Greška

Došlo je do greške.

Test: CM Master Box NR200P (Video)

25.12.2020 00:00 | 0 Hardver
Test: CM Master Box NR200P (Video)

Ljubitelji malih PC računara konačno su dobili pravi povod za sklapanje kompaktnog sistema vrhunskih performansi. Izgled, brojnost opcija koja im do maksimuma obezbeđuje fleksibilnost ali i nastojanje da svoje ideje pretvore u stvarnost, čini ovo kućište zaista jedinstvenim u svetu mini ITX modela. Najbolje od svega je što odlično funkcioniše u praksi, ostvarujući rezultate koji su bolji od mnogih “izvikanih” mini tower modela.

Među nama skoro da nema nikoga ko ne bi poželeo mali i moćan računar. Sve je više ljubitelja mini PC računara, ali njihove želje su uglavnom spoj zahteva i kompromisa. Treba nam lepo, malo i dobro provetreno kućište sa besprekornim rasporedom unutrašnjosti. Pa iskreno, mi takvo nismo još videli iako se kućištima bavimo dugo. Bar ne do danas.
 
 
Lično smo od onih koji bi u malom pakovanju napravili PC eksplozivnih performansi, ali uvek postoji neko ograničenje i polako smo počeli da dižemo ruke od nade da ćemo sklopiti ono što želimo. Danas nam se sasvim neočkivano pružila prilika. Predstavljamo vam MasterBox NR200P – kućište koje bi moglo da postane sinonim za male i moćne računare.

Karakteristike

I već sigurno dobro znate onu marketing pesmicu o tome kako su inženjeri saslušali zahteve korisnika i zajednice o tome kakvo bi kućište želeli i promene koje očekuju. Već nakon prvog susreta i otvaranje bočne stranice bi se ispostavilo da od toga malo šta je istina. Sa takvim nadanjem smo i primili kutiju sa Master Box NR200.
 
cm1s.jpg
 
Nedavni MasterCase H100 je pobralo naše simpatije, ali je realno imalo svojih nedostataka. Međutim, MasterBox NR200 je ozbiljan zaokret na bolje u slučaju malih i kompaktnih kućišta. Prvi susret je već doneo iznenađenje. 
 
MasterBox NR200 smo dobili u “P” varijanti sa opcijom providne bočne strance od stakla, PCIe x16 Riser kablom za vertikalno monitranje grafičke karte i dva SickleFlow ventilatora. Ipak, već na prvi pogled i dodir nije nam mogao promaći osećaj da se radi o neuobičajeno kvalitetnom Cooler Master kućištu. MasterBox NR200 je definitivno kućište premijum izrade i kvaliteta u rangu sa trenutno najboljim modelima iz mini ITX i SFX segmenta. Materijali, rešenja, dizajn, dodatna oprema... sve je jednom rečju onako kako to očekuje zahtevni korisnik. To nam se definitivno svidelo i želeli bi smo da Cooler Master nastavi sa ovakvom praksom i na ostalim modelima u ponudi.
 
cm2s.jpg
 
Front je od punog ravnog metalnog profila sa ovalnim ivicama koji iza maske krije dodatni prostor za kabliranje, a dobro služi i za ventilaciju. Na vrhu je komandni panel sa heksagonalnim power tasterom i led prstenom aktivnosti rada, par USB-A 3.2 konektora prve generacije i 3.5mm ulaz za mikrofon i slušalice.
 
Bočne stranice se otvaraju jednostavno i lagano, bez ikakvih šrafova i prekomerne sile, već samo na blago povlačenje jagodicom prsta zahvaljujući “Pin-to-Clip” mehanizmu – pitamo se kako niko ranije nije došao na ideju da koristi ovo rešenje?
 
cm3s.jpg
 
Obe bočne stranice su perforirane sa mrežastim filterima, baš kao i gornji panel koji obezbeđuje poziciju za duple ventilatore prečnika 12cm prekrivene Fine Mesh mrežicom. MasterBox NR200P je jednostavno rečeno napravljen tako da duva na sve strane, sa posebno forsiranim efektom prirodne cirkulacije - odozdo uvlači hladan i gore izbacuje topao vazduh. Tako su i predviđene pozicije dodatnih ventilatora koji ovaj prirodni efekat trebaju dodatno da ubrzaju. U zavisnosti od konfiguracije par 12-ica mogu se ugraditi na dno ili gornji panel ili još bolje na obe pozicije. Dobrim delom ovaj potez diktira tip rashladnog rešenja na grafičkoj karti.
 
