Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master HAF 500 Homecoming Classic (Video)

09.04.2022 10:00 | 0 Hardver
Test: Cooler Master HAF 500 Homecoming Classic (Video)

Dugoočekivani naslednik u liniji Cooler Master HAF modela je konačno stigao. Lepši, atraktivniji i moderniji. Svi oni koji vole da ima se jake komponente u sistemu dobro hlade, dobili su novi model kućišta sa ovom karakteristikom. HAF 500 poseduje atribute najboljih primeraka i uz neka mala poboljšanja pred njim je lepa budućnost obzirom da ispounjava većinu kriterijuma zahtevnih korisnika u ovoj klasi midi tower modela visokih performansi...

Skoro da nema ljubitelja dobro sklopljenih konfiguracija koji nije čuo za Cooler Master HAF seriju midi tower kućišta. Skraćenica u nazivu stiže od High AirFlow termina koji označava najvažniju karakteristiku ovih modela – veliki protok vazduha kroz unutrašnjost ili osobina koju cene svi oni koji pakuju moćne gejming i radne PC sisteme sa jakim procesorima i grafičkim kartama, ali i ostatkom komponenti.
 
 
 
Otuda je veoma važno kada pakujete ovakav sistem da pazite o tome da uvedete dovoljno svežeg vazduha ali da se isto tako, lako rešite zagrejanog iz unutrašnjosti. Kod takvog dizajna je bitno da postoji prozračnost, a to je lakše reći nego postići. Kučište definitivno mora imati veliku zapreminu i otvorene maske tj prednje i gornje panele od mrežastih struktura koje propuštaju vazduh i obično iza njih velike ventilatore koji će ubrzati cirkulaciju vazduha. Koliko je to važno znaju najbolje oni koji su se opekli sa zatvorenim dizajnom i panelima od punog materijala ili kompletno zastakljenim kućištima koja u kombinaciji sa jakim komponentama proizvode efekat pećnice, a što nije dobro ni po performanse, a ni po životni vek skupih komponenti.

Cooler Master HAF 500 – karakteristike

Ovako na prvi pogled, moram priznati da nas novi HAF 500 neodoljivo podseća na Master Case H500 model koga i sami koristimo u primeru redakcijske mašine za video montažu. HAF 500 je definitivno preuzeo sve dobre kakrakteristike, ali i dodao neke detalje čime je dobio na aktuelnosti i modernijem pristupu u skladu sa novim trendovima.

HAF_500_1s.jpg 

U pitanju je klasična forma midi tower modela pune veličine sa zapreminom od 59 litara. Postoji u zift crnoj, ali i beloj verziji. Pravilan oblik nudi obilje čistog prostora u centralnoj ćeliji sa tunelom za napajanje ali i malim iznenađenjem u vidu dodatog kaveza sa 3.5” fiokama za mehaničke diskove, čiji mehanizam montaže, zaslužuje kritike. Bili smo ubeđeni da smo se toga rešili i prešli na M.2 i 2.5” SSD uređaje, dok nas Cooler Master očigledno demantuje. Uglavnom smo mišljenja da je ovo bespotrebno oduzimanje dragocenog prostora, šta god neko rekao. Jer ovaj dodatak je  “ukrao” prostor za “push-pull” konfiguraicju ventilatora na prednjem radijatoru vodenog hlađenja.

Inače kad smo već kod toga, HAF 500 je sposoban da primi dva radijatora od 360mm na prednjem i gronjem panelu. Prednja strana je izrađena od mrežaste strukture heksagonalnih otvora iza kojih se nalaze dva ogromna aRGB ventilatora prečnika 20 centimetara, koji uvlače vazduh u untrašnjost računara. Zanimljivo je da njihova pozicija nije dodatno branjena dodatnim filterom protiv prašine, ali ako vas to brine, mogu vam reći iz našeg primera nakon dvogodišnjeg korišćenja ovakvog rešenja da prednji “meš” poligonalni otvori, odlično zadržavaju prašinu i pri tome je mnogo bolja cirkulacija nego da je tu dodatni filter. Zato ga morate redovno čistiti, najbolje kompresorom, ali može i usisivačem ili krpom što svakako spada u neki redovni polugodišnji postupak servisiranja.

HAF_500_2s.jpg 

Zato je gornji panel, takođe napravljen od perforirane metalne strukture, dobio magnetni gusti filter, tačno tamo gde je potrebniji i efikasniji u postupku sprečavanja prodora prašine. Filter se nalazi i na dnu u predelu pozicije ventilatora koji uvlači svež vazduh u napajanje, tako da je generalno HAF 500 dobro zaštićen od prašine, a da nije žrtvovana efikasna cirkulacija vazduha i neometan protok svežeg vazduha  oko komponenti.

