Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Devastator II (VIDEO)

28.04.2016 10:11 | 6 Hardver
Test: Cooler Master Devastator II (VIDEO)

Red je došao da se spustimo na zemlju. Često se bavimo ultra-skupim periferijama koje će, ruku na srce, ostati van domašaja većine. Međutim, moguće je probrati nešto što ostavlja utisak premium proizvoda, a donosi i štošta od funkcionalnosti o kojima konkurencija može samo da sanja. Takav proizvod je bio Devastator komplet desktop periferija. Ovaj put nam Cooler Master donosi naslednika - pred nama je Devastator II

Filip Majkić

Devastator je bio poznat kao komplet tastature i miša nenadmašnog odnosa cene i performansi. Cooler Master je sa njim napravio fantastičan posao, nudeći korisnicima odličnu kombinaciju po izuzetno povoljnoj ceni, za koju biste vrlo teško mogli da nabavite išta sličnih karakteristika, bilo da ste težili jednom objedinjenom kompletu ili spajali tastaturu i miša različitih proizvođača.

Sada je došao Devastator II, koji nije imao ambicija da donese revoluciju, već da bude naredni, logičan evolutivni iskorak u pravcu koji je prethodnik utabao. No, ispod haube ima solidan broj promena, iako je, površinski gledao, proizvod ostao isti. Ukoliko stvari posmatrate kozmetički, tu nema puno promena. Sa druge strane, i cena je praktično ostala nepromenjena (razlika je nekih 300-ak dinara), tako da nema neke naročite dileme jer će uskoro prvi Devastator nestati iz ponude.


Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model SGB-3030-KKMF1-US
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Da
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Ergonomija Simetričan dizajn miša
 • Dodatni tasteri Multimedijalni tasteri: 6 za tastaturu
  6 tastera za miš
 • Dodatno Miš:
  - Plavo pozadinsko osvetljenje
  - Simetričan dizajn
  Senzor: Optički
  Rezolucija: 2000dpi podesiva u tri nivoa (1000/1600/2000)
  Broj tastera: 6
  Izdržljivost tastera: do 10 miliona klikova
  Interfejs: USB 2.0
  Dužina kabla: 1.8m


Stoga, hajdemo najpre o kozmetičkim razlikama, ili možda bolje reći, izostanku istih. Ponovo se nude tri boje pozadinskih osvetljenja, premda ne znamo hoće li sve varijante biti dostupne. Reč je o Single LED osvetljenju, koje obasjava sve tastere. Postojaće plava, crvena i zelena varijanta. U prethodnoj generaciji je plava bila najzastupljenija, sa tek pokojim dostupnim primerkom u crvenoj ili zelenoj varijanti.

dev4_s.jpg

Povoljna okolnost je što smo prilikom testiranja ispred sebe imali i Devastator i Devastator II, tako da smo bili u prilici da ih direktno uporedimo po svim pitanjima. Sam oblik tastature i miša su ostali nepromenjeni. Iskreno, nismo nikako uspevali da pronađemo razliku po tom pitanju, iako postoje navodi da je kućište tastature blago izmenjeno - prevashodno iznutra, jer je tu i glavna razlika između prve i druge generacije, a videćete uskoro i zbog čega.

dev3_s.jpg

Druga generacija je izbacila CM Storm logo i sa miša i sa tastature. Razlog za to je prilično jednostavan - Cooler Master je odlučio da ubuduće koristi sopstveno ime, odnosno da ne plasira uređaje pod drugim sub-brendom. Stoga na levom dugmetu miša, odnosno u gornjem desnom delu tastature, iznad numeričkih tastera, nema više CM Storm logoa. I to bi bilo to o sličnostima i suptilnim razlikama, sada ćemo se posvetiti samim uređajima i nekim drugim razlikama koje život znače, a koje dolaze ispod haube...

 

Korišćenje

Tastatura, najveća promena

Najveća promena u novom kompletu jeste tastatura. Ne, nije joj izmenjen oblik, ali jeste nešto mnogo važnije. Cooler Master je kreirao sopstvenu, posebnu kategoriju "mem-haničkih" tastera, odnosno izvršio svojevrsnu simbiozu membranskih tastera i mehaničkog mehanizma. Ne, nisu implementirani mehanički svičevi, ali je osećaj u kuckanju nešto kvalitetniji nego kod klasičnih membranskih tastatura i daje vrlo blag linearni taktilni osećaj.

razlika1_s.jpg

Ukoliko bismo poredili direktno, ne treba očekivati čuda. Ova tastatura ne može da se direktno poredi sa mehaničkom, ali itekako doprinosi kvalitetnijem ugođaju u odnosu na obične membranske modele. Dodatno, obećava se duži životni ciklus tastera, pa tako Cooler Master navodi 12 miliona klikova za svaki taster, što je otprilike duplo duže u odnosu na obične membranske tastere.

