Greška

Došlo je do greške.

Test: Canon EOS 70D

12.09.2014 16:38 | 2 Multimedija
Test: Canon EOS 70D

Canon EOS 70D je naslednik modela 60D, ali po svojim karakteristika znatno podseća na legendarni 7D. EOS 70D donosi Dual Pixel tehnologiju, koja u kombinaciji sa STM objektivima i kontrolom putem ekrana, može olakšati korišćenje kako potpunim početnicima, tako i onim naprednim korisnicima.

Canon EOS 70D se konačno našao na našem testu. Kako Canon veoma retko menja svoje DSLR fotoaparate, pogotovo one u srednjoj i višoj klasi, ne može se reći da smo zakasnili, obzirom će 70D još dugo vremena biti vodeći model u svom segmentu.

U svetu u kome su full-frame digitalni fotoaparati postali relativno pristupačni, 70D će imati težak zadatak da osvoji naklonost kupaca. Ipak, bogata specifikacija ovog uređaja u mnogim slučajevima se prenosi na veoma korisne stvari u praktičnoj primeni. Baš zbog toga ovaj DSLR na nas ostavlja značajno bolji utisak nakon perioda testiranja.

canoneos70d06s.jpg

Canon EOS 70D je naslednik Canon EOS 60D fotoaparata, ali je u suštini on značajno više od toga. EOS 60D je, čini se, bio nedovoljno bolji od “trocifrenih” Canon DSLR-ova da bi opravdao svoju višu cenu, ali dobra vest je da 70D donosi neke jedinstvene mogućnosti koje se i dalje ne mogu naći niti na skuplji, a pogotovo ne na jeftinijim Canon telima. Pored toga, 70D uzima mnoge pozitivne karakteristike legendarnog 7D fotoaparata, koji se opravdano neprestano prodaje već pet godina.

Specifikacije
 • Proizvođač Canon
 • Model EOS 70D
 • Tip fotoaparata Srednji SLR
 • Megapikseli 20 MP
 • Najveća rezolucija fotografija 5472 x 3648 tačaka
 • Nekompresovani format RAW
 • Veličina senzora APS-C (1,6x crop)
 • Tip senzora CMOS
 • Navoj za objektiv Canon EF/EF-S
 • Stabilizacija Zavisno od objektiva
 • Ekran 3 inča, 1.040.000 tačaka, kontrola dodirom
 • Tražilo Pentaprism
 • Blic Da, 12m
 • Dodatni blic Da (Hot shoe)
 • PASM modovi Da
 • Video rezolucije 1920 x 1080 (29.97, 25, 23.976 fps), 1280 x 720 (59.94, 50 fps), 640 x 480 (59.94, 50 fps)
 • Tip kartice SD/SDHC/SDXC
 • USB USB 2.0
 • HDMI Da (Mini Type C)
 • Trajanje baterije (CIPA) 920 snimaka (LP-E6)
 • Masa 755 grama
 • Dimenzije 139 x 104 x 79 mm
 • Wireless Da
 • GPS Opciono

Canon 70D konačno donosi novi senzor rezolucije 20MP, što znači da nije korišćen pomalo vremešni 18MP senzor koji je Canon ugrađivao u mnoge svoje DSLR-ove. Ovaj senzor poseduje jedinstvenu “Dual Pixel” tehnologiju, koju ćemo uskoro objasniti, a koja će biti korisna kako za fotografije, tako i za video, i koja će početnicima omogućiti da izbegnu greške koje se na DSLR-u prave značano lakše (kada ste početnik) nego na mobilnom telefonu ili kompakt fotoaparatu.

Od ostalih bitnih stavki iz specifikacije izdvojićemo brzinu snimanja fotografija od čak 7 slika u sekundi. Poređenja radi, 7D snima čak 8fps, ali zato više nego duplo skuplji i mnogima omiljeni 5D Mark III snima “samo” 6fps. Ističe se da 70D ima AF sistem iz 7D modela, što je uprkos vremešnosti ovog fotoaparata i dalje za veliku pohvalu. U pitanju je 19 AF tačaka, koje su solidno raspoređene i “cross” su tipa.

canoneos70d02s.jpg

Canon EOS 70D snima video rezolucije 1920 x 1080, pri maksimalnih 30fps, a moguće je izabrati 25fps i 24fps opcije. Ekran se u potpunosti može rotirati, a tu je i ugrađeni WiFi. Ipak, kako bi 70D bio pozicionirao negde na pola puta između amaterskih i profesionalnih tela, neki kompromisi su morali da budu ostvareni, pa se tako koristi samo jedan SD memorijski slot, a odsutan je i izlaz za slušalice koji može biti koristan za snimanje videa. Srećom, ulaz za mikrofon je i dalje tu.

