Greška

Došlo je do greške.

Test: Club3D GeForce 4 Ti4600 & Leadtek GeForce 4 Ti4400

27.06.2002 08:32 | 0 Hardver
Test: Club3D GeForce 4 Ti4600 & Leadtek GeForce 4 Ti4400

U iščekivanju Matrox Parhelia, ATI Radeon 9500 i Creative/3DLabs-ovog WildCat-a, ostaje nam da testiramo modele iz bogate ponude nVidia GeForce 4 Ti serije. Ovoga puta, tu je sve bolji Club3D, kao i ljubitelj overklokera - Leadtek. Da li ćete izabrati Ti4400 karticu i overklokovati je, ili ćete ići na apsolutni maksimum, zavisi samo od vas. Mi smo, kao uvek, tu da pomognemo u izboru...

Branko Maksimović

GeForce 4 Titanium 4400 i 4600 video adapteri su i dalje najbrže kartice koje se mogu kupiti, gledali naše ili strano tržište. Prvi zvanični testovi Matrox Parhelia kartice sa 128MB memorije, koja se istovremeno našla u prodaji u radnjama širom planete, (uskoro, i na našem tržištu), pokazali su da stari Kanađanin nije direktno ugrozio sadašnjeg šampiona – GeForce 4 Ti4600. Ubrzo nas očekuju i prvi Radeon 9xxx modeli, bazirani na R250 i R300 grafičkim procesorima. R250 (najverovatnije Radeon 9000) će, po onome što sada znamo, imati performanse u rangu sa Radeon 8500 karticama, dok će R300, odnosno Radeon 9500, pretendovati na sam vrh. Sudeći po informacijama koje sada imamo, od svih pomenutih kartica, najbrži je novi Radeon 9500, posle njega je GeForce 4 Ti4600, dok je Matrox Parhelia, zahvaljujući nižem radnom taktu, kao i nerazvijenim drajverima, nešto sporija. U svakom slučaju, potrebno je koristiti finalne verzije drajvera, kao i softver koji zna da ceni nove tehnologije koje su kanadski inženjeri i programeri implementirali u svoje “GeForce 4 Ti ubice”.

NVidia svakako neće sedeti skrštenih ruku. Izvori bliski kompaniji nikada nisu bili ovoliko ćutljivi, što nam nagoveštava da će nova kartica, koja čak neće nositi GeForce ime, biti nešto zaista revolucionarno. Koliko god voleli to da vidimo, nikako ne bismo želeli da ona ostavi konkurenciju daleko iza sebe, jer bi tada cene najbržih modela bile jako visoke. ATI, Matrox i proizvođač koji pretenduje na profi tržište (3Dlabs/Creative), svakako nisu autsajderi i znamo da vrlo dobro čuvaju najnovije tehnologije u najstrožoj tajnosti. Nije nerealno za očekivati da oni imaju još jedan par kečeva u rukavu, i da su isto tako spremni da odgovore na nVidia-in napad i prikažu tehnologiju nove generacije.

U iščekivanju najboljih modela, ostalo nam je da pregledamo varijante postojećih. Sa nVidia-ine strane, proizvođači se najviše utrkuju u klasi proizvoda koja se najviše prodaje. To su i dalje popularni GeForce 3 Ti200 modeli, GeForce 4 MX i Ti4200 kartice, koje se najviše modifikuju u odnosu na nVidia default. GeForce 4 Ti4400 kartice se retko kada specijalno dorađuju, dok smo u Ti4600 klasi videli samo nekoliko specijalnih varijanti, vrednih pažnje, a to su Gainward, koji je ponudio FireWire karticu i ekstra overklokabilnost, kao i ASUS, koji standardno nudi naočare i ostale sitnice u svom Deluxe paketu. Jedan od retkih proizvođača, koji se uvek razlikovao od konkurencije, i u Ti4400 klasi je napravio izuzetan proizvod. U pitanju je kompanija Leadtek, čiji model danas predstavljamo, dok je i dalje novi i manje poznat proizvođač – Club3D, po svemu sudeći na dobrom putu da postane cenjeno ime.

