Greška

Došlo je do greške.

Test: Chaintech & Leadtek GeForce 4 Ti4200

23.07.2002 03:06 | 0 Hardver
Test: Chaintech & Leadtek GeForce 4 Ti4200

O nVidia GeForce 4 Ti4200 baziranim karticama se, u poslednjih nekoliko nedelja, dosta diskutuje, kako na našem forumu, tako i u ostalim hardverskim krugovima. Svakako, reč je o sledećoj najisplativijoj igrački koja polako staje iza uspšnih serija TNT2, GeForce 2 MX, GeForce 2 Ti i GF3 Ti200. Pogledajmo kakve modele nude kompanije Chaintech i Leadtek.

Branko Maksimović

U nVidia kompaniji, trenutno se radi punom parom. Potrebno je opravdati očekivanja korisnika, potreban je tržišni plasman novog Kralja 3D akceleratora. Ako pogledamo kako je SIS-ova “Sablja” uzdrmala “donji dom” tj. kakvu pretnju predstavlja za low-end tržište, od koga kompanije takođe dosta zarađuju, biće nam jasno zbog čega se i dalje mogu naći GeForce 3 Ti modeli po novim, nižim cenama, i zbog čega nVidia agresivno nastupa sa svojom Ti4200 serijom. Kartice iz ove klase, na zapadnom tržištu su dostigle psihološku granicu od 150 dolara za modele sa 64MB video memorije, te je tako GeForce 3 Ti200 serija gotovo potisnuta na GeForce 4 MX440 nivo kada je cenovni rang u pitanju. Naravno, znamo koliko su nV20 Ti200 modeli isplativiji od nV17 MX440, ako posmatramo samo performanse, te će za igrače sa plićim džepom ovo biti najbolje rešenje do samog kraja tekuće godine. U trenutku kada nV30 bazirana kartica pokaže šta može, i kada se jednom nađe u prodaji, biće zanimljivo posmatrati formiranje cena GeForce 4 MX i Ti serije, kao i GeForce 3 Ti modela. Naša slobodna procena izgleda ovako: najslabiji nV17 (SDR i 64-bit DDR) modeli će nestati sa tržišta iz više razloga od kojih su neisplativost i inferiornost glavna dva i proizilaze jedan iz drugog. MX440 modeli će se naći na samom dnu nVidia lestvice, i to će biti office modeli sa pasivnim hlađenjem i izmenjenim dizajnom (4 layer PCB, niski profili), a istovremeno će dominirati notebook segmentom. GeForce 4 MX460 modela će biti nešto više jer će bez obzira na nedostatak DirectX 8 funkcija, sa dosta niskom cenom, biti solidna kupovina. Na njih se više neće ugrađivati samo BGA tip memorijskih modula. GeForce 4 Ti4200 će postati apsolutni best buy, kakav je bio GeForce 2 MX, i kakvi bi bili i GeForce 3 Ti200 modeli, da su u većoj meri bili prisutni na našem tržištu. Dva jača GF4 Titanium modela, imaće daleko primamljivije cene, a pojaviće se i revizije nV25 i nV25 Ultra (Ti4600) jezgra koje će moći više da se klokuju, dok će na pojedine modele, velike firme (Suma, ASUS, Gainward), biti ugrađivani i memorijski moduli od 2.4 ns. GeForce 3 modeli će nestati sa tržišta, ali će ipak biti isporuka sa zaostalih lagera, ili će manje poznate firme da ponude GeForce 3 Ti500 modele po veoma povoljnim cenama.


