Greška

Došlo je do greške.

Test: Blueberry TV Cat - Android na vašem TV-u

01.12.2012 23:28 | 3 Multimedija
Test: Blueberry TV Cat - Android na vašem TV-u

Android televizor? Dobra ideja, ali ne ideja koju podržavaju sami proizvođači televizora. No, zašto bi to bila prepreka za korisnike? Pred nama je uređaj koji baš svaki "obični" televizor pretvara u Android Smart TV. Uređaj pod imenom TV Cat poseduje Ice Cream Sandwich 4.0.4 verziju Androida, koja će na vašem televizoru biti prikazana u 1080p FullHD rezoluciji. Za razliku od klasičnih media plejera, Smart televizora i Smart TV upgrader-a, glavna prednost ovog uređaja je upravo Android operativni sistem koji nudi pregršt mogućnosti. Sve to donosi po izuzetno povoljnoj ceni. Zainteresovani...?

Dragoljub Radovanović

Sa brendom Blueberry ste verovatno upoznati, jer on na našem tržištu nudi bogat asortiman proizvoda u kategorijama raznih dodataka za računare, GPS navigacija, tablet računara, MP3 plejera, zvučnika i tako dalje. Akcenat koji ova kompanija stavlja na svoje proizvode jeste da ponudi najbolju vrednost nekog uređaja za određenu sumu novca, a njihovi proizvodi su inače često veoma pristupačni u cenovnom smislu. Pored svih kategorija uređaja kojima se ova kompanija bavi, nedavno je u ponudu uvršten dosta zanimljiv uređaj koji pretvara vaš televizor u Android Smart TV.Ideja korišćenja Android operativnog sistema kao Smart platforme za televizor i nije baš tako sveža, jer je Google pre nešto više od dve godine predstavio svoj Google TV uređaj sa Android 2.1 Eclair operativnim sistemom. U to vreme procesori na uređajima kao što je Logitech Revue su imali x86 arhitekturu i klasične Android aplikacije nisu bile kompatibilne, već su morale biti posebno prilagođene za x86 procesor. U međuvremenu su se pojavili razni Android media plejeri kineskog porekla koji su imali ARM procesore, Android 2.2 verzije i neometan pristup svim aplikacijama kroz Android Market.
Sve je to vremenom napredovalo, po pitanju hardvera i novih verzija Androida koje su nudile sve bolje iskustvo, a shodno tome, danas vam predstavljamo i Blueberry TV Cat, rešenje pomoću kojeg ćete vašem običnom televizoru podariti Smart mogućnosti. Pre nego što počnemo sa predstavljanjem mogućnosti ovog zanimljivog uređaja koji od "glupog" televizora pravi "pametni", osvrnućemo se na njegov hardver. Skrećemo pažnju da je TV Cat cenovno veoma pristupačno parče hardvera, tako da je njegov hardver sasvim pristojan za ovu svotu novca.Blueberry TV Cat je pokretan od strane jednojezgarnog ARM v7 Cortex A5 procesora, tačnije Telechips TCC8925 45nm čipa sa frekvencijom rada od 1 GHz-a, koji radi u kombinaciji sa Mali400 grafičkim čipom. Količina RAM memorije koja se nalazi u ovom uređaju je 1GB DDR3, a interno skladište je kapaciteta 4GB-a. Ukoliko vam se kapacitet interne memorije čini malim, njega možete proširiti microSD karticama kapaciteta do 32GB-a.Pakovanje ovog uređaja je crne boje sa logoom crne mačke sa plavim očima, koja je zaštitni znak NetCat uređaja. U pakovanju smo zatekli TV Cat uređaj, adapter, kabl za adapter, USB na microUSB kabl, HDMI na miniHDMI kabl, uputstvo za korišćenje i mali srebrni daljinski pomoću kojeg kontrolišete uređaj.
Nastavak...