Canon EOS 70D je fizički kvalitetan adekvatno svom imenu. To znači da je primetno bolji od svih trocifrenih tela i u određenoj meri od 60D, ali je i dalje klasu ili dve ispod 7D ili 5D fotoaparata

Canon EOS 70D je fizički kvalitetan adekvatno svom imenu. To znači da je primetno bolji od svih trocifrenih tela i u određenoj meri od 60D, ali je i dalje klasu ili dve ispod 7D ili 5D fotoaparata. Kućište je urađeno od kvalitetne plastike kojom ćete biti manje ili više zadovoljni zavisno od toga koje ste fotoaparate ranije držali u ruci. Grip je dobar, manji je od spomenutih jednocifrenih tela, ali je i dalje udoban i pouzdan. Što se tiče tastera, utisci su uglavnom pozitivni, osim par izuzetaka.

Tasteri imaju specifičan gumeno-sunđerasti osećaj koji poseduju skuplji Canon DSLR-ovi. Gornji točkić je čak i nešto prijatniji za korišćenje (mekši) u odnosu na onaj koji ima 5D Mark III, ali glavni “problem” je zadnji točkić kombinovan sa kursorskim tasterima, koji nas podseća da je ovo telo ipak namenjeno naprednim amaterima.

canoneos70d07s.jpg

Telo napravljeno od plastike i neprecizno definisana otpornost na vremenske nepogode imaju i svoje pozitivne strane - ekran, koji je moguće rotirati u svim smerovima i koji nije moguće naći na skupljim profesionalnim Canon DSLR-ovima. Ovaj ekran je veoma koristan i nema sumnje da bi ga poželeo svaki amater ili profesionalac. Kvalitet ekrana je takođe veoma dobar, boje su verne, ali je kontrast nešto veći u odnosu na prikaze modernih kvalitetnih ekrana na računarima, što je zapravo mana, obzirom da nekada nemate dobru predstavu o nivou senki, koje na ekranu aparata deluju da su značajno tamnije nego što jesu. Dijagonala ekrana je 3”, uz rezoluciju od 1.040.000 tačaka. Ekran je osetljiv na dodir, a interfejs je adekvatno prilagođen. 


 

Mogućnosti i performanse

Zajdno sa fotoaparatom na test smo dobili i kit objektiv koji se najčešće isporučuje uz 70D. U pitanju je objektiv pune oznake EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. EF-S znači da je objektiv moguće koristiti samo na Canon EF-S telima, odnosno Canon DSLR-ovima sa 1.6x “crop” senzorom. 18-135mm je značajno duži raspon od 18-55mm kit objektiva koji se isporučuju uz jeftinije DSLR-ove, dok je f/3.5-5.6 standardna svetlosna moć za ovaj tip objektiva.

Optička stabilizacija je prisutna, ali je glavna novina STM oznaka. Ova oznaka znači da objektiv ima takav motor, ili bolje rečeno prenose u motoru, koji omogućavaju kontinuirano glatko fokusiranje, nalik onom koje imaju video kamere. STM se odlično slaže sa Dual Pixel tehnologijom što ćemo uskoro opisati, ali moramo skrenuti pažnju da STM objektivi nisu idealni za klasično manuelno fokusiranje iz ruke (npr. prilikom snimanja videa), obzirom da je hod prstena značajno veći, ali rad Dual Pixela i STM mehanizma je dovoljno dobar da je ručni fokus potrebno retko koristiti.

Po prvi put na bilo kom Canon DSLR-u moguće je kliknuti deo kadra na ekranu i fotoaparat će fokusirati veoma brzo i tačno

Pored odličnog AF sistema i brzine, Dual Pixel je svakako najveća novina koju 70D donosi. Tehnologija je posebno interesantna zato što je u ovom trenutku ne poseduje ni jedan drugi Canon DSLR, osim DSLR-olikih video-filmskih C100 i C300 kamera. Dual Pixel tehnologija zaista ne predstavlja još jedan marketinškim termin, već novinu koja se na DSLR-ovima čeka još od nastanka live view opcije i video moda. Zasniva se na tome da svaki piksel zapravo ima dve fotodiode. Druga dioda po pikselu zadužena je za fokus, tako što se informacije sa različito pozicioniranih dioda upoređuju i na taj način se zna koliko je fokus promašen. Na osnovu ovih informacija daje se instrukcija objektivu koji zbog toga može da izoštri “iz prve.” Zapravo, isti princip koriste izdvojeni fazni senzori koji inače služe za fokusiranje na DSLR-ovima prilikom klasičnog fotografisanja (kroz tražilo). Prednost ove tehnologije u odnosu na običan kontrastni autofokus jeste u tome što kamera zna gde je tačan fokus pre nego što do njega dođe.

