Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master HAF Stacker 935

28.01.2014 18:36 | 1 Hardver
Test: Cooler Master HAF Stacker 935

Kompanija Cooler Master se uvek trudi da uvede inovacije u svet kućišta iako bi možda neko pomislio da je u pitanju uzaludan posao. Ipak, pre par godina su uveli novu klasu kućišta sa poslednjim Cosmosom kada smo po prvi put videli "Ultra-tower" model. Ovog puta poznati proizvođač donosi prvi takozvani "Mod-Tower" koji omogućava korisnicima da od više kućišta sklope jedno. Zanimljiv koncept definitivno, ali moramo da proverimo kako je tačno rešen i zbog toga nam je na test ustupljen model po imenu HAF Stacker 935. HAF Stacker? Da, to je bila i naša prva reakcija.

Nebojša Todorović

Prvo što može da se primeti jeste izuzetno velika kutija u kojoj stiže HAF Stacker 935 čija visina iznosi preko 85 centimetara. Proizvođač je bio promišljen i ovako veliku površinu je iskoristio da prikaže veliki broj funkcionalnosti proizvoda koji se nalazi unutra. S obzirom na stavke koje su navedene, jasno je da je glavni cilj fleksibilnost. Inače, razlog za ime koje je sastavljeno od naziva dve postojeće serije u CM asortimanu je činjenjica da HAF Stacker uzima najbolje od oba. Prostornost, provetrenost i modularnost su bili glavni faktori prilikom dizajniranja ovog "Mod-Tower" modela.

 


Kao što možete videti, pred nama su dva zasebna kućišta. Jedno deluje kao tipičan midi tower i nosi naziv HAF Stacker 925, a drugo kao HTPC model što tehnički i jeste tačno, a dobilo je ime 915R. Zajedno čine HAF Stacker 935 što ste verovatno i sami pretpostavili. Prosto, svako od ovih kućišta ima potencijal da bude zasebna celina iako je najveći potencijal u tome da ih korisnici spoje i nastave da dodaju module po potrebi kako bi iskoristili pun potencijal i glavnu namenu nove HAF Stacker serije.
 


Redosled je ostavljen korisniku, a prvo na šta se naiđe u kutiji su uputstva kako se sklapanje izvodi. Svako od kućišta je izrađeno od kvalitetnog čelika, ofarbano u mat crnu boju kako spolja, tako i iznutra. Plastičnih detalja nema mnogo, što nam se jako dopada, i oni su potrebljeni tamo gde je to bilo neophodno. 

Manje kućište izgleda kao HTPC model što u suštini i jeste. Dizajn je doduđe pomalo nesvakidašnji, jer većina HTPC kućišta imaju tendenciju da budu kockastog oblika, dok je HAF Stacker 915R duguljast. Ipak ima sve što je potrebno da bi bio samostalno ITX odnosno DTX kućišta. Bočne stranice filtere koje možete skinuti radi čišćenja, a sa gornje strane se nalazi aluminijumska mrežica koja praktično predstavlja poklopac koji je montiran uz četiri šrafa. Pozadi mogu da se primete prostor za klasično ATX napajanje, kao i predviđeni slotovi za dve PCI/PCI-Express kartice. Dopada nam se to što možete i panel sa USB i audio konektorima da prebacite za velikog na malo kućište.
 


 

Pored prostora za ITX ploču i napajanje, tu su i tri predviđena slota za uređaje za smeštanje podataka, kao i jedan optički uređaj. Dno otkriva otvore za kabliranje koji su tu prvenstveno ukoliko sklopite module u jedan. Ukoliko vam se čini da je "donji postroj" neprirodan, treba napomenuti da se isproučuje dodatak koji praktično dodaje klasične "nožice" za kućište i koja ga malo odigne od zemlje. Uz HAF Stacker 935 se dobija samo jedan, jer se pretpostavlja da će služiti kao celina, ali je vrlo verovatno da će moći da se nabavi odvojeno.Sistem montaže je prilično jednostavan, svako kućište poseduje plastične "šine" na gornjoj i donjoj strani u koje možete da iskoristite za povezivanje sa drugim kućištem, klasičnim poklopcem sa mrežicom i filterima ili da dodate deo koji poseduje stopice kućišta. Deo koji odaberete da uklopite treba osigurati sa četiri šrafa i to je sve, barem u teoriji.


Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model HAF Stacker 935
 • Format Mod Tower
 • Podržani formati ploča MicroATX, ATX, EATX
 • Dimenzije (mm) 235 x 719 x 578
 • Masa (Kg) 15.6
 • USB 2.0 2
 • USB 3.0 2
 • Audio 2
 • Dodatne mogućnosti Mogućnost sklapanja više kućišta u jedno
 • Broj ventilatora (u paketu) 4
 

 

Montaža

Odmah smo krenuli u montažu koja se ispostavila kao izuzetno jednostavna. Prostim sklapanjem i ubacivanjem šrafova smo osigurali manje kućište i sve je bilo spremno. Dakle, ništa nije komplikovanije u praksi nego u teoriji, što često nije slučaj, pa moramo da pohvalimo proizvođača na realizaciji.Stacker 925 poseduje providnu bočnu stranu toniranu u crno što je izuzetno lepo i jako nam se dopada. Ipak, voleli bismo da je rešenje uniformno i da svaki modul ima istu bočnu stranu bez obzira na to da li je veliki ili mali, ovako imamo utisak da je gornji deo dodatak, a ne da nakon sklapanja HAF Stacker 935 postaje homogena celina. Inače, treba pomenuti i to da je HAF Stacker 935 već bio pripremljen da bude sklopljen tako šta manji modul stoji iznad većeg. U slučaju da vam se više dopada obrnuta orijentacija, to možete jednostavno realizovati premeštanjem delova, što će potrajati ne više od nekoliko minuta.
 


