Greška

Došlo je do greške.

Test: Club3D Radeon 8500

13.06.2002 04:29 | 0 Hardver
Test: Club3D Radeon 8500

Radeon 8500 kartice, u režiji kompanije Club3D, prikazaćemo vam tek sada, pošto su se utisci pravilno formirali, a cene korigovale i postavile ove modele u srednju i višu srednju klasu. Da li Radeon 8500 još uvek ima aduta protiv jakih konkurenata u vidu nVidia GeForce 4 modela? Da li je Club3D dovoljno dobar?

Branko Maksimović

Uvod

Grafičke kartice su od samog početka razvoja 3D akceleracije bile zanimljive kao segment IT tržišta koji je vrlo nepredvidiv. Razvoj, male revolucije, koje su neki modeli predstavili, u očima proizvođača, i većine korisnika, bile su veliki pomaci koji su podigli nivo korišćenja na jedan viši nivo, svaki put. Naravno, tu su i periodi kada su kompanije prodavale stare tehnologije po nižim cenama, podizale radne taktove praveći među-generacije, profilisale stare proizvode iz više u nižu kategoriju i slično. Upravo sada, nalazimo se u takvom jednom periodu. Upravo zato i želimo da vam pokažemo koliko jevtino možete doći do neke, do skora veoma skupe grafičke kartice, u ovom slučaju Radeona 8500 i koliko gubite u odnosu na “built by ATI” model.

Gigabyte smo vam već predstavljali, a verujemo da ovoj kompaniji nije potreban poseban uvod. Sa druge strane, Club3D je nov proizvođač, i na našem i na stranom tržištu. Predstavništva ove kompanije su u Holandiji i Nemačkoj, dok su kartice proizvedene u republici Kini. Zvanični sajt ima .nl i .de domene, ali se o samoj kompaniji ne može mnogo saznati. Ipak, svidela nam se jedna rečenica iz kratkog portfolija sa zvanične prezentacije, koja kaže: “We're aggressive, flexible and fast.“ Koliko je Club3D dobar, teško je reći na osnovu samo nekoliko testiranih proizvoda. Sa nekoliko kartica, bili smo prijatno iznenađeni, a neke nismo preterano hvalili. Ipak, treba znati da je Benchmark ekipa uvek malo strožija kada su testovi i prikazi u pitanju, i da mnogi proizvodi za koje kažemo da su prosečni, verovatno zadovoljavaju veliki broj kupaca. Ipak, neke stvari, lepe ili ružne, moraju se izneti kao činjenice.

ATI Radeon 8500 je grafički čip koji je, verovatno to već znate, tehnički jedan od najnaprednijih. Posle detaljnog testa prvog ATI Radeona 8500, koji ćete naći u u Video Karte sekciji sajta, možemo da generalizujemo neke stvari. U jednostavnom renderingu tekstura, GeForce 3 i 4 kartice su daleko brže. Isto tako je i kada se radi sa velikim brojem poligona po sceni, ako nisu zaklonjene. Sa druge strane, nove igre se bolje izvršavaju na Radeon 8500 karticama, koje opet muče i dalje sumnjivi drajveri. Zaista čudno zvuči činjenica da su isti i danas vrlo problematični, ne u smislu kompatibilnosti sa igrama (koja je sasvim u redu), već u smislu izvlačenja optimalnih performansi u nekim scenarijima. NVidia drajveri su dosta bolje balansirani, izjednačeni, izvlače optimalne performanse i korisnici su generalno zadovoljni njima. Na stranu to što se često pojavljuju beta verzije, niko vas ne primorava da ih koristite. Često izlaze i WinAmp ili Nero programi, pa niko nije izrazio nezadovoljstvo. Zvanični WHQL drajveri, 29.42, postali su i oficijelni, a mi smo i Club3D Radeon kartice testirali sa najnovijim drajverima, prisutnim na sajtu u vreme testiranja.

