Greška

Došlo je do greške.

Test: Canon PowerShot S70

23.11.2004 16:56 | 0 Multimedija
Test: Canon PowerShot S70

Ponovno postavljeni test Canon PowerShot S70 modela, budući da je isti postao nedostupan posetiocima samo dan nakon postavljanja na sajt, usled tehničkih problema koje smo imali u radu. S70 serija već dugo vremena egzistira u ponudi Canona i ima svoju publiku; prvenstveno su to oni koje osnovna A serija ne zadovoljava po svim kriterijumima...

Branko Mitić

Sigurno je mnogima zanimljiv podatak o prodaji digitalnih fotoaparata u prethodnim godinama. Digitalci tek što su napravili svoje prve čvrste i samostalne korake, a već je došlo vreme da se misli i diskutuje o njihovoj budućnosti. Istina, nema potrebe više postavljati pitanje "digitalno ili analogno", "elektronski senzor i memorijska kartica naspram filma", ono što je budućnost jeste svakako digitalno fotografisanje. Naravno, ne sme se pomisliti da će se razni elementi fotografisanja sa filmom kao glavnim medijem ubrzo nestati, ali nema sumnje da će komercijalni deo foto populacije, što amaterski, što profesionalni, kroz jako mali broj godina u potpunosti preći na digitalnu tehnologiju. Kako je ovo sajt koji se ipak bavi savremenim i obećavajućim tehničkim rešenjima, jasna je naša orjentacija isključivo ka digitalnim fotoaparatima.

Bez obzira što su i u ovom trenutku digitalni fotoaparati i dalje u velikoj ekspanziji, došlo je ipak polako vreme da se diskutuje kuda će se oni kretati u budućnosti. Jasno je da su ovaj tranzicioni period za fotografisanje, proizvođači možda i iskoristili da na jedan drugačiji način da prodaju svoje digitalne fotoaparate, onako kako se fotoaparati nikada nisu prodavali. Mnogi korisnici su u prethodnom periodu menjali i po 2-3 digitalna fotoaparata godišnje, bez obzira ukoliko su pre toga imali neki aparata "na" film, koji su koristili 20 godina. Da li će budući (digitalni) fotoaparati imati "rok trajanja", kao što to danas imaju na primer mobilni telefoni, ne možemo reći i ukoliko se to desi, pitanje je kako će na to reagovati kupci. Ne želimo previše da se stavljamo u kožu prodavaca, odnosno proizvođača digitalnih fotoaparata, ali ne verujemo da bi se oni ugodno osećali kada bi znaći da će određenom pojedincu prodati danas jedan digitalni fotoaparat i sledeći tek za 5 ili 10 godina. Pogledajmo prodaju i predviđanja prodaje digitalnih aparata u bliskoj prošlosti i budućnosti:

 

Ukoliko već posedujete digitalni fotoaparat srednje ili viših klasa, verovatno se pitate zašto bi ga uopšte menjali za neki noviji (bolji). Ono što na ovom grafikonu ne piše, a što je možda iznenađujući podatak, jeste da je poređenje analognih naspram digitalnih aparata 70%-30% u koristi analognih, odnosno aparata koji koriste film. Zanimljivo. U tome se verovatno i kriju razlozi ovakvih optimističnih predviđanja Canon-a, ali i ostalih proizvođača, u vezi sa prodajom digitalnih fotoaparata u naredne 2-2.5 godine.

Međutim, šta onda? Kada velika većina onih koji žele da se fotografišu, budu imali digitalni fotoaparat, kako ih (nas) naterati da rashodujemo stari model i kupimo neki novi? Kako da u digitalni fotoaparat ugraditi realne tehničke novine, a da se one ne zasnivaju u stvari na neznanjima samih kupaca? Ovim svakako ne želimo da "prozivamo" direktno Canon, već redom sve proizvođače digitalnih fotoaparata, koji su se možda i izgubili u onim vrtoglavim ciframa iznad.

Potrebno je "samo" distancirati se od ostalih tehničkih uređaja i vršiti evoluciju fotoaparata upravo onako kako oni zaslužuju, bilo da su to jeftini modeli namenjeni običnom "škljocanju", bilo da su u pitanju profesionalni SLR digitalni fotoaparati. A da li je Canon PowerShot S70 samo "novi" model koji je tu da iskoristi "gužvu" tranzicionog perioda za fotoaparate ili je to u stvari adekvatan naslednik dobro poznate i cenjene linije Sxx modela, koja počinje sa S30-icom, a završava sa S50-icom, pokušaćemo da otkrijemo tokom ovog testa.

Specifikacije, pakovanje

Canon PowerShot S70

Pre svega ne treba zaboraviti na Canon S60. S70 jeste naslednik S50 model, ali je isto to i S60. Može se i S60 okarakterisati kao naslednik S50, a S70 kao S60 modela, sve jedno. Uglavnom, S60 u odnosu na S50 donosi 28mm objektiv, a S70 u odnosu na S60 donosi 7 naspram 5 megapiksela. Jasno je da je 28mm objektiv ključan u celoj priči, pa bi možda i najbolje bilo nazvati i S60 i S70 kao zajedničke naslednike S50-ice, od kojih je prvi jeftiniji, a drugi naravno luksuzniji.

Kako do sada nismo imali kontakta sa Canon Sxx serijom, bilo bi lepo malo se upoznati sa njom. Ako izuzmemo EOS aparate, Canon ima 3 serije koje poseduju sve (većinu) manuelnih kontrola - u pitanju su A serija, G serija i Sxx serija, odnosno serija S sa dva broja u nazivu. Sxx serija Canon-a bi se mogla opisati kao objektiv sa A klase, senzor sa G klase, izrada sa G klase, ali i "konekcije" sa A klase. Šta bi to značilo? Pa da su Sxx aparati mnogo mnogo bolje fizičke izrade od A klase, da poseduju veći senzor od recimo A75 i A85 modela, ali da imaju svetlosno slabiji objektiv u odnosu na G klasu, a i isto tako nemaju, na primer, hot-shoe za dodavanje eksternih bliceva ili recimo nemaju statusni mono lcd ekran. Po klasama, pa samim tim i po ceni, ove serije bi se ovako mogle poređati: A>Sxx>G ... a potom i Pro1 model, pa zatim SLR EOS serija.

