Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master CM690 III

29.10.2013 17:00 | 1 Hardver

Nebojša Todorović

Kada pogledate CM 690 III, verovatno ćete pomisliti da nema mnogo razlike u odnosu na prethodnu generaciju. U vizuelnom smislu to je donekle tačno. Proizvođač je sačuvao originalni dizajn i nije ga modifikovao do neprepoznatljivosti. S obzirom na to da je reč o jako bitnoj seriji za Cooler Master, jasno je zašto nisu želeli da izvrše radikalne promene na polju izgleda. Sa druge strane, ispod prilično konvencionalnog dizajna se krije kućište koje je unapređeno na gotovo svim poljima u odnosu na CM 690 II kako bi bilo spremno za novi okršaj na tržištu.
 


 

Prednja strana krije malo toga, pa osim logoa kompanije nema posebno distinktivnih detalja. Tu su dve srebrne "lajsne" koje su zaštitni znak serije, a kompletan frontalni deo je izveden u formi metalne mrežice koju smo takođe videli još sa prvom verzijom. Kvalitet mrežice je unapređen, jer je upotrebljen metal solidnog kvaliteta, što će mnogi prevideti, ali je vredno pomenuti. Praktično svi ostali bitni detalji su smešteni na gornjoj strani. Stoga, ukoliko praktikujete da smestite kućište na pod, ispod stola recimo, lako ćete pristupati svim konektorima.
 


 

Na početku gornje strane se nalaze dva USB 3.0 porta, kao i dva USB 2.0. Sa ukupno četiri USB konektora možete odahnuti i verovatno vam hub nikada neće zatrebati. Između njih su smeštena dva audio priključka. Reč je o klasičnim 3.5mm džekovima namenjenim za povezivanje mikrofona i slušalica. Naravno, na desnom ćošku panela se nalaze i "power" i "reset" prekidači, tako da je sve veoma dostupno.Simpatičan detalj je prostor za ostavljanje sitnica koji će mnogi umeti da cene. Da li ćete ostaviti šrafcigere, ukoliko često čačkate oko PC-a, ili ćete ubaciti nešto drugo je potpuno na vama, ali svakako je ovaj dodatak vrlo upotrebljiv. Nedostaje nam samo X-Dock koji je bio prisutan kod određenih modela, ali ćemo vrlo verovatno videti verziju koja će ga posedovati, s tim što ćete morati da odvojite nešto veći budžet u tom slučaju.Nakon što smo uklonili masku kućišta, otkrili smo veliki ventilator. Njegov prečnik iznosi čitavih 200 milimetara. Ovaj potez predstavlja veliko unapređenje u odnosu na prethodnika koji je raspolagao sa mogućnošću montaže jednog ventilatora od 120 mm. Da bi ovo bilo ostvarivo, CM 690 III je gotovo 15 milimetara širi od druge generacije. Alternativno, napred možete montirati dva ventilatora od 120 odnosno jedan od 180 mm. Mi ne bismo menjali ovaj koji je već ugrađen, ali je lepo da su korisnicima ostavljene mogućnosti.Sa unutrašnje strane prednja maska poseduje filter koji će zaustavljati prašinu, tako da ne morate da brinete previše oko činjenice da će prednji ventilator usisavati veliku količinu prašine. Ipak, kao i sva ekstremno provetrena kućišta, CM 690 III zahteva redovno održavanje, jer će u suprotnom izgledati prilično neugledno. Posebno ukoliko ga ostavite par nedelja bez brisanja prednje stranice.
 


Pored panela sa tasterima i konektorima, gornja strana krije i poklopac koji je učvršćen putem jednog šrafa. Ispod njega smo pronašli prostor predviđen za montažu dodatnih ventilatora, koje ne dobijate u paketu. Razlog za tu odluku je činjenica da je Cooler Master na ovoj poziciji predvideo i potencijalnu montažu radijatora za vodeno hlađenje. Suštinski, ostavljena je odluka na korisnicima. U slučaju da se odlučite da stavite radijator na ovu poziciju, računajte da je podržana maksimalna veličina od 240mm. Verovali ili ne, alternativno možete da smestite ovde još jedan ventilator od 200 mm poput onog koji je već montiran na prednjoj stranici. Naravno, uvek možete postaviti i dva ventilatora od 120 odnosno 140 mm. 

Zadnja strana krije ventilator, prečnika 120mm, kao i tri otvora za creva u slučaju da koristite vodeno hlađenje. Otvori će biti neophodni u slučaju da koristite kompleksnije vodeno hlađenje od minimalne kombinacije "pumpa/blok/manji radijator", jer čete  u slučaju korišćenja većeg radijatora od 240mm morati da ga smestite van kućišta. Na kraju, ne treba zaboraviti ni dodatak koji služi za osiguravanje periferija putem kablova. On se montira na rupe smeštene odmah ispod mrežice izduvnog ventilatora i sistem je vrlo jednostavan.Izduvni ventilator je "običan" crni model, od 120 mm. Ukoliko preferirate tišinu, vrlo verovatno ćete ga zameniti za neki iz "silent" serije, mada verujemo da će većinu korisnika biti sasvim dobar.


