Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterAir MA620P i MA621P

24.05.2018 11:28 | 5 Hardver
Test: Cooler Master MasterAir MA620P i MA621P

U primeru MasterAir MA620 serije kulera radi o proizvodima namenjenim zahtevnijoj korisničkoj grupi kako u pogledu performansi tako i cene. Malo ko je spreman da plati između 70-100€ koliko iznosi maloprodajna cena MasterAir MA 620P i MA621P modela za TR4 podnožje jer za slične novce možete pronaći odlične AiO sisteme još boljih performansi. Sa druge strane Cooler Master uzvraća performansama koje su u samom vrhu vazdušnih modela kulera, kao i nesvakidašnjom pojavom dvostruko prisutnih ventilatora sa funkcijom RGB osvetljenja. Specifični propeleri i činjenica da je ventilator „zaglavljen“ između rashladnih rebara, proizvodi zanimljive efekte koji definitivno neće izmaći vašoj pažnji.

Cooler Master je predstavio novu liniju MasterAir kulera iz MA620 serije koji su karakteristični po upotrebi tkz. „dual tower“ konfiguracije tela hladnjaka i duplih ventilatora. Ovaj proizvođač u prošlosti nije često praktikovao dotičnu konfiguraciju vazdušnih kulera, ali je očigledno potreba za efikasnjom disipacijom kod nove generacije višejezgarnih procesora, uslovila da se Cooler Master u klasi premijum modela opredeli za ovako napredan dizajn.
 
Poznati proizvođač je praktično rodonačelnik CPU kulera koji pored aluminijumksog tela koriste i tehnologiju toplotnih cevi za brži transport i efkasnije oslobađanje toplote sa centralnog procesora. Danas je zaista lepo videti do koje je mere unapređena ova tehnologija.  
 CMMA6201s.jpg
 
Prednost konfiguracije sa dva tela hladnjaka koja stoje paralelno jedno naspram drugog i kroz koja prolaze toplotne cevi jeste brža predaja toplote u okruženje. Ovaj zahtev dodatno ubrzava prisustvo dva ventilatora u „push-pull“ konfiguraciji. Konkretno, u slučaju ovog modela se radi o Cooler Master MasterFan MF120R RGB ventilatorima sa funkcijom upravljivog RGB LED osvetljenja koja dodatno ističe prisutnost ovog atraktivnog kulera u sistemu. 
 
Praktično je učinjeno da jedno masivno telo hladnjaka sa brojnim aluminijumskim rebrima bude podeljeno na dva funkcionalna dela tako što je ugrađen jedan 120mm ventilator između njih. On ubrzava strujanje vazduha time što pomaže da se generaisana toplota što pre izvuče između alu rebara i takoreći izgura iz središnjeg dela čima se cirkulacija toplog vazduha ubrzava, a rebra brže hlade.  
 CMMA6202s.jpg
 
Svako telo prožima sistem od šest toplotnih cevi koje svojim srednjim delom prolaze kroz aluminijusmsku bazu. U tom delu bakarne toplotne cevi donjim delom direktno naležu na površinu CPU čipa čime se ostvaruje maksimalno efikasan kontakt time što su dodatno spoljštene u delu dodira kako bi se što više povećala korisna površina primopredaje toplotne energije. Cooler Master dotični sistem toplotnih cevi obeležava terminom  „Continuous Direct Contact Technology 2.0 (CDC 2.0)“. Gornji deo toplotnih cevi je spojen sa pomenutim alu rashladnim blokom koji ima profilisana pera čiji je zadatak da skupljaju strujanje vazduha iz okruženja i nastalog radom ventilatora kako bi dodatno pospešila disipaciji akumulirane toplote u zoni CPU čipa.  
 CMMA6203s.jpg
 
Putanja toplotnih cevi se dalje razdvaja u dva nezavisna alu bloka sa brojnim rashladnim rebrima gde pod uticajem dva 120mm ventilatora se toplota predaje u okruženje radne ćelije računara i dalje biva izbaćena radom sistemskih ventilatora u kućištu. Zanimljivost je da se na kuler može ugraditi i treći ventilator ukoliko imate dovoljno prostora u kućištu ili vam njegovo prisustvo ne blokira rad neke od već prisutnih komponenti u sistemu. Tako ćete dobiti još efikasniji „push-pull-pull“ sistem ubrzanog strujanja.
 
