Greška

Došlo je do greške.

Test: Chaintech VNF4 Ultra

25.02.2005 18:02 | 0 Hardver
Test: Chaintech VNF4 Ultra

Nakon inicijalnog predstavljanja nForce4 čipseta na sajtu Benchmark, na red će u narednom periodu doći veći broj konkretnih modela zasnovanih na moćnoj kontrolerskoj logici kompanije nVidia. Za početak smo se odlučili za ploču kompanije Chaintech koja nudi više nego povoljan odnos mogućnosti/cene. Nakon dužeg vremena, model ovog proizvođača se ponovo našao na našem testu...

Delimir Tasić

Trenutno smo svedoci početka pune afirmacije socket 939 platforme na tržištu. Doskorašnja “best buy” rešenja, socket 754 ploče i procesori, ustupaju mesto do skoro višestruko skupljim sistemima. Socket 939 platforma ne donosi previše ubrzanja, ako se posmatraju procesori koji rade na identičnim taktovima, u šta ste mogli da se uverite čitajući naš test u kome smo izvršili direktno sučeljavanje socket 939 i socket 754 procesora identičnih radnih taktova. Međutim, ono što identifikujemo kao jednu od značajnijih prednosti socket 939 sistema svakako su napredniji čipsetovi kojih će u budućnosti biti sve više. Korisnici koji ne “pate” od toga da im se ispod poklopca kućišta nalaze najnovije komponente svakako neće previše pažnje obratiti na novotarije koje donose čak i najjeftinije nForce4 ploče. Ona druga grupacija korisnika svakako će znati da ceni npr. podršku za sve prisutnije PCI Express grafičke akceleratore, ali i npr. mogućnost upotrebe SATA2 diskova ili diskova trenutne generacije koji nude podršku za Native Command Queue opciju.

Ako su prednosti PCI Express standarda za komunikaciju sa grafičkim podsistemom trenutno premale da bi prevagnule prilikom donošenja odluke za nadogradnju na novi standard, treba imati u vidu i finansijski momenat u celoj priči. Ma kako paradoksalno zvučalo, grafičke kartice zasnovane na čipovima koji donose "nativnu" podršku za PCI Express standard su primetno jeftinije u odnosu na iste akceleratore za AGP interfejs. Razlog je krajnje banalan. Najveći broj naših čitalaca složiće se da je trenutno ubedljivo najpopularniji grafički akcelerator svakako GeForce 6600GT. Baš na primeru ovih kartica, vidi se da je razlika u ceni između modela koji su predviđeni za ugradnju posredstvom AGP slota i modela koji koriste PCI Express interfejs oko 20 eura tj. nekih 15-tak procenata u korist PCI Express verzije. Ako se vratimo na uzrok takve pojave, onda, osim želje da se populariše novi standard od strane proizvođača, ostaje drugi očigledan razlog (koji je svakako u funkciji ostvarenja prvog cilja), a tiče se potrebe za ugradnjom posebnog čipa koji PCI Express grafičkim čipovima omogućava rad i na AGP magistrali. ATi trenutno nema takav čip, pa je zbog toga nVidia ostvarila veliku prednost u veoma bitnom "mid-range" segmentu AGP grafičkih kartica. Svakako vam je poznato da trenutno nije moguće nabaviti ATi Radeon X700Pro u AGP verziji, ali se odgovarajući čip iz ATi-ja koji će to omogućiti očekuje u narednom periodu.

Usko grlo u trenutnim računarskim konfiguracijama bilo kog tipa, svakako su IDE podsistemi odnosno hard diskovi. Svojim skromnim mogućnostima koji se ogledaju u prosečnom protoku od svega 60 MB/s, dosta kaskaju za memorijskim podsitemom i po pravilu skoro uvek se čeka na ove prevaziđene spravice kada je rad računara u pitanju. Zbog toga pozdravljamo svaki pokušaj proivođača da poboljšaju ovaj segment, a NCQ tehnologija to svakako jeste. Reč je svojevrsnom prefetch mehanizmu koji predviđa koji će se podaci čitati sa hard diska i usmerava glavu ka mestu gde su isti upisani. Time se eliminiše potreba za sve većom brzinom rotacije ploča, pa nije isključeno da npr. hard disk koji radi na 5400 RPM i pri tome ima implementiranu NCQ opciju, postiže u realnom radu bolje/jednake rezultate kao i modeli čije ploče rotiraju 7200 puta u minuti, ali glave nisu kontrolisane od strane NCQ sistema. Biće više nego zanimljivo videti npr. implementaciju ove tehnologije u notebook računarima, pošto modeli 2.5" hard diskova kod kojih ploče rotiraju na 7200 RPM troše previše struje, a pored toga, značajno su skuplji u odnosu na uobičajene modele sa vrzinom rotacije ploča od 4200 RPM.

