Greška

Došlo je do greške.

Test: Canon EOS 1200D

10.10.2014 11:21 | 1 Multimedija
Test: Canon EOS 1200D

EOS 1200D donosi elemente sa nešto starijih dvocifrenih i trocifrenih tela. To ne mora da znači ništa loše, obzirom da se stvari u DSLR svetu ne menjaju tako brzo. EOS 1200D u odnosu na prethodnika (1100D) donosi veću rezoluciju od 18 megapiksela, kao i 1080p video mod

Branko Mitić

Pojam DSLR je odavno postao nedefinisan, obzirom da se za najskuplji fotoaparat ovog tipa može kupiti i više od dvadeset najjeftinijih. Canon EOS 1200D upravo pripada nižoj klasi DSLR fotoaparata i dok nije deset ili dvadeset puta gori od profesionalnih modela, jasno je da su značajni kompromisi morali da budu napravljeni. Međutim, treba znati da EOS 1200D nije napravljen da postidi profesionalne fotoaparate, već da ponudi alternativu onima koji žele napredni kompakt, ali i da služi kao poligon za one koji jednog dana žele da uđu u profesionalne vode.

canoneos1200d01s.jpg 

Canon EOS 1200D će imati veoma težak zadatak da to postigne. Sa jedne strane tu su MILC fotoaparati koji prosečnom amateru deluju daleko interesantnije, kao i napredni kompakti koji su u pojedinim slučajevima dobili veoma velike senzore. Dodatni problem je to što Canon DSLR fotoaparati jednostavno nisu atraktivni iz amaterskog ugla, pa tako deluju (usudićemo se da kažemo) dosadno u poređenju sa trenutnim trendovima, ne samo u svetu fotoaparata, nego i u sferi telefona, tableta i sličnih modernih uređaja.

Međutim, Canon nije slučajno najpoznatiji foto brend na svetu i sigurni smo da ispod nezanimljive spoljašnosti leži čist kvalitet i veliko iskustvo. Ostaje samo da proverimo koliko je Canon morao da napravi kompromisa i da li je možda ovo pravi izbor ili za slične novce treba izabrati EOS 100D, EOS M(2) ili možda nešto skuplji EOS 700D.

canoneos1200d02s.jpg

Kada pogledamo Canon EOS 1200D čini nam se da smo ovaj fotoaparat već ranije videli. Sličnosti su velike sa modelima 1100D (koji ovaj nasleđuje), ali i sa 550D, 600D i drugim predstavnicima niže-srednje klase Canon DSLR fotoaparata. U poređenju sa prethodnikom (1100D) najveća novina jeste 1080p rezolucija za video, kao i 18 MP za fotografije. To nisu jedine novine, ali su u pitanju one najbitnije.

Canon EOS 1200D smo na test dobili sa objektivom punog naziva EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, sa kojim će se ovaj fotoaparat najčešće kupovati, mada treba znati da je na njega moguće postaviti bilo koji Canon EF ili EF-S objektiv napravljen u poslednjih 27 godina. U pitanju je uobičajen objektiv, poznatog raspona i svetlosne moći za jedan “kit” objektiv. Njegova prednost je svakako stabilizacija, ali treba znati da i “kit” objektivi konkurenata odavno imaju stabilizaciju. Fotografije koje ovaj objektiv pruža su zapravo veoma dobre, a najčešći razlog zašto se on menja jeste želja za većim otvorom blende.

canoneos1200d03s.jpg

Telo Canon EOS 1200D fotoaparata, kao i objektiva, u potpunosti je napravljeno od plastike i mora se priznati da je osrednjeg kvaliteta. Aparat na dodir ne impresionira, ali treba znati da će i ovako osrednje DSLR telo biti poprilično otporno u poređenju sa većinom kompakta. Raspored tastera i kontrola je poznat za sve one koji su nekada koristili Canon DSLR slične klase. Sa gornje strane nalazi se točkić sa modovima, taster za podizanje blica, kao i jedini kontrolni točkić - Canon dva točkića za menjanje setovanja daje tek u slučaju DSLR-ova od 1000€ i više. Točkić na Canon EOS 1200D fotoaparatu mora biti postavljen na video, kao i u slučaju drugih jeftinijih DSLR-ova ove kuće, kako bi se snimali klipovi posebnim tasterom. Kada je bilo koji drugi (foto) mod izabran na točkiću, ovaj taster služi za ulazak u Live View, odnosno kadriranje putem ekrana. Konfiguracija ostalih tastera sa zadnje strane je takođe poznata i uz kursorske tastere, koji kada niste u meniju služe kao prečice za osnovna podešavanja, imamo i Q taster u kome se nalaze podešavanja parametara fotografije, dok se putem Menu tastera vrši ulazak u podešavanje svih opcija fotoaparata.

