Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Hyper 612 Ver. 2

30.09.2014 09:45 | 7 Hardver
Test: Cooler Master Hyper 612 Ver. 2

Prošlo je dosta vremena od kada smo poslednji put imali na testu kuler koji dolazi iz Cooler Mastera. Ova kompanija je pomalo zapostavila segment od koga je počela, a to su vazdušni kuleri. Istini za volju V8 GTS koga smo prikayali pre nekoliko meseci je bio sjajan, a sada je vreme da vidimo manje agresivni Hyper 612 Ver. 2

Proizvodi iz cele Hyper serije kulera odavno važe za sjajan izbor kada se traži najbolji odnos cene i performansi. Setimo se samo legende kao što je Hyper 6+ ili od skorije Hyper 212+ modela. Novi model ne obećava samo dobre performanse, već i veoma tih rad sa ventilatorom čija je buka pri najmanjem broju obrtaja svega 11 dB.

Pakovanje je daleko od kreativno dizajniranog i kod ove linije Cooler Master ne posvećuje previše pažnje na to kako će kutija izgledati. Crno bela kombinacija sa slikom i specifikacijama proizvoda zapravo dosta govori o samim kulerima. Oni su jednostavni, bez mnogo egzibicija na polju dizjna, ali potpuno funkcionalni i rade svoj posao na odličnom nivou.
 

cm_hyper612s_v2_001_s.jpg
 

Zadnja strana taksativno navodi stavke koje Cooler Master smatra najbitnijim i koje bacaju svetlo na Hyper 612 Ver. 2. Na boku se nalaze i kompletne specifikacije koje će vam otkriti apsolutno svaki detalj vezan za ovaj model. Težinu ventilatora, tela kulera, protok vazduha, debljinu heatpipe-a i još mnogo toga.
 

cm_hyper612s_v2_002_s.jpg
 

cm_hyper612s_v2_003_s.jpg

U pogledu propratne opreme, može se reći da je korisnik obezbeđen da može uz jedan šrafciger vrlo jednostavno da izvrši ugradnju. Isporučen je i dodatak za zavrtanje matica, termalna pasta. Uputstva su grafička i zaista je teško pogrešiti tokom bilo kog koraka u procesu montaže. Ipak, kako ne biste nagađali savetujemo vam da progutate ponos i pročitate uputstvo, pre nego što krenete da montirate kuler.

  cm_hyper612s_v2_004_s.jpg
 

Hyper 612 Ver. 2 je kompatibilan sa svim aktuelnim platformama bilo da govorimo o AMD-u ili Intelu. Podržana je Intelova LGA 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 1150 / 775 kao i AMD FM1 / FM2 / AM3+ / AM3 / AM2 platforma. Sam sistem montaže je malo modifikovan u odnosu na Hyper 212 EVO koji koristimo u redakciji, ali je već na prvi pogled jasno da je pojednostavljen.

cm_hyper612s_v2_005_s.jpg

Ventilator nosi oznaku A12025-13RB-4CP-F1 i reč je o seriji ventilatora koju ćete najčešće sresti u serverskim hlađenjima. Ovaj ventilator ima specifično oblikovana peraja, a radi na brzini koja varira u rasponu od 800-1300 o/min. Koristi 4-pin konektor, tako da može da se vrši kontrola putem matične ploče softverskim putem.

cm_hyper612s_v2_006_s.jpg

Njegova karakteristika je nizak nivo buke od 11 dB pri 800 o/min, odnosno 20 dB kada se vrti na svih 1300 o/min. Protok vazduha i statički pritisak nisu posebno visoki, što je rezultat želje Cooler Mastera da postigne što manji nivo buke u svim režimima rada.
 

cm_hyper612s_v2_007_s.jpg
 

Iz dizajnerskog aspekta, Hyper 612 Ver. 2 zaista ne izgleda posebno atraktivno, iako je završna obrada na istinski visokom nivou. Oblik je konzervativan, tako da neće biti preterano interesantan onima koji žele da impresioniraju druge svojim komponentama.

cm_hyper612s_v2_009_s.jpg

cm_hyper612s_v2_008_s.jpg

Baza je izrađena od aluminijuma, a u dnu se nalaze presovani heatpipe-ovi koji između sebe nemaju prazan prostor kako bi CDC tehnologija imala što više smisla. Naime, kod ovog kulera heatpipe-ovi izrađeni od bakra imaju direktan kontakt sa heatsink-om procesora kako bi toplota imala skraćenu putanju do aluminijumskih listića.