Club3D GF4 Ti4600 i Leadtek GF4 Ti4400

Club3D GeForce 4 Ti4600

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400
Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Club3D je za kratko vreme uspeo da postigne solidne pozicije. Ne obazirući se na review-ove koji retko kada pružaju šansu novim imenima, kompanija je ponudila nekoliko zaista sjajnih modela. Možemo reći da powered by ATI kartice predstavljaju mali problem za konkretnog proizvođača. Ni veliki Gigabyte se iz prve nije najbolje snašao, ali moramo reći da su stvari krenule na bolje i to u klasi Radeon 8500 (128MB, LE), dok je i drajverska podrška napredovala (oficijelna ponuda za powered by ATI modele, Catalyst UDA drajveri itd.). Kada govorimo o nVidia proizvodima, Club3D je posvetio svakom modelu pažnju u onoj meri u kojoj se (klasi) dati proizvod nalazi. ASUS, recimo, poklanja veliku pažnju i karticama koje koštaju ispod 80 dolara, isto kao i onima za koje treba izdvojiti 400 dolara, dok neke druge kompanije ne slede taj primer. Često se može videti da neki proizvođač prosto oduševi u visokoj klasi (ili onoj koja je trenutno high end best buy, kao što je u ovom trenutku GeForce 4 Ti4200), dok su low end modeli pravi mediokriteti. Najbolji primer za ove pojave je Innovision, dok se i Club3D kompaniji može pripisati ovakva politika. No, verujemo da će u budućnosti posvetiti pažnju i jevtinijim serijama, upravo zbog toga što je sama kompanija nešto mlađa, te shvatamo da je deplasirano praviti ekskluzivan GeForce 2 MX model. Još jednom napominjemo, low end kartice ove kompanije nikako nisu loše, već su samo isuviše obične, za razliku od high end modela, kojih se ne bi postidela ni neka kompanija daleko većeg renomea.

U duhu prethodne rečenice, nastavljamo i ovaj test. Kakva je najjača GeForce kartica iz Club3D ponude? Otpakovali smo sasvim klasično pakovanje, koje je i dalje nemaštovito, bez dodatnih slika (da, vreme im je da zaposle dizajnera J), i u njemu našli:

  • Quick Guide
  • User's Guide
  • S-Video kabal
  • S-Video > Composite adapter
  • VGA Utility (drajveri)
  • CyberLink PowerDirect softver
  • WinDVD Player
  • i naravno...
Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Može se reći da je kartica sasvim slična Chaintechovom modelu, osim što je korišten dosta drugačiji kuler, a to nam se, u prvi mah nije dopalo. Ostali GF4 Ti4600 modeli koje smo testirali, imali su nVidia recommended kuler, koji veoma dobro hladi i čiji je brat blizanac ugrađivan i na probne modele 3D Labs-ove P10 WildCat profi kartice, za koje je sigurno potrebna visoka stabilnost. Svetlo smeđa boja štampe nam se nije preterano dopala, međutim, kolege koje su posmatrale ovu karticu, složili su se u mišljenju da je završna obrada na vrhunskom nivou.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400
Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

To posebno važi za sam PCB, koji kao da je dodatno brušen na ivicama, dok je sama izrada veoma pedantna. Kvalitet komponenti je na iznenađujuće visokom nivou, verovatno zbog toga što je nVidia postrožila neke kriterijume. Kao prvo, osmoslojna štampa nije ekonomična pa verujemo da će Ti4400 i Ti4600 kartice postati jevtine tek kada se budu prodavale iz zaliha ili sa preostalog lagera neke IT prodavnice. BGA memorija od 2.8 sekundi, standardna je za frekvencije najjačeg GeForce 4 Ti modela (650MHz, predviđena za rad na 714MHz). Silicon Image smešten je ispod bios čipa i Philips SAA7108E enkodera, a njegova namena je generisanje DVI-I signala. Video mogućnosti se realizuju preko standardnog S-Video konektora.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400
Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Kartica ne poseduje video in opciju, iako pomenuti Philips mikroprocesor ima ovu opciju. Ipak, nama nije uspelo da je aktiviramo, čak ni koristeći Microstarov 4-in-1 kabal, koji se koristi u sprezi sa istim čipom. U svakom slučaju, TV-out radi bez problema, naravno samo do rezolucije 800*600. Sasvim je moguće da će se u narednim revizijama ugrađivati novi 7104E procesor, koji na TV aparatu može da prikaže i 1024*768. Šta se još može reći o Ti4600 kartici, a da to već niste čitali u nekom od prethodnih testova? Club3D je standardna, veoma dobro izrađena kartica ovog tipa, sa jednom manjom zamerkom koju smo uputili na račun ugrađenog kulera. Hladnjaci na memorijskim modulima su, sa druge strane, pozitivan detalj.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Leadtek GeForce 4 Ti4400