Ako niste upoznati sa nomenklaturom nVidia proizvoda, možete pogledati naše prethodne testove u sekciji Video Karte. Verovatno je već dobro poznato da je GeForce 4 Ti4200 modelima odlagana premijera zbog tada i dalje solidne prodaje GF3 Ti200 baziranih kartica. Pre nešto više od dva meseca, proizvođači su dobili zeleno svetlo od nVidia-e, te je prodaja već pripremljenih modela sa Ti4200 oznakom krenula. Van svakog očekivanja, pošto su prvi testovi pokazali da se ove kartice veoma isplate, i da su brže od najbržeg Titaniuma treće GeForce generacije, po ceni koja je dosta niža od 200 dolara, prodaja je krenula veoma dobro. Potražnja je dugo bila veća od ponude, da bi se sada ovaj odnos uravnotežio. Kao i uvek, mi smo tu da vam preporučimo ili vas posavetujemo da ne kupite određeni model i to prema testovima performansi (koje su, na default taktu veoma slične), podacima o tome kakav je 2D prikaz, dodatne opcije (DVI, Vivo, softverski paket, kablovi), koliko se kartica može overklokovati i kakav je odnos cena-performanse, odnosno kakva je isplativost. Treba znati da pojedine firme imaju slabiju kontrolu kvaliteta od drugih, pa se nekada desi da određeni primerak ima odličnu 2D sliku, dok model koji je iz iste serije, kupljen kod istog uvoznika, daje nešto lošiji prikaz. Ove razlike, iako minimalne i nekima neprimetne, za određenu grupu korisnika mogu da predstavljaju jedan od važnijih stavki pri izboru. Zato, najbolje je da pogledate kako radi primerak koji bi ste kupili, a ako je to nemoguće, izaberite firme koje su poznate po karticama koje daju odličan prikaz (Leadtek, VisionTek, Prolink, Gainward).

Chaintech GeForce 4 Ti4200 128MB SE

Gde je sada Ti4200?

nVidia je formirala tri klase kartica od istog nV25 jezgra. Najbolji primerci nazvani su nV25 Ultra, njihovi radni taktovi na karticama po defaultu idu na 300MHz, a tokom overkloka i preko 340MHz. Ti4600 modeli imaju memoriju od 2.8ns, što odgovara radnim taktovima od 714MHz, dok na defaultu rade na 650MHz (DDR). Prilikom overkloka, memorija ide i do 760MHz (Gainward-ov Golden Sample Ultra/750XP). Jevtiniji model, Ti4400, ima isti referentni dizajn i osmoslojnu štampu, jezgro radi na 275MHz (pod uslovom da su proizvođači poslušali matičnu kompaniju), a memorija na 550MHz. Iako su u pitanju 3.6ns Samsung moduli, BGA format omogućava visoke margine, te se ove frekvencije nekada mogu podići i do 700MHz. Grafički čip najčešće može da postigne i 330 MHz. Cene Ti4600 modela, trenutno se kreću oko 420 eura, a nekada i više. Ti4400 kartice su znatno jevtinije, sa cenom od nekih 280 do 300 eura, dok su najslabiji Titanium modeli, cenjeni od 180 eura za model sa 64MB do 240 eura za 128-megabajtni model.

Tajvanski IT gigant, možemo slobodno reći, ne propušta ni jednu seriju nVidia čipova, te je na svakom segmentu tržišta prisutan svojim modelima koje krasi pristupačna cena i kvalitet koji je na odgovarajućem nivou. Možemo reći da se i Chaintech popravio, te da njihove kartice ostavljaju bolji utisak nego ranije, što zbog Special Edition “fazona”, što zbog činjenice da se njihove kartice zaista prave kvalitetnije.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200
Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Kada je Ti4200 model u pitanju, Chaintech nije odustajao od oprobanog recepta – u providnom, atraktivnom pakovanju, čiji je dizajn isti kao i na prethodnim serijama, dobija se atraktivno parče hardvera. Sadržaj je i dalje upakovan u DVD-oliku kutiju u kojoj se nalazi nekoliko korisnih programa, drajveri i par igara. Na kablovima se malo štedelo, pa televizor koji je svega stodvadeset centimetara udaljen od kućišta, nismo uspeli da povežemo i proverimo funkcionalnost nView-a. Sreća, dodatni kablovi se uvek mogu kupiti jer je u pitanju standardni S-Video.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200
Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Chaintech je karticu napravio da izgleda moćno; dosta korisnika kupuje proizvode na osnovu izgleda, bilo da su u pitanju velike IT prodavnice ili e-bay. Pozlaćen kuler nVidia Ti4400/4600 formata, dodatno je estetski redizajniran, a hladnjaci na memoriji imaju Chaintech logoe. Ugrađena je Samsung memorija od 4ns, što je već postalo standardno za ove modele.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Manji pasivni hladnjaci ugrađeni su i sa druge strane štampe, na kojima je dodatnih 64MB memorije. S obzirom da je u pitanju model sa 128MB memorije, radne frekvencije su 250 MHz na koliko radi jezgro, dok memorijski moduli imaju učestanost od 446MHz. Maksimalna rezolucija je 2048*1536 pri osvežavanju od 75Hz, što je standardan podatak za nVidia kartice još od prvih GeForce modela. Podsećanja radi, ATI Radeon modeli su omogućavali 85Hz u ovom grafičkom modu, dok Radeon 8500 teoretski nudi i više. No, 22” monitori su i dalje retkost, zar ne?

