Greška

Došlo je do greške.

Test: Comtrade Black PC Ryzen 5000 (Video)

25.03.2021 12:00 | 0 Hardver
Test: Comtrade Black PC Ryzen 5000 (Video)

Comtrade Black PC Ryzen 5000 je gejming računar koji prati poslednje trendove iz svetu PC hardvera. Odlične performanse, izoštriće vaše gejming instikte. Ako se već igrate, igrajte se na pravi način. Budi prvi na potezu i pobedi – to je čitava filozofija. Još ako usput možeš da se diviš lepoj grafici i dodatnim Ray Tracing efektima – uživanje je zagarantovano!

Comtrade Black PC je prestižna linija računara jednog od najvećih domaćih sistem integratora na ovim prostorima. Namenjeni su gejmerskoj populaciji kao i profesionalnim korisnicima sa posebnim zahtevima u pogledu delokruga rada i korišćenih aplikacija. Jednom rečju nema bolje kada je u pitanju Comtrade.   
 
 
Danas, imamo zadovoljstvo da vam u ovo vreme sveopšte nestašice računarskih komponenti predstavimo jedan gotov sistem, dobro konfigurisan sa natprosečno jakom grafičkom kartom do koje je danas pravi podvig doći. U pitanju je Comtrade Black PC 5000 u svojoj suštini čistokrvni gejmer sa proširenim poljem upotrebe naručito u pogled podrške ubrzanju rada u aplikacijama koje koriste snagu grafičkog procesora!

Karakteristike

Black PC Ryzen 5000 koristi trenutno najpopularniju platformu za PC računare – AMD Ryzen procesore serije 5000 u ovom konkretnom slučaju to je R5 5600X. Ovaj procesor ima 6 jezgara klase Zen 3 i izvršava 12 “tredova” istovremeno. Bazna frekvencija iznosi 3.7 GHz, a prema podacima AMD-a maksimalna “boost” frekvencija iznosi 4.6 GHz. Sve preko toga je pitanje kvaliteta vašeg hlađenja i odluke PBO mehanizma koliko će dodatno ubrzati procesor. 
 
comtrade1s.jpg
 
A, da bi vam to obezbedio, Comtrade se odlučio za SilentiumPC Navis EVO RGB 240mm AIO sistem vodenog hlađenja koji je postavljen na gornju poziciju kućišta tako da topao vazduh iz centralne ćelije i onaj sa rebara radijatora, izbacuje napolje tzv. efektom “dimnjaka”. Velika glava sa hladnom pločom od bakarne legure, pokriva čitavu površinu “hitdispejzera” na procesoru pa osim što dobro hladi, izgleda atraktivno zahvaljujući RGB dekoru koji ukoliko baš ne volite svetlosne efekte, možete potpuno isključiti.  
 
Osnova jedne čistokrvne gejming borbene stanice mora biti dobra i odluka je pala na Gigabyte B550 Aorus Elite, ploča koja se na našem nedavnom uporednom testu pokazala izuzetno dobro. Mi bismo se samo odlučili za “AX” verziju sa integrisanom WiFi 6 podrškom, zato što je bežična internet veza nešto što se podrazumeva kod modernih računara. Comtrade je ipak imao u mislima pre svega gejmersku populaciju pa je prioritet bio brža LAN veza, i u ovom slučaju Realtekov 2.5GbE sa pratećim softverom kojim je moguće dati prioritet u komunikaciji “online” igara. Dodajte tome efikasnu VRM jedinicu koja će podržati rad i jačih Ryzen modela, ukoliko budete planirali “apgrejd” procesora i jednako bitan deo koji se odnosi na zvuk koji je pod kontrolom Realtek ALC 1220 codec-a poboljšanog WIMA kondezatorima radi prirodnijeg i toplieg zvuka. Definitivno dobar izbor za osnovu jednog gejming računara. 
 
comtrade2s.jpg
 
Sistem je opremljen sa 16GB DDR4-3600 MHz. U skladu sa gejming zahtevima, dvokanalna konfiguracija i nešto veći radni takt HyperX FURY modula od uobičajenog će definitivno goditi igrama. Ukoliko pak planirate da ovaj računar koristite za pokretanje zahtevnijih aplikacija i poslove koji trebaju više memorije, imate slobodna još dva slota za RAM module.  
 
