Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master CK550 mehanička gejming tastatura (Video)

14.08.2018 12:47 | 5 Games
Test: Cooler Master CK550 mehanička gejming tastatura (Video)

Na zasićenom tržištu mehaničkih gejming tastatura, novi model koji može prijatno da iznenadi je prava retkost, naročito kada je uz to i pristupačne cene. Cooler Master je rešio da izvuče keca iz rukava i malo prodrma gejmere i ljubitelje PC periferija.

Cooler Master je zaista ozbiljno ime u PC svetu. Dugi niz godina nam iz ove kompanije stižu vrlo kvalitetni uređaji, od napajanja i nekih čak legendarnih kućišta, do gejming periferija poput slušalica, tastatura i miševa. Davanje prioriteta kvalitetu u odnosu na cenu je nešto što kupci koji žele dobar proizvod umeju da cene. Visok nivo kvaliteta je praktično zaštitni znak Cooler Mastera i karakteristika njihovih proizvoda u bilo kojoj klasi, iako ovi proizvodi često mogu biti manje popularni od onih kojima je fokus na ceni. Upravo iz tog razloga, posebno je interesantno kada kompanija ovog renomea najavi proizvod koji bi trebao ponuditi karakterističan kvalitet, ali po neočekivano niskoj ceni. Referenca u ovom slučaju su Cooler Masterove MasterKeys i QuickFire serije tastatura koje pripadaju samom vrhu kada su u pitanju modeli sa mehaničkim prekidačima.


Na test nam je stigla nova Cooler Master CK550 tastatura, izuzetno zanimljiv model koji pripada njihovoj Core seriji, koja cilja da ponudi visok kvalitet i sve bitne karakteristike MasterKeys i QuickFire modela, ali uz više nego konkurentnu cenu.

Pakovanje, dizajn

Cooler Master CK 550 dolazi u uobičajenom pakovanju za periferije ovog proizvođača, a na kutiji se nalazi oznaka tipa prekidača, kao i mali prorez koji će kupcima u prodavnici omogućiti da osete ponašanje tastera i procene da li konkretni tip odgovara njihovom ukusu. Predviđeno je da CK550 dolazi u tri različite varijante (o kojima će biti reči kasnije), pa je verovatno da će širok spektar ljubitelja mehaničkih tastatura pronaći varijantu po svom ukusu.

cmck550rgb01_resize.jpg


Pored tastature, u pakovanju dolazi i alat za vađenje kapica tastera, kao i mali prospekt sa svim prečicama za detaljnu kontrolu osvetljenja i svih drugih mogućnosti, kojih ima prilično. 
Kada je dizajn u pitanju, definitivno se ne stiče utisak da je reč o budžetskom modelu. Ako išta, rekli bismo da je čak lepši i moderniji u odnosu na prethodne Cooler Master modele. Zadržana je karakteristična kompaktnost i pored pune veličine od 104 tastera, pa tastatura neće zauzimati više mesta nego što je neophodno, ostavljajući dovoljno mesta na stolu za bolju organizaciju prostora.

cmck550rgb20_resize.jpg


Glavna razlika u odnosu na prethodne modele je aluminijumska gornja ploča koja se na ivicama pod uglom zakrivljuje ka dole, dajući tastaturi interesantan profil. Površina ploče je tamnije sive “Gun Metal” boje, sa teksturom brušenog metala i donekle je reflektivna.

cmck550rgb06_resize.jpg


Kapice tastera su izdignute iznad površine za oko 5mm, što dozvoljava RGB osvetljenju da se reflektuje od bazu, dajući na taj način apsolutno sjajan efekat koji nismo viđali na drugim tastaturama, a koji neverovatno doprinosi vizuelnom utisku koji ova tastatura ostavlja. Usled delimične reflektivnosti i teksture baze, reflektovano svetlo je delimično umekšano i rasuto, pa i dinamički efekti izgledaju prosto sjajno.