Chaintech ponovo na testu

Chaintech ponovo na testu

Chaintech ploče smo u prošlosti imali mnogo češće prilike da vidimo u cenovnicima domaćih prodavaca nego što je to bio slučaj u poslednje dve godine. Svakako da je zapažene rezultate pokazala Chaintech nForce2 ploča sa početka Zenith serijala, a čiju opširnu recneziju ste imali prilike da čitate na našem sajtu. Pokušaj Chaintecha da se uključi na tržište high-end matičnih ploča, izgleda, nije bio previše uspešan, ako je suditi po tome da Chaintech ploče koje nam u poslednje vreme stižu na test pripadaju isključivo mid i low range segmentima u kojima je Chaintech u prošlosti imao zapažene uspehe (posebno u vreme i440BX čipseta za socket 370).

Solidne prodajne rezultate na domaćem tržištu, sasvim zasluženo, zabeležila je Chaintech VNF3-250 matična ploča bazirana na nForce3 250 kontrolerskoj logici. Reč je o solidnoj ploči veoma primamljive cene, ako se imaju u vidu njene mogućnosti i ponašanje u realnom radu. Ipak, više o ovom modelu, saznaćete iz našeg velikog testa socket 745 matičnih ploča koji ćete moći da čitate u narednom periodu.

Chaintech VNF4-Ultra svojim imenom sugeriše da je reč o pravom nasledniku prethodnog modela. Ploča dolazi u okviru "Zenith Value" serijala, pa u skladu sa time ambalaža izgleda uobičajeno za proizvode te klase. Za razliku od prethodnog modela čija je kutija na sebi imala žute nijanse, zarad razlikovanja, Chaintech je kod nForce4 modela koristio zelene nijanse uz obavezni natpis da je reč o ploči zasnovanoj na nForce4 Ultra čipsetu.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

U pratećem paketu svoje mesto našle su samo najneophodnije sitnice kao što su ATA100 i SATA kablovi. Iako je jedna od velikih prednosti nForce4 Ultra čipseta nad nForce4-4X (predviđen za socket 754 ploče) i nForce 3 familijom kontrolerske logike, podrška za četiri SATA uređaja, u paketu ćete naći samo dva kablića za diskove nove generacije što znači da ćete se morati malo više pomučiti da, ukoliko se za time ukaže potreba, nađete na domaćem tržištu dodatne SATA kablove. Prisustvo samo jednog ATA100 kabla sugeriše da prizvođač smatra da je većina korisnika već prešla na SATA tip diskova, pa im stari interfejs treba samo za povezivanje optičkih uređaja.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Solidno napisano uputstvo, uz dva prateća CD-a na kojima je upisan set najnovijih nVidia drajvera i Chaintech paket softvera, zaokružuju oskudan prateći paket kod Chaintech VNF4-Ultra matične ploče. Naravno, to je sa svoje strane uslovilo i veoma konkurentu cenu koja će mnoge korisnike koji razmišljaju o S939 proceosru, naterati da razmisle i o prelasku na PCI Express grafički akcelerator.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Sama ploča izrađena je na PCB-u (Printed Circuit Board) koji je prelakiran crnim lakom što smo već imali prilike da vidimo kod pojedinih proizvođača ovog tipa komponenti za PC računare.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Trostepena filtracija napona, iako nije u rangu MSI-ja, Gigabyte-a ili ASUS-a, ipak je omogućila da test primerak Athlon 64 3500+ procesora dovedemo do limita overklokovavši ga preko 2600 MHz pri taktu klok generatora na ploči od čak 278 MHz.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Za tu operaciju smo oborili množilac ispod inicijalne vrednosti koja iznosi 11. Kao i kod svake nForce4 ploče, prisutan je ATX 2.0 24-pinski konektor za napajanje, jer kod novijih ploča zahtevi za napajanjem su drastično veći, pošto se preko PCI Express slota grafičkoj kartici isporučuje oko 75W struje, dok je u slučaju AGP standarda ta vrednost bila čak 50W manja!