Dva prisutna ventilatora poseduju PWM kontrolu i osim kabla za napajanje imaju i poseban kabal za povezivanje sa RGB kontrolerom koji se dobija u pakovanju kulera. U dotičnom pakovanju možete pronaći račvu kojom se dva kontrolna signala rada RGB LED svetala povezuju sa jednim konektorom, a koji se opciono može povezati sa matičnom pločom ukoliko ima RGB kontrolu. MasterAir MA620P je kompatibilan sa svim aktuelnim sistemima RGB osvetljenja vodećih proizvođača PC komponenti poput: Asus Aura, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light, ASrock RGB i sličnih. Ukoliko pak nemate ni jedan od navedenih sistema kontrole LED svetla, ne morate da brinete jer je Cooler Master isporučio svoj kontroler i prateće adaptere za povezvianje.  
 CMMA6204s.jpg
 
MasterAir MA620P je kompatibilan sa svim trenutno popularnim procesorskim platformama uključujući i one stare nekoliko generacija unazad kao što su: Intel Socket 775 i AMD FM1. Počev o navedenih podnožja, ovaj kuler se može montirati na sve novije ploče i procesore. Za AMD Threadripper TR4 platformu je predviđena posebna podverzija sa oznakom MasterAir MA621P koji je zapravo identična verzija baznog modela sa produženom bazom kako bi se „pokrila“ velika površina AMD Threadripper čipova. Sve ostalo važi za ono izrečeno o MA620P modelu. 
 CMMA6205s.jpg
 
U pakovanju koje stiže uz MasterAir MA620 seriju dobijate kompletno potreban spisak delova, termalnu pastu kao i mali alat ključ bez koga je nemoguće pričvrstiti kuler za matičnu ploču. U pitanju je manje više uobičajena procedura montiranja koja u slučaju AM4 procesora podrazumeva korišćenje posebnog mehanizma za kačenje kao i specijalne AM4 baze. Jedini problem koji smo primetili tiče se fiksiranja pozicije velikog kulera za nosače baze i matica koje se sistemom navoja pričvršćuju za bazu i čime osiguravaju fiksnu poziciju čitavog kulera. Problem je što matice pritežete pomenutim alatom u vidu „okastog“ ključa. Profil ključa je mali kao i relativno tanke matice koje zbog prisustva glomaznih hladnjaka VRM jedinice na ploči imaju ograničeno mali okret ključa sa koga neprekidno spadaju u pokušaju da ih dotegnete. Što su hladnjaci na ploči veći, utoliko je čitavo iskustvo montiranja teže. Cooler Master je obzirom na iskustvo i velike dimenzije tela MA620 kulera, sistem montiranja morao bolje da reši.
 
Ostatak instalacije zahteva povezivanje napajanja ventilatora pomoću jedne „Y – račve“ kako ne bi zauzimali dva konektora za ventilatore i uspust povezivanje RGB kontrole svetla. Svi kablovi i adapteri su prisutni u pakovanji i samo treba pažljivo pratiti uputstva i markere na konektorima, pa će instalacija uspešno biti okončana u krajnje razumnom vremenskom roku. 
 CMMA6206s.jpg
 
Prvi utisak je da kuler radi neverovatno tiho. U tom pogledu je očigledno da veliko „dual- tower“ telo igra važnu ulogu jer ima veliki rashladni kapacitet, tako da je broj obrtaja ventilatora zadržan na minimumu koji obezbeđuje pravilnu cirkulaciju vazduha potrebnu da CPU ostane „hladan“. Čak ni prilikom punog opterećenja nismo primetili značajnije povećanje buke i u tom pogledu MasterAir MA620P zasužuje sve pohvale.

Cooler Master MasterAir MA620 serija - performanse

Test sistem:

MB: Gigabyte X370 AORUS 5 Gaming
CPU:  AMD Ryzen 7 1700
RAM:  2x8GB HyperX 426C DDR4 [email protected] MHz CL16 1.3
VGA:  MSI GeForce GTX 1060 6GB Aero
HDD:  Segate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 256GB
Cooling:  Cooler Master MasterAir MA620P
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum

Performanse:

Temperature ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith MAX LED
Cooler Master Nepton 280L
AMD Wraith SPIRE LED
Cooler Master MasterAir MA620P
0 25 50 75 100
manje je bolje (C)
Temperature ( overkloking podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith MAX LED
Cooler Master Nepton 280L
AMD Wraith SPIRE LED
Cooler Master MasterAir MA620P
0 25 50 75 100
manje je bolje (C)
Buka ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith MAX LED
Cooler Master Nepton 280L
AMD Wraith SPIRE LED
Cooler Master MasterAir MA620P
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Buka ( overkloking podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith MAX LED
Cooler Master Nepton 280L
AMD Wraith SPIRE LED
Cooler Master MasterAir MA620P
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)

Cooler Master MasterAir MA620P je veoma tih u radu što je karakteristika koju mu prvenstveno omogućuje veliko rashladno telo, tako da ventilator nema potrebe za većim brojem obrtaja. Pri punom opterećenju, na fabričkim radnim vrednostima procesora, ventilatori se okreću na 11150 o/min pa su skoro bešumni istovremeno obezbeđujući preko potrebnu cirkulaciju vazduha između rashladnih rebara. Temperatura se zadržava na razumno niskom nivou pa je kultura rada računara za primer.