razlika2_s.jpg

Prisutna su još dva benefita. Najpre, manje bitno, tu je kompatibilnost sa tasterima sa mehaničkih tastatura. Recimo, možete komotno da zamenite kompletan set tastera nekim drugim, recimo sa neke mehaničke tastature. Mi smo ovo probali sa Cooler Master MasterKey Pro L tasterima, i funkcionisalo je bez problema usled potpune kompatibilnosti. Druga korist od ovog pristupa jeste što sada možete mnogo lakše da čistite svoju tastaturu. Uklonite tastere očas posla i - pročistite, produvate, kako god. Sasvim sigurno neizmerno udobnije, lakše i bez posledica koje su uvek moguće prilikom uklanjanja tastera sa tradicionalnih membranskih tastatura.

devastator2_3_s.jpg

Šta nam još ostaje da kažemo? Tastatura ima nožice za podizanje, kao i pozamašne gumirane površine za poboljšavanje prijanjanja. Pozadinsko osvetljenje, ukoliko želite, možete veoma lako isključiti pritiskom na odgovarajući taster. Tu su još i šest multimedijalnih tastera, dobro poznatih sa prethodnika. Sveukupno, osećaj u korišćenju je veoma dobar, i više nego dobar za cenovni rang.

Miš - ima li šta novo?

Iskreni da budemo, nismo zapazili da je miš izmenjen po bilo kom pitanju. I dalje je reč o istom mišu sa optičkim senzorom čija se rezolucija kreće od 500 do 2000 DPI, a podrazumevano su mu podešene tri vrednosti između kojih je moguće kretati se "u letu" - 1000, 1600 i 2000 DPI. Kvalitet ovog optičkog senzora je dokazan i tu nema nikakvih problema, pa samim tim nije bilo ni neke naročite potrebe za intervencijom bilo kog tipa.

 dev1_s.jpg

Miš je i dalje identičnog oblika. Sve je isto, i izgled, i materijali, i odziv na tastere, i sve je prilično dobro, čak odlično za ovu cenovnu klasu. Tasteri su velikih dimenzija i prijatnog klika. Proizvođač garantuje da izdržavaju 10 miliona klikova. Točkić je povećih dimenzija. Osvetljenje je vrlo atraktivno, i postavljeno tako da svetle skrol, taster za promenu DPI-ja i uspravna linija koja od njega ide čitavom dužinom leđa miša. Simetričnost narušava samo prisustvo Back i Forward tastera na levoj strani miša. Na bokovima su gumirane površine koje pomažu prijanjanje.

 dev2_s.jpg

Moramo da primetimo da je odziv točkića nešto drugačiji u odnosu na prethodnika. Ovo naizgled deluje minorno, i može da se zapazi tek kada se oba kompleta koriste uporedo - baš kao što smo mi koristili. Međutim, može biti značajna informacija budući da su najveće primedbe na prethodnika upućivane na točkić, pa je za očekivati da su te primedbe uvažene i da je nova verzija dorađena.

Zaključak

Devastator II donosi određena unapređenja u odnosu na prethodnika. Iako možda nisu dovoljno velika da ubeđujemo korisnike prethodnog kompleta da ga zamene novim, svakako donose nove razloge da Cooler Master smatramo šampionom u domenu pristupačnih desktop kompleta. Iako periferije imaju agresivan izgled i proizvođač će da tvrdi da su namenjene gejmerima, zapravo su usmerene ka svima koji imaju potrebu za nečim kvalitetnijim, ali ne žele da daju ogromne svote novca. Ukoliko vas nervira pozadinsko osvetljenje, možete ga isključiti.

Ne može se poreći da je osećaj u kucanju ispred svih sličnih modela, da je miš sasvim solidnih karateristika, da mogućnost lakog i bezbolnog uklanjanja tastera znači još lakše održavanje. Bolji paket jednostavno ne možete naći za te pare. Stoga i dodeljujemo nagradu Value for Money, budući da se zaista radi o odličnom odnosu uloženog i dobijenog. Ovim kompletom se Cooler Master dodatno učvrstio u kategoriji pristupačnih desktop perifernih rešenja na samom vrhu.

award_devastator_s.jpg 


Prednosti

- Fantastičan odnos uloženog i dobijenog
- Mem-hanička tastatura kao interesantno rešenje
- Osećaj u kuckanju
- Veoma dobar optički miš


Nedostaci

- (Uslovno) Agresivan dizajn neće odgovarati svakome
- Točkić miša bi mogao biti taktilniji


Desktop komplet na testiranje ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech MX Anywhere 2

Test: Logitech G610

10203
10205
10206
10207
10208
10209