijusa kako bi dobio jaču strukturu.
 
 MasterBox_TD500_White_3s.jpg
 
I nije samo izgled nešto čime se MasterBox TD500 može pohvaliti. Unutrašnjost glavne strukture i dizajn čitave šasije su postali još bolji. Osnovna ćelija raspolaže sa više slobodnog prostora jer je nekako postala dublja zbog E-ATX standarda, što je rezultiralo sa obiljem slobodnog prostora naročito u prednjem delu. Otuda je moguće ugraditi 360 mm radijatore vodenog hlađenja, a ukoliko ipak favorizujete klasični vazdušni hladnjak, spreda ćete imati gotovo savršenu cirkulaciju svežeg vazduha koji potpuno neometano struji prostorom oko centralnog procesora i pozicije grafičke karte, kao i boksa sa diskovima.
 
Tunel za napajanje je dobio jedan izrez, svojevrsni prozor na kome se reklamira vaše napajanje. U njemu je skriven sa leđne strane prostor za kabliranje i kavez za prijem dva 3.5" ili 2.5" hard disk ili SSD uređaja čija se pozicija šteluje u zavisnosti od potrebnog prostora za napajanje. U ovo kućište možete ugraditi ukupno šest diskova, odnosno SSD uređaja 2.5" formata ili četiri ovakva i dva klasična 3.5" hard disk modela.
 
 MasterBox_TD500_White_4s.jpg
 
Kućište stiže sa tri pomenuta 120mm ventilatora ispod prednjeg grila. Moguće je umesto njih ugraditi dva 140mm modela koji naravno ubacuju vazduh u unutrašnjost. Na žalost, zadnja pozicija za izduv toplog vazduha iza zone pozicije centralnog procesora je ostala prazna, bez ventilatora, pa savetujemo da ga obavezno ugradite kao što smo to mi učinili. Nije zgoreg iskoristiti opciju ugradnje tri 120 ili dva 140mm na vrhu kućišta da bi izjednačili pritisak u unutrašnjosti. Prostora za velike kulere ima dovoljno jer je moguće ugraditi one visine od 166mm što je u praksi jedan velikan poput CM Wraithripper modela.
 
 MasterBox_TD500_White_5s.jpg
 
Prednja čeona kosina je predviđena za glavni komandni panel. Centralno mesto zauzima beli stilizovan CM heksagonalni logo sa LED bordurom u “glow” efektu kada se ukjluči računar. Prisutna je LED signalizacija aktivnosti diskova, dva USB 3.0 porta, po jedan 3.5mm džek za slušalice i mikrofon i reset taster.

MasterBox TD500 Mesh White - performanse

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen 7 3800X 
MB: Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
Cooling: AMD Wraith Prism
RAM: 2x8GB HyperX Predator RGB - 2933MHz
VGA: AMD Radeon RX 5700 XT 8G
SSD:

Kingston A2000 M.2 NVMe
Kingston KC600 SATA 2.5"

PSU: Cooler Master V1200
 
Specifikacije: 
 
Specifikacije
 • Model MasterBox TD500 Mesh White
 • Format Midi Tower
 • Podržani formati ploča mITX, Micro ATX, ATX, E-ATX
 • Dimenzije (mm) (D)429.5 x (Š)205x (V)447mm
 • Masa (Kg) 6.95 kg
 • USB 3.0 2
 • Audio 2
 • Ostalo 2.5" / 3.5" DRIVE BAYS (COMBO)
  2.5" DRIVE BAYS x4 (2+2 combo)
  1x ARGB 2-to-3 splitter
 • Dodatne mogućnosti 1x ARGB Controller
  FAN SUPPORT - TOP 3x 120mm, 2x 140mm
  FAN SUPPORT - FRONT 3x 120mm, 2x 140mm
  FAN SUPPORT - REAR 1x 120mm
  CLEARANCE - CPU COOLER 165mm
  CLEARANCE - PSU 180mm
  CLEARANCE - GFX 410mm
  DUST FILTERS Top, Bottom, Front
 • Broj ventilatora (u paketu) 3

