Greška

Došlo je do greške.

Test: Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

24.05.2002 04:33 | 0 Hardver
Test: Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Situacija na IT tržištu se dodatno zakomplikovala pojavom dva “nova” igrača. Najbitniji od svih je Matrox, koji je već dobro uzdrmao scenu, a vatra koju su potpalili, tek će se rasplamsati. Da li je Chaintech Special Edition serija kartica, zaista po nečemu posebna, ili je u pitanju samo trik?

Branko Maksimović

Chaintech GeForce 4 Ti4600

Uvod

Situacija na IT tržištu se dodatno zakomplikovala pojavom dva “nova” igrača. Najbitniji od svih je Matrox, koji je već dobro uzdrmao scenu, a vatra koju su potpalili, tek će se rasplamsati. NVidia i ATI ne treba toliko da se brinu za preuzimanje pozicija, Matrox-ov cilj nije da svakih šest meseci izbacuje novi grafički čip, niti da bude predmet želje svakog zahtevnog igrača. U njihovom segmentu su oduvek bili korisnici koji se bave pripremom za štampu, obradom video materijala, a sada, uz bolju OpenGL podršku, verovatno i animatori i CAD/CAM inženjeri. Ipak, Parhelia 512 je dobra injekcija uspavanim gigantima – ne želimo prepakovani GeForce i Radeon i treći put. Podrška za Shadere nije ni izbliza toliko revolucionarna, već nam se, u nedostatku revolucionarnijih rešenja, to samo učinilo. Matrox-ov novi čip ima mnogo novih tehničkih poboljšanja i novina, a moglo ih je biti i više, da određeni kompromisi nisu napravljeni. Uostalom, i Parhelia bi trebalo da se nađe na grafičkim karticama sa cenama ispod $500, treba nešto ostaviti i za $1000+ klasu. Drugi “igrač” neće biti bitan dok ne popravi stanje sa upravljačkim programima, te ga za sada nećemo diskutovati.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Ako malo analiziramo trenutno stanje, i blisko prošlo vreme, shvatićemo da je GeForce 4 Ti4600 i dalje vladar u najmasovnijoj home-gaming-multimedia kategoriji. Naravno, vladar kada su u pitanju performanse, apsolutni vladar kada je u pitanju cena. Iako se polako pojavljuju i najslabiji Titanium modeli, koji su cenom zamenili sada već dugo prisutne GeForce 3 (non-Ti) modele, Ti4600 ostaje u svojoj cenovnoj klasi, pre svega zahvaljujući memoriji od 2.8ns, specijalnoj i dosta skupoj osmoslojnoj štampi...
Naravno, za najbrže GeForce 4 kartice, biraju se samo najizdržljiviji nV25 primerci, pa se i ova selekcija dodatno plaća. Iskustvo je pokazalo da ni GF4 Ti4400 nisu daleko. BGA format memorije, omogućio je 3.6ns modulima da idu na default vrednosti za Ti4600 model, neretko i do same granice koju podrazmeva overclock utility kada pročita informacije iz rom programa BIOS-a. Različiti proizvođači imaju najrazličitije cene za Ti4600 modele. ASUS i Gainward su među najskupljima, verovatno zato što su koristili zaista najbolje serije primeraka memorije, čipova, modifikovanu nV25 shemu i najkvalitetnije komponente. Uz to, sam paket u okviru ovih proizvoda je veoma bogat. Gainward Ultra750XP model, na primer, nudi FireWire daughter karticu, koja će dodatno ohrabriti korisnike entuzijaste, da koriste Vivo mogućnosti sa neke, recimo, digitalne kamere kojoj je zaista potreban veliki propusni opseg FW1394 standarda.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Gde se, u svemu ovome, nalazi Chaintech? Da li je njihova Special Edition serija kartica, od koje u poslednje vreme ne odustaju, zaista po nečemu posebna, ili je u pitanju samo trik?

Opis kartice, instalacija, kvalitet slike...

