Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master HYPER 212 Black Edition (Video)

05.01.2019 17:09 | 3 Hardver
Test: Cooler Master HYPER 212 Black Edition (Video)

Hyper 212 je dobio specijalno mračno crnu verziju koja dobro hladi i još jepše izgleda. Teško je pronaći kuler u ovoj cenovnoj klasi koji može da konkuriše novom CM kuleru u nabrojanim karakteristikama...

Cooler Master je svakako najpopularnije ime kada pričamo o “aftermarket” rashladnim rešenjima za centralne procesore. Bogato iskustvo i dug radni staž na ovom delu tržišta, rezultirali su nekim od najboljih kulera za hlađenje CPU čipova. Jedna od svakako najpopularnijih serija koja već godinama drži visoku poziciju među modelima koji su popularni zbog odnosa performansi i povoljne cene je svakako Cooler Master Hyper 212. Možemo slobodno reći da su Hyper 212 već godinama među najpopularnijim modelima ove vrste i da su obezbedili skoro legendarni status među “vazdušnim” CPU kulerima.

 

Danas imamo priliku da vam predstavimo najnovije izdanje iz ove čuvene serije – model HYPER 212 Black Edition. Kuler je “podmlađen” i vizuelno osavremenjen u skladu sa važećim modnim trendovima zbog čega izgleda nikada atraktivnije. Prepoznatljivi izgled srebrnog tela hladnjaka kroz koje se prožimaju bakarno-braon toplotne cevi su specijalno za ovaj model promenili svoj izgled i ofarabani su u crnu “metalgun” nijansu, a poklopac je dobio finu teksturu od brušenog anozidiranog aluminijuma. Promene je doživeo i ventilator koji se takođe prilagodio “mračnoj” pojavi Hyper 212 Black Edition modela pa mu je sa središnjeg dela osovine ventilatora, uklonjen beli Cooler Master logo.

Učinjenim promenama kuler je postao neuporedivo lepši, atraktivniji u skladu sa poslednjim Hi-Tech trendovima. Imate utisak da se radi o potpuno novom proizvodu.  Međutim, lep izgled nije jedini kvalitet ovog kulera, njegove performanse su glavni razlog zbog čega su Hyper 212 modeli na dobrom glasu. Tako je i u slučaju HYPER 212 Black Edition-a.

CM_Hyper212_BlackE_1s.jpg

Telo kulera je dovedeno do perfekcije. Brojna rebra sa precizno podešenim razmakom formiraju veliku površinu za predaju toplote. Njihov položaj je brižljivo podešen tako da bude što aerodinamičniji i maksimalno smanji otpor vazdušnom strujanju iz ventilatora. Niklovana površina obojena u crno takođe utiče na bolje performanse hlađenja. Telo kulera meri 16 cm u visinu, 12.3 cm u širinu i skoro 8 cm u dubinu.

Za efikasan prenos toplote sa površine CPU-a su zadužene kompozitne toplotne cevi koje sistemom kapilarne tehnologije transportuju toplotu u gornje delove tela kulera odakle se emituje dalje u okruženje. Kuler koristi sistem od četiri toplotne cevi oblika slova “U” koje u svojoj najnižoj tački direktno naležu na toplotni “dispejzer” procesora čime je ostvaren maksimalno efikasan kontakt i time prenos toplotne energije. U delu kontakta sa procesorom, toplotne cevi su spljoštene kako bi se maksimalno povećala korisna površina predaje toplote. Cevi su obuhvaćene i pozicionirane tako što su integrisane u jedan aluminijumski blok – pasivni hladnjak koji takođe ima profilisana rebra za maksimalni efekat hlađenja. Dotični ujedno služi i kao nosač mehanizma za kačenje kulera.