Uređaj je dosta malih dimenzije, obzirom na to šta se sve nalazi u njemu. Pravougaonog je oblika, a njegove tačne dimenzije su 89mm x 35 mm x 11 mm, što je čini nešto većom od klasičnog USB stika, a teška je samo 40 grama. Blueberry TV cat je crne boje, a pošto je uređaj ovako mali, zauzimaće vam minimalno prostora na polici za televizor. Na gornjoj strani uređaja smešten je Blueberry TV Cat logo, ispisan belim slovima. Donja bočna strana poseduje omanji infracrveni prijemnik i slot za microSD kartice.Leva bočna strana sadrži miniHDMI ulaz, desna ulaz za napajanje i USB 2.0 pune veličine, dok je sa gornje strane ostavljen OTG microUSB port. Zadnja strana poseduje dve linije sastavljene od sedam rupica, kroz koje će izlaziti višak toplote.Pokretanje uređaja se vrši pomoću daljinskog, pritiskom na Power dugme, nakon čega će vas sačekati lepa animacija, posle koje ulazite u Android i TV cat je spreman za korišćenje. Verzija Androida koja je ovde prisutna je Ice Cream Sandwich 4.0.4, koju smo navikli da gledamo na manjim ekranima smartfona, a ne na 51-inčnoj plazmi. Maksimalna rezolucija koju uređaj isporučuje na ekran je 1920 x 1080p u 60 Hz-a, tako da je prikaz bio dosta oštar. Interfejs ICS-a je Stock, tačnije promenjeno je jako malo stvari koje su potrebne za ovakav tip uređaja, kao što su softversko power dugme i volume dugmići u taskbaru.Jezik sa kojim dolazi Blueberry TV Cat je ćirilični srpski, na koji nikako nismo navikli, ali kao i kod svakog Androida, veoma lako ga možete promeniti na engleski u podešavanjima. Sa druge strane, za tehnički slabije potkovane korisnike, to može biti veoma dobro zbog snalaženja. U App fioci postoji poveći broj preinstaliranih aplikacija, koje će vam olakšati upotrebu, među kojima se nalazi i dobar broj domaćih aplikacija, kao što su B92, Blic, Kurir, Srbija Vesti, Telegraf i TV Droid.Ovde su takođe i prisutne aplikacije za upravljanje fajlovima - Astro File Manager i File Manager HD, Flipboard, IMDB, Kingsoft Office, Tune In radio, Facebook, Twitter, Winamp, i slične. Naravno, pošto postoji pristup Google Play Store-u, vi ove aplikacije možete i zameniti varijantama koje vam više odgovaraju, ili instalirati bilo šta što vam se dopada. Ovo je ujedno i jedna od ključnih stvari kod Blueberry TV Cat uređaja u poređenju sa Smart televizorima, Smart Upgraderima, i Media plejerima sa Smart mogućnostima - ekosistem od preko 700 hiljada aplikacija. Razne igre, muzičke, video i aplikacije za fotografije, aplikacije za vesti, razne alatke, widgeti, vremenske aplikacije, društvene aplikacije, faktički sve ono što bi dobili sa Android smartfonom, samo na mnogo većem ekranu.
... i za kraj...