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200
Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Kvalitetni Sanyo kondenzatori, prisutni su na standardnim mestima, a da je shema referentna, potvrđuje i prisustvo Silicon Image čipa na koji je vezan DVI-I konektor. Video in je poveren Philips SAA7108E procesoru, a RGB filter je, na oko, izveden na standardan način. Ukratko, Chaintech na prvi i drugi pogled deluje sasvim u redu, pa čak i više od toga.

Leadtek GeForce 4 Ti4200 64MB, kvalitet slike, utisci

Leadtek GeForce 4 Ti4200 64MB

Leadtek je isto tako poznata IT firma, čije matične ploče verovatno nemate, ali ste zato barem ponekad poželeli njihovu grafičku karticu. Sećate se CeBIT-a i njihovog “u sendviču” GeForce Ti4400 modela? Isti takav smo imali na testu i, ako se sećate, mnogo nam se dopao.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200
Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Paket u kome stiže je nešto manje atraktivan, ali veoma masivan. Igara nikad dosta, te je Leadtek ponudio zaista atraktivne naslove i demoe. Ono što ne možete videti sa slika, nećemo vam ni otkriti, ali ćemo reći da je softverski paket vrlo dobar. Takođe, tu su dva, nešto duža kabla (S-Video i kompozitni), mada ni oni nisu zadovoljavajuće dužine (zar samo Microstar ponekad pokloni duži kabal?). Tu je i odgovarajući DVI-I > 15-pin VGA adapter.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Leadtek ne bi bio to što jeste, da nije izmenio referentnu shemu. Nešto drugačiji raspored elektrolita, potpuno drugačiji kuler, na drugu stranu premešten TV-out enkoder čip. Možete videti da je kartica napravljena da bi je cenili oni koji o hardveru malo više znaju od vizuelne estetike. Kvalitetan izvorno zeleni PCB, odličan ventilator na custom-made kuleru, jednako dobro hlađenje Samsung 4ns memorije, koja pripada odličnoj seriji. RGB filter deluje kao da su prvi i drugi nivo preskočeni, što je Leadtek prvi uradio sa GeForce 3 modelima, te je rezultat bila nVidia kartica sa najlepšom slikom u to vreme. Leadtek je i ovoga puta uradio sličnu stvar, barem ako ono što na ovom primerku vidimo, važi za ostale Ti4200 serije sa 64MB memorije.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Kako nVidia nalaže, modeli sa 64MB memorije rade na frekvencijama 250/500MHz, dok su gotovo svi testirani modeli radili na od 512 do 516MHz za memoriju. WinFast serija kartica ima još jednog predstavnika koji opravdava reputaciju.


Instalacija, Multimedija, 2D kvalitet

Prilikom instalacije nije bilo nikakvih problema, Windows je prepoznao kartice, a zatim smo instalirali drajvere 28.32b, sa kojima smo testirali i prethodne verzije. Trenutna preporuka su ipak verzija 29.42 koje imaju WHQL sertifikat, za sve vlasnike GeForce 3 i 4 serija kartica.