S60, S70, pa i ostali S modeli u svoje vreme su ipak bili specifični aparati. Na papiru realno ništa više nisu davali od A klase, pogotovo nekome ko se previše i ne razume u fotoaparate. Naravno da su ovi aparati nisu bili isti kao A klasa, daleko od toga, ali je ipak bilo potrebno biti pomalo entuzijasta ili ljubitelj tehnikalija, kako bi se odlučili za kupovinu ove, nikada jeftine klase Canon-a.

Canon S30, 40, 45, 50, a takav je i S70, jesu (bili) aparati koji su mnogo nudili, ali su i mnogo tražili, u smislu da nikada nisu bili "best-buy". Često su to i "backup" aparati profesionalaca, kako proizvođači vole da kažu, ali će pre biti da će jedan S70 imati profesionalac koji će taj aparat koristiti za razna privatna putovanja na koja ne želi da nosi "tonu" opreme ili slično. Sve u svemu, Canon PoweShot S70 je aparat koji može da bude zanimljiv određenoj populaciji, pogotovo u našim uslovima gde većina ljudi još uvek jedva "skrpi" za Canon A75 ili neki sličan aparat iz klase.

Specifikacije:

foto kamera
Canon PowerShot S70
megapiksela
7.1
rezolucije
3072x2304, 2592x1944, 2048x1536, 1600x1200, 640x480
raw
da
kompresija
SuperFine, Fine, Normal
veličina senzora
1/1.8"
tip senzora
CCD
objektiv
5.8mm - 20.7mm
objektiv - ekvivalentno 35mm
28mm - 100mm
najveći otvor blende
f/2.8(w) - f/5.3(t)
optički zum
3.6x
digitalni zum
4.1x
autofokus
9-tačaka AiAF, 1-tačka AF(centar), FlexiZone AF/AE
af lampa
da
raspon fokusa
44cm - beskonačno
raspon fokusa - makro
4cm - 44cm (w), 30cm - 44cm (t)
merenje
Average, Center-weighted & Spot meter - spot merenje može biti vezano za centar ili položaj AF frejma, koji se može pomerati
kompenzacije ekspozicije
 +/- 2 EV u koracima od 1/3
iso osetljivost
AUTO, 50, 100, 200, 400
shutter speed (brzina zatvarača)
15-1/2000s
white balance (balans belog)
Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H, Flash, Underwater, Manual (Custom)
modovi blica
Auto, Red-Eye Reduction On/Off, Slow Syncro, Off, On
domet blica
55cm - 4.2m (w), 55cm - 2.0m (t) pri ISO Auto
aperature priority (prioritet blende)
da
shutter priority (prioritet zatvarača)
da
modovi snimanja
Auto, Creative Zone (P, Av, Tv, M), Image Zone (Portrait, Landscape, Night Scene, Fast Shutter, Slow Shutter, Stitch Assist, Movie), Custom
podešavanje kontrasta/oštrenja/zasićenosti boja
da
video klipovi (sa tonom)
640x480 @ 10fps - 30 sekundi po klipu, 320x240 i 160x120 @ 15fps - 3 minuta po klipu
self timer (samookidač)
2s, 10s
tip memorije
CF I, CF II
količina memorije uz aparat
32MB
tražilo
optičko
LCD
1.8"
rezolucija LCD ekrana
118.000 tačaka
live histogram
ne
playback histogram
da
orijentacioni senzor
da
konekcija sa računarom
USB
baterija
Li ion NB-2LH ili NB-2L
trajanje baterija
?
težina
230gr bez baterije i kartice
dimenzije
114.0 x 56.5 x 38.8mm

Dve stvari se retko viđaju u ovoj klasi, a S70 ih ima obe. U pitanju su RAW i objektiv od 28mm. Canon je svakako morao korekcijom objektiva da "stigne" do 28mm, ali je ujedno i produžio objektiv, odnosno povećao njegov optički zum (na 3.6x) i tako uspeo da raspon objektiva održi u dobrim granicama (28-100mm), za one kojima je bitan i tele deo objektiva. Međutim, čak i da je optički zum ostao 3x, a objektiv kretao od 28mm, ne bi bilo lepo zameriti Canon-u, jer je izbor fotoaparata sa wide objektivom u ovoj, ali i svim ostalim klasama, jako slab. RAW mod predstavlja mogućnost fotografisanja u nekompresovanom formatu. Ovo nije tipičan TIFF mod, daleko je bolji i praktičniji, jer zauzima manje prostora po svakoj fotografiji, a omogućava značajne korekcije na samoj fotografiji kasnije u nekom RAW konvertoru (dobija se u ovaj aparat, ili recimo novi Photoshop CS). O RAW prednostima i mogućnostima, možda kasnije tokom teksta.

Pakovanje

- Canon PowerShot S70
- 32MB CF kartica
- NB-2LH baterija
- punjač za bateriju
- USB kabl
- AV kabl
- CD sa softverom i drajverima
- potpuna štampana upustva
- traka za nošenje oko zgloba

Mora se svakako zameriti odluci da se uz ovaj aparat ponudi kartica od samo 32MB. Za 7 megapiksela, 32MB je zaista "samo". Da je u pitanju bila kartica 64MB, ne bi imali šta da zamerimo, ali obzirom da je uz karticu koja se dobija uz aparat, moguće snimiti tek par fotografija u punoj rezoluciji, moramo upisati jedan minus Canon-u. Na listi dodatne opreme se mogu naći klasične stvari za jedan fotoaparat, kao što su razne kartice, baterije, punjači torbice i slično, ali se isto tako mogu naći dve zanimljive stvari, kao što su tele 2x konvertor i kućište za podvodno snimanje.