Kartica na testu

Specijalno izdanje Chaintech kartice, prvi put smo videli u GeForce 3 Ti klasi, kada smo predstavili veoma dobar Titanium 200 model. Pored impresivnog izgleda i veoma lepog pakovanja, ova kartica je zaista imala kvalitetno izveden RAMDAC filter, te je slika bila nešto lepša nego što smo na to navikli od Chaintech-a. Isto tako, imala je i 128MB memorije, dakle dvostruko više nego što je uobičajeno. Međutim, izgleda kao da je Chaintech odlučio da sve njihove kartice budu specijalna izdanja, što je, moramo priznati odličan marketinčki trik, ali ove kartice, odmah ćemo reći, ni po čemu nisu specijalne, pa ni po ceni koja je, tradicionalno za ovu kompaniju, veoma niska u samom startu. Sve ovo ne znači da je kartica loša, daleko od toga, već da su možda preterali sa količinom specijalnih modela. Kada su se ugledali na Gainward, koji takođe ima Golden Sample seriju, trebalo je da znaju da je ona kod Gainwarda, iako proširena, i dalje dosta ograničena u odnosu na ukupnu količinu proizvedenih kartica, kao i da se “zlatni primerci” i dalje razlikuju od običnih po ugrađenoj memoriji i seriji GPU-a.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition
Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Chaintech je odustao od Desperado imena, te je na kutiji u kojoj stiže, samo referentni GeForce 4 logo, koji veoma dobro izgleda sam po sebi. Kutija je i dalje isečena na mestu gde je fiksirana kartica, a pakovanje i dalje lepo osmišljeno. CD-ovi sa igrama MDK2 i Aquanox, drajveri i DVD softver, nalaze se u DVD-olikoj kutiji, a tu je i veoma lepo napisano uputstvo. Pošto kartica ima odvojen DVI-I izlaz, priložen je i DVI to CRT adapter, S-Video kabal koji je kvalitetan ali prekratak (oko jednog metra), kao i razvodnik koji S-Video konektoru razdvaja ulazni i izlazni signal. Pakovanje je, dakle, lepo osmišljeno i umereno.

Kartica je, kao što smo i očekivali, na oko veoma lepa. Štampana ploča je crna, a metalni delovi su pozlaćeni. Kuler i hladnjaci na memoriji i nisu više u zlatnim već u bronzanim nijansama, kao da su bakarni, što je Chaintech možda i hteo da postigne. Nažalost, hladnjaci nisu od bakra, već od standardne legure aluminijuma, a na gornjem delu su dodate pločice na kojima su istaknuti Chaintech i GeForce 4 logoi. Kartica ima veliki broj kondenzatora, upravo zato jer je napravljena oko referentnog predloška i oni su prosečnog kvaliteta. Sa poleđine, korišteni su hladnjaci za memorijske module Samsungove proizvodnje, standardnog tajminga od 2.8 nanosekundi.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition
Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Silicon Image procesor, zadužen za kreiranje DVI signala, smešten je na predviđenu poziciju, što je uslovilo da sam konektor za TFT monitore bude niže. Ovo se ne razlikuje od rešenja ostalih proizvođača koji imaju jedan DVI-I konektor, pa je mesto za drugi SI čip ostalo prazno. BIOS i klok generator su na očekivanim mestima, dok je VIVO procesor, Philips SAA7108E odlično poznat. Njegove prednosti su niska cena i solidan kvalitet za Video In, a jedna od glavnih mana jeste ograničenost video output-a na rezoluciju 800*600. CRT i DVI konektora, video mogućnosti su rešene preko S-Video konektora. RGB filteri su, kao i kod ostalih GF4Ti4600 modela, spakovani u plastični produžetak CRT konektora.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition
Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Instalacija je protekla bez problema, a slika je bila samo prosečna, te se moglo primetiti blago zamućenje u 1600*1200 pri 87Hz, koje je, što nas je najviše začudilo, pozicionirano u samom centru. Regulisanje fokusa nije mnogo pomoglo, te se ispostavilo da su vrednosti za isti, bile već dobro definisane prema referentnoj Microstar GF3Ti200 VIVO kartici. Slika je daleko bolja u 1280*960 pri 100Hz, gde se ne razlikuje od najboljih testiranih GF4Ti modela, na čijem je čelu Microstar Ti4600. Vivo čip je radio bez ikakvih problema, za razliku od Microstarove serije kartica, koje su sa pojedinim verzijama BIOS-a znale da prave probleme u ovom segmentu. Chaintech-ov BIOS je bug free što je vrlo pohvalno, jer je ova kartica izašla na tržište veoma brzo posle Microstar i Gainward modela.