CM_Hyper212_BlackE_2s.jpg

Na Hyper 212 Black Edition je montiran jedan CM Silencio FP120 (12x12x2.5 cm) ventilator. Koristi Silent Drive IC motor koji smanjuje buku u radu i potrošnju energije. Poseduje karakteristične, srpasto zakrivljene propelere velike površine čiji je dizajn inspirisan propelerima na helikopteru, a sve u cilju kako bi se stvorio što veći statički pritisak u delu prostora između rashladnih rebara i tako ubrzao proces oslobađanja toplote, te brže ohladilo telo hladnjaka. Radni režim ventilatora se proteže od minimalnih 650 rpm kada je praktično bešuman do maksimalnih 2000 obrtaja/min. Rad ventilatora se kontroliše PWM sistemom kojim upravljate iz BIOS-a matične ploče. Ventilator prema podacima proizvođača u maksimalnom pogonu emituje 26dB buke i sposoban je da provuče 1.2 kubnih metara vazduha u minutu, stvarujući maksimalni statički pritisak od 28.4 paskala. Naravno,, da se ove brojke razlikuju u realnim situacijama urbanog okruženja.

U standardnoj konfiguraciji se isporučuje jedan ventilator koji svoju poziciju pronalazi sa prednje strane kulera gurajući vazduh ka zadnjoj poziciji gde se obično nalazi sistemski ventilator na kućištu koji izbacuje topao vazduh iz unutrašnjosti računara. Ukoliko želite da sprečite dinamički gubitak koji nastaje usled prolaska vazduha kroz aluminijumska rebra i ubrzate protok zagrejanog vazduha, dodatak još jednog ventilatora sa zadnje strane tela u tzv. “push-pull” konfiguraciju će značajno unaprediti performanse hlađenja. Bitno je spomenuti da u pakovanju kulera stižu dodatne žbice za montiranje još jednog ventilatora na opisani način.

CM_Hyper212_BlackE_3s.jpg

Hyper 212 Black Edition stiže sa izdašnim kompletom za montiranje na matičnu ploču. Podržani su svi trenutno aktuelni formati i CPU platforme (Intel: LGA 2066 / 2011-v3 / 2011 / 1151 / 1150 / 1155 / 1156 / 1366 i AMD: AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1). Ko je imao prilike da makar jednom montira Cooler Master kulere primetiće da je čitava procedura ugradnje dodatno pojednostavljena. 
 CM_Hyper212_BlackE_4s.jpg

U pakovanju se nalaze svi potrebni šrafovi, plastični osigurači, nosači i svakako tuba sa termalnom pastom. Instalacija je krajnje jednostavna i logična za svakoga koje makar jednom radio instalaciju kulera.

Cooler Master HYPER 212 Black Edition - performanse

Karakteristike ove klase kulera ga preporučuju za srednje jaku kategoriju desktop procesora. Lično, ne preporučujemo ga za hlađenje najjačih modela sa velikim brojem fizičkih jezgara jer su za to predviđeni drugi tj. top modeli vazdušnih kulera kao i AIO sistemi prekonfigurisanog vodenog hlađenja. Sa cenom od 35 evra jasno je sugerisano kojoj klasi pripada Hyper 212 Black Edition.

CM_Hyper212_BlackE_4s.jpg

Mi smo za test platformu ipak izabrali našu novu etalon platformu na bazi “jačeg” AMD Ryzen 7 2700X procesora, ASRock X470 Taichi Ultimate ploče i adekvatnog midi tower CM Master Case H500M kućišta. Kuler sistem smo testirali u zatvorenoj sredini, realnom radnom okruženju midi tower konfigurisanog računara, a ne na otvorenoj test platformi. Performanse smo uporedili sa AMD Wraith Prism, Cooler Master Hyper 411R modelom kako bi dobili uvid u realno stanje rashladnih performansi. Jasno je da ova klasa kulera jedva može da održi 8C/16T CPU u zoni radnih temperatura na fabričkim frekvencijama, tako da na OC nemojte ni pomišljati bez ozbiljnog rashladnog sistema.