Što se tiče ventilatora koji stižu kao standardni spisak opreme ovog  modela, ugrađen je još jedan Sickle Flow 12 cm veliki ventilator na standardno zadnju poziciju izduva i takođe svetli efektima koje možete podešavati i sinhronizovati. Tu je još jedan,  prečnika 12cm i predstavlja novitet, tačnije specijalitet HAF 500 modela, zato što je postavljen na kavez sa diskovima i podešavajućom pozicijom čija je uloga da dodatno hladi i usmerava svež vazduh na grafičku kartu. Zgodan i koristan detalj. Mnogi će se razočarati što ne svetli i zaista čudna odluka CM-a kada već svi imaju aRGB, mogao je i ovaj ventilator da dobije tu opciju naročito što zauzima centralnu poziciju i svakako je u vidnom polju iza staklenog bočnog panela. Inače ovaj ventilator nije ukras ili neki kapric proizvođača. Tokom testova je pokazao svu korist ovakvog rešenja. Tačno je na mestu koje ubrzava dovod svežeg vazduha sa velikih prednjih ventilatora u prostor kulera grafičke karte. Rezultat tokom intezivnog višečasovnog igranja je i do 5 stepeni niža radna temperatura grafičkog procesora u odnosu na situaciju kada ovaj ventilator nije ugrađen ili je isključen.

 HAF_500_3s.jpg

Prednja konzola sa konekcijama je modernizovana. Iznad reljefnog HAF logoa pored dva USB-A 3.2 prve generacije, ugrađen je i jedan brzi USB-C 3.2, 10 Gbps konektor. Tu je i osvetljeni prepoznatljivi Power taster, zatim reset i novi četvoropolni 3.5 mm konektor za slušalice i mikrofon koji je mnogima do sada zadavao glavobolju u smislu kombinacije novih modela slušalica sa mikrofonima i odvojenim ulazima zahtevajući korišćenje adaptera. Ovako je sve jednostavnije, bar kada su u pitanju novi uređaji ovog tipa.

Tokom sklapanja i podešavanja konfiguracije, od velike pomoći je obilje prostora. Posebno mi se sviđa dodatna slobodna zona prostora na vrhu između matične ploče i gornjeg panela, gde se komforno može smestiti AiO hladnjak sa ventilatorima i potrebnim kablovima. Veliku pomoć predstavlja mogućnost demontaže gornjeg panela pri čemu dobijate potpuni pristup ovom,  veoma skučenom delu kućišta gde se po nepisanom pravilu ukrštaju creva, ventilatori, hladnjak, potrebni konektori na ploči za povezivanje RGB kablova zatim onih za napajanje ventilatora i glave hlađenja... jednom rečju situacija može biti vrlo komplikovana i prava glavobolja, ali i rukobolja sa bezbroj krvavih ogrebotina, ukoliko želite lepo da rutirate kablove. E, kod HAF 500 modela nema takvih problema već možete lako i natenane da vodite kablove optimalnim putanjama, a izgled sredite onako kako ste priželjkivali od prvog trenutka. Ova opcija se tokom sklapanja konfiguracije pokazala kao pun pogodak i jedan od glavnih atributa ovog kućišta.

HAF_500_4s.jpg 

Od tih finih sitnica i pomoćnih detalja, spomenimo veliki izrez na nosaču ploče za monitranje mehanizma kulera i vodenih hlađenja, zatim aRGB i power razdelnik konektora za ventilatore u vidu male štampane ploče smeštene na zadnjem delu nosača, kao i uzdignuti deo vertikalne “koske” u delu gde se lomi kabasti energetski kabal sa pripadajućim 24-pinskim ATX konektorom. Takođe, pozicija glavnog nosača je uvučena za 3 cm radi lakše ugradnje 2.5” SSD uređaja i vođenja kablova.

Ukliko ugrađujete klasični, vazdušni kuler sa tower telom, on može ići u visinu do maksimalnih 16.7 centimetara koliko ima prostora do stakla bočne stranice. Kada govorimo o napajanju imate na raspolaganju 18 centimetara u dužinu., što znači da nećete moći da ugurate neke starije kapitalce od 1.2 ili 1.4kW, ali sumnjam da će te imati potrebe za tako jakim modelima. Noviji i jači, poput našeg CM MWE 1250 V2 Gold modela staju bez problema. Konačno, možda i najvažnije je da možete ugraditi grafičku, maksimalne dužine 41cm. Kućište prima sve važeće formate matičnih ploča, i u zavisnosti od veličine formata upotrebljenog modela može se desiti da vam u nekim situacijama prostor za rutiranje kablova postane ograničen dostupan.

HAF_500_5s.jpg

Cooler Master HAF 500 – performanse i utisci

I sada ono najvažnije performanse, jer nekada i najbolji AirFlow dizajn može biti bukvalno “ugušen” lošim odabirom i rasporedom komponenti. Zato je bitno dobro odrediti poziciju i vrstu ventilatora, a pola posla u ovom slučaju je uradio Cooler Master. Prednji ventilatori velike efketivne površine zahvatanja su izuzetno tihi i u istu ruku atraktivni. Pri 1000 rpm emituju tek 29-30dB buke. kućište je zaista tiho osim u slučajevima višečasovnog opterećenja kada ventilatori počnu da se vrte na maksimumu uz efekat emitovane buke od nekih 30-33 dB. Zato vam toplo savetujem, da na gornjoj poziciji umesto dvanaestica koristite, dve veće četrnaestice, em su efikasnije, em su tiše, a najbolje ukoliko pronađete još dve 20-ice poput onih prednjih, jer i njih možete smestiti na vrh. Tada se HAF 500 pretvara u tiho šumećeg hladišu.