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400
Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Leadtek je manje prisutan na domaćem tržištu, međutim vrlo je jasno da ova tajvanska kompanija zaslužuje daleko veću pažnju. Već smo pominjali da Leadtek ima poslovnu politiku koja je slična Gainwardovoj. Svoje proizvode, koji ne spadaju u jevtine, prave od vrlo kvalitetnih komponenti, dok je odnos cena-kvalitet-performanse, na zavidnom nivou. Prva GeForce 4 MX kartica, koju smo testirali kada i Gainwardovu, izrađena je oko modifikovanog nV17 dizajna. Isto tako, A250TD, kako je zvaničan naziv njihovog GeForce 4 Ti4400 modela, koristi dosta modifikovanu shemu.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400
Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Ova kartica, zajedno sa još jačim modelom, od koga se fizički ne razlikuje, privukla je dosta pažnje na ovogodišnjem CeBit-u. Veoma teška kutija u kojoj stiže, pored ove monstruozne kartice, krije i dve igre, DVD i WinFast softver (za overklokovanje i ostale sitnice), S-Video-Composite adapter i S-Video kabal.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

A250TD izgleda zaista moćno. Nikako ne možete ostati ravnodušni pred video karticom koja ima masu kao prosečna matična ploča! Metalni profil, koji prekriva 75% površine, i koji neki još zovu kuler, ima ugrađena dva brza ventilatora koji hlade grafički procesor i memoriju. Profil se proteže sa obe strane, tako da se može reći da je sam PCB u sendviču, jer kuler izgleda kao da je sastavljen iz jednog dela. Naravno, deo na zadnjoj strani se može odvojiti od prednjeg.. Pomenuti ventilatori su zaštićeni od prašine posebnom mrežicom. Ovaj detalj samo pokazuje koliko pažnje je posvećeno izradi ovog modela.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Kada već pričamo o ovom mega kuleru, možemo napomenuti da Leadtek je ima čitav tim koji je zadužen samo za dizajniranje ovih neophodnih komponenti. Drugim rečima, Leadtek sam pravi kulere za svoje kartice, eksperimetišući sa specijalnim legurama aluminijuma, dizajnira različite profile, tako da se svaka njihova serija fizički dosta razlikuje od konkurencije. U većem broju slučajeva, njihove kartice imaju hardverski monitoring, što je slučaj sa konkretnim GeForce 4 Ti modelom.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

NV25 Ti4400 dizajn je za potrebe super-hlađenja dodatno modifikovan. TV-enkoder čip, Connexant CX25871-13, koji je trenutno najbolje rešenje, premešten je na poleđinu, dok je na kraju kartice prisutna čitava čuma elektrolita i ostalih neophodnih komponenti. Isto važi i za BIOS chip koji ima veoma čudnu poziciju. Silicon Image enkoder, sakriven je ispod kulera. S-Video konektor, vezan na pomenuti Connexant procesor, prisutan je za povezivanje na TV aparat, i to do rezolucije od 1024*768. Kvalitet svih komponenti je na očekivano visokom nivou. Sve što jesmo i nismo pomenuli, vezano za ovu karticu, samo će učiniti da je poželite u svom grafičkom podsistemu. Samo zbog toga, slede komentari o našem iskustvu sa testiranja.

Utisci, kvalitet slike, overkloking...

Utisci, kvalitet slike...

Posle instalacije Club3D kartice, podigli smo rezoluciju 1024*768 pri 100Hz i u njoj je slika bila veoma oštra i koloritna. Nešto slabije izražene boje i kontrast bile su karakteristika moda 1280*960 i 1600*1200 (85Hz) ali je oštrina i dalje bila na visokom nivou. Leadtek je dao još bolji prikaz boja, a kontrast je bio bolji u višim modovima, pa je sve ukupno ostavio bolji utisak. Ipak, obe kartice su veoma upotrebljive u visokim rezolucijama, što se ne može reći za neke GeForce 4 MX modele.

