Greška

Došlo je do greške.

Test: CAT S60 (video)

26.05.2016 14:21 | 33 Mobile

Nebojša Todorović

Jedna od evolutivnih karakteristika modernih telefona je velika osetljivost na padove, vodu, promenu temperature i slične uslove. Uostalom, to ne čudi pošto je hardver sve kompleksniji, ekrani sve veći, a debljina sve češće manja od 10 milimetara. Stoga, robusni i otporni modeli sada dolaze sve više do izražaja, jer su razlike u odnosu na "obične" verzije veće i bitnije nego ikada. Primera radi, Nokia 5210 je bila prilično otporna, ali razlika u odnosu na npr. 3310 nije bila toliko velika kao sada. Danas je dovoljno da zaboravite tanki pametni telefon u zadnjem džepu i sednete kako biste već morali da razmišljate o novom ekranu.

CAT (Caterpillar), kao kompanija koja između ostalog proizvodi građevinske mašine već neko vreme proizvodi robusne telefone. Među njima ima jako popularnih pristupačnih modela koji su sjajan izbor za nezahtevnu populaciju koja samo želi da se ne stresira ukoliko im uređaj ispadne. Međutim, u klasi pametnih telefona problem na koji je kompanija nailazila je taj da su njihovi modeli nekako uvek kasnili na polju hardvera. Odličan primer je CAT S50, koji je jako zanimljiv i kvalitetan uređaj, ali sa hardverom koji jednostavno nije bio u koraku sa vremenom.

 cat_s60_001_s.jpg

To se sada menja iz korena, jer je CAT S60 sve ono što bismo mogli da poželimo i pritom predstavljva veliki pomak u odnosu na svog prethodnika. Pre svega, ovaj model nam donosi prvu termalnu kameru na smartfonu. Njen razvoj je ostvaren sa kompanijom FLIR i izbor nije mogao biti bolji. Povećana je i otpornost, a isto važi i za hardverske karakteristike, ali krenimo redom.


Dizajn

Pre nego što krenemo sa fizičkim karakteristikama odmah moramo da izdvojimo činjenicu da CAT S60 ispunjava IP68 i MIL-STD-810G standarde što ga čini otpornim na prašinu, pesak, vlagu, kišu, vibracije, solarnu radijaciju itd. Uređaj je otporan na potapanje u vodu do dubine od 5 metara i to u trajanju od 60 minuta, kao i padove na beton (slobodni pad) sa visine od 1.8 metara. U prevodu, uređaj za najzahtevnije korisnike.

Treba naglasiti da je potapanje u vodu na dubini od pet metara moguće tek nakon što ste dve žute poluge podesili na "5M" poziciju. One zatvaraju poklopce mikrofona i zvučnika koji su najizloženiji delovi telefona. Nemojte misliti da ćete moći da postavite ovde polugice na "5M" poziciju, jer dok su mikrofon i zvučnici zatvoreni, komunikacija je prilično otežana zbog smanjene osetljivosti istih.

cat_s60_009_s.jpg 

CAT S60 izgleda kao veoma skup i kvalitetan uređaj što i jeste, ali na potpuno drugačiji način od onoga na koji smo navikli. Teoretski nema preterano poželjne proporcije. Debeo je, kabast, a ujedno ostavlja utisak da teži oko 200 grama. Međutim, iako izgleda kao alat, kada ga uzmete u šaku ostavlja utisak kvaliteta. Odabrani su fantastični materijali, a završna obrada je za čistu peticu. Takođe, kada malo bolje razmislite, ni dimenzije nisu toliko "strašne". Debljina iznosi "svega" 12.7 milimetara, tako da CAT S60 izgleda veći nego što zaista jeste.

 cat_s60_002_s.jpg

To objašnjava zašto je i jako lepo ležao u šaci prosečne veličine. Tokom korišćenja smo bili sigurni da nam neće iskliznuti i nešto veće dimenzije zapravo pomažu u tome. To je posebno bitno kod ovakvih telefona koji su namenjeni da se koriste u nezahvalnim uslovima. Što se bočnih tastera tiče, tu nema ničeg posebno novog. Sa desne strane se nalaze tasteri sa pojačavanje i smanjivanje jačine zvuka. Na levoj pronalazimo taster za paljenje koji je nazubljen kako biste ga lakše pronašli bez gledanja. Takođe, tu je i dodatno dugme žute boje kojem možete dodeliti funkciju po želji (fabrički je nema).

