Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Cosmos C700P (video)

14.10.2017 12:38 | 2 Hardver
Test: Cooler Master Cosmos C700P (video)

Samo kvalitetne stvari dugo traju, a najbolji dokaz koji potkrepljuje ovo pravilo je upravo Cooler Master Cosmos serija kućišta. Prošlo je skoro 5 godina od kada je izašla poslednja ozbiljnija revizija Cosmos II modela. Zavladali su novi trendovi i Cooler Master je morao da osveži izgled i dodatno proširi listu mogućnosti u vidu najnovijeg Cosmos C700P modela.

Aleksandar Božović
 
Samo kvalitetne stvari dugo traju, a najbolji dokaz koji potkrepljuje ovo pravilo je upravo Cooler Master Cosmos serija kućišta. Kada su prvi put izašli na tržište sa ovim modelom ljudi iz Cooler Master-a nisu ni slutili da će upravo ova linija postati referenca za sve ostale proizvođače u ovoj klasi. Savremenog dizajna sa podugačkim spiskom naprednih opcija, Cosmos je plenio kako izgledom tako i performansama. Kombinacijom ovih karakteristika i upotrebom savremenih materijala postao je referenca za poređenje ostalih proizvoda iste namene.

 Prošlo je skoro 5 godina od kada je izašla poslednja ozbiljnija revizija Cosmos II modela i to je jasan pokazatelj kako ovom kućištu uspeva toliko dugo vremena da ostane akutelno u moru sličnih modela. U međuvremenu se dosta toga promenilo, čak i na tržištu kućišta koje se relativno sporo kreće u odnosu na ostatak PC komponenti. Zavladali su novi trendovi i Cooler Master je morao da osveži izgled i dodatno proširi listu mogućnosti u vidu najnovijeg Cosmos C700P modela. 
 
 
 

Ova činjenica postaje jasna već na prvi susret sa C700P novitetom. Imamo utisak da je Cooler Master-u veoma stalo da već kod prvog susreta ostavi snažan utisak kako u stopu prati najnovije trendove. Dotična konstatacija se ogleda u činjenici da je velika bočna stranica kućišta u potpunosti izrađena od zatamnjenog, kaljenog stakla specijalnog oblika, koji se svojim delom preliva na prednji panel kućišta što nas nedvosmileno asocira na želju da se kod korisnika postigne panorama efekat. 

 
CMCosmosC700P2mala.jpg

Da bi Cosmos C700P zablistao u svoj lepoti, pored delimično prozirnih stranica, ugrađeno je i prateće LED RGB osvetljenje koje eksterijer kućišta u kombinaciji sa pomenutim površinama od kaljenog stakla čini zaista upečatljivim. Ovo su dva ključna detalja kojima Cosmos C700P "napada" buduće vlasnike, ali još dosta iznenađenja se krije ispod haube.
 
Dakle, prve impresije su pozitivne. Zadržana je prepoznatljiva silueta i oblik orginalnog Cosmos modela, pri čemu je većina detalja značajno modernizovana i lepše oblikovana kako bi se održao korak sa savremenim modnim trendovima.

Pakovanje, prednji front i stranice

Cosmos C700P stiže u pakovanju sa kompletom vezica za kablove, zatim specijalnom mikrofiber krpom za održavanje besprekornog izgleda staklenih površina, setom crnih, lakiranih šrafova i dva mala držača za montiranje dodatnog hard disk/SSD uređaja. Da bi sve bilo jednostavnije prilikom inicijalne ugradnje, tu je i obavezno uputstvo sa detaljnim instrukcijama u obliku skica svakog pojedinačnog koraka, bez suvišnih tekstualnih objašnjena, kako biste kompletirali sklapanje računara uz potpuni osećaj zadovoljstva.

 
CMCosmosC700P3mala.jpg

Obzirom da se radi o Big Tower modelu ne treba da iznenađuje podatak o težini od čak 22.2 kg. Veliko kućište odgovara potrebi ugradnje mnoštva zahtevnih uređaja i odgovarajuće velikih rashladnih rešenja, zbog čega mora da ima kostur šasije dovoljno ukrućen kako bi obezbedio zahtevani nivo statike i osećaja čvrstine, a koji nikako ne sme da dođe u sumnju u klasi premijum tower kućišta. Ova činjenica još više dolazi do izražaja zbog detalja prisutnih u vidu prepoznatljivih ručki za eventualnu promenu radne pozicije. Cosmos C700P je kućište velikih dimenzija koje meri 65.1cm u visinu, 30.5cm u širinu i skoro 64cm u dužinu sa zapreminom unutrašnjeg prostora od 127 litara. Drugim rečima veoma je komforno za rad i obezbeđuje obilje radnog prostora koji je od značaja za rad velikih i po pravilu zahtevnih komponenti kao što su centralni procesori i grafičke karte. 