Radeon 8500 LE / Radeon 8500 pro

Radeon 8500 LE / Radeon 8500 pro

Kompanija Club3D u ponudi ima čak četiri kartice izrađene oko R200 jezgra, što je vrlo pohvalno. Tako, počevši od najjevtinijeg Radeon 8500LE modela, koji vam ovom prilikom predstavljamo, postoje i verzije sa 128MB DDR memorije, koja takođe radi na 250MHz, zatim »pro« varijanta, sa taktom na 275MHz za jezgro i memoriju i (nezvanično) nešto bolje podešenom BIOS-u. Zatim, tu je i VIVO Radeon 8500, koji takođe ima GPU i memoriju podešenu kao na ostala tri modela koja u sufiksu nemaju reč »pro«. Naši uvoznici su se odlučili za popularne varijante, a to su Radeon 8500 LE i Pro, koji se razlikuju po frekvencijama (250/250MHz, odnosno 275/275MHz).

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500
Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Light Edition verzija, dolazi u jednostavno dizajniranoj, crnoj kutiji sa Club3D logom. Očigledno, nadležni u kompaniji žele da budu upečatljivi i da se naziv vidi, i ostane zapamćen. Ako negde na internetu vide da je takva kartica dobila pozitivne kritike, mogu da se sete da su u kompjuterskoj radnjiTM videli baš takvu karticu, jer je logo veoma jednostavan i lak za pamćenje. Verujemo da će naredna generacija imati maštovitije kutije. U kutiji, nalazi se dosta »dodatne opreme». Od CD-ova, prisutni su drajveri i softver za gledanje DVD naslova. Čudno je da, ni na sajtu, ni u samom paketu, nisu prisutni pravi ATI DVD i ostali Media Player-i, koji izvlače maksimum iz RageTheater čipa. Od igara, prisutna su dva starija naslova, a kada su kablovi i konvertori u pitanju, tu je sve što je potrebno. I tzv. kompozitni, i S-Video kabal, oba veoma velike dužine ako pogledamo one u ostalim paketima, zatim adapter sa S-Video u kompozitni standard, i konačno, DVI-I to 15-pin RGB konvertor.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500
Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Obe kartice su, po dimenzijama i, onome što se na prvi pogled može videti, veoma slične, da ne kažemo, identične. Raspored komponenti, elektroliti, otpornici, sve je na istim mestima kod obe varijante. Sadržaj bios-a je drugačiji jer LE model radi na 250/250MHz (odnosno 500MHz za memoriju, ako gledamo efektivni opseg), dok 8500 Pro, radi na 275/ef.550MHz. Razlika je, odmah ćemo reći, nešto viša od tih par procenata razlike u megahertzima, što je verovatno posledica nekih isključenih opcija u samom core-u. Naravno, i overkloking se pokazao boljim za Pro model, pa je nešto viša cena ipak opravdana.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500
Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Light Edition varijanta, ima memoriju potpisanu od strane Hynix-a, njeno vreme je 3.6ns, što odgovara radnim učestanostima od 278MHz (odnosno 556MHz). Skuplji model, ima takođe DDR DRAM module, ovoga puta od 3.5ns, koje je proizveo EtronTech. Kvalitet štampe je na zadovoljavajućem nivou, a cela kartica se na prvi pogled ne može razlikovati od ATI-jeve. Čak su i kuleri i referentna zelena boja, kao i nedostatak dodatnog hlađenja (koje je bilo prisutno na Gigabyte-ovim modelima), ostali. Možda je Club3D hteo da liči na svog uzora, i u tome je, opet ćemo reći na prvi pogled, uspeo.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Kvalitet slike, instalacija, drajveri, overkloking

Instalacija, drajveri

Instalacija je, za divno čudo, prošla sasvim normalno, jer je bio instaliran operativni sistem bez ikakvih drajvera. Potrebno je postaviti Standard VGA adapter, pre nego što se instaliraju ATI drajveri pokretanjem .exe fajla koji ste skinuli sa www.club-3d.nl web sajta. Ako, pak, koristite otpakovane instalacione fajlove sa CD-a, nije potrebno instalirati Standard VGA, mada je to uvek preporuka. Drajveri izgledaju isto kao ATI-jevi, dok originalni, sa ATI sajta nisu pronalazili ATI karticu, niti je bilo moguće podmetnuti ih sistemu. Naravno, igre su radile sa dll-ovima iz originalnih ATI drajvera, koje smo “na silu” ubacili, ali to nije preporučljivo. Uostalom, najnoviji drajveri sa lokacije koju smo dali, rade brže od poslednjih ATI-jevih, i čini se da su bazirani na bibliotekama iz drajvera sa www.rage3d.com sajta.