Spoljašnjost

Spoljašnjost

Sxx serija je uvek bila poznata po dobroj fizičkoj izradi. Međutim, kruže neke priče da novi S70 ima lošiji kvalitet fizičke izrade u odnosu na, na primer, svog prethodnika, S50. Kažemo "kruže priče", jer pri ruci nismo imali S50 ili S45, kako bi ih fizički uporedili sa novom S70-icom. Činjenica je ipak da se trenutno nalazimo u periodu kada razni tehnički uređaji i ostali predmeti "koji život znače", doživljavaju da budu urađeni od jeftinijih materijala, sve naravno u cilju smanjeja troškova. Canon S70 u stilu klase u kojoj se nalazi, jeste dobre, odnosno iznad-prosečne fizičke izrade, a da je mogao da bude nešto bolje urađen, svakako jeste. Pre svega malo može da nervira boja kućišta, odnosno dve boje. Sa prednje i zadnje strane, aparat je obojen u neku sivu nijansu i možemo reći da nam nije jasan taj potez, jer bi S70 u potpunoj crnoj nijansi, kao što je obojen po sredini, bio daleko lepši.

Objektiv

Videti 28mm (wide) objektiv na nekoj digitalnoj kameri je zaista retkost. Sama konstrukcija širokih objektiva je komplikovanija pa samim tim i skuplja i to je razlog što se ovakvi objektivi retko viđaju kod kamera koje nisu profesionalne. Međutim, to što se ovakvi fotoaparati neće koristiti u profesionalne svrhe, nije razlog da neki od njih ne poseduje malo širi objektiv. Fotografisanje kroz širi objektiv, kao što je ovaj na modelu S70, je veoma prijatno i to i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. 28-100mm, odnosno 3.6x optički zum je sasvim solidna pokrivenost ovog objektiva, dok je svetlosna moć objektiva ipak nešto slabija (f2.8-5.3). Čini nam se da je ovaj fotoaparat generalno trebalo da bude manjih dimenzija ili ove dimenzije da budu iskorišćene za konstrukciju malo svetlijeg objektiva, ali kako je ovo ipak u skladu sa konkurencijom, nema se mnogo šta zameriti. Još jednom, pohvala za wide objektiv!

Blic, mikrofon, remote senzor

O blicu na Canon-u S70 se ništa posebno nema reći. Naravno, kako ovo nije aparat neke niže klase, jasno je da ni blic nije u tom maniru. Domet blica od 4.2m po specifikacijama je solidan rezultata, ali u realnim situacijiama i dalje se ni jedan aparat koji smo do sada testirali, nije približio Canon-u S1 kod koga blic jednostavno "pljušti" i praktično uvek osvetli ono što je potrebno. Blic u ovom slučaju ne služi za redukciju crvenih očiju. Odmah ispod blica se nalazi mikrofon za snimanje zvuka sa video klipova ili zvučnih poruka koje se mogu ostaviti uz fotografije, kao i senzor za daljinski upravljač, koji predstavlja dodatnu opremu.


AF lampa, prednja strana optičkog tražila

Pored prednje strane optickog trazila, nalazi se AF lampa koja pomaže AF sistemu da u uslovima sa malo ili nimalo svetla, bolje fokusira. Nećemo opet pokretati priču o korisnosti ove lampe, ali se mora reći da je ova AF lampa morala biti malo jača. Tačnije, njena korisnost je u svakom slučaju prisutna, ali se stiče utisak da bi ova lampa morala malo više da pomaže AF sistemu da uspešno fokusira u teškim svetlosnim uslovima. Spomenuli smo da blic kod Canon-a S70, ali kao i kod većine aparata ove marke, ne služi za redukciju crvenih očiju, već to čini AF lampa. Ukoliko je u opcijama uključena "red-eye" opcija, posle fokusiranja, lampa nastavlja da sija i samim sužava zenice na subjektima (ljudima) koji se fotografišu, pa se tako i minimizira efekat crvenih očiju. Ovo rešenje se i nije pokazalo kao preterano uspešno, ali se u isto vreme pokazalo da su položaj objektiva i blica podjednako bitni za finalni rezultat, pa bi se moglo reći da Canon S70 standardno dobro izlazi na kraj sa crvenim očima, a mnogo bolje u odnosu na Ixus seriju kod koje je ovo veliki problem.

Osim alke za traku za nošenje, ništa se zanimljivo ne može naći sa ove strane Canon-a S70.

Konekcije

Sa druge strane aparata se mogu naći konekcije, koje se nalaze iza gumene zaštite. Zaštita dobro leži, ali se i može postaviti da ne smeta, ukoliko je potrebno često korišćenje (odnosno uključivanje i isključivanje) ovih konekcija. USB konekcija služi za povezivanje sa računarom, odnosno za kopiranje snimljenog materijala sa aparata (ukoliko nemate čitač kartica), a na isti način se aparat može povezati i sa PictBridge kompatibilnim štampačima, radi direktnog štampanja. AV konekcija služi za povezivanja aparata sa recimo televizorom, sve naravno u cilju lakšeg pregleda fotografija.

 

Navoj za stativ

Klasično, sa donje strane apara se nalazi navoj za stativ, koji je metalan, pa samim tim i maniru dobre fizičke izrade celog aparata. Navoj se ne nalazi u ravni sa objektivom.


Baterija i CF slot

Sa donje strane još vidimo bateriju i CF slot, odnosno CF karticu. Ove dve stvari bez koje aparat ne funkcioniše, a koje se naravno dobijaju uz aparat, nalaze se iza plastičnih vratanca, koja su (u smislu materijala) postala praksa. Rečeno je već da mislimo da je 32MB na CF kartici, malo kako bi se i dvocifren broj fotografija snimio u najvećoj rezoluciji, pa je samim tim kupovina neke kartice većeg kapaciteta praktično neophodno ukoliko je potrebno slikati u punoj rezoluciji. O mogućnostima proširenja ne treba brinuti, jer ovaj CF slot podržava i Type I i Type II CF kartice (ove druge poznate još i kao microdrive). Baterija koja se isporučuje uz S70 je NB-2LH, odnosno poboljšana verzija NB-2L baterije, viđene na S50-ici i prethodnim Sxx modelima. U sledećoj tabeli može se videti zauzimanje memorije, zavisno od rezolucije i kompresije:


Zvučnik

Posmatrano odozgo, s leva se prvo nalazi zvučnik, koji služi za reprodukciju tona sa video klipova ili reprodukovanje zvučnih poruka koje je moguće ostaviti uz fotografije.