canoneos70d03s.jpg

Međutim, šta Dual Pixel tehnologija znači u praksi? Pored STM objektiva, još jedna stavka koja je korisna kod Dual Pixel senzora jeste i ekran osetljiv na dodir. Dual Pixel tehnologija se koristi kada je live view na ekranu uključen, bilo da se prave fotografije ili video. Po prvi put na bilo kom Canon DSLR-u moguće je kliknuti deo kadra na ekranu i fotoaparat će fokusirati veoma brzo i tačno. Isti je slučaj i prilikom snimanje videa, obzirom da je i u sred snimanja moguće menjati koji će delovi biti fokusirani jednostavnim klikom na ekran. Prema tome, ekran osetljiv na dodir omogućava lako određivanje polja fokusa, STM objektiv miran fokus bez trzaja, dok Dual Pixel tehnologija omogućava da senzor odmah zna gde treba da postavi fokus. Naravno, moguće je ostaviti polje fokusa automatski kada će 70D, na primer, prepoznavati lica, a prisutna je i veoma korisna opcija praćenja objekata u pokretu.

Upravo ovim rešenjima Canon je omogućio da početnici značajno lakše koriste DSLR. Oni koji ne znaju šta je plitka dubinska oštrina i šta su tačke fokusa, lako će praviti greške čak i sa najskupljom opremom na svetu. Canon EOS 70D omogućava da korisnik jednostavno na ekranu klikne na deo koji želi da bude u fokusu, bez potrebe da razume crvene tačke u klasičnom tražilu. Iznad svega, Dual Pixel tehnologija radi sjajno i, dok ne treba očekivati da će neki reporter putem ekrana fotografisati finale 100m u atletici na olimpijadi 2016. godine, široku primenu za video produkciju možemo videti već danas. U ostalom, C100 i C300 profesionalne kamere već imaju ovu mogućnost.

canoneos70d09s.jpg

Vratimo se ipak klasičnom načinu fotografisanja i fokusiranja - kroz optičko tražilo. Tražilo aparata je pristojne veliečine za crop telo (mada neće impresionirati one koji su koristili full-frame), dok je svetlina uobičajena. U tražilu se se nalazi prikaz 19 AF tačaka, koje su “cross” tipa, a u tražilu je još moguće uključiti prikaz pomoćnih linija za kadriranje, kao i indikator koji pokazuje da li se fotoaparat nalazi u ravni. Canon EOS 70D fokusira veoma brzo i precizno, što i nije iznenađenje obzirom da AF sistem skoro u potpunosti deli sa legendarnim modelom 7D. Ono što možemo zameriti, ali što ne utiče previše na krajnje rezultate jeste zvuk prilikom fotografisanja koji nije toliko rafinisan, koji je praćen trzajem koji se oseća pod rukom. Pretpostavljamo da je ovakvo rešenje bilo neophodno kako bi se obezbedila brzina snimanja od 7fps u relativno pristupačnom DSLR telu.

70D nalik profesionalnim telima ima pomoćni mono LCD sa pozadinskim osvetljenjem, koji je posebno koristan ukoliko brzo fotografišete, ne gledate često na ekranu rezultate i želite da uštedite bateriju. Aparat ima dovoljnu količinu tastera koji su raspoređeni kao kod nekih skupljih tela. Tu su i dva točkića, od kojih nam se prvi veoma dopao, dok je zadnji nešto teže koristiti, obzirom da se nalazi u sklopu kursorskog tastera.

Ugrađeni blic nudi performanse očekivane od DSLR tela, što znači da će biti bolji od faktički svakog kompakt fotoaparata, ali je problem u tome što ga nije moguće postaviti u neki drugi smer i što će uvek da “bije” direktno u objekat, što je nešto što treba izbegavati u većini slučajeva. Ukoliko vam blic treba samo da ovekovečite rođendane i slična dešavanja, on će biti dovoljno dobar, ali je za bilo kakve napredne poduhvate potrebno kupiti dodatni veliki blic sa glavom koja može da se orijentiše.