Buka ( PC aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
MasterBox TD500 Mesh White
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Temperatura ( GPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
MasterBox TD500 Mesh White
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Temperatura ( CPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
MasterBox TD500 Mesh White
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
 

MasterBox TD500 Mesh White - utisci u radu

Sklapanje konfiguracije je prava uživancija. Neverovatan prostor sa tačno predviđenim prorezima za rutiranje kablova. Komforan kao stan od 100 kvadrata, MasterBox TD500 Mesh White se čini još većim zbog svetline bele boje. Ako imate ambicija, a trebalo bi u slučaju ove verzije, obavezno nabavite još neku belu komponentu poput ploče ili grafičke karte, a možda i RAM memorije. Ostaje žaljenje što smo baš u ovom trenutku ostali bez belih “sleeve” kablova, a bili bi pravi dekor u ovakvom kućištu.
 
 MasterBox_TD500_White_6s.jpg
 
Ugrađeni ventilatori su zaista tihi jer se vrte na maksimalnih 1280 obrtaja u minutu stvarajući strujanje vazduha od 1.5 ms. Efikasnije 14-ice na gornjem i zadnjem delu su zahvaljujući mrežastoj strukturi stranice na vrhu, izbacivale topli vazduh brzinom od 2ms. Temperatura toplog vazduha koji se izbacuje tokom rada u procesorski intezivnim operacijama dostiže 30 stepeni Celzijusa. Negativni pritisak u unutrašnjosti pogoduje boljem hlađenju pa temperatura u prednjem delu, odakle su uvlači svež vazduh nije prelazila 25. podeok Celzijus skale što znači da je unutra vlada prijatan ambijent za rad jednog Ryzen 7 3800X procesora i Radeon RX 5600 XT grafičke karte, a sve to u uslovima ambijentalne temperature od 23 stepena Celzijusa..
 
 MasterBox_TD500_White_7s.jpg
 
Pri tome je računar bio veoma, gotovo nečujno tih, a tišinu bi samo povremeno narušio Writh Prism kuler koji bi ubrzavao pri svakom značajnijem opterećenju centralnog procesora. U slučaju korišćenja nekog boljeg rashladnog rešenja, buka je na nivou radnog ambijenta jer je računar spakovan u MB TD500 Mesh, tada praktično bešuman. Sve ove vrednosti odnose se na situaciju kada smo dodali jedan MasterFan 140mm na zadnju izduvnu poziciju i dva ista takva na top poziciju. Jednostavno je šteta ne iskoristiti ponuđene opcije i obezbediti promaju osnovnim komponentama.
 
 MasterBox_TD500_White_8s.jpg
 
Svakako su zanimljivi i svetlosni efekti, naročito oni koji se prelamaju kroz trodimenzinalnu strukturu mrežaste maske jer praktično čak i najmanja promena ugla pod kojim gledate drugačije prelama svetlo, pa će oni koji to vole zaista uživati. Verujem da ima i onih koji će ugasiti svetlo i uživati u čisto beloj pojavi ovog lepog kućišta.

MasterBox TD500 Mesh White - zaključak

Cena od 100€ na koje treba dodati i par ventilatora koji koštaju 15-20€ svaki, govori nam da MB TD500 Mesh White bez sumnje svoje mesto traži  u visokoj mid tower klasi. Cooler Master je naročito sa ovom belom verzijom, doneo osveženje kako u vizuelnom tako i buklvalno radnom smislu. Možda možete staviti primedbu da su kristalne bočne linije previše kitnjaste ali to je stvar ukusa pojedinca. Zato ćete ga voleti ili mrzeti, tek ne možete mu osporiti dobro projektovanu unutrašnjost i jedinstveno snežnu pojavu.
 
 
 
 
Prednosti:
- Prostrana unutrašnjost
- Podrška za E-ATX format
- Dobra konstrukcija i provetrenost
- “Kristalno ledeni” izgled
- Beli RGB ventilatori
 
Nedostaci:
- Nedostatak prostora između gornje ivice ploče i kućišta
 
CENA: oko 100€

Test: Master Liquid ML240P Mirage (Video)

Test: Kraken Z63 & Kraken X73 (Video)

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209