O kvalitetu prikaza potrebno je reći nekoliko činjenica. GeForce 3 modeli su doneli dosta veću oštrinu u 1280*960 i 1600*1200 u odnosu na GeForce 2 GTS a pogotovo MX kartice, tako da su korisnici sa boljim monitorima mogli da izaberu i nVidiu, bez ikakvih bojazni da će im slika biti mutnija u odnosu na aktuelne DDR/SDR verzije ATI Radeona. Radeon 8500 je, naknadno, postavio novi domaći zadatak kompaniji nVidia, pa su sa nV25 karticama, uspostavljeni novi kodeksi kada su kvalitet komponenti na filterima i sama izvedba u pitanju. Ti4400/4600 bazirane kartice imaju strogo definisan dizajn RGB filtera trećeg nivoa (koji utiču na postojanost boja i nivo signala), a od nedavno je ista stvar definisana i za filtere najslabijeg Titaniuma. Ipak, na kvalitet slike utiču i drugi faktori i to su kvalitet predkonektora, osobine i karakteristike drugih el. elemenata koje svojim interferencijama mogu da naprave promene. Na kraju, bitan je i način same izrade i kvalitet mašina na kojima se izrađuje hardver. Na konačni dojam o kvalitetu, uticaće i čuveno “slaganje” sa monitorom, nešto na šta vlasnici TFT panela ne treba da misle (ako koriste DVI priključak na kartici).

Chaintech GeForce 4 Ti4200 kartica ima najmanje ubedljivu sliku od četiri testirana modela. Boje su manje zasićene, a oštrina je manje izražena na ivicama. Kontrast je slabiji, te je crna boja malo sivlja nego što bi trebalo. Ipak, ovo je bio veoma oštar sud, prikaz je takav samo ako poredimo najviše rezolucije (1600*1200 i više), a moramo reći da je on bolji od gotovo svake GeForce 3 kartice. Ono što smo primetili, i što nas je iznenadilo, jeste da je sledeća kartica koju smo instalirali u test konfiguraciju i koja će biti prikazana na sledećem testu, ASUS-ov GeForce 4 MX460, dao dosta lošiji prikaz od pomenutog Chaintech-a!

Već testirani Ti4200 modeli, Gainward i Microstar, gotovo da su nas oduševili kvalitetom slike, a posebno smo pohvalili Microstar, koji je ranije imao problema u kategoriji “kvalitet 2D prikaza”, i koji nažalost i danas, iako ređe, ume da iznenadi sa ponekom “lošijom serijom”. Gainward je, kada je primerak sa testa u pitanju, imao i nešto slabiju sliku od Microstara, ali opet, to može biti i subjektivan utisak, jer se radi o zaista maloj razlici. Sa druge strane, priča o Leadteku je puna superlativa. Kvalitet slike je uz rame sa pomenutim Microstarom a moramo pomenuti da smo, igrom slučaja, radili i sa još dva identična modela i da je za svaki karateristična istovetna, oštra slika, sa dobro definisanim bojama, odličnim kontrastom i fokusom.

Multimedija je na standardnom nivou koji je definisan pojavom nV17 i nV25 GPU-a. Za formiranje TV izlaza odnosno Vivo opcije, kod Chaintech-a je zadužen stari dobri SAA7108E koji je sada već prosečno rešenje sa svojim modom 800*600. Novi Connexant-ov chip je u prednosti sa rezolucijom 1024*768, slika je oštrija ali ima nešto izraženiji okvir. Isto tako, Video in opciju kod Chaintech modela ne treba zaboraviti. NView kod obe kartice funkcioniše bez problema, a u Windows-u XP su prisutne i opcije Horizontal i Vertical Span, kojih u prethodnim verzijama Windows-a nema.