canoneos70d11s.jpg

Korišćenje aparata je lako ukoliko ste ranije koristili neki Canon sa naprednim karakteristikama, ali će zapravo najlakše biti onima koji su koristili 5D i slična tela sa dva točkića, obzirom da se ergonomija i komade više razlikuju u odnosu na jeftinija, nego u poređenju sa skupljim Canon telima. Velika razlika jeste i ekran osetljiv na dodir, koji omogućava skoro u potpunosti kontrolisanje preko njega. Za one koji preferiraju stariji način, dobra je vest da ne moraju ni da znaju da aparat ima kontrolu dodirom i da se sve može odvijati na klasičan način. Ipak, ukoliko želite kontrolu putem ekrana ili možda kombinovanu, dobra je vest da je Canon odlično iskoristio ekran i novi interfejs. Pored osnovnih podešavanja i pregleda snimljenog materijala, najveća korist ovakvog ekrana jeste što je na njemu moguće kliknuti na mesto koje želite da bude u fokusu i fotografija će odmah biti snimljena (mada se ova opcija može isključiti). Ovo je svakako korisno za početnike kojima nije jasno zbog čega neki delovi fotografije DSLR-a ispadaju previše mutni.

Canon EOS 70D poseduje i WiFi koji će najviše ceniti amateri, ali može biti koristan i u pojednim profesionalnim zadacima EOS Remote aplikacija za popularne mobilne sisteme nudi mogućnost pregleda snimljenog materijala, kao i određivanje osnovnih parametara fotografisanja daljinskim putem. Povezivanje prvi put je mučno, kao i u slučaju svih drugih proizvođača i aplikacija, ali je posle toga znatno brže. Dobra je vest da aparat nudi više memorisanih setovanja za povezivanje sa različitim tipovima uređaja, na različitim mrežama.

 

Kvalitet fotografija i videa

O kvalitetu fotografija DSLR fotoaparata je nezahvalno govoriti zbog toga što različiti objektivi mogu da ponude ne samo različit nivo detalja, nego i različitu estetiku, pa čak i vidljivo drugačije boje. Prema tome, ne može se definisati kakav kvalitet fotografija nudi 70D, jer će to prevashodno zavisiti od objektiva. Ono što možemo potvrditi jeste da su mnogima omiljene Canon boje prisutne, što je karakteristika koja mnoge zadržava na Canon sistemu već godinama.

highiso70d.jpg

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM objektiv koji se isporučuje uz fotoaparat daje više nego pristojne rezultate. Za amaterske potrebe ovaj objektiv će ponuditi sve što je korisnicima potrebno, dok će čak moći da se koristi i za pojedine profesionalne namene, ali pun potencijal Canon 70D će pokazati tek kada se upari sa nekim daleko skupljim staklima. Problem može predstavljati i niska svetlosna moć objektiva, mada je ona u rangu drugih kit objektiva. Pohvala ide na račun kvalitetne optičke stabilizacije.


 


Objasnili smo zbog čega se ne može govoriti o kvalitetu fotografija jednog DSLR tela i zbog toga se u većini slučajeva testiranja odnose na potencijal senzora u situacijama sa slabim svetlom, odnosno korišćenje visokih ISO vrednosti. Može se reći da Canon EOS 70D pruža odličan potencijal za korišćenje u situacijama sa slabim svetlom, mada treba znati da crop senzori i dalje ne mogu da priđu full-frame fotoaparatima Može se reći da su fotografije više nego upotrebljive do ISO 6400 ukoliko se koristi JPEG. Interno procesiranje šuma unutar fotoaparata je teško replicirati u programima za obradu fotografija, pa treba znati da JPEG fotografija (već obrađena od strane aparata) izgleda značajno bolje od identične neobrađene RAW fotografije.

IMG_8206s.JPG

Fotografije pri ISO 12.800 setovanju i dalje izgledaju pristojno, ali neće svaki put biti upotrebljive. Na ISO 25.600 osetljivosti senzora se vidi drastičan pad kvaliteta, što je i očekivano. Kada je u pitanju video, teško je odlučiti se gde je granica solidno upotrebljivog videa, a sve zavisi od toga za šta će se video koristiti. Za neke ozbiljnije primene, ne bi bilo dobro ići preko ISO 1600 vrednosti, dok je za amaterske potrebe ISO 3200 prihvatljiv. Video snimljen pri ISO 6400 se ponekad može iskoristiti i tu zaista bilo dobro stati, uprkos tome što se za video može izabrati i ISO 12.800 vrednost.