Okidač

Standardan okidač, postavljen na zgodno mesto.Točkić sa modovima

Točkić sa modovima se takođe nalazi na gornjoj strani aparata, iskoristimo ovu priliku i pogledajmo za šta mogu biti korisni razni modovi koji se mogu naći na točkiću:

 

C
- Custom na točkiću predstavlja mesto gde je moguće memorisati razna podešavanja, sve naravno u cilju uštede vremena koje se potroši na podešavanja, ukoliko se ta podešavanja koriste često (na primer u istim svetlosnim uslovima, odnosno prilikom slikanja sličnih objekata).
M
- M na točkiću predstavlja potpuni ručni mod, u kome je moguće odvojeno podešavati otvor blende i brzinu zatvarača. Pored svih ostalih podešavanja, u ovom modu se jačina blica direktno podešava, u tri nivoa, a ne putem kompenzacije ekspozicije blica.
Av
-Av mod (aperture priority), na raznim aparatima još poznat i kao A mod. Korisnik sam određuje 4-10 mogućih otvora blende (zavisno od položaja objektiva), dok nakon merenja scene, aparat, zavisno od odabrane ISO osetljivosti, sam bira potrebnu brzinu zatvarača (shutter speed).
Tv
- Tv mod (shutter priority), još poznat kao S mod. Ukoliko se koristi shutter priority mod, kontrola širokog raspona brzina zatvarača (15s-1/2000s) je u rukama korisnika, dok aparata, zavisno od uslova i ostalih setovanja (pre svega ISO) automatski bira potreban otvor blende.
P
- P, odnosno program mod je praktično identičan Tv i Av modovima - sve opcije su otključane, osim direktnih kontrola nad brzinom zatvarača i otvorima blende, za šta je zadužena automatika aparata.
- Auto je mod kod koga je odabir parametra ekspozicije takođe prepušten automatici aparata, ali za koji se ne može reći da liči na P mod. U P modu su praktično sve opcije prisutne, kao i u ostalim naprednim modovima (do sada nabrojanim), dok se u auto modu može naći jedva par opcija. Auto mod je u stvari napravljen za totalne početnike, pa je samim tim ovaj mod zamišljen kao nešto gde će se (nekom neiskusnom) korisniku omogućiti da što manje stvari uprska. Štaviše, u auto modu je moguće jedino uključiti automatski blic ili ga isključiti, odabrati veličini u kompresiju fotografija koje se snimaju i eventualno koristiti samookidač.
- Portrait, odnosno portret mod. Suština ovog moda je veoma jednostavna, kako je ovaj mod namenjen za snimanje portreta, želja je da se postigne efekat zamućenosti pozadine, odnosno da se u prvi plan istakne fotografisana osoba. Ovaj efekat je naravno mnogo teže postići sa malenim objektivima koji se nalaze na ovakvim amaterski digitalnim fotoaparatima, ali je uz malo truda ipak moguće postići određene rezultate. Poenta je da aparat forsira što veći otvor blende, kako bi time smanjio dubinsku oštrinu i postigao pomenuti efekat. Kako je (realna) žižna daljina ipak primarnija na polju skraćivanja dubinske oštrine, mali savet je da se treba udaljiti od osobe, zumirati "do kraja" i (uz korišćenje ovog moda) fotografisati osobu. Ukoliko se neki objekat ne nalazi u blizini leđa fotografisane osobe, moguće je postići određene rezultate na polju "zamućivanja pozadine".
- Landscape mod, odnosno mod predviđen za snimanje pejzaža.
- Night scene - mod predviđen za snimanje noćnih scena. Pored svega, najduža ekspozicija i u ovom modu je 1 sekunda, pa se tako ne može reći da je ovaj mod primarno namenjen snimanju onih pravnih noćnih scena. Korisnost ovog moda je ipak kada se blic uključi, jer je se samim tim koristi tzv. "slow sync" blic. Suština ovog blica je produžena ekspozicija, odnosno prilikom fotografisanja blic sevne, ali se ekspozicije produžava kako bi se prikupilo malo svetla sa nekih udaljenih, odnosno sa nekih objekata u pozadini. Mirna ruka fotografa, ali i statičnost osobe koja se fotografiše su bitne prilikom ovakvog načina fotografisanja.
- Fast shutter ili sport mod. U svim ovim predefinisanim scenama, svi parametri ekspozicije (blenda, shutter, iso) su prepušteni automatici aparata. Kod fast shutter moda je to posebno bitno, jer će se kamera "truditi" da postigne što veću moguću (zavisno od svetlosnih uslova) brzinu zatvača, kako bi se uspešno zamrzli objekti u pokretu. Aparat će u velikoj većini slučajeva koristiti najveći mogući otvor blende, a osim ukoliko nije sunčan i vedar dan, isto tako će često morati i da podiže ISO osetljivost - sve naravno u omogućavanju većih brzina zatvarača.
- Slow shutter je mod "obrnut" u odnosu na fast shutter mod. Kamera će se "truditi" da postigne što manju brzinu zatvarača, odnosno što dužu ekspoziciju a da scena pritom ne bude preeskponirana. Praktičnost ovog moda nije toliko velika kao prethodnog, ali se će ovaj mod biti zanimljiv svima onima koji žele biti malo kreativniji sa svojim fotoaparatom, koristeći "blur" efekat.
- Stitch assist mod. Aparat asistira prilikom snimanja određenog broja fotografija za redom, kao bi se te fotografija kasnije, pomoću sofvera koji se dobija uz aparat, spojile u jednu panoramsku fotografiju. Sjajna opcija za strpljive.
- Movie mod. Ovo mesto na točkiću rezervisano je za video mod na ovom aparatu, odnosno za snimanje kratkih video klipova. Video klipovi su ograničeni dužinom, odnosno moguće je u rezoluciji 640x480 snimati najduže 30 sekundi po klipu, a u rezolucijama 320x240 i 160x120 po 3 minuta po klipu. 640 filmići imaju 10 fps (frejmova po sekundi), a 320 i 160 15 fps-a.