Test Konfiguracija

Test Konfiguracija

Kartice smo testirali na test sistemu prikazanom u tabeli:

Procesor
AMD Athlon XP 2100+ MHz
Matična ploča
Abit KX7-333 (CPU CD: Ultra, AGP 4x, Fastwrites, Ultra performance setting) VIA 4in1 Pack v4.38p
- powered by Chieftec Dragon 300W
Memorija
512MB PC2700 Samsung @ 166MHz (CAS 2, 2-5-2, 1T, 4 Way, Turbo...)
Hard Disk
IBM Deskstar 120GXP, 7200rpm, 2MB cache, ATA133
Video Karte
Gainward Ultra/650 - GeForce 4 Ti 4200 - 64MB DDR Detonatori 28.32b
Microstar G4Ti4200 - GeForce 4Ti 4200 - 128MB DDR Detonatori 28.32b Chaintech GeForce 4 Ti 4200 Special Edition - 128MB DDR Detonatori 28.32b
Leadtek A250TD LE GeForce 4 Ti 4200 - 64MB DDR Detonatori 28.32b
Monitor
Samsung SyncMaster 900NF
Cooling
Titan TTC-D5TB(3)
DVD uređaj
Pioneer 116 DVD-ROM
CDRW uređaj
Teac CD-W540E
Operativni sistem
Windows XP Proffesional
Igre/Bench programi
Quake 3 Arena v1.17; Demo 001
Lucas Arts Star Wars Jedi Knight Episode II
Codecreatures Benchmark
MadOnion.com 3DMark 2001 Second Edition
NovaLogic Comanche 4 Benchmark Demo
NVidia Chameleon Mark
PowerVR's VillageMark

64 MB protiv 128 MB

Iako bi ovaj deo možda trebalo da napišemo u zaključku, rećićemo odmah da se radi o najvećoj dilemi kada je izbog nove grafičke kartice u pitanju. Da li dodatnih 64MB na kartici nešto znači? Kako trenutno stvari stoje, bolje je odlučiti se za verziju sa 64MB iz dva razloga: bolje se overklokuju, time brže rade a jevtinije su. Jedini test koji u slučaju da 128MB varijante overklokujemo na iste vrednosti za memoriju kao i rođake sa 64MB, prikazuje neku korist od više memorije, je, verovali ili ne Jedi Knight. Znači, ubrzanja u drugim igrama su u rangu od jedan do tri procenta, a znajući da je prosek maksimalnog overklokovanja modela Ti4200 sa 64MB negde oko 600MHz, a za modele sa 128MB oko 550 MHz, zaključak je jasan. Naravno, postoje programi kojima dodatna memorija može biti od koristi (3D Studio, Ligtwave, i slični, u scenama sa velikim teksturama). Kao i uvek, sve zavisi od toga gde su prioriteti korisnika.

Testovi...

Quake III Arena

Quake 3 je poznati veteran među testovima. Ili ga volite, ili ne. Za nas je još uvek neizbežan a za nekoliko meseci će biti zamenjen igrom Doom III koja bi trebalo da donese mnogo toga.Verzija engine-a je i dalje 1.17, najpopularnija medu testerima, a podešavanja su ispod:

Max Quality Setting:
Teksture na najvišem nivou
Geometrija na najvišem nivou
Primenjeni: r_subdivisions 1 i r_lodError 0
High Quality Sky
Ejecting Bras uključen
Sync Every frame isključen
Lightmap lights
Force Player Models isključen
Dynamic Lights uključen
Marks On Walls uključen
Sound Quality low

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Ono što je zajedničko za sve rezolucije, jeste prednost modela sa 64MB u odnosu na one sa 128MB.

Star Wars Jedi Knight

Ova odlicna igra koristi modifikovanu verziju Quake III engine-a, odlične svetlosne efekte, senke, velike teksture i veliki broj poligona. Naša podešavanja su standardna: apsolutni maksimum zahtevnosti. Teksture i geometrija su na maksimumu, kao i prikazivanje svetlosnih efekata i senki. Minimum za realtime OpenGL osvetljenja jeste 64MB memorije i kartica sa podržanim Shader efektima. Od svega što je bilo moguce uključiti, kartice smo jedino poštedeli Anisotropic opcije. Ako i sami želite da testirate kroz ovu igru, potrebno je da u konzoli multiplayer dela igre, ukucate sledeće:

Devmap ffa_bespin (enter)
timedemo 1 (enter)
demo jk2ffa (enter)

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Comanche 4 Benchmark

Comanche je NovaLogic-ova arkadna simulacija helikoptera. Engine saradđuje sa Direct3D-om verzije 8.1. Kao što sada već dobro znamo, postoje dve programske verzije u okviru engine-a, za vizuelizovanje grafickih funkcija koje direktno pristupaju hardveru. Jedna je namenjena starijim, Direct X 7 kompatibilnim video karticama, dok je druga za novije kartice koje prepoznaju Pixel i Vertex Shader instrukcije. Kartice koje podržavaju bilo kakvu vrstu hardverske akceleracije T&L-a, biće pozdravljene, a treba znati da se procesor rasterecuje i kada su prisutni Shaderi, jer se fluidi, eksplozije i partikli odrađuju u funkcijama ovih programskih celina unutar grafičkog procesora.
Comanche 4 je vizuelno veoma privlačan, ali, po našem skromnom mišljenju, graficki slabije optimizovan engine. Poligona na terenu je moglo biti manje, čime bi se dobila značajna ušteda u procesorskom vremenu. Pored brojnih Shader efekta, čak ni naša test mašina nije postigla posebno visoke rezultate. To je zbog toga što, pri testiranju koristimo apsolutni maksimum za geometriju, teksture, količinu efekata i granicu vidljivosti. Zvuk je tokom testiranja bio isključen. Rezultati su zaokruživani na dva decimalna broja.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

CodeCreatures Benchmark

CodeCreatures Benchmark je prelep i zahtevan test, koji smo ranije opisali. U pitanju je jedan od najzahtevnijih grafičkih testova. Programeri su hteli da sve bude kompleksno, zahtevno i vizuelno atraktivno. Engine koristi Shadere verzije 1.3, a sam test dobar pokazatelj kako se kartica snalazi sa teksturama jako visoke rezolucije i zaista ogromnom količinom poligona. Sličan je Nature testu iz popularnog 3DMark-a 2001. U testu se vide poljana, potok i malo jezero. Trava je gomila tekstura u visokoj rezoluciji, animirana je, a svaki cvet na poljani jeste jedan kompleksan 3D objekat. Tu je i sva fauna koja ide uz takav ambijent, leptiri, gmizavci, ribe pod vodom… Broj poligona na drveću i životinjama je zaista veliki. Vizuelna atraktivnost i fotorealističnost, nadmašuje Nature demo iz 3Dmark-a 2001 za dva koplja. Ovaj program je svakako namenjen za poslednju generaciju video kartica. Default test se izvršava u tri osnovne rezolucije: 1024*768, 1280*1024 i 1600*1200. Postoji i poseban deo u kome je moguće editovati ove modove i meriti performanse od rezolucija 640*480 do najvišeg grafickog moda koji kartica podržava.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Čak ni u ovako zahtevnom testu, ne može se naslutiti pomoć dodatnih 64MB, dok se tih sedamdesetak megahertza vise, ipak oseti.

Testovi (nastavak)

3DMark 2001 SE

Poznati 3D Mark 2001 test ovoga puta nećemo posebno predstavljati. U pitanju je najrasprostranjeniji benchmark za detaljno testiranje Direct3D performansi. Pomenućemo samo da sada koristimo updated verziju build 330, koji je doneo podršku za bolje prepoznavanje novih kartica.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