 cat_s60_003_s.jpg

Nešto niže se nalaze dva poklopca. Prvi je označen sa "SOS" i krije ispod sebe SOS taster koji u slučaju nezgode poziva do 5 brojeva telefona koje ste memorisali. U našem slučaju SOS prekidač je izostavljen, najverovatnije, jer se radi o testnom primerku. Naravno, uvek postoji mogućnost da će SOS taster biti izostavljen kod modela za određena tržišta. Dalje pronalazimo poklopac ispod koga se nalazi microUSB konektor, da bi se na samom ćošku našao i 3.5-milimetarski audio priključak.

 cat_s60_006_s.jpg

Poleđina telefona ima "carbon fiber" teksturu, ali nismo našli informaciju da li se radi o pravim ugljeničnim vlaknima ili je u pitanju zaista samo tekstura. Pri samom vrhu su sve zanimljive stvari, a to je poklopac koji štiti dva slota. Prvi je namenjen za primarnu SIM karticu, dok drugi kombinovano podržava microSIM i microSD kartice, a od korisnika zavisi kako će ga upotrebiti.

 cat_s60_008_s.jpg

Odmah iznad su smeštene i dve kamere. Prva je regularna foto kamera sa senzorom rezolucije 13 megapiksela, dok pored nje pronalazimo FLIR termalnu kameru. Ona očitava toplotu u rezoluciji od 80x60 piksela, ali su FLIR i CAT zajedno uspeli da iskombinuju obe kamere i dobiju daleko višu rezoluciju od 640x480 prilikom očitavanja toplote.

 

Hardver, Softver

Hardver

Što se tiče hardvera, CAT S60 briljira u odnosu na svoje prethodnike. Osnovu čini Qualcomm MSM8952 Snapdragon 617 koji upošljava dva Cortex A53 "quad-core" procesora koji rade na 1.5 i 1.2 GHz. Ovaj čipset se oslanja na prilično dobri Adreno 405 i tu je čak 3 GB RAM-a što nas je pomalo iznenadilo u pozitivnom smislu. CAT je mogao da se "izvuče" i sa manje, ali smo dobili količinu RAM-a koja odgovara "high-end" uređaju. Imajte dodatno u vidu da je ceo sistem izuzetno rasterećen činjenicom da ekran ima rezoluciju od 1280x720 piksela što je znatno manje od onoga koliko imaju današnji modeli iz najviše klase.

Specifikacije
 • Proizvođač Caterpillar
 • Model CAT S60
 • Predstavljen Jun 2016
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 6.0 Marshmallow
 • Tip ekrana a-Si AHVA, kapacitivni touchscreen
 • Rezolucija ekrana 1280 X 720
 • Gustina ekrana 312 PPI
 • Kamera 13 MP
 • Video 1080p@30fps
 • Prednja kamera 5 MP
 • Blic dual-LED
 • Dijagonala ekrana 4.7 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, v4.1
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Accelerometer, proximity, compass
 • Memorijski slot microSD
 • Kartica uz telefon Ne
 • CPU Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53 & Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 3 GB
 • GPU Adreno 405
 • Chipset Qualcomm MSM8952 Snapdragon 617
 • Dimenzije 147.9 x 73.4 x 12.7 mm
 • Baterija 3800 mAh
 • Prenos podataka GSM / HSPA / LTE


Na polju memorije za skladištenje podataka CAT S60 je odlično opremljen. Sa 32 GB od kojih su korisniku dostupna oko 24 GB, CAT S60 zaista nudi slobodan izbor između upotrebe sekundarne SIM kartice ili dodavanja microSD kartice. Kao što smo već rekli, zadnja kamera ima senzor rezolucije 13 MP, dok je prednja opremljena senzorom od pristojnih 5 MP.