Probali smo nekoliko standardnih igara, koje su radile sasvim normalno i bez greške. Ipak, ponegde su se javljale greške prilikom prikaza nekih scena u 3Dmark 2001 testu, što opet možemo pripisati samo drajverima, jer je memorija na oba modela radila ispod nominalnih vrednosti.

Overkloking

Još jedan razlog da okrivimo nove drajvere za, ruku na srce, zaista minimalne greške sa teksturama (povremeno se, u deliću sekunde, prikaže poneki strani objekat ili tekstura), jeste činjenica da se oba modela mogu overklokovati. Radeon 8500LE je išao do 270MHz za core, kada je radio stabilno, dok je 275 već bilo pomalo problematično. Hynix 3.6ns memorija, radila je samo do 530MHz, posle čega je znala da zamrzne neku 3D aplikaciju. Kartice nismo dodatno hladili, i mislimo da je ovo sasvim solidan rezultat iako nije postignuto 556MHz, koliko 3.6ns specifikacija podrazumeva.

EtronTech memorija je, nominalno, predviđena za frekvencije od 571MHz, ali je primerak sa testa, postizao i 40MHz veće frekvencije od početnih 550MHz. 600MHz je radilo, u prvi mah stabilno, ali se kasnije ispostavilo da je tek 590MHz 100% stabilno. Core se dao ubrzati do 285MHz, što znači da se ipak biraju bolji primerci za Pro seriju, ili je ovaj konkretni model bio “takve sreće”.

Ono što nam se nije svidelo, jesu mali dobici koji su postignuti overklokovanjem. Upravo zato ne verujemo da je zbog 25MHz manje, Radeon 8500 LE postizao niže rezultate u onolikoj meri. Ipak predpostavljamo da je 8500 LE oskrnavljen negde u BIOS-u za neku opciju, iako je Hyper Z bio aktivan.

Kvalitet slike

Kvalitet slike je uporediv samo sa GeForce 3 i 4 Ti karticama. Dakle, on je vrlo dobar, ali ne i odličan, što je epitet koji krasi samo originalni Radeon 8500 (i naravno, Matrox modele). Štaviše, može se reći da su Leadtek GF4Ti4400, Gainward Ultra/750XP i Microstar GF4 Ti4200, dali koloritniji i oštriji prikaz u rezolucijama 1600*1200 i 2048*1536 (koja se prikazuje sa 70Hz i nije upotrebljiva, ali se može videti koliko je oštar prikaz u njoj). Ukratko, prikazani desktop, čitljivost sitnog fonta i fokus su ravnomerni i ujednačeni, ali to jednostavno ne liči na ATI već na dobru nVidia-u.

ATI Rage Theater čip je prisutan, pa je tako i TV-out radio u standardnih 1024*768 (ili niže), i bio odlično pozicioniran, kao i na prethodno opisanim Radeon 8500 modelima.

Test Setup

Test Setup

Kartice smo testirali na sledećoj konfiguraciji:

Procesor
AMD Athlon 1400 MHz (133*10.5)
Matična ploča
Abit KT7A RAID (4-Way Interleaving, Turbo memorijska setovanja , CAS 2, AGP 4x, Fastwrites, total performance setting) software VIA 4in1 ver. 4.38v
- powered by CHIEFTEC 300W
Memorija
512MB PC133 NCP SDRAM (2x256MB)
Hard Disk
Quantum Fireball AS, 7200rpm, 2MB cache, ATA100
Video Karte
Gainward Ultra/700XP - NVidia GeForce 4 Ti4400 - 128MB DDR Detonatori 28.32b
Club3D Radeon 8500 LE – 64MB DDR drajveri 4.13.9021
Club3D Radeon 8500 Pro – 64MB DDR drajveri 4.13.9021
ATI Radeon 8500 built by ATI - drajveri 4.13.7179
Monitor
Samsung SyncMaster 900NF
Cooling
Titan TTC-D5TB(3)
DVD uređaj
Pioneer 116 DVD-ROM
Operativni sistem
Windows Millenium Edition
Igre/Bench programi
Quake 3 Arena v1.17; Demo 001 i q3crush
Return to Castle Wolfenstein
Serious Sam - v1.1; Memphis Suburbs
MadOnion.com 3DMark 2001 pro
DroneZMark Demo
PowerVR's VillageMark


Quake III Arena

Quake III Arena

Veteranu, kakav je Quake III, nije potreban uvod. Verzija 1.17 koju koristimo za testiranje, dobro je poznata, a ispod su date i kombinacije grafičkih detalja sa kojima testiramo.