cmck550rgb20_resize.jpg


Naravno, pored estetskog efekta, aluminijumska baza tastaturi daje i odličnu čvrstinu, pa tastatura apsolutno uliva poverenje kada je kvalitet izrade u pitanju. Donji deo je izrađen iz komada plastike, takođe sa zakrivljenim ivicama koje se savršeno uklapaju sa aluminijumskim delom i daju tastaturi vrlo specifičan izgled, gde je aluminijumska površina praktično uokvirena plastičnim okvirom na svim delovima.

cmck550rgb10_resize.jpg


Donja strana je potpuno jednostavna, sa dve gumirane stopice i dva podizača, takođe sa gumiranim krajevima, koji sprečavaju klizanje po stolu pri normalnom kucanju. Tastaturu je moguće postaviti u dva položaja, a iako je nama gornji bio udobniji, vredi napomenuti da je spušteni bio još stabilniji usled veće gumirane površine u tom položaju.

Tasteri

Obzirom na impresivan izgled i visok kvalitet, dolazimo do zaključka da je praktično najveća ušteda ostvarena na samim prekidačima, implementacijom Gateron prekidača umesto uobičajenih Cherry MX. Ovo je nešto što smo viđali i na povoljnim modelima drugih proizvođača, osim što su se oni češće odlučivali za Outemu i slične opcije koje nude još nižu cenu, ali koje mogu imati solidne varijacije u kvalitetu, pa samim tim i razne nuspojave od različitog otpora do problema sa trajnošću. Cooler Master je naravno uposlio svoju kontrolu kvaliteta, pa uz verovatno rigoroznu selekciju, garantuje da će Gateron prekidači upotrebljeni u ovom modelu imati životni vek od minimum 50 miliona pritisaka.

cmck550rgb09_resize.jpg


Kao što smo spomenuli, CK550 bi trebala biti dostupna u tri varijante, sa crvenim, braon i plavim Gateron prekidačima. Kako boje u ovom slučaju odgovaraju i svojim Cherry MX ekvivalentima, crveni prekidači donose linearan otpor bez klika i taktilnog “koraka”, braon dodaju taktilnost bez klika, dok plavi prekidači poseduju i klik i taktilni otpor. Zavisno od ukusa korisnika, svaki od ovih tipova prekidača ima svoje prednosti, a na našem testu se našla verzija sa Gateron Red prekidačima, koji su najčešće izbor kada su u pitanju tastature namenjene gejmerima. Crveni prekidači nude najbrži odziv, pa su makar teoretski, najbolji izbor kada je gejming u pitanju.

cmck550rgb19_resize.jpg


Interesantno je da u odnosu na Cherry MX Red, koji su praktično standard u velikom broju vrhunskih gejming tastatura, Gateron Red nude nešto veći otpor aktivacije, kao i dublji prag aktivacije, dok su ostali parametri praktično identični kod oba modela. Krajnji rezultat je da tastatura ima minimalno drugačiji osećaj u odnosu na Cherry MX modele, ali svakako ne lošiji, već jednostavno drugačiji. Deluje i da je otpor različitih tastera vrlo konzistentan, odnosno daleko konzistentniji u odnosu na Outemu prekidače, pa kada je kvalitet u pitanju, Gateron deluje kao dostojna zamena za svoje skuplje konkurente i nudi iskustvo na kakvo smo i navikli od Cooler Master tastatura. 

cmck550rgb05_resize.jpg


Takođe, kada je zvuk koji tasteri proizvode u pitanju, on je nešto višlje frekvencije i možda nešto tiši u odnosu na svoje Cherry MX ekvivalente. Diode koje osvetljavaju svaki od tastera se nalaze na gornjoj strani prekidača sa spoljne strane, pa svetlost praktično direktno obasjava unutrašnjost kapice koja je obložena belom plastikom koja određeni deo reflektuje nazad na bazu, dajući pomenuti efekat.

cmck550rgb12_resize.jpg


Površina tastera sa gornje strane deluje gumirano, iako je u pitanju plastika, verovatno usled korišćenja određenog premaza i vrlo diskretno teksturirane površine, što pod prstima deluje vrlo prijatno, a tasterima daje blago matiran izgled. Tokom testiranja, ovi tasteri su nam delovali otpornije na otiske od nekih prethodnih modela, makar u prvi mah, mada je moguće da bi utisak bio drugačiji nakon dužeg perioda korišćenja.