A ono glavno, kada pričamo o gejming stanici i ujedno “superstar” ove Black PC Ryzen 5000 konfiguracije je svakako grafička karta – PowerColor Red Dragon Radeon RX 6800 XT – trenutno među najboljim rešenjima kada je u pitanju gejming. Omogućuje vam da birate ili igranje sa ekstremno velikim fps-om na monitorima sa 240Hz vertikalnim osvežavanjem – za vrhunski osećaj glatkog gejmpelja u igrama brzog tempa ili igranje single playera u visokim rezolucijama sa maksimalno podešenim detaljima i Ray Tracing efektima. Brutalna grafika na bazi RDNA2 arhitekture, 4608 “stream” procesora i 72 Ray akceleratora je jedno od najboljih gejming oruđa današnjice – sposobno da vam čak i u 4K rezoluciji i visoko postavljenim detaljima isporuči glatki gejmplej sa fps-om između 60 i 100 frejmova/sec u zavisnosti od konkretne igre. U ovoj Red Dragon varijanti se odlikuje odličnim rashladnim rešenjem koji još više ističe efekat performansi. 
 
comtrade3s.jpg
 
Za skladištenje podataka izabran je M.2 NVMe SSD uređaj kapaciteta 1 TB. U ptianju je Intel 665P model, a njegova specifičnost je da koristi QLC 3D NAND memorije koje čuvaju 4-bita informacija po memorijskoj ćeliji. Ovaj tip SSD uređaja je jefitniji po jedinici kapaciteta, ali nudi veći prostor, nešto manji transfer, ali i dalje daleko veću brzinu od bilo kog mehaničkog diska. Odlična mera za ovaj gejming računar pre svega u pogledu prostora, a ukoliko želite nešto brže za čim realno nećete imati potrebe dugo vremena, na raspolaganju vam je još jedan M.2 konektor sa 4 PCIe putanje treće generacije. Naravno u slučaju ovog računara ovaj SSD je hlađen namenskim hladnjakom kako bi u kontinuitetu isporučio maksimalne performanse. 
 
Ovu prilično jaku konfiguraciju napaja Fortron Hyper 80 Pro sa 80 Plus sertifikatom. Nije modularno sa plagovima, ali su zato korišćeni flet kablovi. Inače imamo lepa iskustva sa Fortron napajanjima u vidu nekih jačih modela. Single Rail izlazni stepen snage 700W je itekako dobrodošao u situaciji kada grafička karta tokom gejminga povlači skoro 300W električne energije. 
 
comtrade44s.jpg

Performanse i utisci u radu

Konačno, stižemo i do kućišta. SilentiumPC Armis AR6X EVO TG komforni midi ATX daje mračnu pojavu gejming “bilda” dok borbenu prirodu ispoljava sveopšte prisutnim RGB efektima. Kućište koristi prednost dobro provetrenog kaveza sa velikim perforiranim površinama saćastih otvora koji omogućuju računaru da se efikasno provetrava. Šest ugrađenih ventilatora prečnika 120mm obezbeđuje balansirani pritisak u unutrašnjosti jer tri spreda ubacuju, dok jedan pozadi i dva na vrhu izbacuju topao vazduh. Kućište ima namenski ARGB kontroler i u njemu integrisani PWM razdelnik za upravljanje radom većeg broja ventilatora. Prednji panel je kao i bočna stranica izrađena od zatamnjenog kaljenog stakla što je detalj sračunat na atraktivniji izgled, ali sa nedostatkom fronta od punog materijala koji ne propušta vazduh poput mrežastog panela. U tu svrhu su ugrađeni bočni uvodnici vazduha sa pripadajućim filterom koji obezbeđuju dovoljnu cirkulaciju. Zbog toga je rad 120-ica nešto bučniji jer startuju na 1500 obrtaja, a u trenucima punog opterećenja ubrzavaju i do skoro granice od 2000 obrtaja što rezultuje nešto većim nivoom buke od 39-41dB. 
 
comtrade4s.jpg
 
Zato je hlađenje dobro. Buku možete donekle utišati izborom “Silent” profila u SmartFan 5 opciji BIOS-a ploče. Dodatnim finim podešavanjem radnih parametra procesora nećete izgubiti na performansama, a pri tome će ostati hladniji i obezbediti dodatni PBO 2 korak. Ploča i procesor dozvoljavaju eksperimentisanje i podešavanje optimalnih radnih parametara. Konkretni primerak procesora nam je radio na 1.172V i nije prelazio 60 stepeni čak i u računski napornim rendering poslovima. Sa druge strane, to mu je omogućilo dodatni prostor za ubrzanje, praktično da ga poguramo do samog maksimuma koji dozvoljava PBO2 mehanizam za ovaj model - pa je tako umesto povremenog izleta pojedinačnih jezgara na predviđenih 4.6 GHz, u slučaju ovog Black PC Ryzen 5000 modela, procesor radio sa svih 6 jezgara i 12 “tredova” na maksimumu od 4790-4814 do 4850 MHz. Pri svemu tome ni jednog trenutka nije prešao potrošnju od deklarisanih 65W.   
 