Max Quality Setting:
Teksture na najvišem nivou
Geometrija na najvišem nivou
Primenjeni: r_subdivisions 1 i r_lodError 0
High Quality Sky
Ejecting Bras uključen
Sync Every frame isključen
Lightmap lights
Force Player Models isključen
Dynamic Lights uključen
Marks On Walls uključen
Sound Quality low

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Club3D kartice su očigledno brže, i to zahvaljujući novim, poboljšanim drajverima. Svakako, pohvalno je što je napredak vidljiv i što proizvođač koji nam je do skora bio nepoznat, radi sasvim dobro.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Slična situacija je i u 32-bita. Sjajna konkurencija su Radeon 8500 čak i Ti4400 modelu, pogotovo kada su niži modovi u pitanju.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Crusher je pomalo grub test, pa je prednost jače kartice manje izražena. Ovoga puta, Radeon 8500 je najbrži predstavnik ATI-ja, a Club3D modeli, kada su performanse u pitanju, nisu razočarali.

Return To Castle Wolfenstein

Return To Castle Wolfenstein

Modernizovan Quake III Team Arena engine, obogaćen velikim teksturama i particle efektima. Može da pokaže kako bi se grafička kartica, i ceo sistem, ponašao tokom zahtevne multiplayer sesije. Naravno, testiramo sa apsolutnim maksimumom detalja.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500


Slično q3crush testu, RTCW se slabo skalira, odnosno, može se reći da je sistem uvek usko grlo. Kada bi testirali na jačem sistemu, u nižim rezolucijama dobili bi veće rezultate.

Serious Sam

Serious Sam Memphis Suburbs Demo

Ovo je jedan od poslednjih testova u kojima imamo ovaj spisak programa. Memphis Suburbs demo je odličan pokazatelj performansi u prosečno zahtevnoj igri. Način na koji testiramo, objašnjen je više puta pa možete pogledati neke od naših prethodnih članaka.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Još jednom se pokazalo da su drajveri 4.13.7189 drajveri jedni od najboljih za Radeon 8500 kartice. Jasno se vidi koliko su napredovali od onih sa kraja prošle godine.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

U 32-bitnoj paleti, razlika je još uočljivija. Pogledajte samo visoke rezolucije, čak je i LE model sustigao built by ATI sa starijim drajverima.

3DMark 2001 Second Edition

MadOnion.com 3Dmark 2001 Second Edition

Uskoro očekujemo novi 3D Mark test, koji bi trebalo da podržava Direct X 9.0. Do trenutka njegovog izlaska, verzija 2001 SE, ostaje referent za testiranje Direct x 8.1 performansi, u svim domenima. Ovaj test je apsolutno stresan za karticu i odličan test za drajvere. Može se reći da je to jedan od najkompletnijih i najzabavnijih benchmark-a koji su ikada napravljeni.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Može se reći da je u 3Dmark-u, Radeon 8500 ozbiljan konkurent Gainward GeForce 4 Ti4400 kartici, verovatno zbog nešto sporijeg sistema. Naredni testovi će biti vršeni sa dosta jačim, DDR sistemom, pa će se taj odnos verovatno promeniti.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

U drugoj tabeli je već vidljiv zaostatak Light Edition modela, iako se po samoj razlici u frekvenciji to nikako ne bi dalo zaključiti. Kada smo videli ovu razliku, smanjili smo takt Pro modela sa 275/275 na 250/250MHz. Pogađate da smo do prethodno iznetih zaključaka došli tako što smo videli da se sa spuštenim klokom, Pro model samo za dlaku usporava, ali ne na nivo LE modela. Logično je, dakle, da je optimizacija BIOS-a u pitanju.