nVidia Chameleon Mark

Ovaj program je dorađena verzija nVidia demoa istog naziva, koji je pratio promociju prvih GeForce 3 kartica. Prikazuje kameleona koji menja boje, postaje refraktivan i refleksivan, dok virtuelna kamera rotira oko njega. Kao i svi testovi u poslednje vreme, karakterističan je po relativno velikom broju poligona i koristi starije verzije Pixel i Vertex Shadera. Prisutne su grafičke kombinacije sa morfingom tekstura, blendingom, efektima koji simuliraju refrakciju i refleksiju, a tu je i enviroinment bump mapping. Grafički engine koristi i kompresiju tekstura, koja smanjuje ukupnu veličinu ovih fajlova koja originalno iznosi 112MB.
Test se izvršava u tri moda, preko batch fajlova: shiny, real i glass. Podsećanja radi, reći ćemo da prvi od njih pokazuje enviroinment i cube mapping, "real" dodaje i klasične bump mape uz texture blending i procedural adaptive morphing, dok "glass" aktivira efekte refrakcije dok je objekat prisutan, a alpha tekstura i druga bump tekstura i dalje na njemu. Izvršava se u rezolucijama 1024*768, 1280*1024 i 1600*1200.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Village Mark

Ubeđeni smo da već svi znaju kako testiramo kroz VillageMark test, jer je i on već dugo na listi obaveznih testova. Njegova karakteristika su, naravno, zaklonjene površine.

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Rezultati su toliko očekivani da ih nema smisla ni komentarisati.

Overclocking i zaključak

Overclocking

Overclocking je verovatno jedna od najbitnijih stavki pri izboru Ti4200 kartica. Nažalost, situacija je takva pa se u najvećem broju slučajeva morate opredeliti između megahertza i memorije. Naime, modeli sa celih 128MB se lošije daju overklokovati, ali ipak imaju celih 128MB. Upotrebna vrednost dodatne memorije je trenutno veoma mala, a kako se primerci sa testa ponašaju u overklokovanim režimima, pogledaćemo u tabeli:

Testovi grafickih kartica Chaintech i Leadtek GeForce 4 Ti4200

Dakle, Chaintech je postigao 315MHz za jezgro, što je više nego dobar rezultat, dok je memorija radila samo do 545MHz. U poređenju sa Microstarom ovo može da izgleda malo, ali ne verujemo baš ni da je svaki primerak MSI G4Ti4200 raspoložen kao onaj koji se našao na testu! Leadtek je, sa druge strane, obavio dobar posao te je GPU išao do maksimalno stabilnih 320MHz, a memorija do 630MHz. Inače, neki primerci ovih kartica mogu da postignu i 660 MHz, dok veliki broj njih radi na 640MHz, što znamo iz ličnih iskustava ostalih kolega.

Zaključak

Pošto smo već rekli da, za sada dajemo malu prednost karticama sa 64MB, naša preporuka je jasna. Leadtek je kartica koja je u svim našim testovima pokazala brzinsku prednost u odnosu na Chaintech-ov model. Uz to, moramo reći da ima nešto oštriji prikaz, dok je i konkurent iz Tajvana obavio vrlo dobar posao na tom planu. Overklokabilnost je dobra za svaki model, ako posmatramo prosek kartica iz te podklase. Ostaje da se vidi da li će Doom III, koji je veoma važan igrački engine, napraviti razliku i pozdraviti dodatnih 64MB video memorije. U nekom od narednih testova, pogledaćemo i kako se Ti4200 kartice snalaze u nekom profesionalnom OpenGL programu, pa će i iskustva sa ovih testiranja uticati na naš konačni sud. Sa Ti4200 karticama ćemo se još družiti. Vi se već sada možete odlučiti za Leadtek-ov model, a ako želite karticu sa 128MB i Video In mogućnostima, ni Chaintech nikako nije loš izbor. Naravno, ne treba zaboraviti na Microstar-ov odličan GFTi4200 sa 128MB, dok neki od naših uvoznika ne nabavi i Golden Sample verzije Ti4200 kartica, koje su od nedavno puštene u prodaju.

Chaintech karticu smo na test dobili od firme Sinteh, Beograd
Gainward karticu smo na test dobili od firme PC Centar, Beograd
Microstar karticu smo na test dobili od firme MyStar, Holandija
Leadtek karticu smo na test dobili do firme Cores, Beograd

Test: Club3D GeForce 4 Ti4600 & Leadtek GeForce 4 Ti4400

Test: Uporedni test 11 GeForce 4 Ti4200 kartica

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209