Kada oslobodite panel, ukazaće se kostur kaveza otkrivajući modularnu prirodu Master Box NR 200 mališe. Ona vam praktično dozvoljava pristup svim delovima i to skoro sa svake strane, a što je vrlo bitno za rutiranje kablova. Sa druge strane male dimenzije eliminišu potrebu korišćenja nekih dodatnih poprečnih elemenata za ukrućenje šasije, pa je čitava ćelija maksimalno “otvorena”. Na leđima se nalazi svojevrsni ram za ugradnju matične ploče sa 4 vijka i specijalni deo sa nosačem SFX napajanja.
 
Ovde moramo da vam skrenemo pažnju na odlično Cooler Master V850 potpuno modularno SFX napajanje koje smo dobili za test sa ovim kućištem. Jedno od najboljih iz novog talasa ovih malih napajanja, prilično velike izlazne snage od 850W  i Gold 80 Plus sertifikatom. Posebno nam se svideo ventilator velike korisne površine koji je prava retkost kod ovako malih napajanja.
 
cm4s.jpg
 
Savršeno pasuje u predviđeni kavez i dodatno koristi dupli sistem čičak traka kako bi lepše sredili debele energetske kablove. Oni su inače neočekivano kruti  za ovako male dimenzije i potrebu da im stalno menjate putanju vođenja kroz ograničeni prostor. Sviđa nam se pozicija kaveza koja je ni gore ni dole, tako da ostavlja slobodan prostor kako na vrhu tako i dnu kućišta. SFX format je pun pogodak za kućišta male zapremine koja je u slučaju ovog MB NR200 modela 18 litara. Inače kućište je dugačko 36, široko 18.5 i visoko 27 cm, kao da ste klasični mini tower presekli na pola.
 
Prima klasične vazdušne kulere sa telom maksimalne visine 15.5 cm i grafičke karte sa dužinom od 33 cm. Mi smo se pak odlučili da u prvoj verziji ugradimo na bočni nosač jedan 240mm AiO sistem vodenog hlađenja i grafičku kartu na standardnu poziciju. Ova konfiguracija je skoro idealna jer su GPU i CPU deo odvojeni u dve celine pa skoro da nema efekta prenosa toplote. Turbinski ventilator na grafičkoj karti uzima vazduh sa dna i izbacuje kroz vazdušni tunel sistema hlađenja, dok 240mm AiO uvodi svež vazduh sa boka i prevlači ga preko radijatora dok ugrejani vazduh izbacuju dva 120 mm venta na vrhu i to brzinom od 1.2m/s. Dakle, konfiguracija u kojoj je grafička karta dole a CPU gore.
 
cm5s.jpg
 
Druga opcija je vertikalna pozicija GPU-a kada želite da istaknete vašu konfiguraciju i tada je potrebno koristiti neki od CPU kulera sa tankim telom kako bi praktično preko njega dobili dodatni prostor za grafičku kartu i “riser” kabal. Naravno u tom slučaju koristite staklenu bočnu stranicu, a poželjno je da pored par gornjih 12-ica ugradite i dve na dnu jer u ovom slučaju ima obilje slobodnog prostora i poželjno bi bilo ubrzati cirkulaciju svežeg vazduha u gornje delove gde su pozicije GPU i CPU-a.
 