Test setup i mala napomena...

Test Setup

Kartice smo testirali na sledećoj konfiguraciji:

Procesor
AMD Athlon 1400 MHz (133*10.5)
Matična ploča
Abit KT7A RAID (4-Way Interleaving, Turbo memorijska setovanja , CAS 2, AGP 4x, Fastwrites, total performance setting ) software VIA 4in1 ver. 4.33v
- powered by Samsung 300W
Memorija
512MB PC133 NCP SDRAM (2x256MB)
Hard Disk
Quantum Fireball AS, 7200rpm, 2MB cache, ATA100
Video Karte
Gigabyte Radeon 8500 Deluxe - 64MB DDR; 4.13.9009
ATI Radeon 8500 - 64MB DDR; built by ATI - drivers 4.13.7189
GeForce 3 Ti500 - 64MB DDR; Detonator 27.50
GeForce 3 Ti200 - 64MB DDR; Detonator 27.50
Gainward Ultra750/XP GeForce 4 Ti4600 - 128MB DDR; Detonator 27.50
Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition - 128MB DDR; Detonator 27.50
Monitor
Samsung SyncMaster 900NF
Cooling
Titan TTC-D5TB(3)
DVD uredjaj
Pioneer 116 DVD-ROM
Operativni sistem
Windows Millenium Edition
Igre/Bench programi
Quake 3 Arena v1.17; Demo 001 i q3crush
Return To Castle Wolfenstein Flashpoint Multiplayer Demo
Serious Sam - v1.1; Memphis Suburbs
MadOnion.com 3DMark 2001 pro
PowerVR's VillageMark
DronezMark Benchmarking DemoMala napomena

Pošto sve GeForce 4 Ti4600/Ti4400 daju 99,9% slične rezultate, na default vrednostima, mi smo samo uporedili default vrednosti sa ATI Radeon karticama, i njihovim overclock vrednostima. Znajući da Titanium kartice, iako rade na visokim frekvencijama, imaju uglavnom još potencijala za overkloking, smatramo da su korisnije informacije koliki je dobitak, nego tabele sa rezultatima različitih proizvođača na default frekvencijama, koji su gotovo identični. Ono što se moglo primetiti, jeste da je u 70% slučajeva, Microstar GF4Ti4600 brži od već testiranog Gainward-a, ali za jako smešan procenat, kao i da je u Ti4400 klasi, obrnut slučaj. Chaintech je od obe kartice konstantno sporiji, takođe nijansu koja je neprimetna, a isto tako zna da bude brži od obe kartice u nekim slučajevima. Sve to zavisi od testova, trenutnog stanja hardvera koji, uprkos našim naporima da sve kartice testiramo pod apsolutno istim uslovima, uvek ima svoju ćud. Operativni sistem i njegovo ponašanje takođe, spada u red nepredvidivog kada su sitna odstupanja u pitanju. Baš zbog svega izrečenog, dešavaju se odstupanja u testovima, ali su te granice stvarno, jako, jako male, i dosta je bitnije koliko je kvalitetna sama kartica, koliko je sposobna za overkloking, kakav je softverski paket koji stiže uz nju i, naravno, kolika je cena. Upravo zato, obratite više pažnje na sam opis kartice, na slike, ono što smo naveli za kvalitet slike, i eventualno overkloking potencijale. A činjenice da li je Gainward brži za 0.1 % u nekom testu od Chaintech-a, nikako ne smeju da čine ni 1% faktora koji će presuditi za koju ćete se karticu odlučiti.

Quake 3 demo 1 i Crusher...