Ekran

Ekran je onaj tip hardvera jednog digitalnog fotoaparata kod kojeg Canon neće želeti da pravi kompromis. Kod aparata niže klase, Canon će ponuditi pristojan ekran, dok će kod aparata ove klase ponuditi vrlo dobar ekran. Ovaj ekran sigurno nije najbolji koji ćete na fotoaparatima naći, ali je onoliko dobar da ne odstupa od ukupnog (pozitivnog) utiska. Adekvatne dijagonale i visoke rezolucije, uz solidan prikaz prilikom scena sa malo svetla i konstantan frejmrejt, ovaj ekran je svakako dostojan ovog digitalca srednje-više klase.Tražilo

Čudi ponekad zašto se proizvođači aparata malo ne potrude da poprave preciznost optičkog tražila. Optička tražila na verovatno 90% aparata širokog amaterskog segmenta su nezanemarljivo neprecizna, pa samim tim korisnici obično uglavnom koriste LCD prilikom snimanja. Sami LCD ekrani su po svojoj prirodi velike žderonje i to ne samo na digitalnim fotoaparatima, nego i na PDA uređajima, notebook računarima, itd. Naravno, napraviti dovoljno precizno optičko tražilo nije lak posao, ali je moguć. Sigurno da trud konstruktora ne bi prošao nezapaženo kada bi se pojavio neki amaterski aparat sa preciznim optičkim tražilom i da bi takav aparat sigurno bio cenjen, kod onih korisnika kojima je autonomija rada aparata (baterije) bitna osobina. Preciznot tražila na Canon S70 modelu nije za neku pohvalu, već je na nivou ostalih aparata koje smo probali. Moguće je naravno uspešno koristiti tražilo i za precizno kadriranje, ali je za to potrebno ipak malo vežbe. Optičko tražilo na S70 modelu ne poseduje korekciju dioptrije.

Tasteri sa zadnje strane aparata

Taster koji služi za određivanje načina merenja. Moguće je, po običaju, izabrati average, center-weighted i spot način merenja. Prilikom pregleda fotografija, ovaj taster služi za snimanje zvučnih poruka koje se mogu ostaviti uz fotografije (i kasnije reprodukovati na ugrađenom zvučniku ili računaru).
Taster za uključivanje ručnog fokusa na S70-ici. Prilikom pregleda fotografija, ovaj taster služi za pojedinačno brisanje fotografija. Za kopletno brisanje, potrebno je "prošetati se" menijem.
Taster za ulazak i izlazak iz FUNC. menija.

Taster za biranje moda blica. Prilikom pregleda snimljenog materijala, ovaj taster služi za prelazak na 3x3 prikaz fotografija.

Taster za uključivanje i isključivanje makro načina fokusiranja. Tokom pregleda fotografija ovaj taster služi za "skaknje" sa jedne na drugu grupu fotografija.
Taster za ulazak, odnosno izlazak iz moda za pregled snimljenog materijala.
Taster za direktno štampanje/transfer fotografija.
Kontrola prikaza (i isključivanje) ekrana.
Taster za ulazak, odnosno izlazak iz menija.
Taster za zumiranje "unazad". Istu funkciju taster ima i prilikom pregleda fotografija (smanjivanje faktora uvećanja).
Taster za zumiranje. Ovaj taster prilikom pregleda fotografija služi za uvećanje fotografija na LCD ekranu, radi preciznijeg pregleda.
Kursorski, odnosno 4-way, odnosno 5-way taster. 5-way naziv ovaj taster (ovi tasteri) može da dobije jer se u njegovom centru nalazi i OK taster, koji služi za potvrđivanje raznih opcija, podešavanja i slično.

Opcije i podešavanja

Opcije i podešavanja

Imali smo određene tehničke probleme sa AV izlazom na Canon-u S70, pa ćemo tako ostati dužni za slike menija ovog Canon-a, koje su ruku na srce iste ili veoma slične kao sa nekih drugih aparata ove kuće, koje smo do sada testirali.