PowerVR's Village Mark

Village Mark

Još jednom ćemo ponoviti, za neke koji nisu čitali naše testove. Village Mark je test koji dolazi iz PowerVR-a, ljudi koji su kreirali Kyro kartice, čija je, u ovom trenutku jedina prednost, u tome što se odlično snalaze u scenama sa velikom količinom zaklonjenih površina. Pošto je TileBased Rendering sistem osmišljen tako da ne renderuje zaklonjene površine, i to nijednu od onih koje se ne vide, Kyro kartice se odlično ponašaju u ovom testu, iako su u ostalim inferiorne zbog nedostatka T&L-a i spore SDR memorije. Površine su takođe teksturisane troslojnim multiteksturama, što je još jedna od prednosti Kyro arhitekture. Međutim, i drugi proizvođači su ubacili sistem za ranu Z-detekciju zaklonjenih površina, ali manje ili više uspešno. Tako se, u ovom testu, može proveriti efikasnost tih sistema, bilo da su u pitanju ATI, bilo nVidia kartice. Svakako, treba uzeti u obzir i brzine rada samih kartica.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

I ranije smo zaključili da je GeForce 4 Ti dobio novi, veoma dobro odrađen visibility subsystem. Upravo zato je dosta brži GF4 Ti4400, koji, da podsetimo, takođe radi na 275/550MHz kao i Radeon 8500 Pro i built by ATI. Zaključujemo da nije stvar u broju megahertza, već u rešenjima vezanim za detekciju zaklonjenih površina i eventualno drajverima.

DroneZMark

DroneZMark

Ovo je jedna od onih igara koje nikada nećete instalirati da bi ste ih igrali, već da bi videli kako će se kartica izboriti protiv velike količine modernih efekata, velikog broja poligona i sl. Iako je optimizovana za nVidia kartice, i iako testiramo prema grafičkom setup-u koji je predviđen za GeForce 3 Ti500 kartice (jednom rečju, totalni maksimum detalja, tekstura, efekata i poligona uz aktivirani pixel shader). Može se reći da su i Radeon kartice posao odradile dobro, a kako tačno izgledaju podešavanja, možete videti u nekom od prethodnih testova.

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Testovi graficke kartice Club3D Radeon 8500

Komentar nije posebno potreban, ovo je igra posebno optimizovana za nVidia kartice, ali se vidi da sa većom količinom Pixel Shadera 1.0 i 1.1, noviji drajveri rade sporije nego oni od pre osam meseci. Ipak, novije verzije PS i VS, novi drajveri rade bolje od starih, što je potvrdio 3D Mark 2001 SE.

Zaključak

Zakljucak

Club3D Radeon 8500 kartice, imaju dobro pakovanje, dobru izvedbu, solidnu drajversku podršku, i, u okvirima non-built by ATI kartica, dobru sliku. Ona nije ništa lošija od one koju daju Gigabyte-ove Radeon 8500 kartice, ali isto tako nije bolja ni od najboljih GeForce 3 (u našem slučaju ASUS, Gainward, Leadtek, Microstar GF3Ti) ili GeForce 4 Ti (u našem slučaju Gainward, Leadtek, Microstar GF4Ti4200 ili 4600) modela.

Može se reći da je još jedan proizvođač krenuo dobrim putem. Njihove GeForce 4 kartice su dosta bolje od Radeon izvedbi, ali, zapravo, da li je ijedan “powered by ATI” model iole blizu originalu kanadskog proizvođača? Svakako ne. I na Gigabyte-ov model, imali smo istu zamerku za kvalitet prikaza koji nije bolji od onog na dobrim GeForce 3 ili 4 Ti karticama. Jednostavno, za to je potreban beskompromisan kvalitet koji je malo ko spreman da plati. Najbolje kartice za rad u 2D okruženju, i dalje će dolaziti od Matrox-a, ATI-ja (top modeli) ili nedavno vaskrsle ELSA-e. Perfektna slika je samo njihov zaštitni znak. Svi ostali, pa čak i najbolji poput ASUS-a ili Gainward-a, umeju da podbace sa pojedinim modelima, koji su ponekad davali sasvim prosečne 2D prikaze. Zato, ne može se naša primedba uzeti kao glavni razlog koji će vas odvratiti od kupovine ovih kartica. Tu je negde i granica CRT tehnologije. Svi ovi VGA adapteri daju savršeno oštru sliku u kombinaciji sa DVI enabled TFT monitorima. Ako želite najbolje, morate odvojiti i za najbolji (LCD) monitor. A ako grafička kartica ima DVI-I konektor, onda je 99,9% problema, kada je kvalitet slike u pitanju, rešeno.

Zahvaljujemo se kompaniji PiN Computers na ustupljenom hardveru za potrebe testa.

Test: Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Test: NVidia GeForce 4 Ti4200 – Gainward & Microstar

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209