Koliko je dobro napajanje važno svakako svedoči i test ASUS A8N-SLI Deluxe ploče, kada nismo uspeli, u slučaju upotrebe jakog grafičkog akceleratora, da probudimo ploču sa Enermax 360W napajanjen. Ipak, upotreba ATX 2.0 napajanja je fakultativna, pošto će svaka nForce4 ploča raditi bez problema i ukoliko koristite neko starije ATX 1.3 napajanje.

Raspored komponenti

Raspored komponenti

Pozicija ATX konektora nije povoljna pošto se nalazi u blizini naponske jedinice. Naime, takav raspored dovodi do toga da naponski kabl ometa protok vazduha iznad kulera u najvećem broju slučajeva, pa se dobar deo proizvođača odlučio da ovaj konektor izmesti bliže priključcima za optičke uređaje. Iako, ovakav postupak komplikuje izradu ploče, jer vodovi za napajanje idu duž cele ploče, ipak omogućavaju da se lakše izborite sa šumom kablova unutar kućišta.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Mehanizam za montažu kulera na ploči je potpisao LOTES i podrazumeva postojenje plastičnog ojačanja sa zadnje strane ploče, za razliku od npr. AMCO mehanizma koji se sastovi od plastičnog držača kulera i metalnog dela sa druge strane ploče. Primetili smo nemogućnost montiranja najnovije serije Titan kulera na ploče koje imaju na sebi LOTES mehanizam, ali je to ipak pre problem kompanije Titan i nesavršeno projektovanog sistema montaže njihovih kulera.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Dopala nam se pozicija DIMM podnožja za memoriju kojih ima u ovom slučaju, kao i kod većine socket 939 ploče, četiri. Po ugledu na odličan layout MSI K8N Neo2 Platinum ploče, DIMM podnožja (ako se posmatra orijentacija ploče kada je montirana u kućište) su smeštena iznad procesora, a pri vrhu ploče su ATA konektori što olakšava povezivanje uređaja u kućištima velikih dimenzija.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Pored dva tzv. ParallelATA kanala, na ploči su se našla i četiri SATA priključka što je posledica upotrebe nForce4 Ultra čipseta.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Na ovaj način je, bez dodatnog SATA RAID PHY kontrolera, omogućena upotreba Raid 0+1 režima. Naime, kod nForce3 ploča to nije bio slučaj, pa je čipset podržavao maksimalno 2 SATA uređaja, ali je BIOS nVRAID kontrolera mogao da kontroliše dodatni SATA RAID PHY čime se izbegava upotreba dva RAID BIOS-a na ploči i omogućava rad u RAID0+1 režimu.

U blizini procesorskog podnožja, nedaleko od ATA i FDD priključaka smeštena su tri konektora za dodatne ventilatore. Neobično je da se Chaintech nije odlučio da veći broj ovih priključaka razmesti na više pozicija na samoj ploči kako bi se lakše povezali ventilatori koji su predviđeni za zadnju (izbacuje vazduh) i prednju (ubacuje vazduh) stranu kućišta. Ovako je moguće da dođete u situaciju da kablovi kojima se povezuju ventilatori ne mogu da dohvate do priključaka na ploči, a to se opet može desiti, sasvim izvesno, ukoliko imate kućište većih dimenzija. Ipak, jedan priključak (SYS2) se nalazi pri dnu ploče i idealno je pozicioniran je za povezivanje npr. ventilatora koji je smešten na bočnoj stranici kućišta.