 

U svrhu izazivanja osećaja opšteg kvaliteta koriste se premijum materijali u vidu ABS plastike, aluminijuma, torziono ukrućenog čelika za strukturu šasije kao i pomenuto kaljeno staklo za prozirnu bočnu stranicu. Precizni spojevi upućuju na visok kvalitet u izradi i skoro savršen osećaj završne obrade. U tom pogledu Cosmos C700P zadržava poziciju referentnog Big Tower modela.

 
CMCosmosC700P4mala.jpg

Iza čeonog fronta kućišta pričvršćenog magnetnim mehanizmom, nalazi se mrežasti panel sa duplom pozicijom za 5.25” uređaje. Tanki, vertikalni usisni otvori kriju pozicije za ugradnju tri 140mm ventilatora koji uvlače svež vazduh u unutrašnjost kućišta. Ova pozicija koristi specijalni nosač za ugradnju radijatora vodenog hlađenja, a podržani su oni od 320mm pa čak i mega veliki 420mm modeli.
 
Dotični model Cosmos C700P kućišta može da primi maksimalno 10 ventilatora. Stiže prekonfigurisan sa dva usisna 140mm na prednjem panelu i jednim izduvnim 140mm ventilatorom na zadnjoj poziciji iza CPU ležišta. Ventilatori imaju 3-pinski konektor što isključuje mogućnost PWM kontrole radnog režima spomenutih ventilatora. Odlikuju se tihim radom sa prevashodnom namenom  povećanja protoka vazduha unutar kućišta, zbog čega im je i ograničen maksimalni broj obrtaja na 1200 obrataja u minuti. Otuda su skoro bešumni. Moguće je ugraditi dodatne ventilatore na dno kućišta ali je svakako najvažnija opcija ugradnje čak tri ventilatora na top poziciju kako bi se stvorio negativni vazdušni pritisak u unutrašnjosti koji pospešuje princip prirodne cirkulacije vazduha i boljeg hlađenja ključnih komponenti.

Staklena panorama, Cosmos ručke i prednji panel

Najupečatljiviji detalji na Cosmos C700P modelu su levi bočni panel kompletno izrađen od zatamnjenog kaljenog stakla i prisustvo ukrasnih  LED svetlosnih traka koje praktično okružuju čitavo telo kućišta. Velika bočna stranica kućišta u potpunosti je izrađena od zatamnjenog kaljenog stakla specijalnog oblika, koji se svojim delom preliva na prednji panel kućišta što nas nedvosmileno asocira na želju da se kod korisnika postigne panorama efekat.
 
CMCosmosC700P5mala.jpg
LED svetlosne trake su postavljene duž aluminijumksih držača stvarajući efekat pozadinskog osvetljenja na donjim šinama i koje se potom spušta ka oborenim spoljnim ivicama kućišta. Inače obe bočne stranice se blago savijaju ka prednjem delu panela kućišta. Desna stranica je u potpunosti izrađena od čelika i to u “Gun-Metal” finišu. Još jedna stvar izdvaja Cosmos C700P od konkurencije. Stranica od kaljenog stakla kao da stoji prilepljena uz bok kućišta. I dok konkurencija koristi klasične šrafove kao dodatne osigurače pozicije ovog osetljivog ukrasnog elementa, kod Cosomos C700P modela toga nema jer je greh naružiti ovu idealnu stilsku vežbu i savršenu liniju bočne siluete kućišta. Zbog toga u Cooler Master-u koriste kombinaciju klasičnih šarki i magnet mehanizma koji stranicu drži pripijenu uz bok kućišta. Pomenuti magnetni mehanizam koristi i nekoliko demontirajućih elemenata poput gornjeg i prednjeg filtera za prašinu, dok donji koji se nalazi ispod kućišta koristi klasični “klizač”. 
 
Stilizovani prednji panel sa konektorima i LED osvetljenjem obuhvata četiri USB USB 3.0 i jedan USB 3.1 port sa specijalnim Tip-C, obostranim konektorom za povezivanje novijih uređaja. Ovako izdašan izbor najnovijih tipova konekcija ćete retko susresti na kućištima čime novi Cosmos jasno poručuje da su ciljana grupa korisnika samo oni najzahtevniji spremni da plate cenu od 300€. 
 CMCosmosC700P6mala.jpg
 
Pored pomenutih USB portova se nalazi taster za kontrolu obrtaja ventilatora koji ima dve pozicije High i Low. U pozicij “High” ventilatori rade na 12V i okreću se na većem broju obrtaja, dok na “Low” dobijaju 7V i rade u sporijem režimu.  U čitavu sliku o premijum imidžu Cosmos C700P modela se nadovezuje ugrađeno LED RGB osvetljenje koje je moguće povezati sa odgovarajućim kontrolerima na matičnim pločama i na taj način sinhronizovati rad svetlosnih efekata.
 