Sve u svemu, kada su sklopljeni ovi moduli sa svih strana odaju utisak jedne celine, iako bismo više voleli da i manje kućište ima providnu stranicu. U svakom ostalom smislu zaista ništa ne štrči niti bi odalo utisak da je reč o dva spojena kućišta iako će svakome upasti u oko da ovo veliko kućište iz nekog razloga poseduje dva Cooler Master logoa na prednjos stranici.Kada smo već kod prednje stranice treba pomenuti i panel sa konektorima. Kao što smo već rekli, njega možete "šetati" i vrlo jednostavno premestiti sa jednog kućišta na drugo prilagođavajući mu poziciju i visinu na kojoj se nalazi prema svojim potrebama. To je jako praktično rešenje iako nam nije baš najjasnije šta se dešava kada imate dva zasebna računara i da li postoji iko kome prednji panel nije dostupan na nekoj od konfiguracija. U svakom slučaju, on je po "defaultu" smešten na Stacker 925 i raspolaže sa po dva USB 2.0 i USB 3.0, kao i konektorom od 3.5 mm za slušalice i mikrofon, a na istom mestu se nalazi i mikroprekidač za paljenje računara.Stacker modele je uvek karakterisala velika fleksibilnost i iskorišćenost prostora, a sada ćemo objasniti i kako HAF Stacker 935 prevazilazi sve što smo videli do sada. Dakle, kada sklopite oba elementa imate ogroman izbor pred sobom. Osnovna konfiguracija je upravo ovakva kakvom je vidite na slici. Ipak, postoji još nekoliko varijanti. Prva je da prebacite sve slotove u gornje kućište i time dole oslobodite maksimalnu količinu prostora. Možete prebaciti i elemente vodenog hlađenja ili jednostavno i jedno i drugo. Kombinacija zaista ima mnogo. Cooler Master je upravo zbog toga i isporučio produžni kabl sa SATA napajanjima kako ne bi nastao problem ukoliko zaključite da su vam kablovi na napajanju isuviše kratki. Verujemo da će moderi i entuzijasti imati beskrajno mnogo zabave praveći svoju idealnu kombinaciju.
 

Utisci

Enterijer je i kod većeg kućišta u potpunosti crn, što je svakako postala današnja praksa. Otvor za montažu kulera koji poseduju backplate je prisutan i prilično je velikih dimenzija, tako da sumnjamo da će se ikada javiti poteškoća prilikom montaže. Moramo da primetimo da otvori za kabliranje su gumirani, a nisu zaboravljeni ni gumeni odbojnici za upijanje vibracija koje stvara napajanje. Moramo da pohvalimo Cooler Master na ovim odlukama.Prostor za montažu uređaja za smeštanje podataka je podeljen na dva dela. Oba poseduju po tri fioke na koje možete motirati kako 2.5-inčne, tako i 3.5-inčne uređaje. Sve se obavlja brzo i lako, a najbolje od svega je to što ove fiokice uvek možete premestiti u drugo kućište ukoliko vam iz bilo kog razloga smetaju. Ovo je glavna snaga koju HAF Stacker 935 poseduje u odnosu na ostale modele i u ovom smislu je krajnje unikatan.
 


 

Sa ukupno četiri ugrađena ventilatora dimenzija koje variraju od 92 do 140 mm HAF Stacker 935 nije preterano bogat rashladnim elementima, ali isto tako ima dovoljno predviđenih pozicija da možete da napravite veliku "promaju" po potrebi. S obzirom na to da su njegove velike površine prilično porozne, a unutrašnjost dovoljno prostrana da može da smesti i najsloženiju konfiguraciju, smatramo da za većinu korisnika neće nikad ni poželeti da dodaju više od možda još jednog ili dva ventilatora.
 

 

Zaključak

Kada se sve sabere, Cooler Master HAF Stacker 935 predstavlja veliko osveženje na tržištu, jer predstavlja nešto novo i veoma zanimljivo. Naravno, nije za svakoga, jer će mala grupa korisnika zaista imati dovoljno hardvera da "nahrani" ovu rupu bez dna. Ipak, oni koji budu imali vajde od ovakvog dizajna će itekako znati da cene svaki kubni centimetar prostora koji ovaj model poseduje.
 


 

Mogućnost premeštanja unutrašnjih elemenata takođe daje potpuno novi nivo prilagodljivosti, a pritom uvek ostaje opcija da dodate još jedno kućište i povećate kvadraturu. Bilo da je želja da imate više računara u jednom ili da imate jednu veoma kompleksnu konfiguraciju, izbor je na korisniku što je odlična vest. Vrlo je moguće da ga prihvate i oni koji se bave Bitcoin-om pa žele da ređaju mašine u klastere, što bi svakako izgledalo daleko bolje od kućno napravljenih "mining rigova". Doduše i dosta skuplje. Sve u svemu veliki plus za inovativnost, a zatim i za sjajnu realizaciju. Kompletan koncept jednostavno nema direktnu konkurenciju u ovom trenutku. 

Prednosti:

- Unikatnost
- Inovativnost
- Prostranost
- Mogućnosti za kabliranje i praktičnost uopšte

Nedostaci:

- Poneki detalj je mogao da bude bolje rešen


Kućište na test ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master V8 GTS

Uporedni test: računarska kućišta od 30 do 60 evra

10203
10205
10206
10207
10208
10209