Greška

Došlo je do greške.

Test: Chaintech 7KJD

08.08.2001 19:12 | 0 Hardver
Test: Chaintech 7KJD

Na jednom od naših testova po prvi put se našla i Chaintech 7KJD matična ploča bazirana na dugoiščekivanom AMD-ovom 760 čipsetu koji je trenutno bez ikakve sumnje najbrža solucija kada je u pitanju ova platforma...

Aleksandar Božović

Po prvi put na Benchmark sajtu smo u prilici da Vam prikazemo jedan test maticne ploce bazirane na dugoocekivanom AMD760 chipsetu. Po prvi put smo se sa ovim chipsetom susreli jos na pocetkom godine (u februaru mesecu) ali tadasnji ASUS-ov model A7M266 nije ispunio zadatke koje smo pred njega postavili: naime, nije postojala mogucnost promene multiplikatora na procesoru tako da smo bili misljenja da bi za pravo i potpuno predstavljanje trebalo sacekati neki od narednih modela.
Na test smo ovoga puta dobili jos jedan model Chaintech maticne ploce koja koristi DDR memoriju. U pitanju je model 7KJD koji koristi najnoviji AMD 760 Irongate II chipset. AMD Irongate 760 je trenutno najbrzi chipset za Athlon platformu tako da sam sa velikim nestrpljenjem ocekivao da zapocnem test ovog modela!
Ploca dolazi u standardnom pakovanju vec karakteristicno plave boje kada su u pitanju Chaintech ploce orijentisane na AMD platformu.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Oprema je takodje uobicajena tj. identicna 7VJD modelu. To znaci: uputstvo, CD-ovi sa drajverima i pratecim programima, komplet kablova za povezivanje hard disk i flopy uredjaja i svakako, dodatak za 6-kanalno CMI8738 audio resenje.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Maticna ploca je uradjena vrlo precizno i "cisto". Kada to kazem, prvenstveno mislim na odsustvo dodatne elektronike koja je recimo karakteristicna za ploce bazirane na ALi MAGiK1 chipsetu. Plocom dominira robusna jedinica za napajanje procesora koju cini formacija od 2X4 "Siemens-Infineon" MOSFET tranzistora, 10 elektrolita kapaciteta 3300mf i tri prigusnice. Da bi switching sekcija besprekorno funkcionisala, tu su obavezni "Semtech" drajveri i kontroler izlaznog napona. Sve to garantuje zavidan nivo stabilnosti u radu.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Odmah pored jedinice za napajanje je pozicioniran Socket 462. Posto je markiran nesto vecim elektrolitima iz SPM jedinice, mozete imati malih problema prilikom monitranja nesto vecih kulera. Ipak, situacija nije toliko kriticna da se ne moze resiti uz pomoc odvijaca i malo koncentracije. Kada smo vec kod procesorskog podnozja, zameramo poziciju termosonde koja je kao po tradiciji Chaintecha, unazad tri modela, nedovoljno visoka da bi dodirivala donju stranu procesora. Dosta je nisko pozicionirana, sto rezultuje nerealno niskom radnom temperaturom procesora koja se prikazuje u samom BIOS-u!

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Neposredno ispod SPM i Socket-a, nailazimo na AMD 761 northbridge koji je za ovu priiku hladjen samo aluminijumskim hladnjakom. Ocigledno je da nema potrebe za nekim extremnim rashladnim resenjem posto je u toku rada pri overklokingu bio prilicno hladnjikav. Da ne spominjem stabilnost u radu koja nijednog trenutka nije dovedena u pitanje. U neposrednoj okolini northbridge-a primecujemo DIP switch sekciju kojom se odredjuje faktor multiplikacije radnog takta centralnog procesora. U istoj ravni zapazamo i mini napajanje za DDR memoriju, koju cini par Philips tranzistora i kondenzatora. Chaintech 7KJD poseduje 2 DDR memorijska podnozja za maximalnih 2GB RAM-a.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Ispod drugog DDR podnozja se primecuje citav niz otpornika koji sluze kao terminacija signala cime se izbegava resenje "praznog" DDR modula sa istom funkcijom. Ploca poseduje 5PCI, 1CNR, 1AGP i 1ACR slot. Vrlo neuobicajeno resenje koje je vec vidjeno na 7VJD modelu, a koje po mom licnom misljenju zasluzuje kritike zbog istvremene implementacije dva egzoticna standarda kao sto su ACR i CNR. Jedan bi bio sasvim dovoljan, dok bi jos jedan PCI slot bio vise nego pozeljan.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

U blizini AGP slota se nalazi deo za filtriranje napona koji napaja AGP slot i jumper sekcija za definiciju brzine sistemske magistrale. Ponudjene su dve opcije (100MHz i 133MHz), dok se fino stelovanje i ubrzanje magistrale obavlja direktno iz BIOS-a. Takodje tu su i ICS "clock buffer" i "clock generator chip", zaduzeni za veliki broj ponudjenih opcija po pitanju brzine FSB-a koji ide do maximalnih 166MHz u koracima po 1MHz .

