Greška

Došlo je do greške.

Test: Blueberry GPS navigacije, Q3 2010

22.06.2010 01:42 | 1 MobileBranko Mitić

Test: Blueberry GPS navigacije, Q3 2010

Pet navigacionih uređaja za upotrebu u automobilu nam je stiglo od sada već poznatog Blueberry brenda. Unapred smo pomislili da će u ovom slučaju situacija moći da bude zaključena sa čuvenom "koliko para - toliko muzike", odnosno da će skuplja navigacija uvek biti i ona bolja, odnosno nuditi više. Tako je najbolje da na ovaj tekst gledate kao na nekakav pokazatelj toga šta može da se dobije za manje, a šta za više para, a ne kao na direktno predstavljanje ovih navigacija. Posle prvog naleta koji se desio pre dve do tri godine, PNA uređaji su pomalo utihnuli. Dva su razloga za to. Prvi je taj što je GPS stvar koja se kupuje jednom i ne izlazi tako brzo iz mode. Drugi razlog leži u mobilnim telefonima, koji su do sada mnoge uređaje progutali, a to mogu da urade i sa PNA. Ipak, posle višegodišnjeg iskustva možemo da kažemo da ukoliko vam svakodnevno treba navođenje, ne možete se osloniti niti na jedno rešenje koje nudi bilo koji mobilni telefon i bilo koja aplikacija za njega. Nije praktično, a prosto nije ni tako dobro kao što mogu da ponude čak i jako jeftine navigacije.
 Blueberry GPS navigator 2GO351Blueberry GPS navigator 2GO351

Priču počinjemo sa najjeftinijm GPS uređajem od pet koliko ih se našlo na testu. Blueberry 2go351 navigacija kao sve na ovom testu ima jednostavne linije i samo dve boje. To u principu podržavamo - volimo jednostavnost. Kućište je napravljeno od plastike odmerenog kvaliteta. To znači da vas kvalitet kućišta neće oduševiti, ali u isto vreme se njemu nema šta zameriti i ostavlja utisak da će potrajati dosta godina. Mali srebrni delovi kućišta su obojeni bojom, dok je veći deo kućišta od gumirane plastike, koja u ruci ne kliza i izuzetno je otporna na ogrebotine. Kvalitet izrade je dosta dobar, najviše zato što je kućište faktički u jednom komadu, pa nije ni bilo puno prostora za grešku. U svakom slučaju, fizički aspekt ove navigacije je dosta bolji nego što je njen cenovni rang.
 

Model
Blueberry GPS navigator 2GO351
CPU
SAMSUNG S3C2416GH-40, 400MHz
GPS čip-set
?
Memorija
ROM - 128 MB, Ram - 64 MB
Memorijski slot
MicroSD
Ekran
3.5", 320 x 240
Batterija
Litijumska baterija, 1250 mAh
Bluetooth
Ne
FM transmiter
Ne
Izlaz za slušalice
Da
Dimenzije
97mm x 77 mm x 13 mm
Masa
160 g
Operativni sistem
Microsoft Windows CE 5.0
Video plejer
Da
Pregled fotografija
Da
Muzički plejer
Da


Sve konekcije se nalaze sa desne strane, a to je sloz za MicroSD karticu, miniusb, 3.5 mm audio priključak i rupica za reset uređaja. Punjenje se odvija preko mini USB porta. Sa gornje strane se nalazi taster za uključivanje/isključivanje. Kratko držanje šalje uređaj samo u stand-by, dok nešto duže držanje u potpunosti gasi 2go351. U pakovanju dobijamo simpatičnu mrežastu torbicu, koja je nešto veća nego što bi trebalo da bude za ovu veličinu uređaja, ali to makar znači da će se lakše stavljati i vaditi. Tu su punjač za 12v konektor u automobilu (koji na kraju ima mini USB), USB kabal za PC i nosač koji je napravljen iz dva dela. Jedan deo ide na vetrobran, a drugi na sam uređaj. Deo koji ide na uređaj poseduje i nosač za olovčicu, a čini se da je napravljen od nešto tanje plastike. Jasni da budemo, sumnjamo da će iko plomiti ovaj deo, ali smo primetili da je tanji nego što je uobičajeno. Sistem vakuma nosača i rotacije uređaja dok je na nosaču je najbolji mogući, što je za pohvalu. Postavljanje navigacije na nosač je relativno lako.