canoneos1200d04s.jpg

EOS 1200D ima prosečno tražilo sa 0,8x uvećanjem koje pokriva 95% kadra. U tražilu se mogu videti tačke fokusa, njih devet, kao i osnovna podešavanja vezana za ekspoziciju. Ekran je svakako slabiji deo ovog fotoaparata, ne samo zbog toga što se ne može rotirati i što je niske rezolucije od 460.000 (pod)piksela, već i zbog toga što daje nedovoljno osvetljen prikaz, sa bledim bojama i treba znati da će fotografije na računaru ili tabletu izgledati značajno bolje nego kada se gledaju putem ovog ekrana.

Od konektora tu je priključak za žičani daljinski, Mini USB (2.0) i HDMI izlaz. EOS 1200D poseduje interni mikrofon za snimanje zvuka (ne treba očekivati poseban kvalitet), ali ne i mogućnost povezivanja spoljnih mikrofona, obzirom da ne poseduje ulaz za zvuk. Fotoaparat poseduje standardnu stopicu za blic na koju se mogu povezati svi aktuelni i nešto stariji Canon blicevi (mada za starije uvek treba konsultovati dokumentaciju), kao i ogroman broj “kineskih” kopija koje se mogu naći na tržištu. Ne treba zaboraviti ugređni blic koji neće ponuditi impresivne performanse u odnosu na neki dodatni blic, ali će opet biti jači od skoro svakog ugređenog blica na kompaktima.

U odnosu na skuplja DSLR tela, EOS 1200D ne deluje tromo, ali vam prosto neće ulivati poverenje da sa njim možete velikom brzinom obavljati posao. U poređenju sa kompaktima deluje dosta brzo kada je u pitanju foksuiranje i procesiranje fotografija, ali treba znati da većina kompakta nudi bolje performanse kada je u pitanju fotografisanje sekvenci (burst)

Performanse fotoaparata su dobre ili manje dobre, zavisno sa čime ga poredite. U odnosu na skuplja DSLR tela, EOS 1200D ne deluje tromo, ali vam prosto neće ulivati poverenje da sa njim možete velikom brzinom obavljati posao. U poređenju sa kompaktima deluje dosta brzo kada je u pitanju foksuiranje i procesiranje fotografija, ali treba znati da većina kompakta nudi bolje performanse kada je u pitanju fotografisanje sekvenci (burst). 1200D ima samo 3fps, a ovom odlukom Canon želi da zaštiti svoja skuplja tela, dok to obično ne važi za kompakte bilo kog brenda, pa oni neretko nude i dvocifren “fps” u ovom modu. Canon 1200D ima devet AF tačaka, od kojih je samo jedna, centralna “cross” tipa, koja nudi veću preciznost i brzinu. Ipak, ne može se reći da aparat ima problema sa fokusiranjem, ali će delovati bledo ukoliko ste nekada koristili dvocifrena ili jednocifrena Canon tela (i druge skuplje DSLR-ove).

Kvalitet fotografija i videa

EOS 1200D ima dobro poznati, ali pomalo vremešni Canon senzor od 18 megapiksela. Senzor i nije toliki “problem,” koliko je zapravo stari Digic 4 procesor. Kvalitet fotografija i videa dosta zavisi od sirove snage fotoaparata koji u realnom vremenu mora da izračunava mnoge stavri. Ovo ne znači da će 1200D imati slab kvalitet fotografija i videa, ali neviđeno dobre mogućnosti pri visokim ISO vrednostima ne treba očekivati. Sa druge strane, kako je u pitanju senzor APS-C veličine, što je veće ne samo od faktički svakog kompakta, nego i od Micro Four Thirds senzora, 1200D će ipak pružiti više nego solidne lowlight mogućnosti - samo su one ipak slabije od crop fotoaparata sa novijim i bržim procesorima, dok poređenje sa skorašnjim full-frame telima ne treba ni sprovoditi.

IMG_8206s.JPG

Ono što se na priloženim fotografijama odmah primeti jestu jedinstvene boje koje se mogu naći samo na Canon fotoaparatima. Izbalansiranost boja i dinamike je ono zbog čega su Canon fotoaparati u naprednim krugovima možda i najviše cenjeni. Kada se fotografije malo zumiraju, može se videti da nisu snimljene nekim posebnom kvalitetnim objektivom. Naravno, ovaj objektiv će biti više nego dovoljan za sve amaterske i pojedine napredne potrebe, ali je nesavršenost stakla primetna.