To je rezultiralo i odgovarajućim performansama u aplikacijama! 
 
 
comtrade7s.jpg
 
Inače, Radeon RX 6800 XT donosi ubrzanje u profesionalnom delokrugu rada. Kao što GeForce ima CUDA akceleraciju, tako Radeon koristi OpenCL, a u nekim aplikacijama kao što je Blender omogućuje Pro Render opciju, donoseći višestruko veće ubrzanje od korišćenja centralnog procesora, posebno u situacijama renderinga Ray Tracing scena. 
 
U igrama Red Dragon RX 6800 XT očekivano briljira. Grafička karta je toliko brza i moćna da je u konkretnom slučaju i nameri postizanja ekstremno velikog frejmrejta u 1920x1080 rezoluciji, u potpunosti iskoristio snagu Ryzen 5 5600X procesora. Obzirom na potencijal snage Radon RX 6800 XT karte, svakako bi mu prijao Ryzen 7 5800X ili još bolje neki Ryzen 9 primerak. U tom kontekstu dalje unapređenje performansi pored procesora, možete postići i ugradnjom RAM modula manjih latencija i sa Dual Rank konfiguracijom memorijskih čipova. 
 
Zbog svega navedenog, gejming je uživanje i to u smislu tečne animacije, bez i najmanjeg zastajkivanja u sadejstvu sa monitorom visokih vrednosti vertikalnog osvežavanja, rezultuju takvom fluidnošću pokreta u Battle Royal igrama, kakvu do sada niste osetili. To daje jednu potpuno novu dimenziju igranja i takmičenja. 
 
comtrade6s.jpg 
 
Poseban aspekt današnjeg gejminga su naslovi sa podrškom Ray Tracing svetlosnih efekata. Ovaj tip igara je veoma zahtevan u pogledu hardvera grafičke karte, ali nam je u konkretnom primeru Red Dragon RX 6800 XT i Comtrade Black PC Ryzen 5000 demonstrirao koliko su vizuelni detalji i svetlosni efekti važni, pružajući zaista nezaboravno iskustvo koje se rečima teško može opisati. 
 
comtrade7s.jpg
 
Na kraju ističemo i dobru ponudu brzih USB portova. Na prednjoj strani je dostupan par USB-A 3.2 konekcija prve generacije, dok na ATX I/O sekciji imate još četiri identične konekcije, par ultrabrzih USB-A 3.2 sa protokom od 10 Gbps i na kraju još dve USB-A 2.0 konekcije za periferije. Nema USB-C porta.
 
comtrade5s.jpg

Zaključak

Comtrade Black PC Ryzen 5000 je potvrdio svoju reputaciju računara beskompromisnih performansi, pa zato oni koji ne znaju šta da kupe ili neće da rizikuju sa sklapanjem pojedinačnih komponenti, a žele natprosečne performanse - imaju rešnje u vidu ovog AMD modela. I ono što uvek ističemo... ovo nije samo klasični računar za igranje, već mnogo više od toga. U konkretnom slučaju dobra polazna osnova za učenje i prve korake u ozbiljnim aplikacijama za 3D modeliranje, video editing i slične poslove. Daje vam dobru osnovu za dalju nadogradnju u smislu dodatka još jednog brzog NVMe SSD uređaja, jednostavnog prelaska na centralne procesore sa još više jezgara i dodatka sistemske memorije zbog čega se ovaj Black PC za tili čas pretvara iz gejming u ozbiljnu radnu stanicu. 
 
 
Iako se početna cena od 2000 evra čini prilično visoka, imajte u vidu da je to dobro uložen novac u komponente i sistem koji će još dugo vremena biti aktuelni, a posebno u smislu visokih cena kada biste ove komponente pojedinačno nabavljali.
 
Bio je ovo prikaz Comtrade Black PC Ryzen 5000 računara. Ozbiljna borbena stanica za one koje žele samo najbolje u sferi vrhunskog gejminga, ali i nekog rada, odnosno učenja u malo ozbiljnijim i zahtevnijim aplikacijama. Ako imate ideju šta bi moglo da se poboljša, dajte predlog, verujemo da će vas oni koji rade na dizajnu ovakvih računara rado saslušati i uvažiti vaše sugestije. Do nekog novog i možda još boljeg računara veliki pozdrav od vaše Benchmark redakcije.  
 
__________________________________
 
 

Prednosti:

-  Dobra provetrenost i radne temperature sistema,
-  Odlične gejming performanse,
-  Moćna Red Dragon RX 6800 XT 16G grafička karta,
-  Ponuda brzih USB 3.2 portova
-  2.5 GbE LAN

Nedostaci:

- Nema Wi-Fi
- CPU “bottleneck”, obzirom na snagu grafičke karte
- Nema USB-C port

Cena: oko 2000€

Test: Gigatron Silentium PC GameStream (Video)

Nvidia RTX 30 laptop računari

10203
10205
10206
10207
10208
10209