Raspored PCI slotova je manje-više povoljan. Novija generacija PCIEx x1 slotova je smeštena iznad PCIEx x16 slota. Dva slota za proširenje karticama novije generacije su pristojan broj, a Chaintech se nije u ovom slučaju odlučio za varijantu omogućavanja kvazi SLI režima.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Tri PCI slota za kartice starije generacije će zahtevnije korisnike koji u kućištu imaju veći broj kartica ovog tipa, naterati da se odreknu npr. zvučne karte i poverenje posvete integrisanom Realtek ALC850 7.1 audio codecu.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Zanimljivo je da ploča na sebi ima integrisan zvučnik tako da izostaje potreba za upotrebom istog takvog zvučnika koji je implementiran u svakom kućištu. U blizini je i ITE monitoring čip koji se stara o vitalnim parametrima sistema...

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Gigabitna LAN podrška poverena je Vitesse SimpliPHY 8201RX čipu koji služi kao interfejs za Gigabitnu LAN podršku implementiranu u nForce4 kontrolerskoj logici. Time se omogućava upotreba nVidia Active Armour tehnologije o kojoj smo pisali tokom prikza nForce4 čipseta na sajtu Benchmark.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Sam čipset hlađen je, ne previše, atraktivnim, ali što je posebno bitno, pasivnim hladnjakom solidnih dimenzija. Posle iskustava sa ASUS A8N-SLI, MSI K8N Neo2 i EPoX 9NDA3+ pločama i bukom koju generišu ventilatori kulera na čipsetovima, toplo pozdravljamo odluku Chaintech-a da ugradi pasivni hladnjak.

Iako nForce4 kontrolerska logika podržava čak deset USB portova, VNF4-Ultra u fabričkom pakovanju omogućava da iskoristite svega četiri. Naime, na samoj ploči su implementirana četiri USB 2.0 priključka, a dodatni bracket nismo zatekli u kutiji.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Dodatnih opcija kao što su dual LAN ili IEEE1394 nema, ali to u ovoj klasi ni u kom slučaju nije minus.

BIOS

BIOS

Ovog puta reč je o, za nForce ploče, uobičajenom Award BIOS-u solidnih mogućnosti. Nepotrebnih opcija koje uzrokuju više problema nego koristi (MSI CoreCell, ASUS DigiBooster, Gigabyte M.I.T 1 i 2 ili ABit mGuru) nema, pa je za overklokovanje potrebno ručno podesiti parametre u BIOS-u, a njih ima više nego dovoljno.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Ako krenemo od vrednosti "magistrala", takt eksternog klok generatora moguće je podići do 400 MHz.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Pomoću implementirane opcije za multiplikaciju takta HyperTransport magistrale pri povišenom taktu gore-spomenutog klok generatora, obaranjem HT množioca, održaćete takt HyperTranspor magistrale u okviru deklarisanih vrednosti za socket 939 procesore tj. 1000 MHz.
Množilac na procesoru, kao posledica implementacije "Cool and Quiet" tehnologije, moguće je obarati. Zanimljivo je da je moguće ići i ispod predviđenih 5x za vrednost množioca što se kod većine ploča može postići samo uz upotrebu programa kao što su ClockGen ili Central Brain Identifier.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Memorijski delilac kontrolera koji je u procesoru moguće je podesiti na uobičajene četiri vrednosti (200, 166, 133 i 100). Naime, takt procesora se određuje pomoću klok generatora na ploči kao vrednost proizvoda CPU množioca i takta spomenutog klok generatora. Na sličan način se određuje i takt HT magistrale (pomoću spomenutog HT množioca čija je maksimalna vrednost 5x). Za takt memorije zadužen je drugi klok generator koji je smešten unutar samog procesora (tj. memorijskog kontrolera) i koji brzinu memorije određuje tako što deli realni takt procesora aktiviranim memorijskim deliocem u BIOS-u. Na taj način takt memorije indirektno zavisi od takta klok generatora koji je na samoj ploči. Razloga za ovakvu, na prvi pogled, komplikaciju, ima više, a najočigledniji je svakako taj da je kod Athlon 64 platforme memorijski kontroler izmešten u samo procesorko jezgro.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Ako se odlučite za overklokovanje, prijaće vam saznanje da je napon na procesoru moguće podići na čak 1.7V, memorije na 2.9V, a tu je i regulacija napona čipseta do 1.70V.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Kada su memorijski parametri u pitanju tu je mogućnost regulisanja svih bitnjih parametara, ali i krucijalnog Command Rate parametra kojeg je moguće postaviti na 1T ili 2T vrednosti.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Dakle, veoma pedantan odabir opcija u BIOS-u. Ničega ne manjka, a nema ni viška od koga boli glava :)

Testiranje

Testiranje

Test sistem sastojao se od sledećih komponenti...