Record menu

Flash Sync
- 1st-curtian
- 2nd-curtian
Opcija koja ima značaja prilikom fotografisanja dužih ekspozocija sa blicem. Ukoliko je prva opcija izabrana, blic će sevnuti neposredno posle otvaranja zatvača (odnosno na početku ekspozicije). Ukoliko je druga opcija izabrana, blic će sevnuti neposredno pred zatvaranje zatvarača (neposredno pred kraj ekspozicije).
Slow Synchro
- on
- off
Uključivanje ili isključivanje slow-sync moda blica.
Red-eye
- on
- off
Opcija za redukciju crvenih očiju. Kako i ovaj Canon koristi AF lampu za smanjivanje efekta crvenih očiju, ova opcija postavljena na "on" će rezultovati sijanjem AF lampe i nakon uspešnog fokusiranja (sve u cilju suzavanja zenica i smanjivanja fenomena crvenih očiju).
Wireless Delay
- 0 sec
- 2 sec
- 10 sec
Opcija kojom se određuje posle koliko sekundi će se izvršiti fotografisanje, prilikom korišćenja daljinskog upravljača (koji predstavlja opciju), kao okidača.
Spot AE Point
- Center
- AF point
Kako S70 poseduje Flexizone AE/AF, odnosno (veoma precizno) pomerljiv frejm fokusiranja, ova opcija služi da razreši dilemu oko spot merenja prilikom pomeranja AF frejma. Ukoliko je opcija podešena na Center, a koristi se Spot način merenja, onda će se merenje vršiti sa centralne tačke kadra (bez obzira na položaj AF frejma). Ukoliko je izabrana AF point opcija, Spot merenje će se vršiti sa mesta gde se nalazi i AF frejm, odnosno AF tačka.
MF-Point Zoom
- on
- off
Ukoliko je ova opcija postavljena na ON, centralni deo pregleda na LCD ekranu biće uvećan, kako bi se bolje videla preciznot fokusiranja (jer opcija ima ulogu samo kod uključenog ručnog fokusiranja).
AF-assist Beam
- on
- off
On - AF lampa uključena, Off - isključena.
Digital Zoom
- on
- off
Korišćenje, ili ne, digitalnog zuma.
Review
- off
- 2-10 sec
Neposredno nakon snimanja fotografije, moguće je ovom opcijom omogućiti brzo prikazivanje, od 2-10 sekundi, snimljene fotografije na ekranu. Ovu mogućnost je moguće isključiti postavljanjem ove opcije na off.
RAW+JPEG Rec.
- L 3072x2304
- M1 2592x1944
- M2 2048x1536
- M3 1600x1200
- S 640x480
Ukratko, RAW pretstavlja nekompresovani format, u koji može da snima S70. Tačnije, RAW još uvek nije ni fotografija, to su samo impulsi sa elektronskog senzora, koje je kasnije potrebno konvertovati (i po mogućstvu obraditi) na računaru. Prednost ovakvog načina ponekad može da bude velika, ali je (makar bez ove opcije) problem predstavljao uvid (na samoj kameri) u to što je snimljeno u RAW formatu, jer to zapravo još uvek nije fotografija. S70 ima mogućnost da uz snimljeni RAW, snima istu fotografiju i u JPEG, što omogućava uvid na LCD-u aparata u sam kvalitet kamere. Ovom opcijom se upravo biraju rezolucije tih JPEG-ova, koji će se snimiti uz RAW.
Intervalometer...
 
Pod-meni u kojem se vrše podešavanja za automatsko fotografisanje, koje je S70 u stanju da izvede.
Save Settings...
 
Ova opcija snima trenutna setovanja i "kopira" trenutni mod na C mod.

Set up menu

Mute
Isključivanje svih zvukova aparata.
Volume
Podešavanje glasnoća raznih tonova koje ispušta aparat.
LCD Brightness
Podešavanje osvetljenosti LCD ekrana.
Power Saving
Opcije za uštedu baterije.
Date/Time
Podešavanje datuma i vremena.
Format
Formatiranje CF kartice.
File No. Reset
Podešavanje da li će se brojevi fotografija resetovati nakon ubacivanja nove CF kartice ili ne.
Auto Rotate
Canon S70 poseduje orjentacioni senzor, pa se tako ovom opcijom određuje da li će fotografija automatski rotirari ukoliko je i sam aparat bio rotiran prilikom fotografisanja. Međutim, fotografije neće biti zaista rotirane (to je potrebno na računaru kasnije učiniti nekim softverom), već samo prilikom pregleda na fotoaparatu.
Distance Units
Prilikom korišćenja ručnog fokusa, na ekranu se prikazuje približna udaljenost na koju je aparat fokusirao, te jednice je moguće izraziti metričkim ili američkim sistemom.
Language
Odabir jezika.
Video System
Podešavanje PAL ili NTSC video standarda.

My Camera menu

My Camera meni služi konfiguranje raznih zvukova koje ispušta aparat, slika koje se prikazuju prilikom paljenja aparata ili slično. Smatramo da je nepotrebno ponovo sve ponavljati, pogovoto što je ovaj meni 100% identičan kod svih Canon-a (naravno i onih koje smo već testirali).

FUNC menu

Exposure Compensation
-2, -1 2/3, -1 1/3, -1, - 2/3, -1/3, 0, + 1/3, + 2/3, + 1, + 1 1/3, + 1 2/3, +2
Korekcije ekspozicije +/- 2EV u koracima od 1/3. Na ovom mestu u punom manuelnom modu (M) nalazi se kontrola za kontrolu autputa blica (u tri nivoa).
White Balance
Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H, Flash, Underwater, Manual
Podešavanje balansa belog. Pored standardnih predefinisanih scena, moguće je i fotografisanjem belog papira odrediti tačan balans belog za određeni tip svetla (custom ili manual white balance). Kako se u dodatnoj opremi Canon-a S70 nalazi i kućište za podvodno snimanje, Canon se pametno setio jedne ideje da postavi balans belog za snimanje pod vodom (underwater), pa smim tim i preporučuje Canon S70 za snimanje pod vodom.
Drive Mode
Single shot, Standard, High speed, 2s self timer, 10s self timer
Standardno fotografisanje, standardno "continious" fotografisanje, brzo "continious" fotografisanje ili korišćenje samookidača.
ISO
AUTO, 50, 100, 200, 400
Opcija za podešavanje ISO osetljivosti. Moguće je dopustiti da aparat zavisno od scene (osvetljenosti scene) automatski bira ISO osetljivost ili ručno to odrediti.
Photo Effects
Effect Off, Vivid, Neutral, Low Sharpening, Sepia, B/W, Custom
Canon je zadržao svoje predefinisane efekte, uprkos činjenici da je na ovaj model uvrstio pojedinačno podešavanje zasićenosti boja, kontrasta i oštrine (Custom).
Bracketing
- BKT-Off
- AEB
- Focus-BKT
Moguće je vršiti "bracket" za ekspoziciju i fokus. Suština je u tome da kamera fotografiše 3 slike za redom; jedna će biti sa setovanjima koje korisnik odredi (ili automatika aparata), a druge dve će predstavljati +/- varijacije na ta setovanja. "Bracket" za ekspoziciju je moguće vršiti samo kada je blic isključen, a za fokus samo kada je koristi ručni fokus. Moguće je odrediti raspon između +/- varijacija.
Flash Exposure Compensation
-2, -1 2/3, -1 1/3, -1, - 2/3, -1/3, 0, + 1/3, + 2/3, + 1, + 1 1/3, + 1 2/3, +2
Kompenzacija ekspozicije blica.
Size
RAW, 3072x2304, 2592x1944, 2048x1536, 1600x1200, 640x480
Odabir rezolucije, posle kojeg se određuje i kompresija slike u 3 nivoa za svaku rezoluciju. Na ovom mestu se u video modu bira rezolucija video snimka. Naravno, za RAW se ne može odrediti stepen kompresije.