Test konfiguracija:

CPU:

AMD Ryzen 7 2700X

MB: ASRock X470 Taichi Ultimate
Cooling:

Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Cooler Master Hyper 411R
AMD Wraith Prism RGB

RAM: 2x8GB HyperX PREDATOR DDR4-3333
VGA: Sapphire Radeon R285
Case Cooler Master Master Case H500M
SSD: Kingston A400 240GB
HDD: Barracuda Compute ST3000DM
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

Temperature ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith Prism
Cooler Master Hyper 411R
Cooler Master Hyper 212 Black Edition
0 25 50 75 100
manje je bolje (C)
Buka ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith Prism
Cooler Master Hyper 411R
Cooler Master Hyper 212 Black Edition
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)

Cooler Master HYPER 212 Black Edition - zaključak

Priznajemo da je Hyper 212 Black Edition pomerio granice atraktivnog, ali i realnih radnih karakteristika. Za 35€ teško ćete pronaći lepši i bolji vazdušni kuler. Nije skup, a u isto vreme dobro hladi i opako izgleda. Šta treba više od jednog kulera iz srednje kategorije?

 

Cooler Master nam je još jednom znalački ponudio kuler koji je teško zaobići prilikom sastavljanja idealne konfiguracije. Obzirom na odličnu dostupnost proizvoda ove marke, smatramo da je Hyper 212 Black Edition pun pogodak jer će vlasnicima kućišta sa prozirnom stranicom predstavljati dodatni ukras. Prevashodno mislimo na one koji su alergični na RGB svetlosni šareniš. Čak i za one koji to vole, postoji verzija sa svetlećom, adresiblinom RGB opcijom na ventilatoru.

CM_Hyper212_BlackE_4s.jpg 
Kuler dobro hladi i time u potpunosti ispunjava svoju osnovnu svrhu – hlađenja. Raspon između najniže i najviše izmerene radne temperature je takođe iznad proseka za ovu klasu što je dokaz kako je kuler dobro dizajniran i dobro balansiran u smislu radnih karakteristika. Kada uz sve to uzmete u obzir pristupačnu cenu, dobijate preporuku za idealno hlađenje u srednjoj klasi PC desktop računara!

 

Prednosti:

- Atraktivna pojava
- Dobra izrada
- Odlične performanse u klasi
- Pristupačna cena
- Jednostavna instalacija


Nedostaci:

- Žbice bi mogle bolje da “pasuju” uz telo kulera


CENA: oko 35€

Bozza Bench Član postova: 303
Citiram korisnika: SydiousVrlo koncizno i jasno odrađeno predstavljanje hladnjaka! Kao i uvek, velika pohvala!Pitanje:Ovaj hladnjak ili Arctic Freezer 33 eSports za Ryzen 5 2600X? (bez namere da se klokuje isti) Budući da posedujem kvalitetnije ventilatore (u domenu statičkog pritiska), pitanje je u suštini koji je od ova dva hladnjaka bolje koncipiran da prenosi toplotu. CM deklariše 150 TDP, dok AC tvrdi da je u pitanju čitavih 200 TDP!?? Sa stanovišta ventilatoria, sve se svodi na proporciju performanse/buka, dakle interesuje me šta bi ste vi preporučili.Hvala!
Iskreno, nismo imali prilike da isprobamo navedeni Arctic Freezer 33 eSports, mada konstrukcijski izgledaju veoma, veoma slično. Sa Hyper212 imamo zaista dobro iskustvo i u tom pogledu on deluje kao provereno rešenje, a dodatnim Push-Pull sistemom ugradnje drugog ventilatora ćeš još više poboljšati njegove performanse.
Sydious Neregistrovan korisnik
Vrlo koncizno i jasno odrađeno predstavljanje hladnjaka! Kao i uvek, velika pohvala!
Pitanje:
Ovaj hladnjak ili Arctic Freezer 33 eSports za Ryzen 5 2600X? (bez namere da se klokuje isti) Budući da posedujem kvalitetnije ventilatore (u domenu statičkog pritiska), pitanje je u suštini koji je od ova dva hladnjaka bolje koncipiran da prenosi toplotu. CM deklariše 150 TDP, dok AC tvrdi da je u pitanju čitavih 200 TDP!?? Sa stanovišta ventilatoria, sve se svodi na proporciju performanse/buka, dakle interesuje me šta bi ste vi preporučili.
Hvala!

Test: NZXT H700 PUBG i H700i NINJA (Video)

Test: Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB (Video)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209