Ono što bi posebno istakli jesu dimenzije uređaja. 2go351 je izuzetno tanka navigacija, a širina i visina su takođe minimalne. Masa od 160 grama nas malo buni, jer možemo da se opkladimo da je 2go351 lakši nego što u specifikaciji piše. Ovaj uređaj bez problema može da se stavi u bilo koji džep i idealan je za one koji stalno iznose GPS iz automobila (bilo zbog toga da ne bi bio ukrade, bilo iz nekih drugih razloga), jer ne predstavlja veći problem da se nosi od nešto većeg mobilnog telefona. Dijagonala ekrana je 3.5" i rezolucija je 320 x 240 tačaka. To je najniža klasa po veličini ekrana. Činjenica je da je ekran slab po svom kvalitetu, ako se uzme u obzir kakve sve ekrane gledamo u 2010. godini, ali je za navigaciju više nego prihvatljhiv. Dobra strana ekrana je osetljivost ekrana na dodir, koja je bez greške za resistive tip touch screen ekrana. 2go351 navigacija iako obična po specifikacijama, sasvim dobro radi svoj posao. 2go351 u maloprodaji može da se nađe za oko 70 evra i nikako ne sme da vas brine to što je najjeftinija. Pored toga što predstavlja dobru kupovinu sama po sebi, bolje je rešenje nego ukoliko ste mislili da svoj novi mobilni telefon platite 70 evra više, a da od njegovih naprednih funkcija koristite samo GPS.


Blueberry 2GO433BBlueberry 2GO433B

Sledeća po redu navigacija nosi oznaku 2go433B. Iako je skuplja i po klasi viša od prethodne navigacije, iznenađujuće je da je fizički nešto lošija. Prednji deo je izrađen od sjajne crne plastike. Zadnji panel je načinjen od obične crne plastike koja nije kvalitetna kao gumirana plastika na prethodno opisanom modelu. Ipak ono što nas je pomalo razočaralo jeste više oštrih uglova i to da se sa zadnje strane vide tri šrafa srebrne boje, pa cela scena izgleda kao da ste uređaj sami popravljali i izgubili originalne šrafove (koji bi, usput, trebalo da budu malo skriveni). 2go433B je dosta čvrst uređaj, mada se čini da je malo šupalj iznutra, a kada se na to doda da je okvir oko ekrana dosta veliki, skoro da smo sigurni da bi ovaj GPS mogao da bude dosta manjih dimenzija.
 


 

Model
Blueberry GPS Navigations 2GO433B
CPU
Centrality Atlas IV, 500MHz CPU
GPS čip-set
SiRF Atlas IV high-sensitivity GPS receiver (WAAS-enabled), 20 Chanels
Memorija
Rom - 64 MiB, Ram 128 MiB
Memorijski slot
SD, MMC
Ekran
4.3", 480 x 272
Batterija
Litijumska baterija, 1600 mAh
Bluetooth
2.0+EDR, version 2.1 ready
FM transmiter
FM 87.6-107.9MHz, Max. transmitting power 3.1 nW EIRP
Izlaz za slušalice
Da
Dimenzije
121 mm x 81 mm x 15 mm
Masa
196 g
Operativni sistem
Microsoft Windows CE 5.0
Video plejer
WMF, ASF, Mpeg 4, MPEG, Flash
Pregled fotografija
JPEG – (.jpg)
Muzički plejer
(WMA) (.wma): , MP3 (.mp3) and WAV (.wav)