Softver

Kako smo se i nadali, zatekli smo najnoviju verziju Android operativnog sistema na uređaju. Konkretno, govorimo o Marshmallow (6.0) verziji koja zaokružuje celu priču o tome da se radi o modernom proizvodu. Nadamo se da će CAT nastaviti sa osvežavanjem novih verzija, jer verujemo da je konstantna softverska podrška jako bitna, čak i kada su korisnici više fokusirani na terenski rad. Dopada nam se to što CAT koristi Google Stock AOSP, tako da je OS prilično čist i bez gotovo ikakvog bloatware-a. Zbog toga se stvara percepcija da je hardverski još snažniji.

cat_s60_softver_011.jpg 

cat_s60_softver_012.jpg

cat_s60_softver_013.jpg

Svega par aplikacija je dodato, a što je najbolje one su i korisne. Izdvojili bismo Waves MaxxAudio softver za kontrolu profila zvuka koji je dizajniran za potrebe CAT-a. Među njima je čak i "Construction" profil koji čini telefon malo bučnijim kako biste ga lakše čuli u uslovima jake buke.

cat_s60_softver_014.jpg 

cat_s60_softver_018.jpg

Zanimljiva je i aplikacija za "sušenje" zvučnika nakon što je telefon završio u vodi što će se vlasnicima S60 modela neminovno desiti pre ili kasnije. Ideja je da voda istera sa membrana tako što aplikacija menja različite frekvencije u zadatom intervalu.

cat_s60_softver_017.jpg

Utisci u radu

Tokom korišćenja, CAT S60 ostavlja odličan utisak. I pored nešto većih dimenzija, jako lepo leži u ruci zahvaljujući zaobljenim bokovima i kvalitetnim materijalima. Pritom, iznenađujuće mnogo privlači pažnju okoline. Dopada nam se što izuzetno lako staje u džep, a jedina je težina ta koja će vas uvek podsećati da ste odabrali telefon za teren.

 cat_s60_010_s.jpg

Ekran od 4.7 inča je dovoljno veliki da sadržaj na njemu bude čitljiv, a da u isto vreme možete telefon da koristite jednom rukom. On je zaštićen Gorilla Glass 4 staklom debljine 1 mm, umesto uobičajenih 0.4 mm. To CAT S60 čini dodatno otpornim na padove i pritisak. Sam ekran ima rezoluciju od "običnih" 1280x720 piksela. Ovde ponovo pomaže činjenica da ekran ima dijagonalu od 4.7", pa broj piksela po inču iznosi pristojnih 312 PPI. Poređenja radi, to nije drastično manje u odnosu na 400 PPI koliko imaju 1080p ekrani od 5.5 inča.

Rezultat je prilično oštra slika, tako da ukoliko bismo morali da biramo jedan kompromis to bi upravo bio ovakav ekran. Jednostavno, na 4.7 inča rezolucija od 1920x1080 ne bi donela ekstremno poboljšanje, a veća dijagonala bi "razvodnila" kvalitet postojećeg panela. Uglovi gledanja su sjajni, kao i prikaz boja. Najbolji deo priče je jako osvetljenje koje pomaže kod čitljivosti na jakom suncu. Proizvođač navodi cifru od 540 nita, a mi smo izmerili odličnih 663 cd/m2.

 cat_s60_merenje_2.jpg

Zahvaljujući najnovijoj verziji Androida oslobođenoj nepotrebnog bloatware-a i veoma dobrom hardveru CAT S60 deluje brutalno brzo. Odziv je fantastičan, čak i kada otvarate više aplikacija istovremeno, a mesta za keš ima dovoljno kada znate da uređaj raspolaže sa 3 GB RAM-a od kojih je oko 1.5 GB uvek dostupno. Naravno, pri pokretanju najzahtevnijih igara postaje jasno da ipak nije reč o nekom Galaxy S7, Xperia Z5 ili Huawei P9 modelu, ali ukoliko kupujete CAT S60 primarno zbog igara verovatno ste debelo promašili poentu.