Kod ovog uređaja je dosta zanimljiva podrška za USB hub, kroz koji možete nakačiti vašu tastaturu, miš, web kameru ili koji god vam USB uređaj padne na pamet. Ovim čak i donekle menjate vaš PC, ali je prevashodno namenjeno kao rešenje kada želite da proverite mail, ili otvorite neki sajt kada vas mrzi da odete u sobu gde se nalazi vaš računar. Daljinski sa kojim dolazi TV Cat će vam pružiti neku osnovnu navigaciju kroz korisnički interfejs, dok će skrolovanje i unos teksta svakako biti najbolji sa mišem i tastaturom. Postoje i rešenja kao što je uređaj sa minijaturnom tastaturom i tačpedom, koji će se uskoro pronaći u ponudi firme PiN Computers, pomoću koga je korišćenje TV Cat uređaja drastično bolje iskustvo. Možete videti slike uređaja ispod, čiji je sample bele boje, a koji će regularno dolaziti u crnoj varijanti.
Multimedijalne mogućnosti uređaja su veoma dobre, jer vam je omogućen pristup svim boljim audio i video plejerima koje možete naći na Google Play Store-u. Ugrađeni Video player će takođe puštati solidan broj formata. Takođe možete i reprodukovati filmove, muziku i slike bežično, kroz DLNA standard, putem softverskog servera koji pokrećete na vašem računaru.
Preko YouTube aplikacije možete pratiti ogroman broj video klipova, na isti način na koji bi ste to radili preko vašeg računara.
Čitanje i odgovaranje na mailove iz Gmail-a je olakšano prisustvom Gmail aplikacije za Android, koja je jako pregledna i laka za korišćenje.Galerija će sadržati sve vaše fotografije koje imate na uređaju, ili pružiti pristup fotografijama na eksternom hard disku.
Stock Browser učitava stranice skladno sa svojim jednojezgarnim procesorom, tako da ne možete očekivati preterano dobre performanse. Da je reč o dvojezgarnim i četvorojezgarnim procesorima koje srećemo u tabletima ili smartfonima, situacija sa brzinom surfovanja bi bila bolja, ali opet uzmite u obzir da se ovde radi o uređaju sa veoma pristupačnom cenom. Blueberry TV Cat vam svakako ne može zameniti vaš računar, čak iako na njega možete prikačiti tastaturu i miš, već će vam surfovanje preko njega biti korisno u trenucima kada želite da proverite nešto na brzinu, ili kada vam se ne ustaje iz fotelje u dnevnoj sobi, kako bi otišli do vašeg računara u drugoj prostoriji. Zvanične podrške za Flash nema jer je Google povukao Flash aplikaciju sa Play Store-a, ali postoje alternativni načini da vratite Flash, koji će zahtevati malo veću upućenost u materiju.Ovom prilikom bismo hteli i da pozovemo developere domaćih aplikacija koji čitaju naš sajt da nam se jave u komentarima, ukoliko smatraju da imaju kvalitetnu aplikaciju, koja zaslužuje da se nađe kao jedna od preinstaliranih aplikacija u softveru Blueberry TV Cat uređaja.


Zaključak

Blueberry TV Cat je zaista jedna jako zanimjiva sprava, koja će za malu svotu novca pružiti ogromne mogućnosti vašem televizoru, tako da smatramo da zaslužuje Value for money nagradu. Android operativni sistem svakako ima potencijala da bude platforma kod Smart televizora, a mi takođe smatramo da bi proizvođači televizora trebali da ga direktno inkorporiraju u svoje televizore umesto svojih postojećih rešenja. Sloboda koju imate kod TV Cat uređaja je znatno veća u poređenju sa Smart televizorima ili media plejerima, jer ovde imate razvijen ekosistem od preko 700 hiljada aplikacija, od toga dobar deo etabliranih i provereno kvalitetnih, dok ćete na drugim rešenjima imati drastično manji broj.Prikačite tastaturu, miš, kamericu i eksterni hard disk u USB hub, i eto solidne zamene za PC računar u vašoj dnevnoj sobi. Ice Cream Sandwich izgleda dosta oštro u 1920 x 1080 rezoluciji i zaista nam se dopada ideja koja stoji iza ovog uređaja. Reprodukcija raznoraznih formata filmova, muzike i fotografija, surfovanje internetom, igranje raznih igara, čitanje vesti, slušanje internet radia, gledanje YouTube-a, čitanje mailova u Gmail aplikaciji, pa čak i neki lakši rad u Office-u, zapravo praktično sve što Android nudi u svom ekosistemu - sve to za 7500 dinara, dosta je niska cifra u odnosu na mogućnosti koje vam pruža TV Cat...U skladu sa tim, TV Cat dobija i preporuku našeg sajta kao veoma dobra investicija u vaš digitalni dom.Cena: 7.499 RSD

Uređaj na test ustupio Pin Computers.
 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Scuderia Ferrari R200 by Logic3

Test: Samsung Blu-Ray BD-F8900 3D PVR

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309