Sa gornje strane 433B navigacioni uređaj ima dva tastera. Prvi je klasičan za uključivanje i isključivanje, dok je drugi taster sa oznakom M. Malo nam je trebalo vremena da otkrijemo da to M znači "minimize", što je u principu dobra ideja, odnosno bila bi dobra - da je inicijalni softver navigacije malo bolje napisan. Konekcije su sa leve strane uređaja, a tu nalazimo mini USB konektor, SD/MMC kao i još dva konektora. Jedan od njih je priključak za slušalice, a pored drugog piše AV/IN i ne vidimo kako bi to bilo upotrebljivo na jednom navigacionom uređaju. Ono što nas posebno čudi jeste da su oba konektora 2.5 mm, pa tako većinu slušalica nećete moći da povežete na 2go433B. Da je ovaj konektor na mobilnom telefonu, to nam se ne bi svidelo, ali nema potrebe to jednoj navigaciji uzeti za zlo. Ipak, ako spadate u one koji nege otputuju i onda putem navigacije slušaju muziku, da znate da ćete da imate problema sa slušalicama, ako uopšte neko koristi navigaciju za takve stvari. Iako nosač koji se stavlja na vetrobran nije isti kao onaj kod prethodne navigacije, odnosno deo koji ide na sam uređaj, sve što smo tada rekli, važi i ovde. Nosač je dobro osmišljen, iz dva dela, vakum je dobar, kao i orijentacija, a deo koji ide direktno na uređaj je nešto tanji. U pakovanju se dobija sve isto kao kod navigacije koju smo prethodno opisali.

Ekran navigacije ima 4.3" po dijagonali i raspolaže rezolucijom od standardnih 480 x 272 piksela. 4.3" je dosta dobra veličina za navigaciju, a rezolucija je sasvim dovoljna. Ipak, činjenica da je i ovaj ekran malo "out of date", mada ne smemo da zaboravimo da je ovo druga najjeftinija navigacija na ovom testu, pa se takve stvari mogu očekivati. Najbitnije jeste da je touch ekrana više nego dobar. Ono što raduje, pogotovo u ovom cenovnom rangu, jeste da 2go433B poseduje i bluetooth i FM transmitter. Bluetooth služi da povežete vaš telefon sa navigacijom, čime možete da olakšate sebi život ako se puno vozite i ako puno telefonirate. Osnovna funkcija BT na GPS je faktički pravljenje handsfree mogućnosti, ali ne i jedina.


Blueberry 2GO510BBlueberry 2GO510B

2go510B je navigacija koja je najbolja tamo gde je prethodna najlošija. Kada je reč o fizičkom utisku, malo šta se može 510-ki zameriti. Dizajn, iako sa istom idejom kao kod pretnodnih navigacija i iako već mnogo puta viđen, još uvek sasvim dobro prolazi. Hromirana lajsna sa sjajno crnom plastikom nikako da dosadi, a i zašto bi kada izgleda dobro. 510B ima oble ivice i lepe linije koje upotpunjuju izgled. Cela zadnja strana je od sjajno crne plastike, za koju svi znamo koliko skuplja otiske prstiju, ali koja nam ne smeta na uređajima jer izgleda jako lepo. 2go510B je dosta dobro upakovan uređaj, minimalnih dimezija. U ruci deluje kvalitetno, čvrsto i postojano. Debljina je svega 11 mm, a širina i visina onoliko koliko mora (134 x 88). Sve u svemu fizički veoma dobar uređaj, kako vizuelno, tako i na dodir.
 


 

Model
Blueberry GPS Navigations 2GO510B
CPU
MediaTek 3351, 468 MHz
GPS čip-set
Mediatek MT3328
Memorija
Rom - 64 MiB, Ram 128 MiB
Memorijski slot
SD, MMC
Ekran
5.1", 480 x 272
Batterija
Litijumska baterija, 1600 mAh
Bluetooth
2.0+EDR, version 2.1 ready
FM transmiter
FM 87.6-107.9MHz, Max. transmitting power 3.1 nW
Izlaz za slušalice
Da
Dimenzije
134 mm x 88 mm x 11 mm
Masa
196 g
Operativni sistem
Microsoft Windows CE 5.0
Video plejer
WMF, ASF, Mpeg 4, MPEG, Flash
Pregled fotografija
JPEG – (.jpg)
Muzički plejer
(WMA) (.wma): , MP3 (.mp3) and WAV (.wav)