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Sada vec dolazimo do southbridge-a koji u slucaju 7KJD modela ima zanimljivo resenje. Naime, umesto uobicajene implementacije VIA 686B kontrolera koji koriste vecina proizvdjaca modela baziranih na AMD 761 sistemskom kontroleru (ASUS, MSI, Gigabyte itd..), Chaintech se odlucio za noviju varijantu IDE kontrolera VIA VT8231 koji do sada nisam sretao. VT8233 koji je sastavni deo KT-266 chipseta se razlikuje od postojeceg resenja na 7KJD modelu u tome sto ovaj potonji ima integrisan Super I/O kontroler serijskih, paralelnog i FDD uredjaja. Iako VT 8231spada u generaciju V-Link resenja sa vecom propusnom sposobnoscu, inzenjeri Chaintech-a su ga prilagodili i sa dosta uspeha uskladili sa AMD 761 chipsetu. Tokom rada postignuti su odlicni rezultati u radu sa hard diskom, tako da sam siguran da je Chaintech u potpunosti uspeo sa ovim potezom. Ovaj chip je ujedno i zaduzen za monitoring svih radnih parametra sistema.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Za pravilno provetravanje sistema baziranog na Chaintech 7KJD maticnoj ploci, proizvodjac je ponudio 3 konektora za dodatne ventilatore sa kontrolom broja obrtaja. U skladu sa tradicijom koja prati novije modele ploca iz Chaintech-a, 7KJD ima integrisano audio resenje u obliku CMI 8738 6ch/LX zvucnog chipa sa sposobnoscu 6 kanalne reprodukcije. Ukoliko istim niste zadovoljni mozete ga u potpunosti iskljuciti.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

BIOS

BIOS je potpisao Phoenix, a za njega vezujemo jednu vrlo simpaticnu stvar. Naime, sada se susrecemo sa grafickim prozorom prilikom boot-up sekvence koji dosta podseca na starije AMI-jeve BIOS-e sa grafickim interfejsom. Tom prilikom se vrsi detekcija vitalnih delova podsistema (odbrojavanje memorije, inicijalizacija IDE uredjaja, startovanje OS-a). Sve to je praceno odgovarajucom signalizacijom. Simpaticno na pocetku, ali kasnije vec polako pocinje da zamara!

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

BIOS je po svojim opcijama slican 7VJD modelu sa tom razlikom da je kod 7KJD obogacen sa mnogo vise opcija vezanih za podesavanje brzine rada sa DDR memorijom. Vecina tih opcija se odnosi na podesavanje latencije sistemske memorije. Mnogo eksperimentisanja moze da bude vrlo bolno, jer ukoliko preterate sa brzinskim nastojanjima, desava se da ploca obija da se "probudi". Zbog toga Vam dajem opcije sa optimalno podesenim vrednostima za PC-2100 CAS 2 memoriju.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Tokom rada ploca je ostavila vise nego dobar utisak. Izuzetna brzina u radu je dokaz da AMD-ov chipset trenutno nema konkurenta u Socket A svetu. Impresionira reakcija na start Quake III. Nikada do sada nisam imao brze ucitavanje istog, skoro istog momenta kada kliknete na ikonicu pojavljuje se uvodni ekran. Brzina komunikacije sa memorijom impresionira, pogledajte samo narednu sliku i rezultate ostvarene pri brzini magistrale na 149MHz i CAS 2 setovanja.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Test setup, rezultati, komentar...

Pogledajmo sada kako se Chaintech 7KJD snasao u direktnoj borbi sa glavnim konkurentima - u sledecoj tabeli mozete pogledati kako je u ovom slucaju izgledala nasa test-konfiguracija. Test ploci baziranoj na AMD-ovom chipsetu, "suprotstavili" smo ovoga puta po jednu plocu baziranu na direktnim konkurentima: VIA KT266 odnosno VIA KT133A.

Test sistem - Windows 98 Me

CPU
- AMD Thunderbird AXIA core 1GHz
Maticna ploca
- Chaintech 7KJD (AMD 760)
- Chaintech 7VJD (VIA KT266)
- Microstar K7T Turbo "Limited edition" (VIA KT133A)
Memorija
- 128MB PC-2100 CAS2 DDRAM Crucial
- 128 MB PC133 2/2/2 Crucial
Video-karta
- ATI Radeon SDR 32MB
Hard-disk
- IBM 75 GXP 15GB
Hladjenje
- Alpha PAL 6035T Pro
DVD ROM
- TEAC IDE 40 x
Napajanje
- MACASE 250W