Softver

Softver

Neumorni Canon...

 

Postoji neko nepisano pravilo da je prateći softver nekog hardvera ovog tipa (skener, štampač, digitalac) veliki koliko je i kompanija iz koje stiže uređaj. I zaista, Canon izgleda nikako da se umori poboljšavajući svoj ZoomBrowser program, softver koji objedinjuje razne programčiće koji se dobijaju uz aparat. Kada bi hteli da nabrojimo sve opcije koje poseduje ovaj softver, sigurno bi neku zaboravili. Pored osnovnih baratanja fajlovima, odnosno pregledom fotografija na razne načine, te njihovim tumbanjem po folderima, ovaj softver može naravno još dosta stvari. Tu je spajanje panoramskih fotografija, konvertovanje i obrada RAW fajlova ili recimo backup materijala na CD.

ArcSoft-ov Photo Impression je takođe prisutan (na drugom CD-u koji se dobija uz S70). Već smo dosta puta opisali ovaj softver, ukratko, ovaj program se orjentiše direktno na obradu, korekcije, odnosno dorađivanje fotografija. Naravno, ovaj program neće zameniti Photoshop, ali će biti daleko jednostavniji za korišćenje za sve one koji su novi na ovom polju, ali i isto tako može da bude zanimljiv iskusnim korisnicima za brze korekcije na nekim fotografijama.

Opšti utisak

Opšti utisak

A kako sve to izgleda u praksi? Rečeno je već da se čini, ali da ne možemo baš da potpišemo, da je Canon S70 slabije fizičke izrade u odnosu na recimo S50. Međutim, S70 je i dalje dobre i čvrste fizičke izrade, solidnih materijala. Ipak, da je mogao da bude još malo kvalitetniji na ovom polju, sigurno da. Ono što smeta sigurno su dimenzije. S70 generalno i ne spada u gromade od aparata, ali ostaje žal što dimenzije, kao i težina, aparata nisu nešto manje, jer realno, S70 svakako ima prostora da "skine" koji milimetar tu i tamo, najviše zato što i ne poseduje neki veliki objektiv. Kako S70 izgleda u ruci, možete videti na sledećoj slici, uz konstataciju da neće predstavljati problem da se nosi u džepu od neke jakne ili torbe ili slično, ali da ga je recimo u džep od pantalona nemoguće smestiti (a da na samom džepu ne bude prevelika "budža").

Činjenica da S70 "nema objektiv vredan spomena" je samo delimično tačna. Istina, ovaj objektiv poseduje samo 3.6x optički zum i ima standarnu svetlosnu moć, ali je široki deo od 28mm zaista sjajna stvar. Ko jednom proba 28mm (ili još šire) teško a da neće istu wide moć poželeti i na svom digitalcu. Wide, odnosno široki objektiv ima i svojih praktičnih, ali i estetskih (ili bolje rečeno kompozicijskih) prednosti. Pre svega, široki objektiv je praktično neophodan, ukoliko ne želite "gomilu" ljudi da smestite u jedan kadar, u nekoj sobi u kojoj baš i nema prostora dovoljno odmaknuti se, kako bi svi stali u kadar. Isto tako, široki objektiv je veoma zabavan prilikom fotografisanja na otvorenom, jer je moguće postići određene kompozicije koje nije moguće sa običnim ~35mm objektivima.

Ergonomija aparata i nije na sjajnom nivou, što se može videti i po obliku aparata, koji podseća na ciglu. Ipak, S70 se na ovom polju ne može oceniti kao loš, ali se isto tako ne može okarakterisati kao ni kao sjajan. Ono što je pozitivno u svakom slučaju jesu kursorski tasteri, koji su korigovani, u odnosu na, tako da kažemo, glupost viđenu na S50-ici. Problem malo predstavlja što su svi tasteri nekako simtetrično poređani i istog oblika, pa je potrebno u početku čitati šta piše pored tastera ili gledati sličice koje stoje pored njih, kako bi se znalo koji taster za šta služi. Period privikavanja na ovo nije mali, ali je se na kraju ipak može reći da (kada se naviknete na S70) je ergonomija aparata, u smislu tastera i njihovog rasporeda, dobra.

Ono na čemu Canon gotovo nikada neće napraviti "greške u koracima" jesu vremena koje aparat postiže za razne operacije. Sve se u principu odvija standardno brzo, odnosno ne stiče se utisak da neka određena operacija koči druge operacije. Potencijalni problem je bio i sa povećanjem rezolucije, odnosno mogućnošću da veća rezolucija, pa samim tim i veći fajlovi, previše uspore aparat, ali se to nije desilo. Ono što nismo očekivali, od ove klase aparata, jesu dobre performanse prilikom snimanja u RAW modu. Istina, aparat će se zakucati preko 5 sekundi kada se snimi jedna RAW slika, ali se može reći da je to i dalje dobar rezultat, obzirom da se od ove klase aparata i ne očekuje da se često snima u RAW-u.

Fokusiranje, rak-rana gomile i većine amaterskih digitalaca. Nažalost, razne opcije se dodaju na aparate više klase, povećava se rezolucija, ali je naše mišljenje da daleko skuplji i par klasa viši digitalni fotoaparati, premalo ili nimalo, napreduju na polju fokusiranja. Kao što je možda i postala praksa za Canon, fokusiranje se u dobrim svetlosnim uslovima odvija dostva brzo i besprekorno tačno, ali problem nastaje u situacijama sa nedovoljno svetla. S70 istina poseduje AF lampu, ali je naše mišljenje da je ona preslaba, te da tek u manjem broju slučajeva ona zaista i pomogne. Moguće je da je Canon i napravio napretke na ovom polju, ali mi ćemo do kraja, što se fokusiranja tiče, ostati žustri i ponovo ponoviti, da aparati ove cene i ove klase, jednostavno moraju bolje da fokusiraju.