Slično kao i kod prethodnih navigacija, ova ima jedan taster za uključivanje i isključivanje sa gornje strane i konekcije sa leve strane. Tu je mini USBport putem kojeg se uređaj puni i povezuje na PC, kao i Micro SD slot. Tu je još 3.5 mm priključak za slušalice i, ponovo, 2.5 mm AV priključak. Sigurno da je nekako moguće iskoristiti ovaj port ukoliko imate odgovarajući kabal (ne dobija se u pakovanju) i softverske prerade Windows CE navigacija vam nisu strane, ali direktno iz kutije ovaj port je u potpunosti neupotrebljiv. Treba istaći da 2go510B ima jedan od najjačih zvučnika koji smo čuli na navigaciji, pa tako ne treba da brinete da li ćete čuti navigaciju pri ogromnim brzinama ili ukoliko vam je automobil preglasan tj. malo stariji ili ima lošiju zvučnu izolaciju. Primera radi, kada pustite pesmu na ovoj navigaciji, maleni zvučnik može da ispuni zvukom sobu srednje veličine i to bez problema. Nosač koji dolazi uz uređaj je uz potrebne izmene faktički isti kao kod prethodne dve. Nemamo ništa protiv njega, dobra rotacija i kvalitetan vakuum i sve što smo ranije rekli važi i sada. Sadržaj pakovanja je isti kao prethodnih navigacija.

Kao što iz naziva može da se pretpostavi, ekran ovog navigacionog uređaja ima dijagonalu 5.1 inča. Rezolucija je istih 480 x 272, što već počinje da biva malo, obzirom da je ekran postao veći u odnosu na uobičajenih 4.3". Ipak, realnost je drugačija, pošto je ekran značajno bolji od većine 4.3" / 480 x 272 ekrana koje viđamo na navigacijama (uključujući tu i prethodno opisanu 2go433B). Činjenica je da rezolucija nije baš najbolja moguća, ali isto tako da za navigaciju ni ne treba da bude nešto posebno bolja jer se sam ekran ne posmatra iz neposredne blizine kao da je u pitanju mobilni telefon, već sa bar tri puta veće udaljenosti (od oko 60 cm ili više). Sve u svemu, ekran je dosta veliki i veoma dobrog kvaliteta, što se jako lepo uklapa u dizajn uređaja. 2go510B poseduje Bluetooth i FM transmitter.


Blueberry 2GO511WBlueberry 2GO511W

2go511W je jedna posebna navigacija najviše zbog svog izgleda. Perla bela boja imala je svoj bum pre 2-3 godine, ali daleko od toga da je izašla iz mode. Iskreni da budemo i dalje izgleda veoma dobro. Dobar dizajn ove navigacije zaokružen je tankom plavom linijom po obodu navigacije, takođe u perla maniru. Po svojoj fizičkoj pojavi, 511W najviše podseća na 510B. Navigacija je izuzetno tanka, a visoka je i široka zaista samo onoliko koliko mora. U plastiku sa zadnje strane urezani su listovi i cvetići, što jasno daje do znanja da su dame ciljna grupa ovog uređaja. Mada ako ste muško i sviđa vam se izgled, potpuno vas razumemo, samo nemojte nikome da pokazujete pozadinu vaše navigacije. Uređaj je dobro upakovan, veoma čvrst i deluje postojano.
 


 

Model
Blueberry GPS Navigations 2GO511W
CPU
MediaTek 3351, 468 MHz
GPS čip-set
Mediatek MT3328
Memorija
Rom - 64 MiB, Ram 128 MiB
Memorijski slot
SD, MMC
Ekran
5.1", 480 x 272
Batterija
Litijumska baterija, 1600 mAh
Bluetooth
Ne
FM transmiter
FM 87.6-107.9MHz, Max. transmitting power 3.1 nW
Izlaz za slušalice
Da
Dimenzije
134 mm x 88 mm x 11 mm
Masa
196 g
Operativni sistem
Microsoft Windows CE 5.0
Video plejer
WMF, ASF, Mpeg 4, MPEG, Flash
Pregled fotografija
JPEG – (.jpg)
Muzički plejer
(WMA) (.wma): , MP3 (.mp3) and WAV (.wav)