Quake 3 Demo 001 & Crusher

Max Quality Setting:
Teksture na najvišem nivou
Geometrija na najvišem nivou
Primenjeni: r_subdivisions 1 i r_lodError 0
High Quality Sky
Ejecting Bras uključen
Sync Every frame isključen
Lightmap lights
Force Player Models isključen
Dynamic Lights uključen
Marks On Walls uključen
Sound Quality low

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Kao što smo i tvrdili, Chaintech jeste malo sporiji, ali da li ćete i deset puta veći procentualni zaostatak moći da osetite u radu?

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

ATI Radeon 8500 se odlično drži sve do poslednje, najviše rezolucije. Treba znati i da su noviji drajveri, od onih sa kojima smo pre nekoliko meseci testirali Radeon 8500 karticu, doneli par procenata ubrzanja.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Već četvrti put, svedoci smo prednosti GF4Ti T&L jezgra, koje, ruku na srce, kuca i na višim frekvencijama.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Gainward je i dalje zanemarljivo brži, dok je prednost u odnosu na ATI-ja i dalje izražena u višim grafičkim modovima.

Return to Castle Wolfenstein...

Return to Castle Wolfenstein

Dosta puta smo detaljno opisivali i davali reference o tome kako testiramo kroz igru Return to Castle Wolfenstein. Ukratko, radi se o najvišem mogućem broju detalja, dok je anisotropic i u drajverima i u samoj igri, isključen. Funkcije za specifične grafičke čipove su takođe aktivirane – Truform za Radeon i ekstenzije za nVidia Shading i osvetljenja na GeForce karticama.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Nema potrebe za posebnim komentarima, Gainward je za nijansu brži, verovatno zahvaljujući malim izmenama na referentnom dizajnu.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Radeon 8500 odlično sarađuje sa ovom igrom, pre svega zahvaljujući novijim drajverima, sa kojima su radile Gigabyte kartice.

Serious Sam...

Serious Sam

I za testiranje kroz igru Serios Sam The First Encounter, važe isti komentari. Više puta smo ponavljali princip koga se držimo tokom testiranja, a ako su vam promakli, ili prvi put čitate testove na Benchmark-u, pogledajte neke od prethodnih iz “video cards” sekcije.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition


Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Eto, dešava se i da Chaintech bude jednak sa Gainward Ultra750/XP modelom. To sve govori o sličnosti ovih kartica. Verovatno bi bilo manje zanimljivo kada bi i matične ploče sa istim čipsetovima imale ovako ujednačene performanse.

3DMark 2001 pro by MadOnion.com...

MadOnion.com 3D Mark 2001 pro

MadOnion.com test je najdetaljniji benchmark jer meri brzinu fillrate-a, bandwith-a, performanse i snalaženje sa sirovim DirectX 8 funkcijama kao sto su shaderi, volumetric efekti, proceduralne i matematički generisane teksture, bump mape, svetlosni efekti i simulira ponašanje u zahtevnim igrama koje se će ih intenzivno koristiti. Više puta smo ga detaljno opisivali, pa možete pogledati starije testove.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Nema šta, Gainward jeste konstantno brži i lakše je videti tu razliku kada su cifre velike. Pohvalićemo i apsolutno stabilnu Chaintech karticu koja je po visokoj sobnoj temperaturi, svaki test, zaredom, odradila bez ikakvih problema ili zaglavljivanja.

PowerVR VillageMark...

PowerVR VillageMark

Ovo je mali test razvijen od strane PowerVR-a i pokazuje prednost Kyro kartica kod renderovanja,ocluded površina. Tile Based Rendering odnosno HiOcclusion Culling 1/2 kod GeForce 3/4 kartica. ATI Radeon ovde koristi Hyper Z visibility sybsystem tehnologije.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

GeForce 4 Ti kartice su gotovo izjednačene, a primetna je brzinska prednost ATI Radeon 8500 kartice, u odnosu na svoje prave konkurente – GeForce 3 modele.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

GeForce 4 Ti serija, zadržala je ćudljivost “trojki” da ovaj test radi brže u 32-bitnoj paleti, za razliku od ATI kartice. Ipak, i dalje je Radeon 8500 bolje odradio test od konkurenata.