Ova funkcija takođe ima svoj taster za nezavisnu kontrolu. Uzastopnim prtiskom na taster možete birati između kružnog, statičkog svetlosnog režima ili ga prebaciti u sinhronizovani mod kada kontrolu preuzima RGB uređaj na matičnoj ploči, a koji prethodno morate povezati sa odgovarajućim kablom na kućištu. Konačno tu su i veliki “power” taster i iznad njega osetno manji “reset” te standardni audio priključci za slušalice i mikrofon.

Ukrasni oklop, unutrašnja ćelija, modularna forma

Pozicija napajanja zauzima standardno mesto na dnu kućišta i potpuno je odvojena oklopom koji formira svojevrsni tunel za napajanje te je vizuelno, zvučno i toplotno izolovano od uticaja na centralnu ćeliju kućišta. Istovremeno on pruža zaklon za skrivanje energetskih i kablova za podatke. Zanimljiv detalj je bočna pozicija SSD-a na ovom svojevrsnom oklopu tako da će vaš omiljeni SSD disk biti direktno izložen pogledu znatiželjnika.
 
CMCosmosC700P7mala.jpg
 
Unutrašnjosti kućišta se pristupa iznenađujuće lako. Velika staklena bočna površina stranice se jednostavno demontira odlučnim potezom povlačenja nagore nakon čega će se stranica otkačiti sa nosećih šarki. Na potpuno isti način skidate i suprotnu metalnu stranicu. Nakon toga vam je pristup unutrašnjosti maksimalno olakšan i imate kompletan komfor manevrisanja u cilju što lakše instalacije potrebnih komponenti i urednog rutiranja kablova. 
 
CMCosmosC700P8mala.jpg
Prvo što primećujete  jesu dva velika bočna, modularna podupirača koji zapravo predstavljaju pomenuti oklop tunela za napajanje i bočnog štitnika koji iza sebe krije pozicije za hard diskove, 5.25” optičke uređaje i mnoštvo kablova, tako da je praktično vidljiva samo centralna pozicija matične ploče. 
 
CMCosmosC700P9mala.jpg
 
“Chimney” efekat i pozicija ploče rotirana za 180 stepeni
 
Cooler Maser Cosmos C700P je jedno od retkih kućišta na tržištu koje zahvaljujući sofisticiranom dizajnu ima visoko modularnu unutrašnjost čiji raspored možete radikalno menjati. To se pre svega odnosi na poziciju matične ploče koju možete okrenuti i rotirati za 180 stepeni kao i prateće komponente. Dozvoljeno je i rotiranje za 90 stepeni čime se postiže tkz. “Chimney” efekat dimnjaka gde toplota izlazi na gornju stranu kućišta. Dotični zahteva dosta rada na izmeni unutrašnje strukture, ali je zato vizuelni i funkcionalni efekat je potpun.

Mesto za HDD, gumirani uvodnici i podrška za mini ITX, mATX i ATX ploče

U pogledu predviđenih pozicija za ugradnju diskova primećujemo promene u skladu sa važećim trendovima. U standardnoj konfiguraciji su dostupna dva mesta za ugradnju 3.5" HDD diskova i dva za 2.5" HDD/SSD uređaja. Proizvođač je smatrao to sasvim dovoljnim brojem opcija obzirom da današnje ploče imaju najmanje jedno i više mesta za M.2/U.2 SSD diskove. Sa druge strane efekat od ovakvog poteza je dobijanje mnogo većeg slobodnog prostora i oslobađanje centralne ćelije od fizičkih prepreka koju su činile upravo pozicije za ugradnju hard diskova.
 
CMCosmosC700P11mala.jpg
 
Nekada je originalni Cosmos imao čak 11 HDD pozicija, a sada svega četiri. Ovu činjenicu ne smatramo manom, naprotiv u pitanju je dobra odluka jer ugradnja velikog broja diskova u računar nije pametan potez sa stanovišta grejanja uređaja i sigurnosti podataka. Mnogo je bolje koristiti brze eksterne varijante u vidu NAS uređaja što je ujedno i daleko racionalnije rešenje za savremene korisnike.
 