Pritom, zbog niže rezolucije ekrana, hardver je potpuno rasterećen i grafički, tako da i ugrađeni Snapdragon 617 daleko bolje da se ponaša nego kod nekog modela sa 1080p rezolucijom. Što se brojki tiče, Antutu je nagradio CAT S60 sa oko 45.000 bodova što je zaista dobar rezultat u svakom smislu.

 cat_s60_softver_013.jpg

Kamera je takođe na nivou zadatka, pa iako nema iza sebe zvučna imena kao što su Carl Zeiss za optiku ili neki od novijih Sony senzora, kvalitet fotografije i snimka je vrlo dobar. CAT S60 nije tu da pomera granice na ovim poljima i to tako treba i prihvatiti. Naravno, u poređenju sa najboljima u klasi tu je više šuma, čak i pri dnevnom svetlu, kao i nešto ograničeniji dinamički raspon. Kvalitet slike u mračnijim uslovima nije nešto čime ćete se hvaliti, ali mi bismo možda rekli da nam ponajviše nedostaje neki vid stabilizacije. Autofokus je mahom precizan, a kada nema dovoljno svetla tu su dva LED-a da priskoče u pomoć.

Primeri fotografija:

Link


Flir video primer:


Kamera video primer:

Međutim, tu je atrakcija koju drugi telefoni sigurno nemaju, a reč je o termalnoj kameri. Njena implementacija je došla kao prirodno rešenje, jer ljudi u građevini često nose ovaj uređaj sa sobom. Ona detekuje toplotu u realnom vremenu, a zbog svoje male rezolucije od 80x60 piksela, CAT i FLIR su razvili posebnu tehnologiju da spoje njenu sliku sa slikom regularne kamere. U praksi to znači da možete da izmerite toplotu bilo koje površine na daljini od maksimalno 30 metara. Prikaz može biti u nekoliko različitih paleta boja, ali smatramo da je fabrička najkorisnija. Pored toga, merenje može biti centralno, ali i u tački što je mnogo korisnije u praksi. Pored zabeležavanja termalne slike, moguće je i beleženje video snimka u rezoluciji od 640x480 piksela.

cat_s60_007_s.jpg

 cat_s60_softver_019.jpg


Baterija

Ugrađena baterija ima kapacitet od odličnih 3800 mAh. Nažalost, nije lako izmenjiva od strane korisnika, ali to nadoknađuje velikim kapacitetom. Tokom nešto intenzivnijeg korišćenja baterija se ispraznila kroz tri dana. U svakom slučaju, možete računati na prilično sigurnih dva dana intenzivnog korišćenja, pa sve do nekih tri i po ili čak četiri u slučaju da ste manje aktivni. Uređaj raspolaže i sa Quick Charge 2.0 tehnologijom, pa će baterija biti 60% puna već nakon 30 minuta.

cat_s60_softver_016.jpg

Zaključak

CAT S60 je najbolji telefon koji je kompanija ikada predstavila, ali još bitnije, reč je o generalno fantastičnom uređaju nevezano za klasu i njegovu specifičnu namenu. Za jedan robustan telefon, kompromisa nikada nije bilo manje i nikada nisu bili zanemarljivi kao sada. Nešto manja rezolucija ekrana je kompenzovana dijagonalom od 4.7 inča i činjenicom da je on izuzetno dobro osvetljen.

 cat_s60_003_s.jpg

Dimenzije su prihvatljive iako CAT S60 deluje masivno, a otpornost je iznad svih očekivanja. Hardverska strana, koja je do sada bila objektivna boljka ovakvih modela je sada potpuno eliminisana, jer imamo odličan čipset, RAM-a na pretek i sve ostale komponente uparene sa najsvežijom verzijom Android operativnog sistema. Na sve to dodajte prvu termalnu kameru na pametnom telefonu, IP68 i MIL-STD-810G sertifikate i rezultat je zaokružena ponuda za specifičnu ciljnu grupu.