ZD Winbench 99

U procesorskim testovima CT-7KJD ima blagu prednost u odnosu na konkurente zahvaljujuci brzoj komunikaciji sa sistemskom memorijom. Ovo je grupa testova koja konkretno pokazuje koliko smenjeno vreme latencije u komunikaciji procesor - memorija, utice na poboljsanje brzinskih rezultata.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Odlicno usaglasen "southbridge" najnovije generacije je opravdao tvrdnje da su Chaintech-ovi inzenjeri napravili odlican spoj VIA VT8231 IDE i AMD 761 sistemskog kontrolera. To potvrdjuju najbolji brzinski rezultati u korist Chaintech 7KJD modela. Ostvareni rezultati su cak bolji od orginalnog VIA VT8233 IDE resenja primenjenog na modelu CT-7VJD. Sve ovo narocito dolazi do izrazaja ako imamo u vidu da je cak i jedan MSI morao da odustane od proizvodnje svoje maticne ploce sa AMD 760 chipsetom buduci da nije pravilno mogao da je ukomponuje sa VIA southbridge-om!

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

VGA test ponavlja situaciju potpune dominacije Chaintech 7KJD modela. AMD 761 je pokazao da je izuzetno brz u PCI komunikaciji. Zanimljivo je da i VIA KT-266 ostvaruje odlicne rezultate, tik iza AMD-a, cemu su pre svega zasluzni odlicni AGP drajveri!

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Kada sve na kraju sumiramo, vidimo da AMD 761 tj. CT-7KJD ubedljivo pobedjuje u Winbench seriji testova.

SiSoft Sandra 2001

Test na kome se AMD 761 osecao kao na "domacem" terenu. Konkurencija je usled tehnickih resenja primenjenih na 761 "northbridge"-u i brojnih detaljnih podesavanja memorijskih parametara u BIOS-u, ostala i bez teoretske sanse da sustigne Chaintech 7KJD model.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

ZD Content Creation Winstone 2001

Ubedljiva pobeda Chaintech 7KJD modela koji pokazuje da je brzina rada svih vitalnih delova podsistema na najvisem nivou. Ocigledno je da su u AMD-u nasli pobednicki "setup" posto cpu+memorija+vga+hdd u kombinaciji sa AMD 761 sistemskim kontrolerom, obezbedjuje performanse nedostizne za konkurenciju.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Photoshop 6.0 "Bear" resize test

Chaintech 7KJD nije dozvolio iznenadjenja tako da smo mu uknjizili jos jednu pobedu. Pozitivno je sto je realna aplikacija potvrda sintetickih testova i cinjenice da su brzina rada memorije i IDE sekcije na zavidnom nivou. Sa druge strane vidimo da je MSI KT-133A pokazao prednost u odnosu na Chaintech KT-266 kombinaciju pre svega zahvaljujuci brzem radu sa hard diskom. Zbog relativno male kolicine sistemske memorije, KT-266 nije mogao da iskoristi potencijale veceg memorijskog protoka. Ovaj test je ujedno i pokazatelj vaznosti brzine IDE podsistema u racunarima sa manjom kolicinom sistemske memorije. Napominjem da manja vrednost tj. bar oznacava bolji rezultat!

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

3D Studio Max 4 "Waterfall"

Jos jedna realna situacija u kojoj 7KJD odnosi pobedu. Manja vrednost oznacava bolji rezultat.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Mercedes Benz Truck Race Benchmark

Ponovna pobeda 7KJD modela je ujedno i poslednja u nizu impresivne serije "dobijenih" brzinaca. Senku na ovaj poslednji rezultat, baca iskakanje poligona koje se stavlja na dusu nesavrsenosti AGP drajvera.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Quake 3 Demo 1 test

Prednost DDR tehnologije je uticala na odlucujucu prednost Chaintech 7KJD i 7VJD modela. Ovde isticem odlicne rezultate 7VJD modela koji je tik iza 7KJD tj. AMD 761 baziranog modela. Razlog za ovako dobre rezultate jesu u boljim VIA AGP drajverima tj. u nedovoljno upeglanim AMD AGP drajverima kojima bi itekako prijalo jedno "doterivanje". Ovo je ujedno i jedina zamerka koja se trenutno moze uputiti na racun AMD-ovog proizvoda.

karakteristike, statistike, chaintech 7kjd maticne ploce

Zavrsni komentar testa

Ovakvi rezultati zaista nikoga ne mogu ostaviti ravnodusnim. Kada tome dodate i cinjenicu da se 7KJD prodaje po ceni jednog ABIT KT7A modela, svakako dobijate ideju o prelasku na najbrzu DDR soluciju. Mozda jedini nedostatak jesu nesto slabiji rezultati u komunikaciji sa AGP memorijom sto je pre svega posledica losih AGP drajvera za AMD 761 chipset. To je konkretno rezultovalo nesto losijim rezultatima u igrama koje koriste velike teksture (Mercedes BTR). Kada sve sumiram, slobodno mogu da preporucim 7KJD model koji uz zaista razumnu svotu novca na velika vrata Vam otvara DDR blagodeti!

Zahvaljujemo se firmi "Tehnicom" na ustupljenom hardevru za potrebe testa

Test: ASUS A7V-E

Test: Gigabyte 7ZXR

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209