Iako možda ne izgleda tako, Hyper 612 Ver. 2 ne samo da je prilično kabast, već je i težak čitavih 754 grama bez ventilatora koji ima još barem 150. To treba imati u vidu ukoliko vam je potrebno dosta prostora oko procesorskog ležišta
 

cm_hyper612s_v2_010_s.jpg
 

cm_hyper612s_v2_012_s.jpg

Lepo je videti da su aluminijumska rebra odlično obrađena od prvog do poslednjeg i da Cooler Master nije pribegao jeftinijoj varijanti gde se dobro obradi prvo i eventualno poslednje rebro. Iako je ovo samo bitno iz estetskog ugla, smatramo da ovim postupkom proizvođači ipak gube malo na reputaciji i da je upitno da li je ta ušteda vredna toga.
 

cm_hyper612s_v2_013_s.jpg
 

Baza je prilično dobro obrađena, iako nije ispolirana do refleksije, ali je to dovoljno da toplota neometano putuje sa procesora na ostatak kulera. Takođe, iako možda ne izgleda tako, Hyper 612 Ver. 2 ne samo da je prilično kabast, već je i težak čitavih 754 grama bez ventilatora koji ima još barem 150. To treba imati u vidu ukoliko vam je potrebno dosta prostora oko procesorskog ležišta.

Testiranje i zaključak

Sistem montaže je veoma jednostavan i znatno je elegantniji od prethodnog sistema sa makazicama koje imaju četiri šrafa na svojim krajevima. Sada se sve obavlja znatno lakše putem mehanizma koji se povezuje u dve tačke i konceptualno podseća na sistem montaže fabričkog kulera kod AMD box kulera za Socket A.
 

cm_hyper612s_v2_015_s.jpg
 

Iako poseduje klasičan sistem za povezivanje ventilatora sa žicama, mi smo iskoristili alternativu sa plastičnim nosačima koji se zašrafe za ventilator. Ovaj sistem je jako dobar i lagan, a tu su i četiri gumena odbojnika koji eliminišu potencijalne vibracije. Ventilatr podržava montažu i drugog ventilatora kako bi se napravila "push-pull" konfiguracija i povećale performanse hlađenja.


cm_hyper612s_v2_014_s.jpg
 

Montaža se obavlja lako putem mehanizma koji se povezuje u dve tačke i konceptualno podseća na sistem montaže fabričkog kulera kod AMD box kulera za Socket A

Nakon postavljanja backplate-a potrebno je postaviti osnovne šrafove i na taj način je sve pripremljeno na strani matične ploče.
 

cm_hyper612s_v2_016_s.jpg
 


Metod testiranja

Test smo izveli tako što smo sat vremena testirali maksimalno optrećenje pod Prime95 testom koristeći redakcijski Intel Core i5 4670K. Test smo izveli u dve situacije. Prva je pri radu na fabričkom naponu i frekvenciji od 3.4 GHz, dok je drugi scenario overklok procesora na 4 GHz pri naponu od 1.15 V. Poređenje smo izvršili sa Hyper 212 EVO modelom koji je takođe orijentisan na manje proizvedene buke, umesto na sirove performanse. Razlog za to što nismo preterivali sa naponom i frekvencijom je zahtevnost Haswell arhitekture za ozbiljno hlađenje, kao i to što oba ova kulera nisu namenjena tim scenarijima. U oba slučaja bi vrlo lako završili na temperaturama koje ozbiljno prelaze 100 stepeni Celzijusove skale. Barem sa ugrađenim ventilatorima koji u oba slučaja ne obezbeđuju veliki protok vazduha potreban da bi se toplota disipirala dovoljno brzo sa rebara.

 

Rezultati

stock_idle.png

stock_load.png

Overklok

 

oc_idle.png

oc_load.png

Dijagrami jasno govore da je Hyper 612 Ver. 2 solidan kuler koji nije namenjen za mnogo više od hlađenja neoverklokovanih ili vrlo malo overklokovanih procesora. Da smo imali na raspolaganju neke "high-performance" kulere možda bismo dobili drugačiji rezultat, ali jednostavno Hyper 612 Ver. 2 nije namenjen takvom scenariju.
 

cm_hyper612s_v2_015_s.jpg


Sa druge strane, ovaj model nudi nešto mnogo bitnije, a to je veoma nizak stepen buke u oba scenarija. Bilo da je procesor bio overklokovan ili ne, kuler je bio tiši i od našeg Fractal Design Tesla R2 800 W napajanja koje je izuzetno zahvalno na ovom polju.


cm_hyper612s_v2_017_s.jpg


Ono što hoćemo da kažemo je da ovaj kuler zaista treba da se nađe u sistemima gde vam je potreban što tiši kuler. Istina, ovo je fokusiran proizvod koji ima jasnu ciljnu grupu i možda neće imponovati najširoj grupi korisnika, ali za one koji cene tišinu iznad svega Hyper 612 Ver. 2 je sjajan izbor. Ostali ipak treba da se okrenu nekom od "high-performance" modela.Prednosti:

- Sistem montaže
- Izuzetno tih ventilator
- Kvalitetna izrada

Nedostaci:

- Potencijalno visoka cena
- Performanse pri OC-u


Kuler na test ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Chieftec Dragon II

Test: NZXT Kraken X61

10203
10205
10206
10207
10208
10209