IMG_8208s.JPG

ISO3200 fotografije izgledaju dosta dobro, a u većini slučajeva i ISO6400 će biti upotrebljive. Čak i fotografije snimljene pri ISO 12.800 (što je najviša vrednost koja se može izabrati) mogu da izgledaju solidno

Kada je reč o visokim ISO vrednostima, Canon EOS 1200D se pokazao očekivano. U pitanju su poznati rezultati koji su isti još od starog (ali odličnog) Canon EOS 7D fotoaparata, preko EOS 550D/600D i još nekih modela. U pitanju su gotovo isti senzori i procesiranje, pa je tako i sa šumom pri visokim osetljivostima senzora. ISO3200 fotografije izgledaju dosta dobro, a u većini slučajeva i ISO6400 će biti upotrebljive. Čak i fotografije snimljene pri ISO 12.800 (što je najviša vrednost koja se može izabrati) mogu da izgledaju solidno, ali je potrebno uložiti malo truda u njihovu obradu, odnosno uklanjanje šuma.

IMG_8211s.JPG

Što se visokih ISO vrednosti u slučaju videa tiče, situacija nije sjajna, ali je očekivana za APS-C senzor i procesor ove generacije. ISO1600 bi trebala da bude poslednja vrednost ukoliko snimate video za neke ozbiljnije namene, mada ne bi bilo loše izbegavati i to podešavanje, dok ISO3200 osetljivost senzora može da posluži i za pojedine amaterske potrebe. Najveća ISO vrednost prilikom snimanja videa jeste 6400. U slučaju trocifrenih ISO podešavanja Canon EOS 1200D, kao i gotovo svi DSLR-ovi ove kuće, pruža odličan kvalitet videa i veliki potencijal - sve dok imate dovoljno svetla i/ili dovoljno svetao objektiv, mada treba podsetiti da integrisani mikrofon nije sjajan, te da priključak za spoljni mikrofon ne postoji.

IMG_8214s.JPG

IMG_8216s.JPG

IMG_8223s.JPG

1200dhighiso.jpg

Utisci

Canon EOS 1200D je solidan DSLR niže klase, ali koji nije doneo ništa senzacionalno i zapravo ništa novo. To ne mora da znači ništa loše, ali su u pitanju dobro poznato telo, “kit” objektiv, senzor, procesor, mogućnosti, kao i kvalitet videa i fotografija. Ovaj aparat ne izgleda zanimljivo u poređenju sa nekim konkurentima, ne poseduje WiFi ili GPS, kao ni šarene menije i teško će vas osvojiti tako što će stajati na polici.

canoneos1200d05s.jpg

Uprkos tome što pruža performanse kao nekoliko godina stari 550D ili 600D, 1200D zbog toga nije manje vredan uređaj, obzirom da se promene u DSLR svetu ipak ne dešavaju tako brzo

Uprkos tome što pruža performanse kao nekoliko godina stari 550D ili 600D, 1200D zbog toga nije manje vredan uređaj, obzirom da se promene u DSLR svetu ipak ne dešavaju tako brzo. Najveći problem ovog fotoaparata mogao bi biti model 100D, koji ima nešto atraktivnije telo, noviji procesor, značajno bolji ekran i malo bolje performanse. O cenama je teško govoriti, obrizom da načini nabavke uređaja i cene kod nas drastično variraju, ali ono što možemo da kažemo jeste da bi za sličnu cenu bilo bolje izabradi model 100D. 

Međutim, ukoliko ste u nekoj ponudi našli 1200D sa kit objektivom povoljno, ne treba da se ustručavate ukoliko želite bolje rezultate od kompakta. Problem za EOS 1200D mogu biti različiti MILC fotoaparati koji deluju atraktivnije i primetno su manjih gabarita, ali ukoliko vam ne smeta veličina, 1200D bi mogao biti bolji izbor, pogotovo ukoliko planirate jednog dana da kupite ozbiljnije telo i objektive, jer će tranzicija sa 1200D na neki, na primer, 5D ili 6D biti značajno lakša nego sa MILC fotoaparata (pogotovo ukoliko ih nije potpisao Canon).

Prednosti

- odlične boje i generalno dobar kvalitet fotografija
- vrlo dobar video do ISO800
- generalno solidne performanse (fokusiranje, fotografisanje)
- visoke ISO vrednosti upotrebljive za fotografije

Nedostaci

- ekran niske rezolucije i slabijeg prikaza
- burst od svega 3fps
- ISO1600 je granica za upotrebljiv video
- kućište ne impresionira kvalitetom

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Canon PowerShot G16

Test: Sony HDR-AS100V action cam

10304
10305
10306
10307
10308
10309