Fotografije

Fotografije

Sve fotografije su snimljene u najvišoj rezoluciji, najfinijoj kompresiji i ISO 50, osim ako drugačije nije naglašeno. Veličine fotografija su od 2.13-5.02 megabajta.

Pre svega, još jednom se mora naglasiti da je bilo veoma prijatno slikati sa 28mm objektivom i da bi svakako aparata sa ovako širokim objektivima, trebalo da bude više. Šta reći o kvalitetu fotografija? Pre svega, malo pritiska prilikom nekih sumiranja, stvara činjenica da ovaj digitalni fotoaparat pravi fotografije od 7 megapiksela. Pre svega, to što ovaj aparat ima 7 megapiksela, ne znači da će praviti fotografije dva ili tri puta bolje od onog sa 3 megapiksela, ali bi zanemarivanje ovako visoke rezolucije, bilo u najmanju ruku glupo. Canon-u je kvalitet fotografija sigurno na prvom mestu. To ne znači da Canon ima mnogo bolje ili uopšte bolje fotografije od konkurencije, ali da su slike sa mnogobrojnih Canon-a, pogotovo na nižim ISO vrednostima i dobrim svetlosnim uslovima, retko čiste i jasne, bez previše anomalija, to ne treba osporavati. Istina, Canon aparati, pa tako i ovaj S70, prave življe (odnosno vivid) boje, što dodatno doprinosi utisku. Neka Canon-ova pravila nisu izbegnuta ni kod S70-ice, odlične fotografija po dobrim svetlosnim uslovima, ali i neočekivano povećanje šuma sa povećanjem ISO osetljivosti. Ono što će neki možda primetiti jeste izvesno zamućenje po ćoškovima, pri wide položaju objektiva, što je ujedno i posledica korišćenja širokog objektiva. Svakako primetna anomalija, ali ne nešto što bi trebalo da smeta - mnogi je čak neće ni primetiti. Isto tako, rezolucija se jeste povećala, ali su objektiv i senzor ostali iste veličine. Neki "dežurni kritičari" će to prokomentarisati kao bespotrebno trošenje vremena i varanje kupaca da su nešto značajno dobili time što su prešli sa 5 na 7 megapiksela, ali je to delimično i tačno. Međutim, (ostavljanje istog senzora i objektiva iste veličine) i povećanje rezolucije zaista dovode do delimičnog povećanja anomalija, ali se sve to nadoknađuje većom rezolucijom, pa i više od toga.

Zaključak

Zaključak

Ovo je onaj deo testa, gde se fraze moraju izbeći, kako bi završna reč bila što bolja. Pre svega, da li je Canon S70 vredan naslednik Canon-a S50? I da i ne - stvar je u objektivu. Ukoliko na primer posedujete Canon S50, a nemate pojma šta je to wide, odnosno široki objektiv, budite sigurni da ništa zanimljivo na S70-ici neće naći. Međutim, objektiv je glavni deo fotoaparata i možda su neki sanjali široki objekti na svom Canon-u S50 ili S45, ali ga do sada nisu imali. Za njih će ovaj Canon S70 biti više nego zanimljiv. Što se tiše ostalih delova aparata (dakle ako izuzmemo objektiv!), otvoreno ćemo reći da S70 nije ništa značajno novo doneo u odnosu na S50.

Međutim, ukoliko nemate digitalni fotoaparat ili ukoliko posedujete neki digitalni fotoaparat slabog kvaliteta, jasno je da S70 treba uzeti u obzir, ukoliko se kreće u okvirima budžeta. Već je bilo reči o tome da je Sxx klasu Canon-a uvek bilo teško izabrati pored A klase, koja je na papiru gotovo bila jednaka kao ova klasa, ali i koja je bila osetno jeftinija. Uz, slobodno se može reći luksuznu Sxx klasu sigurno dobijate tu razliku, koliko S70 košta više od na primer A95 modela. Istina, to nisu poboljšanja koja će se direktno osetiti, ali koja su nekima bitna. Daleko bolja fizička izrada ove klase, uključujući i mnogo bolje materijale korišćene pri izradi, su nešto što određeni korisnici nemerljivo cene.

Kao i svakom aparatu, ima se šta zameriti i S70 modelu. Pre svega, mislimo da je morao da bude manjih dimenzija, svakako i lakši. Teško da bi ugrozio Ixus klasu kada bi po par milimetara sa svih strana bio manji, a sigurno je da bi imao mnogo bolju prođu kod onih kojima su dimenzije na vrhu prioriteta. Isto tako, ovako visoka klasa aparata jednostavno mora da se bolje snalazi u situacijama sa malo svetla prilikom fokusiranja.

Ipak, teško je na kraju a ne preporučiti Canon S70. U stvari, on se jednostavno "preporučuje" sam po sebi. Jedni će pomisliti "ima samo 3.6x optički zum, veliku rezoluciju koja mi ne služi i košta dosta, zašto bih ga kupio", drugi će opet pomisliti "28mm objektiv, sjajno, RAW mod, velika rezolucija za dosta isecanja i obrade, jasno je da ne može biti jeftin". Dakle, Canon S70 jednostavno nije aparat širu populaciju (možda bi bio kada bi ga Canon "delio" za 100€ :)), ali se jasno po određenim opcijama izdvaja od brda konkurentskih aparata i skreće pažnju na sebe, pa su se oni za koje je ovaj aparat zamišljen već prepoznali tokom ovog teksta, bilo zbog 28mm objektiva ili jednostavno zbog aparata urađenog bez mnogo kompromisa.

Aparat na test ustupio "PC Centar"

Test: HP Photosmart R707

Test: Sony Cybershot F828

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309