  

Test sistem:

MB: ASRock Taichi X570
CPU: AMD Ryzen 7 5800X
Cooler:
MasterLiquid ML240R RGB
RAM:
2x 16GB G.Skill TrdinetZ NEO 3600-CL16
SSD:
ADATA SU800 2TB 2.5” SATA
GPU:
AMD Radeon RX 6700 XT
PSU:
CM MWE 1250 V2 GOLD
Case:
  CM HAF 500 Homecoming Classic

 

Performanse:

 CPUPerformanceGraph.png

 

 

GPUPerformanceGraph.png

 

 

termo_w_fan.jpg

Koliko je dobro projektovan pokazuje situacija rada sa grafičkom kartom čije se pozicija forsirano hladi svežim vazduhom pa je tako razlika između maksimalne temperature tokom par sati igranja sa i bez montirane bočne stranice, kada je kućište praktično otvoreno, ostala ista, tačnije razlikom od jedan stepen. Tada se vrednost temperature koje očitava sonda na grafičkom procesoru penje na 72-74 stepena,  a samo je stepen manje kada je bočna stranica otovrena. Minimalna razlika imajući u vidu gomilanje prašine koju ovakav potez neminovno povlači. Dakle, sve to govori da se uklanaje stranice uopšte ne isplati, bar u slučaju naše Radeon RX 6700 XT test grafičke karte.

 NoisePerformanceGraph.png

Kada je u pitanju temperatura centralnog procesora, zabeležili smo slično ponašanje. Sa zatvorenim bočnim panelom raste do maksimalnih 81.5, a sa otvorenim je tek stepen niža. Međutim, ovde postoji jedna začkoljica jer kada oseti nižu temperaturu PBO mehanizam Ryzen procesora, podiže prosečnu frekvenciju i potrošnju sa 120 na 125W, dakle 5W razlike koliko je omogućilo skidanje stranice, i podizanje prosečne frekvencije jezgara. Granica dozvoljenog maksimuma temperature je oko 80-81 stepen prema PBO 2 podešavanju i dok ne dođe do te granične vrednosti,  procesor će uvek biti gurunut u maksimalni radni režim.   

                                                               HAF_500_6s.jpg

Cooler Master HAF 500 – zaključak

Dakle, generalno HAF 500 je opravdao svoju pripadnost i na delu dokazao zašto ima toliko veliki broj poklonika. High AirFlow zaista funkcioniše i to nas je definitivno privuklo na ovom modelu. Sa druge strane imamo i kritike. Obzirom da kućište pripada premijum klasi sa cenom od 150€ i možda koju desetinu evra više, neki detalji jednostavno nisu na nivou očekivanja i konkurencije. Sitnice koje kvare utisak su svakako nemogućnost da lako skinete zaštitnu foliju sa bočne stranice, jer je prvo zalepljena zaštita, pa potom monitrana lajsna na krajevima stakla koja onemogućuje da do kraja odlepite foliju već je cepate što ostavlja ružan utisak ili će vas primorati da se pomučite i iscepkate je do kraja. Takođe osećaj je da je lim nešto tanji od konkurencije, a završna obrada na nešto nižem nivou. Plastika na tunelu za napajanje i prednjem panelu uopšte ne deluje premijum. Posledica toga, kako bih subjektivno rekao je efekat bržeg “starenja” tokom eksploatacije i kada u tom periodu par puta rastavite i sastavite kućište zbog “upgrejda”.
 
 
 
Sa druge strane tu su očigledene prednosti u vidu odlične protočnosti i cirkulacije vazduha, korisni među-ventilator za forsirano hlađenje pozicije grafičke karte, 4-polni priključak za slušalice i mikrofon, veliki 20cm ventilatori, dosta slobodnog prostora i još puno sitnica zbog kojih ćete jednostavno voleti HAF 500 kućište. Uz malu evoluciju, HAF 500 bi lako mogao da postane lider u ovoj klasi midi tower modela.
 
_________________________________________________
 
Prednosti:
- Odlično podešena struktura i sistem provetravanja unutrašnjosti
- Demontirajući gornji panel
- Dva 20 cm  prednja ventilatora visokog učinka
- Atraktivno aRGB osvetljenje
- USB-C 3.2 Gen2, 4-polni konektor za slušalice i mikrofon
- aRGB i Power Fan razdelnik
- Forsirano hlađenje na poziciji GPU-a
- Lako dostupne pozicije za rutiranje kablova
 
Nedostaci:
- Završna obrada
- Cena
- Pomalo jeftin izgled upotrebljene plastike 
 
CENA: oko 150€

Test: Cooler Master MASTERLIQUID PL240 FLUX (Video)

Predstavljamo: Gigabyte UD1000GM PG5 – napajanje nove generacije snage 1000W

10203
10205
10206
10207
10208
10209