Osvetljenje i dodatne funkcije

cmck550rgb11_resize.jpg


Osvetljenje na CK550 je preuzeto sa Cooler Masterovih Top modela, što je još jedna stvar koja ovom modelu dodaje na vrednosti. Svaki od tastera može prikazati jednu od 16.7 miliona nijansi, a osvetljenje je nezavisno za svaki taster, odnosno nije grupisano, pa nudi zaista neograničene mogućnosti programiranja i podešavanja, kako po pitanju boja, tako i vremenskih efekata. Predefinisanih efekata ima čak 17, što je verovatno najraznovrsniji izbor koji smo videli do sada, a neki od njih su vrlo maštoviti i interesantni.

cmck550rgb07_resize.jpg


Ako vam ni to nije dovoljno, postoji i mogućnost pravljenja sopstvenih efekata. Nama se posebno dopala opcija lejerovanja različitih efekata, pa je moguće npr. postaviti standardni efekat cirkulisanja duginih boja kao primarni, t.j pozadinski, a ripple u beloj boji kao sekundarni koji će se aktivirati samo pri pritisku tastera i napraviti talas koji se širi od tog tastera u svim pravcima. Moguće je kombinovati do 4 efekata istovremeno na ovaj način, što zaista nudi neviđene mogućnosti za kreativnost i podešavanje.

cmck550rgb14_resize.jpg


Tastatura poseduje i Demo mod koji će vam prikazati sve mogućnosti ovog osvetljenja u jednom dugom i vrlo zabavnom Light Show-u koji sekvencijalno prolazi kroz sve modove osvetljenja, a u kome naravno možete i koristiti tastaturu ako ste od onih koji vole konstantne promene. Jedno je sigurno - malo je verovatno da će vam ova tastatura dosaditi, jer je implementacija osvetljenja zaista sjajna, čak rekli bismo najbolja do sada na bilo kojoj tastaturi koju smo imali na testu.

cmck550rgb22_resize.jpg


Podešavanje svetla je moguće kako u softveru, tako i na samoj tastaturi, zahvaljujući vrlo moćnom sistemu prečica koje se aktiviraju pomoću function tastera, a čiji spisak možete pronaći u pomenutoj knjižici u pakovanju. 
Na istom spisku su i kontrole multimedijalnih aplikacija i funkcija, izboru profila, kao i one namenjene snimanju, aktiviranju i brisanju macro-a. Ovo je posebno interesantno, kako gejmerima, tako i profesionalnim korisnicima koji rade određene repetativne zadatke, a koje je praktično moguće automatizovati u “letu”, odnosno snimiti macro bez izlaska iz igre ili aplikacije i odmah ga upotrebiti.

Softver

Cooler Master Portal softver je zadužen kako za ažuriranje firmware-a tastature, tako i za lako programiranje i podešavanje. Softver poseduje zasebne sekcije (tabove) za LED osvetljenje, Macroe, remapiranje tastera i profile.

cmck550rgb15_resize.JPG


LED sekcija nudi detaljna podešavanja svih mogućnosti osvetljenja koje smo prethodno pomenuli, uz vrlo pregledan i intuitivan interfejs koji staje na jedan ekran, a nudi izbor tastera, izbor efekata, lejera, kao i boja i brzine promena.

cmck550rgb16_resize.JPG


Macro sekcija nudi pregled i pravljenje macroa pod određenim imenom, njihovo snimanje i izbor moda izvršavanja (jednom, ponavljanje na držanje tastera ili toggle, odnosno uključivanje i isključivanje na taster), kao i dodeljivanje tastera koji će aktivirati izabrani macro. Macro snima pritisak tastera, kao i trajanje pritiska i otpuštanje, a uključuje kako tastere na tastaturi, tako i one na mišu i skroll točkić.