Ta ciljna grupa nije prevelika, ali verujemo da proizvođač to dobro zna. Ipak, ukoliko spadate u korisnike kojima treba "high-end" uređaj otporan na ekstremne uslove, verujemo da ste već nakon prve strane uvrstili CAT S60 u svoj uži izbor, a mi vam toplo preporučujemo da završi na prvom mestu. U skladu sa tom preporukom, telefonu CAT S60 dodeljujemo najviše priznanje našeg sajta, kao ubedljivo najboljem telefonu u svojoj specifičnoj kategoriji.

 


Prednosti:

- FLIR termalna kamera
- IP68 i MIL-STD-810G
- Kvalitet izrade
- Dizajn i praktičnost
- Ekstremno svetao ekran
- 3 GB RAM-a


Nedostaci:

- Bez izrazitih nedostataka


Telefon na testiranje ustupio TCCM.

Opet Tatko Neregistrovan korisnik
Nakon 10 mjeseci korišćenja mogu i zvnično da potvrdim, S60 je smeće! Bullit group je bez daljnjeg sa ovim telefonom izblamirao CAT koji mu daje licencu za brendiranje. Na prednjoj kameri, crna fleka koja se pomjera kad se tel protrese. Baterija nakon zadnjeg apdejta "prepolovljena", ne može ni dan. NAkon 10 min razgovora, poklopac od sim kartica je usijan, wifi suši bateriju, u stastistici baterije 60% je potrošio wifi koji ništa nije skidao. Prijem signala katstrofa, svako malo nema usluge a kad je ima niko te ne čuje, svima "prekidam nešto". Po se rem se u flr kameru. Kad je uključite i koristite 20 sek. nakon izlaska ostaje uključena u pozadini , nakon pola sata, batery is empty! Đubre samo takvo!
Zoran Neregistrovan korisnik
Telefon IMA PROMENLJIVU BATERIJU..Potrebno je samo pazljivo sa donjeg dela ledjne strane /pocevsi od dna pa prema gore/ odlepiti samolepljivi mikrofiber prekrivac /koji cete kasnije ponovo vratiti na isto mesto/ da bi se ukazao crni metalni poklopac sa nekoliko srafova.Srafove odviti,poklopac podici,i pred vama je baterija koju mozete izvaditi odnosno zameniti..Neki od stranih sajtova u svojim strucnim komentarima ovog uredjaja jasno naglasavaju izmenljivost baterije kao jednu od prednosti Cat S60 telefona.Mada je pitanje potrebe za promenom baterije diskutabilno,tim pre sto stand by rezim omogucava /prema zvanicnim informacijama proizvodjaca/ cak 43 dana - od momenta potpune napunjenosti baterije,do gasenja telefona.Jednostavnost konstrukcije i laka pristupacnost svim vitalnim elementima ovog uredjaja cini ga nezaobilaznim alatom pre svega u teskim i opasnim poslovima gradjevinske i elektro struke..I nikako nije fensi telefon,mada je veoma lepog i originalnog izgleda.Sto bi ljudi rekli..Pravi muski telefon..Jedan od najznacajnijih korisnika ovog telefona jeste Nacionalna garda Sjedinjenih Drzava,a poseban interes za koriscenje S60 pokazale su i armijske strukture.
Tatko Neregistrovan korisnik
Telefon je dual sim + sd , slot za drugu karticu prima i sim i sd istovremeno tako da je to u tekstu pogrešno opisano.
Ivan Neregistrovan korisnik
Telefon ima veoma dobru termoviziju. Kako iko pozeli bilo sta drugo osim temro vizije i tel.koji se veoma tesko lomi na putu je da izaabere pogresan telefon... sve ostalo.... kamera veoma losa... prednja katastrofa zadnja kao da je za model pre 3 godine. Softver solidno los, bez video poziva bez galerije sa nedostatcima koji imaju telefoni nove generacije, kaska oko 3 godine za njima. Ja posedujem tel.zbog termovizije i koristim je inace nikakvo drugo odusevljenje nemam sa njim, radim extremne poslove i super je ali fali mu dosta stvari da bi bio tel za ovo vreme....
Ostoja Član postova: 2399
Ako je tako brzo nestao znaci da je uvezeno cirka 3 komada, po jedan svakom operateru

Test: Coolpad Porto S (video)

Test: Huawei Honor 7 (video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109