CMCosmosC700P10mala.jpg
 
Iako fabrički stiže sa dve dostupne pozicije za ugradnju 3.5” hard diskova, istina je da ih možete ugraditi daleko više. Naime ovi uređaji se montiraju uz pomoć konzola držača svojevrsnih fioka koji se kače na vertikalne strukturne nosače sa otvorima poput merdevina tako da možete posebno naručiti dodatne HDD fioke ukoliko baš insistirate na prisustvu više diskova u kućištu. Ako vam dva ovakva nosača za diskove nisu dovoljna, moraćete svaki dodatni da platite 6 €ura. 
 
Kućište prima sve aktuelne formate matičnih ploča počev od najmanjih mini ITX, preko mikro ATX do klasičnih ATX formata pune veličine. Prilikom povezivanja matične ploče sa odgovarajućim kablovima primećujemo uvodnike sa gumiranim zavesicama koji štite izolaciju od oštećenja i pri tome delimično skrivaju poziciju kabastijih kablova smanjujući onaj tako neželjeni osećaj rasutih kablova u unutrašnjosti kućišta.   
 
CMCosmosC700P12mala.jpg
 
Na leđnom delu nosača ploče nalaze se dve pozicije za 2.5” uređaje od kojih jednu zauzima kombinaovani RGB LED kontroler i razdelnik za priključivanje dodatnih ventilatora. Na ovaj dodatak je moguće povezati 6 ventilatora čija se kontrola broja obrtaja vrši isključivo putem različitih vrednosti radnog napona – PWM kontrola je ostala uskraćena iz nama nerazumljivih razloga. Na RGB kontroler LED rasvete je pored ugrađenih moguće priključiti još jednu svetlosnu traku.

Rezultati testa: buka u radu i temperature

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model Cosmos C700P
 • Format Big Tower
 • Podržani formati ploča ATX, M-ATX, M-ITX, E-ATX
 • Dimenzije (mm) 639x306x651mm
 • Masa (Kg) 22.2 kg
 • USB 3.0 4
 • Audio 2
 • Ostalo USB 3.1 Tip-C,
 • Dodatne mogućnosti Modularna unutrašnjost,
  Rotacija komponenti 90 stepeni "Chimney", 180 stepeni
  Podrška za sisteme vodenog hlađenja
  Napred: 120/140/240/280/360/420mm
  Gore: 120/140/240/280/360
  Dole: 120/140/240 (opciono)
  Nazad: 120/140
 • Broj ventilatora (u paketu) 3

 

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen Threadripper 1950X

MB: ASUS ROG Strix X399-E Gaming

Cooling: Cooler Master MasterLiquid Lite 240

RAM: 32GB (8GB x 4) GEiL DDR4-3200MHz

VGA: AMD Radeon RX480 8GB

HDD: Seagate Barracuda ST1000

PSU: Cooler Master V1200 Platinum 

 

Buka ( PC sistem u radu )
Ventilatori u High (12V) režimu
Ventilatori u Low (7V) režimu
Cooler Master Cosmos C700P
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Temperatura ( CPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master Cosmos C700P
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)

 

Cooler Master Cosmos C700P je izrazito tih u radu. Uprkos nemogućnosti PWM kontrole radnog režima, ugrađeni ventilatori sa 1200 obrtaja u minuti su skoro bešumni. Ogromna zapremina Big Tower formata obezbeđuje dovoljno svežeg vazduha za pravilno hlađenje osnovnih komponenti. U centralnoj ćeliji nema gužve, a dodatkom ventilatora na gornju poziciju ubrzavate strujanje i izbacivanje toplog vazduha iz zone grafičke karte i centralnog procesora. 

 

Utisci u radu i zaključak

Pravo zadovoljstvo počinje kada krenete sa sklapanjem računara. Već na samom početku je jasno da radite sa Big Tower kućištem jer pred sobom imate obilje prostora za manevrisanje prilikom instalacije uređaja. Nosač ploče se vadi pa je moguće napolju monitrati CPU, RAM, matičnu ploču i sistem vodenog hlađenja što značajno olakšava postupak instalacije i idealno vođenje putanje kablova. Centralna ćelija je u potpunosti očišćena od prepreka pa ugradnja ploče protiče u najkraćem mogućem roku kao i instalacija ATX kablova za napajanje.

 
CMCosmosC700P13mala.jpg

Ukoliko koristite HDD nosače, maksimalna dužina instalirane grafičke karte iznosi 320mm, a ukoliko se opredelite za sistem bez HDD diskova možete ugraditi kartice od čak 490mm. Iskreno, toliko velike grafičke karte nismo videli u skorije vreme. U kontekstu ovoga, spomenimo i detalj maksimalno dozvoljene visine tela vazdušnog kulera od 198mm, mada sumnjamo da će iko u Cosmos C700P koristiti vazdušni kuler pored trenutne ponude AiO sistema vodenog hlađenja kao i sve dostupnijih kompleta za samogradnju.