511W se uključuje, isključuje ili šalje na standby pomoću tastera koji se nalazi sa gornje strane. Sa desne strane su mini USB port za punjenje i povezivanje sa računarom, 3.5 mm audio izlaz i Micro SD slot. AV priključak ne postoji iako mu je ostavljeno mesto. Zvučnik na 511W nije jak kao onaj na 510B, tako da sličnosti između ovih navigacija nisu baš velike. Pakovanje sadrži isto ono kao i sve navigacije, a to je nosač, mrežasta futrola, usb kabal i 12v punjač za priključak u automobilu (sa mini USB portom na kraju). Nosač je uz adekvatne izmene identičan kao kod svih navigacija. Dakle, veoma je dobrog kvaliteta.

5.1" ekran rezolucije 480 x 272 tačaka je jednako dobar kao i kod prethodne navigacije. S jedne strane, ova skoro pa da nije dovoljna za ovu veličinu ekrana, ali sa druge strane nema potrebe za većom rezolucijom na GPS uređaju. 2go511W iznenađujuće nema bluetooh (kao sve navigacije ovde, osim najjeftinije). FM transmiter je srećom prisutan, pa je situacija što se tiče dodatnih mogućnosti polovična.


Blueberry 2GO600BBlueberry 2GO600B

2go600B je posebna navigacija, najviše zbog veličine ekrana, ali krenimo redom. Dizajnirana u klasičnom maniru, ova navigacija ipak se trudi da istakne da je vrh ponude Blueberry navigacija. Otmeno crno srebrno kućište je dobro odmereno, mada pomalo konzervativno, pa tako 510B i 511W ostaju šampioni što se tiče dizajna. Ipak, daleko od toga da je ovo ružan uređaj, naprotiv. Kvalitet plastike je vrlo dobar, kao i generalno čvrstina uređaja. Ceo utisak je pozitivan i navigacija deluje postojano i kvalitetno.
 


 

Model
Blueberry GPS navigator 2GO600B
CPU
Centrality Atlas IV, 533MHz CPU
GPS čip-set
SiRF 3i+ high-sensitivity GPS receiver (WAAS-enabled), 20 Chanels
Memorija
Rom - 1024 MB, Ram 128 MB
Memorijski slot
MicroSD
Ekran
6.0",
Batterija
Litijumska baterija, 650 mAh
Bluetooth
2.0+EDR, version 2.1 ready
FM transmiter
FM 87.6-107.9MHz, Max. transmitting power 3.1 nW
Izlaz za slušalice
Da
Dimenzije
160mm x 96 mm x 13 mm
Masa
266 g
Operativni sistem
Microsoft Windows CE 5.0
Video plejer
WMF, ASF, Mpeg 4, MPEG
Pregled fotografija
JPG, GIF, BMP, PNG
Muzički plejer
(WMA) (.wma): , MP3 (.mp3) and WAV (.wav)


Sa gornje strane nalazimo taster za uključivanje, isključivanje i standby. Sa leve strane tu je Micro SD slot, 3.5 mm izlaz za slušalice, 2.5 mm AV konektor (pretpostavljamo na osnovu drugih uređaja, pošto ništa nije napisano), a tu je i mini USB konektor. Navigacija ima i reset taster, kao i sve sa ovog testa. U pakovanju se dobija sve isto kao kod drugih navigacija: mini USB kabal, punjač za 12v priključak u automobilu sa miniusb konektorom, mrežasta futrola i nosač iz dva dela. Opet, nosač ima dobar vakum i orijentaciju, dok je onaj deo koji se postavlja na sam uređaj nešto tanji, ali daleko od toga da će mu se nešto desiti.