Specifikacije
  • Proizvođač Cooler Master
  • Model CM 690 III
  • Format Midi Tower
  • Podržani formati ploča MicroATX, ATX
  • Dimenzije (mm) 230 x 507 x 502
  • Masa (Kg) 8.9
  • USB 2.0 2
  • USB 3.0 2
  • Audio 2
  • Broj ventilatora (u paketu) 2
 

Nastavak

Enterijer je u potpunosi crn, što je svakako postala današnja praksa. Otvor za montažu kulera koji poseduju backplate je prisutan i prilično je velikih dimenzija, tako da sumnjamo da će se ikada javiti poteškoća prilikom montaže. Moramo da primetimo da otvori za kabliranje nisu gumirani, kao što je to slučaj kod nekih skupljih modela i moramo da uputimo kritiku Cooler Masteru na ovoj odluci. Naravno, ne može sve biti potpuno savršeno, ali verujemo da ovaj detalj ne bi učinio finalnu cenu drastično većom. Ipak, kod korisnika će svakako zbog toga naići na negodovanje.Prostor za montažu uređaja za smeštanje podataka je podeljen na dva dela. Prvi je namenjen uređajima od 2.5 inča, a proizvođač je tu prvenstveno mislio na SSD-ove. Ima ukupno četiri pozicije za iste, a ispod toga je još tri za hard diskove, odnosno uređaje od 3.5 inča. Fantastičan je detalj koji smo tek nešto kasnije primetili, a reč je o mogućnosti da prvi od ova dva dela povećate i smanjite prema sopstvenim potrebama. Sve što je potrebno jeste da odšrafite dva šrafa i centralni stub pomerite na levo i ponovo ga ušrafite. Sve je to lepo, ali verovatno se pitate šta se dešava sa "kadicama" za montažu tih uređaja?
 


 


 

Naime, sve su iste, a Cooler Master je to elegantno rešio mehanizmom koji ih povećava, odnosno smanjuje po potrebi. Tako 2.5 postaje 3.5 inča po potrebi i obrnuto, što je krajnje kreativan način da učinite kućište krajnje fleksibilnim. Efektivno, na ovaj način dobijate maksimalno sedam slotova za klasične hard diskove, a po potrebi četiri se može konvertovati u 2.5-inčne slotove ukoliko preferirate SSD-ove ili iz nekog razloga male hard diskove.
 

 

Mehanizam za osiguravanje optičkih uređaja je modifikovan u odnosu na dosadašnji sistem. Izrađen je od plastike, ali deluje kvalitetnije nego ranije. Jednostavnost nismo ni dovodili u pitanje, jer sve što je potrebno jeste da se pritisne jedan taster koji oslobađa optički uređaj.
 


 

Na dnu se nalazi pozicija za napajanje, a kako bi se smanjile vibracije, dodirne tačke su gumirane. Još bitnije, ispod kućišta se nalazi filter koji sprečava prodiranje prašine u napajanje, što je izuzetno bitno. Posebno ukoliko kućište smeštate na pod gde ima najviše prašine. Ovaj filter se vadi sa spoljne strane, tako da ga možete očistiti i bez otvaranja kućišta. Na kraju, dopadaju nam se stopice velike površine koje su odabrane za CM 690 III. Guma je dobrog kvaliteta, tako da neće klizati posebno kada ga napunite hardverom i dodatno povećate njegovih 8.7 kilograma.
 


 


Zaključak

CM 690 III je pravi naslednik prethodne generacije i to u potpunosti. Radi se o vizuelno veoma sličnom kućištu, koje je unapređeno na svim pravim mestima. Veća provetrenost, veći ventilatori, bolji kvalitet izrade i nekoliko inovativnih rešenja koja povećavaju fleksibilnost i prilagodljivost korisniku. Uz dobar frontalni panel, bogat USB portovima i mogućnost montaže "storage" i optičkih uređaja bez alata, CM 690 III je odličan proizvod iza koga će stajati relativno povoljna cena. Sve u svemu, ukoliko tražite kućište u ovoj cenovnoj klasi, CM 690 III svakako zaslužuje da se nađe na užem spisku.
 


 


Prednosti:

- Provetrenost
- USB 3.0
- Prostranost
- Mogućnosti za kabliranje i praktičnost uopšte
- Elegantan dizajn

Nedostaci:

- Zahteva redovno čišćenje od prašine
- Otvori za kabliranje nisu gumirani

Komentari

0 Dodaj komentar

Na prvi pogled: Cooler Master G series

Na prvi pogled: Cooler Master Cosmos SE

10203
10205
10206
10207
10208
10209