 
CMCosmosC700P14mala.jpg

Nakon nešto manje od sat vremena zadovoljstva sklapanja, ugradnje hardvera i povezivanja kablova, računar je bio gotov. Utisak je da nikada lakše nismo sklopili ovako lep i funkcionalan PC. Sve se brzo i lako montira i sve što vam treba je jedan dovoljno dugačak krstasti šrafciger i uživanje sklapanja PC-a vam je zagarantovano. Posebno impersionira lakoća ugradnje AiO sistema za vodeno hlađenje za koje novi Cosmos nudi brojne opcije i pozicije za ugradnju. Radijator je moguće monitrati bukvalno gde god poželite: na gornju, prednju čak i donju poziciju kućišta koja se doplaćuje. 

 
CMCosmosC700P15mala.jpg 

Cosmos C700P je vrhunsko kučište. To je definitivni utisak koji ostaje nakon nekoliko dana druženja sa ovim sjajnim kućištem. Prelepog izgleda, prefinjene spoljšnjosti koju posebno naglašava velika bočna površina od zatamnjenog prozirnog stakla sa panorama pogledom na unutršnjost računara i odlično dozirani LED svetlosni efekti, ostavljaju jedinstven osećaj luksuza. Dodatno taj utisak pojačavaju vrhunska izrada i kvalitet upotrebljenih materijala. Konačnu tačku na avangardni osećaj daje i modularna struktura koja dozvoljava zarotirani raspored u vidu “Chimney” efekta. Ovako nešto do sada nismo imali prilike da isprobamo.

 
 

Cosmos C700P bez sumnje zaslužuje preporuku doduše kao veoma skupo, ali kućište koje u potpunosti ispunjava misiju jednog ultra atraktivnog i u pojedinim detaljima avangardnog modela u klasi Big Tower kućišta čime je još jednom potvrdilo svoju dominaciju i referentnu vrednost u ovoj klasi!
 
 

Prednosti:

- Visok nivo završne obrade
- Kvalitetni materijali
- Visoko modularna struktura
- Obilje prostora zbog velike zapremine
- Podrška za sisteme vodenog hlađenja
- Atraktivan izgled
- Panorama bočna stranica
- Ugrađen RGB kontroler i fan HUB
LED RGB efekti

 

Nedostaci:

- Doplata za pojedine opcije
- Visoka cena
- Doplata za pojedine opcije

Cena: 300€

 

Vlada Jekic Neregistrovan korisnik
Sledeceg meseca treba da stigne moje kuciste kod distributera za Evropu u Rumuniju. Caselabs BH8, cena u Americi 250$, u Evropi su rekli oko 230e sudeci po cenama drugih modela. BH7 200$ U USA u Evropi 179 eura. Shiping kucista u delovima 38 eura. Salju mi u Madjarsku, tamo podignu i donose. Odlepio sam kada sam video kuciste SSI-CEB, SSI-EEB, E-ATX customizable slicne velicne kao mali HAF-XM.
A skoro sam kupio Lian-Li PC-O11 i pitao vec Madjare, 220 eura je. Znaci ne mogu vise da gledam konvencionalna kucista, smucila su mi se, bukvalno. Ovaj rastura BH8. Dno mu prima radiator ili drzace za SSD 2x po Max 4 SSD, mali otvorcic je za DVD-RW ili za single bay reservoir, sa strane radiator mounting za 2x140 ili 2x120 biras. Rucke za nosenje na skidanje. Prozore sa obe strane, maticna polozena, krov biras resetke ili pola prozor, ispod kompatibilan sa mestima za radiatore. Neopisivo. Napajanje staje ispod maticne. Motherboard tray biras da li ces za ATX ili E-ATX i SSI-EEB. Ima 3 verzije ukupno, sa rumapa, i sa otvorom gde ceo deo pomeras levo ili desno zavisi kako ti je zgodnije za kablove. Dodatni kanali za LED strips se dokupljuju i rucke a zavisno kakav hoces nosac radiatora posle dodatni. Ima mesta za ukupno 4x280 radiatora kada bi sve popunio, ceo krov, sa strane i ispod maticne.
Ovo je kuciste. Braca Rumuni me zovu cim stigne, salju dan posle placanja.
Odlazem grafiku.
http://www.caselabs-store.com/bullet-bh8-eatx-case-customizable/

Test: NZXT Kraken X62

Test: Cooler Master MasterCase H500P (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209