cmck550rgb17_resize.JPG


Key Map sekcija nudi mogućnost remapiranja svih tastera, pa je moguće npr. promeniti mesto Z i Y tasterima ili napraviti potpuno drugačiji raspored, što uz promenu mesta samim kapicama tastera može QWERTY tastaturu promeniti u ABCDEF ili štagod vam padne napamet u trenutku dosade. Tu je i pregled svih tastera kojima je promenjena funkcija kao i pregled onih koji su isključeni, što je takođe moguće.

cmck550rgb18_resize.JPG


Sve pomenuto je moguće snimiti u jedan od četiri profila koji će pamtiti podešavanja iz prethodne tri sekcije. Profile možete eksportovati u fajl i importovati kasnije, kao i pozivati prečicom na tastaturi. Tako je npr. moguće napraviti jedan profil koji će biti sastavljen samo od macro-a i lako prebacivati iz moda za kucanje u macro mod.

Zaključak

Cooler Master nas je potpuno iznenadio kvalitetom ove tastature, iako od njih kvalitet svakako i očekujemo. Možda je pomalo čudno da nam se novi model iz nazivno niže serije dopadne više od vrhunskih, ali pripisaćemo to evoluciji i razvoju koji se očigledno odvija u pravom smeru.


Ono što nismo očekivali je najavljena cena od oko 8.999 dinara, odnosno oko 75€, što je zaista odlična cena za mehaničku tastaturu ovog kvaliteta i praktično je u rangu nekih modela koji renomeom, pa i kvalitetom nisu na istom nivou. Umesto modela sa crvenim tasterima na ovom testu, na našem tržištu će biti dostupne varijante sa braon i plavim Gateron prekidačima, što je po našem mišljenju (a i ukusu) prednost, jer taktilnost i klik dodaju još te “magije” koja i čini mehaničke tastature interesantnim.

cmck550rgb02_resize.jpg

Kako ovaj model poseduje praktično sve bitne funkcije vrhunskih Cooler Master tastatura, uz po našem mišljenju još bolji dizajn, prosto je teško ne preporučiti ovu tastaturu iz sveg srca. Iako zaslužuje nagrade u nekoliko kategorija, mi joj ovom prilikom dodeljujemo Benchmark Value for Money nagradu zahvaljujući izvanrednom odnosu cene, kvaliteta i mogućnosti.

 

Prednosti:
- Dizajn i kvalitet izrade
- Odlična implementacija osvetljenja
- Moćan sistem podešavanja
- Odnos cena/mogućnosti

Mane:
- ništa posebno

Uros Markovic Neregistrovan korisnik
@jurodivi hvala, tako ću i da uradim
jurodivi Član postova: 2722
Citiram korisnika: Uros MarkovicKoju onda izabrati za gaming kada već neće biti crvene: plavu ili braon varijantu?
Koja ti god odgovara. Ne znam što se ljudi primaju na to da “Blue = kucanje, Red = gejming“...možeš potpuno normalno da igraš sa Blue prekidačima i potpuno normalno da kucaš na crvenim. Najbolje je da isprobaš sam i vidiš koji ti osećaj više leži. Brown su tiši od Blue, ako ti nešto znači...
Uros Markovic Neregistrovan korisnik
Koju onda izabrati za gaming kada već neće biti crvene: plavu ili braon varijantu?
jurodivi Član postova: 2722
Kućište je iskopirano sa jednog kineskog modela koga sam video na jednom od kineskih retail sajtovima, ne sećam se da li je Banggood ili Gearbest...možda zato i ima Gateron switcheve umesto Cherry. Mada, radije bih Gateron no Cherry, iskreno...
Sem toga, ništa posebno. Klasični shit keycapovi koje svi "gaming" brendovi stavljaju, kućište koje je malo drugačije...ako ništa drugo, vredi uzeti u obzir samo zbog Gateron switcheva.
Inače, zvuk tastera u velikoj meri zavisi i od keycapova i samog kućišta, ne samo prekidača...

Test: MS Industrial Thunder Pro (Video)

Test: Adata XPG Infarex K20 (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409