Najveći izazov prilikom sklapanje konfiguracije u jedno ovako malo kućište je kablirane i pronalazak idealne putanje. Ukoliko imate kratak fitilj i niste navikli da se stalno vraćate i presecate tek skupljene kablove i vezice, ne hvatajte se ovog posla. Jednostavno prepustite ga nekom drugom ko ima živce za dotični posao u suprotnom, rodićete mečku.
 
cm6s.jpg
 
Ali sav taj trud se definitivno isplati, jednom kada sve postavite na svoje mesto, rezultat se vidi, čuje i oseća u radu. Koristili smo Gigabyte B550 Aorus mini ITX ploču, Ryzen 5 5600X sa 32GB dvokanalnog RAM-a na 3600 CL16 podešavanjima. Jedan M.2 PCIe x4 SSD od 1 TB i Radeon RX 5700XT. Kućište prima čak i dva 3.5” hard disk uređaja ali iskreno njima ovde više nije mesto. U NAS da, ali u kućište računara ne. U ovakvim situacijama se koristi M.2 SSD uređaj i eventualno opcija za maksimalno tri 2.5” uređaja.
 
Nakon sklapanja i puštanja u rad, odmah smo osetili kako kroz čitavo kućište struji vazduh. To su potvrdile i izmerene vrednosti. Na razdaljini od 1m računar je bio skoro bešuman sa izmerenih 32dB buke i to pri intezivnom opterećenju centralnog procesora u poslovima Blender renderinga. Zasluga za ovako tih karakter ide na račun odličnih Sickle Flow ventilatora koji se isporučuju uz kućište. Skoro nisam video bolje 12-ice, ako izuzmem standardno dobre Noctua modele.  Temperatura procesora se kretala od 32 do maksimalnih 54 stepena Celzijusa što je odličan rezultat imajući u vidu vatreno ponašanje R5 3600X prethodnika u sličnim uslovima. Potrošnja procesora nije prelazila vretnost od 80W tokom višečasovnog opterećenja. U grafički zahtevnim situacijama kao što su GPU ubrzane aplikacije i igre, oglasila bi se malo jače turbina na grafičkoj karti koja je radila u intervalu temperatura kao i na bilo kom midi tower sistemu od nekih 70-maksimalnih 80-ak stepeni Celzijusa nakon više sati igranja.

Zaključak

I na kraju smo zaista srećni. Konačno jedno mini ITX kućište o kome se proizvođač dobro posvetio kako bi ponudio zaista puno korisnih opcija za pronalazak optimalnog setup-a. Možete malo napajanje prebaciti i na prednju poziciju tik ispred prednje maske i tako osloboditi prostor za manje micro ATX matične ploče, grafičku kartu premeštati gore, dole sa mnoštvom pozicija za ugradnju ventilatora, kulera, sistema vodenog hlađenja. Pristup je maksimalno slobodan tako da vezicama možete da pletete kablove do mile volje.
 
 
Skoro se nismo namučili sa konačnim rezultatom koji nam je ostavio zaista puno srce onim što smo na kraju postigli. Iako smo pomalo bili sumnjičavi na početku, Cooler Master Master Box NR200 nas je oduševio svojim mogućnostima i performansama. Ni cena nije bezobrazno visoka obzirom na ono što pruža za nekih 100-110€. Ovo je definitivno mini ITX kućište sa performansama boljim od većine mini tower modela, zbog toga mu i sa velikim zadovoljstvom dodeljujemo Editor's Choice nagradu. Bolje mini ITX kućište u ovom trenutku, teško da ćete pronaći!
 
Mbox_NR200_nagrada_mala.jpg
 
__________________________
 
 
Prednosti:
 
- Funkcionalan dizajn
- Odlična provetrenost unutrašnjosti
- Fleksibilne i brojne opcije ugradnje
- Bočna providna stranica
- Odlični Sickle Flow 120mm ventilatori
- Riser adapter stiže u pakovanju 
- Pozicija za SFX napajanje sa čičak trakama
- Opcija vertikalne GPU ugradnje
 
Nedostaci:
 
- Nema USB-C konektor
 
CENA 100-110€
 

Test: Kraken Z63 & Kraken X73 (Video)

Test: Cooler Master Hyper 212 EVO V2 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209