IMG_8214s.JPG

IMG_8218s.JPG

IMG_8251s.JPG

Utisci

Canon EOS 70D fotoaparat ostavlja značajno bolji utisak nakon perioda korišćenja od nekoliko dana. Njegova specifikacija ne prezentuje na pravi način ono što je fotoaparat u stanju da uradi. Takođe, Canon 70D na papiru deluje jedva bolje od modela 60D, kojeg nasleđuje, ali su u praksi razlike značajno veće.


 

70D skoro u potpunosti deli AF sistem sa starog, ali i dalje vrhunskog, 7D fotoaparata, a zajedno sa AF sistemom ide “burst” mod od čak 7fps

Prva razlika odnosi se na AF sistem, kao i brzinu fotografisanja. 70D skoro u potpunosti deli AF sistem sa starog, ali i dalje vrhunskog, 7D fotoaparata, a zajedno sa AF sistemom ide “burst” mod od čak 7fps (istina, 7D ima 8fps). Druga velika novina definivitno je Dual Pixel tehnologija. Ova tehnologija odlično radi sama, ali još bolje sa drugim rešenjima -  STM objektivima i ekranom osetljivim na dodir. STM objektivi ne donose prednosti u slučaju fotografisanja, ali su više nego korisni za video, obzirom da se promene fokusa ne čuju u zvučnom i fluidne su u video snimku. Kontrola dodirom ekrana na najbolji način iskorišćava Dual Pixel tehnologiju i STM objektive, a ova rešenja ne samo da mogu da olakšaju korišćenje naprednim korisnicima, već mogu pomoći potpunim početnicima da izbegnu uobičajene greške sa DSLR-ovima.

canoneos70d13s.jpg

Ako se izuzme odlazeći 7D, Canon 70D je najbolji i najskuplji crop fotoaparat u ponudi kompanije Canon. Problem je u tome što je 70D cenovno previše blizu modelu 6D - koji ima full-frame senzor i značajno bolje mogućnosti u situacijama sa slabim svetlom. Sa druge strane, 6D ne deluje tako ozbiljno kao 70D i ne poseduje spomenute tehnologije. Amaterima će 70D delovati kao bolji izbor, dok će napredni korisnici i profesionalci više naginjati ka modelu 6D.

Canon u ponudi ima DSLR fotoaparate različitih mogućnosti i cena. 70D i 6D su suštinski različiti modeli i ne treba da vas buni sličan cenovni rang. Nemoguće je reći koji je od ova dva fotoaparata bolji, obzirom da su namenjeni različitim kupcima. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da je 70D više nego opravdao očekivanja, skoro iznenadio i da je u pitanju jedan od najboljih crop fotoaparata na svetu, koji zasluženo zauzima mesto visoko u ponudi Canon DSLR fotoaparata.


Prednosti

- odličan AF sistem
- 7fps snimanje
- Dual Pixel tehnologija
- kontrola putem ekrana
- jedinstvene "Canon" boje
- dobre lowlight mogućnosti za fotografije
- odličan video potencijal
- WiFi


Nedostaci

- plastično telo
- zadnji točkić se teže koristi
- tražilo je malo (ako se poredi sa full-frame fotoaparatima)
- preko ISO 1600 video postaje značajno lošiji


Aparat za potrebe testiranja ustupio Canon.

milorad71 Novi član postova: 1
Kupio sam ovaj aparat početkom 2014., tako da imam nekih 9 meseca iskustva. Za ljude koji nisu koristili DSLR aparate specifikacije su važne, ali za entuzijaste mnogo je važnija upotrebna vrednost. Veliki senzor ili dobar dinamski opseg ništa ne znače ako fotografija nije dobro fokusirana. Ni najveći trud u Photoshopu neće pomoći kod loše fokusirane fotografije, dok sve ostalo može da se doradi. Dakle, ono što posebno karakteriše EOS 70 je perfektan Motion Tracking. Kada jednom fokusirate objektat npr. dete koje trči ili se ljulja na ljuljašci, 90% fotografija će biti idealno fokusirano. Ova opcija radi sjajno i u lošim svetlosnim uslovima. Uparen sa spoljnim Canon 430-II blicem snimao sam dečju igru u gotovo potpunom mraku sa lajt šou, 70% odličnih fotografija, što je za mene bilo potpuno otkriće.
Druga sjajna osobina je fokusiranje pri video radu. Potpuno je prirodno i brzo (koristim ga sa 18-135 STM objektivom) čime nadoknađuje slabosti u nešto manjem dinamskom opsegu i pojavi moarea. Sve u svemu odlična kupovina i pored toga što već imam dva DSLR.

Test: Sony Alpha a5000

Test: Canon PowerShot G16

10304
10305
10306
10307
10308
10309