Igranje na ovim karticama je, pogađate, pravo uživanje. Probali smo dosta novih i malo starijih igara na njima, sve do rezolucije 1600*1200, uz anisotropic filtering najvišeg nivoa (64-tap). Igre kao što su GTA 3 ili Jedi Knight 2, rade apsolutno savršeno i bez ikakvih zastoja. Čak je i zahtevni Morrowind radio odlično do rezolucije 1280*960. Club3D i Leadtek odlikuje visoka stabilnost u igrama. Ni jedna kartica se nije pregrevala ni nakon intenzivnog igranja ili testiranja. Naravno, u overklokovanim uslovima, dešavalo se da se pregreju, ali to smo mogli i da očekujemo.

Overclocking

Club3D GeForce 4 Ti4600 kartica je zahvaljujući nešto drugačijem kuleru dostigla 325MHz za jezgro. Očekivali smo lošiji overklok, jer je pomenuti hladnjak sve samo ne dobar hladiša. Ipak, memorija je dostigla veoma dobar rezultat. Primerak koji smo testirali, stabilno je radio i na frekvenciji od 735MHz, što je odlično ako znamo da je početni takt “svega” 650MHz. Leadtek A250TD je, ipak, dokazao zašto ga priželjkuju mnogi igrači i ljubitelji brze grafike. Core smo podigli do 345MHz u kombinaciji sa 700MHz za memoriju. Kažemo “u kombinaciji” zbog toga što je u pitanju combo kuler, pa grejanje memorije utiče i na stabilan rad jezgra. Jezgro je, bez podizanja radnog takta memorije, radilo i na 365MHz, doduše uz poneku grešku u 3D prikazu. Memorija sasvim sigurno može još da se podigne, međutim 700MHz je, kao što znamo, maksimum koji program za overklokovanje dozvoljava, kada su Ti4400 modeli u pitanju. Intervencije sa bios editorem ili flashovanjem sadržaja rom-a nismo probali zbog nedostatka vremena.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Test Setup, testovi...

Test Setup

Kartice su testirane na sledećoj konfiguraciji:

Procesor
AMD Athlon 1400 MHz (133*10.5)
Matična ploča
Abit KT7A RAID (4-Way Interleaving, Turbo memorijska setovanja , CAS 2, AGP 4x, Fastwrites, total performance setting) software VIA 4in1 ver. 4.38v
- powered by Samsung 300W
Memorija
512MB PC133 NCP SDRAM (2x256MB)
Hard Disk
Quantum Fireball AS, 7200rpm, 2MB cache, ATA100
Video Karte
Gigabyte Radeon 8500 Deluxe - 64MB DDR; 4.13.9009
ATI Radeon 8500 - 64MB DDR; built by ATI - drivers 4.13.7189
Microstar GeForce 4 Ti4600 - 128MB DDR; Detonator 28.32b
Leadtek GeForce 4 Ti4400 SE - 128MB DDR; Detonator 28.32b
Club3D GeForce 4 Ti4600 - 128MB DDR; Detonator 28.32b
Monitor
Samsung SyncMaster 900NF
Cooling
Titan TTC-D5TB(3)
DVD uredjaj
Pioneer 116 DVD-ROM
Operativni sistem
Windows Millenium Edition
Igre/Bench programi
Quake 3 Arena v1.17; Demo 001 i q3crush
Return To Castle Wolfenstein Flashpoint Multiplayer Demo
Serious Sam - v1.1; Memphis Suburbs
MadOnion.com 3DMark 2001 pro
PowerVR's VillageMark
DronezMark Benchmarking Demo


Ovaj test sistem sasvim sigurno vidite po poslednji put. Isto to važi i za Return to Castle Wolfenstein, Quake III Crusher demo i Dronez Mark. Novi testovi, pored postojećih, uključuju Jedi Knight 2, Comanche 4 i Codecreatures, dok će predstavljanje novih grafickih cipova biti propraćeno i kroz novu verziju SpecViewPERF-a (7.0).

Quake 3 Demo 001 & Crusher

Max Quality Setting:
Teksture na najvišem nivou
Geometrija na najvišem nivou
Primenjeni: r_subdivisions 1 i r_lodError 0
High Quality Sky
Ejecting Bras uključen
Sync Every frame isključen
Lightmap lights
Force Player Models isključen
Dynamic Lights uključen
Marks On Walls uključen
Sound Quality low

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Rezultati su veoma ocekivani, tako da ih necemo ni komentarisati.

Return to Castle Wolfenstein

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

RTCW se izuzetno loše skalira, veoma je CPU/Memory zavisan, pa je bolji pokazatelj performansi sistema. Ništa iznenađujuće ne vidimo u rezultatima.