Procesor

- AMD Athlon™ 64 3500+ (Socket 939)

Matične ploče

- Chaintech VNF4-Ultra
- GA K8NXP-SLI

Memorija

- 2x 512 MB Corsair XMS PC4400 CAS2.5

Hard diskovi

- Maxtor DiamondMax 8 40 GB

Grafička karta

- Built by ATi Radeon X850XT PE

DVD uređaj

- ASUS DVD 16x

Izvor napajanja

- Enermax 350W

Operativni sistem

- Windows XP Professional (SP1, DirectX 9.0c)

Drajveri

- nVidia nForce 6.39, nVidia ForceWare 71.40


karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Verujemo da rezultate nema potrebe previše komentarisati pošto su oni u rangu ostalih nForce4 ploča...

Sintetički testovi

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

3D Mark & gaming testovi

3D Mark testovi

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Gaming testovi

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Testovi realnih aplikacija

Testovi realnih aplikacija

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Nakon testa...

Nakon testa...

Više puta smo spomenuli u okviru ovog teksta da je cena koju treba platiti kako bi se Chaintech VNF4-Ultra ploča našla u vašem kućištu veoma povoljna. Maloprodajna cena sa uračunatim porezom na dodatu vrednost je 105 eura što je čini jeftinijom i od velikog dela nForce3 Ultra ploča. Ipak, pojava nForce4 čipseta obesmišljava egzistenciju nForce3 ploča, pa zbog toga očekujemo da će u narednom periodu biti na tržištu sve manje nForce3 Ultra modela i da će se treća generacija kontrolerske logike uskoro naći samo na socket 754 modelima ploča koje su predviđene za novu generaciju 90nm Sempron socket 754 procesora. Ono što je izvesno, svakako je da će nForce3 i na tom polju imati konkurenciju u vidu nForce4-4X čipseta koji će doneti podršku za PCI Express interfejs i za jeftinu socket 754 platformu. Prikaz prve pristigle ploče zasnovane na spomenutom čipsetu kompanije nVidia, a koja na sebi ima socket 754 podnožje moći ćete da čitate na sajtu Benchmark veoma brzo.

karakteristike, statistike, chaintech vnf4 ultra maticne ploce

Chaintech je po svemu sudeći uspeo da ponovi poduhvat koji je postigao sa VNF3-250 pločom. Među prvima je našem tržištu isporučio ploču zasnovanu na novoj kontrolerskoj logici, a pri tome njena cena je više nego popularna u poređenju sa najavljenim cenama za konkurentske modele. Po svemu viđenom reč je o osrednjoj ploči, koja neće zadovoljiti najprobirljivije korisnike zbog nešto siromašnije opreme nego što smo navikli kada su najnovije ploče u pitanju. Ipak, besprekoran rad koji krasi testirani model Chaintech ploče nagoveštava da, kada je Athlon 64 platforma u pitanju, dobijamo više nego ravnopravnog takmaca konkurenciji iz Intela po svim pokazateljima. Brzinski AMD Athlon 64 je odavno ostavio iza sebe Prescott liniju Pentium 4 procesora, a zahvaljujući tehnološkim rešenjima kompanije nVidia prva na tržištu socket 939 platforma donosi podršku za tehnologije kao što su SLI ili SATA2.

U kombinaciji sa jeftinim Winchester socket 939 procesorima kompanije AMD i solidnim, a opet veoma povoljnim pločama kao što je Chaintech VNF4-Ultra tehnološka rešenja i performanse koje su do skoro bila ekskluzivitet visokog cenovnog segmenta postaju dostupne veoma širokom krugu korisnika što će se pozitivno odraziti na dodatno jačanje pozicija kompanija AMD i nVidia u domenu desktop računarskih sistema.

Matičnu ploču na test ustupio distributer Chaintecha za SCG, "Dual Computers"

Test: Gigabyte K8NXP-SLI

Test: MSI K8N Neo3 Gold

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209