DronezMark...

DroneZMark

DroneZMark je prava benchmarking igra, jer joj je samo grafika intenzivna, a gameplay loš. U pitanju je visoko sofisticirani grafički engine koji iskorišćava veliki broj mogućnosti naprednih Shader Enabled GPU procesora. Pri testiranju, konfiguracija zvuka je bila takva da se što manje optereti procesor ali da je ipak prisutna. To konkretno znači da smo podršku za 3D zvuk isključili, kvalitet stavili na "performance" i "coarse" a maksimum kanala smanjili na 48. Podešavanja za grafiku ima mnogo - tu su i predefinisana setovanja : Generic Performance, Medium i High Quality, zatim ista tri nivoa za GeForce, GeForce 2 MX , GeForce GTS/pro/ultra ili GF4MX i GeForce 3 (koji važi i za GeForce 4 Ti). Naravno, sve možete podesiti i sami, a uz demo dolazi i obiman .html help koji Vam objasnjava sta koja graficka ekstenzija "radi" po pitanju kvaliteta slike i performansi. Naš setting pravi se, podsetićemo, na ovaj način. Počinjemo se od predefinisanog ‘GeForce 3 High Quality' a zatim menjamo redom Color Depth i Texture Color Depth (16 i 32 u zavisnosti od trenutnog testiranja), Z-Buffer je uvek na 24-bita, Texture Definition postavljamo sa High na Maximum a uključujemo još i Texture compression i S3TC.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Napredni engine pokazuje pravu prednost GeForce 4 Ti kartica. Rezultati u višim rezolucijama su daleko viši nego kod svih ostalih kartica. Naravno, ako uzmemo u obzir i cenu, nešto bolje kupovine su i dalje Radeon 8500 i GeForce 3 Ti200.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

GF4Ti modeli su, u najvišoj rezoluciji, gotovo duplo brži od referentnog GeForce 3 Ti500. Naravno, koristimo iste drajvere.

Overclocking, zaključak

Overkloking

Kada su u pitanju overkloking potencijali, Chaintech GeForce 4 Ti4600 SE je razočarao. Čak i sa uključenim sobnim ventilatorom, uperenim u karticu, maksimalna frekvencija, a da se zadrže stabilnost, za memoriju je bila 680MHz. To je samo 15 pravih megahertza više od nominalnog takta, te verujemo da su ovi moduli iz neke lošije serije. Treba ponoviti još jednom da su nominalno sporiji moduli istog proizvođača, od 3.6ns, išli superstabilno na 730MHz, na Microstar GF4 Ti4400 kartici. Jezgro je takođe bilo neraspoloženo za saradnju, te smo ga podigli do 320MHz. Već na 325MHz, otkazivao je poslušnost. Gainward Ultra750 kartica koju smo testirali, išla je do 350MHz za jezgro i čak 760MHz za memoriju, što je za efektivnih 80MHz više. Pogledajmo sada i rezultate iz nekih igara i programa koje smo testirali sa overklokovanim vrednostima.

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition


Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition


Testovi graficke kartice Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Zaključak

Special Edition je samo marketinški trik koji je veoma dobro smišljen. Naš utisak o testiranom Chaintech GeForce 4 Ti4600 modelu, je ipak veoma dobar. Zbog čega? Upravo zbog činjenice da ova firma nije kompromitovala ništa a postigla je nižu cenu od konkurencije. Cena je toliko niska, da je čak u rangu GeForce 4 Ti4400 modela drugih proizvođača. Memorija neće da se overklokuje do 700MHz, memorijski moduli su iz lošije serije, ali to nije ni važno. Ono što jeste važno, je da kartica radi veoma stabilno i ima odličan prikaz 2D-a. Pomalo zamućen prikaz u 1600*1200 pri 87Hz može biti samo do slaganja sa Samsung 900NF monitorom. Isto tako, ova ima i Video In mogućnosti, koje će nekima nekada zatrebati, veoma lep i unikatan dizajn i opet napominjemo, veoma popularnu cenu.

Test: ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Test: Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209