Serious Sam

Kao što već znamo, Serious engine je sličan Quake-ovom, mada donekle zanimljiviji i moderniji. 'Memphis Suburb' demo je ponovo tu - karakterističan po velikom broju poligona, velikim teksturama i velikim brojem animiranih objekata... Nivo je relativno veliki i fill-rate zahtevan i zbog toga su rezultati koje dobijamo na merenjima niži od ostalih testova. Cifre su slične onima koje daju daleko kompleksnije igre. Pomenimo jos da se radi o Maximum setting-u koje je predvideo "Reverned", sa sajta www.beyond3d.com.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Prednost nVidia kartica u Serious Sam-u, kao i do sada. Možete da predpostavite da će kartica sa višim klokom biti i brža

Testovi (nastavak)

3D Mark 2001 Second Edition

Poznati Direct3D benchmark, i ovoga puta koristimo za testiranje. Postoje stvari u kojima je nezamenjiv, kao što su na primer, testovi Point Sprites-a ili Vertex Shader-a. Karakterističan je i po "polygone count" i "fillrate only" testovima.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Svaki megahertz, 3D Mark vidi i dodatno boduje. Veoma, veoma dobro se drži i Radeon 8500 koji ima duplo više memorije i čiji su drajveri nedavno dosta napredovali. Treba znati da taj Radeon ima dvostruko manju količinu memorije, kao i da isto toliko manje košta...

Village Mark

PowerVR-ov poznati benchmark program, karakterističan po enormnom broju sakrivenih (occluded) površina. Napravljen sa namerom da pokaže performanse TileBased Rendering sistema kod Kyro kartica, dobar je pokazatelj i efikasnosti algoritama u Hyper Z sistemu kod Radeon, odnosno Hi Occlussion Culling sistema kod GeForce 3 i 4 Titanium modela. Još jedna karakteristika ovog testa su troslojne multiteksture.

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Jednostavno, nVidia je napravila veoma dobar Occlusion Detection sistem, koji je u GeForce 4 Ti generaciji dostigao punu zrelost, te je i (u ovom poslu odličan) Radeon 8500 posustao, pogotovo u višim grafičkim modovima.

Dronez Mark

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400Testovi grafickih kartica Club3D GeForce 4 Ti4600 i Leadtek GeForce 4 Ti4400

DroneZ, "kao nVidia optimized" naslov, svakako daje prednost GeForce 4 Ti familiji. Naravno, razlike između Ti4400 i Ti4600 su, kao i do sada, minimalne, čak i u neoverklokovanim uslovima.

Zaključak

Konačnu presudu je vrlo lako dati. Naša preporuka je svakako Leadtek model, za čiju se distribuciju pobrinula beogradska firma Cores. Model sa testa ima i cenu koja se ne razlikuje od one koja važi u Evropskoj Uniji. WinFast softver će omogućiti više radne taktove, a samim tim i performanse nešto skupljeg modela. Pored toga, Leadtek ima zaista nešto dopadljiviji prikaz, činjenica je da su RGB filteri kvalitetno izvedeni, kao i da su komponente vrhunske. TV izlaz je nešto bolji nego onaj kod Club3D kartice. Sa druge strane, Club3D ćete sasvim sigurno naći u slobodnoj prodaji. Ako se vaš izbor i potreba zove GeForce 4 Ti4600, ova kompanija ima model u toj klasi koji predstavlja sasvim dobar izbor. Primerak sa testa se solidno overklokovao, dao vrlo dobar prikaz (posebno oštrinu), te se može desiti da se nekome više dopadne od onog kod Leadtek kartice. Ti4600 u globalu ima nešto slabiji odnos cena/performanse, nego što ga ima Ti4400, te našu preporuku za Leadtek model treba shvatiti više na taj način. Zašto dati 100 evra više za nešto što radi u najmanju ruku veoma slično? Ako pazarite Club3D, imaćete veoma dobru GeForce 4 Ti4600 karticu. Ali, ako se odlučite da nabavite Leadteka, budite sigurni da imate jedno, vrlo sofisticirano parče hardvera.

Zahvaljujemo se firmi PiN Computers na ustupljenom hardveru za potrebe testiranja.
Zahvaljujemo se firmi Cores na ustupljenom hardveru za potrebe testiranja.

Test: NVidia GeForce 4 Ti4200 – Gainward & Microstar

Test: Chaintech & Leadtek GeForce 4 Ti4200

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209