Cooler Master MasterAir MA620 serija - zaključak

Cooler Master MasterAir MA620 je odličan vazdušni kuler koji pleni svojim masivnim, ali i atraktivnim izgledom zahvaljujući strukturi dvostruko prisutnog tela hladnjaka i duplih RGB LED ventilatora. Izgled nije jedini adut, obzirom da su performanse hlađenja u vrhu do sada testiranih vazdušnih kulera. Generalno, performanse su uporedive sa većinom prosečnih AiO prekonfigurisanih sistema vodenog hlađenja, što je samo po sebi odličan rezultat. Ipak, treba imati u vidu da konstrukcija hladnjaka  koji teži 850 grama ima svoje nedostatke kao i svi masivni vazdušni kuleri.  
 CMMA6207s.jpg
 
Naime, telo koje visi pod pravim uglom u odnosu na matičnu ploču, vrši veliki mehanički stres na površinu štampane ploče, preteći da je tokom vremena deformiše. Visoka početna cena je i očekivana obzirom na prisustvo RGB kontrolisanih svetlosnih efekata. Ipak, u eri pristupačnih AiO sistema koji su pri tome efikasniji u radu i lakše ih je montirati na matičnu ploču uz konstatciju da ni približno nisu toliko „naporni“ u pogled moguće deformacije, čini nam se da glomazni vazdušni kuleri polako ali sigurno gube bitku.
 
Treba pomenuti da nije zanemarljiv broj korisnika koji ne voli AiO sistem hlađenja zbog permanente opasnosti od curenja tečnosti kao i potrebe da se u pojedinim sistemima ona povremeno doliva usled isparavanja, a kako bi zadržali obećani nivo efikasnosti prilikom hlađenja.
 
Upravo u takvim situacijama blistaju MasterAir MA 620 i slični kuleri, obezbeđujući nivo performasni koji se opasno približio prekonfigurisanim sistemima vodenog hlađenja bez potrebe da razmišljate o pomenutom riziku koji nosi upotreba vode u uslovima osetljivih elektronskih komponeneti. 
 
Performansama ćete definitivno biti zadovoljni jer masivno telo i brojno prisutne toplotne cevi će vas obradovati natprosečno dobrim radnim temperaturama koje će omogućiti i dodatni prostor za overkloking. Pri tome RGB svetlosni efekti izgledaju odlično, posebno u slabije osvetljenim prostorijama i kućištima sa providnim bočnim panelima. U tim trenucima možete uživati u malom svetlosnom spektaklu vašeg PC-a. 
 CMMA620awards.jpg
 
Kada sve sumiramo, nedvosmisleno nam se nameće zaključak kako se u slučaju MasterAir MA620 serije kulera radi o proizvodima namenjenim zahtevnijoj korisničkoj grupi kako u pogledu performansi tako i cene. Malo ko je spreman da plati između 70-100€ koliko iznosi maloprodajna cena MasterAir MA 620P i MA621P model aza TR4 podnožje jer za slične novce možete pronaći odlične AiO sisteme još boljih performansi. Sa druge strane Cooler Master uzvraća performansama koje su u samom vrhu vazdušnih modela kulera, kao i nesvakidašnjom pojavom dvostruko prisutnih ventilatora sa funkcijom RGB osvetljenja. Specifični propeleri i činjenica da je ventilator „zaglavljen“ između rashladnih rebara, proizvodi zanimljive efekte koji definitivno neće izmaći vašoj pažnji. 
 
Da sumiramo – dobro hladi, jednako dobro izgleda, veoma je tih u radu po ceni koja je isto tako natprosečna. U pitanju je kuler za probirljive i zahtevne korisnike koji tačno znaju šta žele. Ukoliko ste tradicionalno naklonjen korisnik koji voli da upražnjava provereno sigurna rešenja, onda je ovo pravi kuler za vašu moćnu PC mašinu.   

 
Prednosti:
- Umereno glomazan za jedan kuler sa dvostrukim telom
- Prilično tih u radu
- Odlične performanse na fabričkim podešavanjima
- Atraktivno osvetljenje
 
Nedostaci:
- Visoka cena
- Sistem montiranja
- Na visokim OC vrednostima pokazuje klasične slabosti vazdušnih kulera
 
CENA: 70-100€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterBox Q300P

Test: Cooler Master MasterCase H500M (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209