Najbitniji deo ove navigacije i generalno najsjajni deo ovog testa jeste ekran. 600B navigacija poseduje ekran veličine dijagonale 6 inča ili 15 centimetara. Pored toga, rezolucija je sjajnih 800 x 480 tačaka. Ekran je odličnog kvaliteta, osim vertikalnog ugla gledanja, mada to zaista nije bitno u ovom slučaju. Ova navigacija je posebna u poređenju sa drugim. Iako sve poseduju mogućnost za gledanje filmova, slika, muzike, e-knjige i igre, 2go600B to radi na najbolji mogući način. Naravno, daleko je navigacija od multimedijalno-zabavnog centra, ali uz malo navikavanja, truda i davanja adekvatnih formata i kodeka, moguće je iz nje izvući mnogo više. Još jedna posebna opcija koju ćete naći u meniju jeste da odete direktno u Windows CE 5.0. Naravno, gotovo svi PNA uređaji (standalone navigacije) rade na Windows CE i, u teoriji, moguće je na svakoj to uraditi, ovo je jedna od retkih navigacija koje vam nude tu opciju direktno u meniju. Sam Windows je "prazan" i nema nikakve funkcije, ali to ne znači da ga nije moguće unaprediti. Kao što je očekivano 2go600B ima bluetooth i FM transmitter.


RezimeUopštene naznake za sve uređaje

Bez softvera - prednost ili mana? Ni jedan od uređaja ne dolazi sa nekim preinstaliranim navigacionim softverom, kao ni sa memorijskom karticom. Toga se ne treba plašiti. Sve ove navigacije imaju mogućnost da puštaju sve poznate navigacione programe, od iGo, preko Sygica, sve do Garmina i TomToma. Jako bitna opcija jeste što u inicijalnom meniju svake navigacije postoji deo kome se upućuje uređaj na .exe fajl navigacionog softvera. U praksi, to znači da je moguće na kartici imati 3-4 različita navigaciona softvera i po potrebi birati onaj koji vam je bolji ili koji je bolji za neke druge zemlje. Primera radi, TomTom je relativno loš sa mapama u Srbiji, ali u nekoj drugoj zemlji može da bude najbolje rešenje.

Kratko objašnjenje u vezi FM transmitera (važi za sve uređaje koji ga poseduju). FM transmiter radi po principu da emituje FM radio signal na kratkoj razdaljini, kako bi taj signal mogli da slušate na radio uređaju vašeg automobila, zvučnicima u automobilu. Naravno da možete da slušate i navigacione instrukcije na ovaj način, ali to znači da ostajete bez muzike ili radio programa u kolima, a sumnjamo da će se iko za to odlučiti. Ono gde vidimo FM transmiter kao dobru opciju je kada putujete jednim (auto)putem više stotina kilometara i nemate potrebu za navigacijom. Tada možete da putem radio signala pustite muziku koju imate na SD/MMC kartici, što je dosta dobro rešenje ukoliko vam je radio uređaj starijeg datuma ili niste stigli na vreme da spremite muziku za put (osim da je brzo prekopirate na karticu). Napominjemo da je potrebno naći čistu FM frekfenciju na radio aparatu i tu istu frekfenciju ukucati u navigaciju. I pre nego što kažete da "svi FM transmiteri radi loše i krče", moramo da kažemo da niste u pravu. Treba znati da mnogo veći problem pravi kvalitet antene / uređaja vašeg automobila. Autor ovih redova se uverio kako dva različita automobila sa različitim audio uređajima i antenama, koji jednako dobro hvataju beogradske radio stanice, imaju različite performanse kada je privatno emitovanje FM-a u pitanju sa ovakvih uređaja. Dok u jednom automobilu bukvalno treba da tražite poziciju gde je zvuk najčistiji, dotle u drugom se sve lepo čuje čak i kada odete 7-8 metara sa transmiterom od automobila. Još jedna interesantna stvar koju trebate da znate jeste da su FM transmiteri kod nas po zakonu zabranjeni! Zakon jeste zakon, ali treba znati da je u pitanju neki veoma star posleratni zakon kada ovakva civilna upotreba nije mogla ni da se zamisli. Činjenica je da postoji lista zemalja gde je zabranjeno ovakvo civilno kratkosežno emitovanje, a bolje da ne vidite sa kojom smo svetskom "elitom" u društvu na toj listi :). U svakom slučaju, koristite ovu opciju bez straha, jer za taj zakon malo ko zna, a pravite se da ni vi ne znate - ako vas neko pita, nismo vam mi rekli :)
 


Dodatne mogućnosti (muzika, filmovi, slike, e-knjige, igre). Svaki od uređaja sa testa ima ovu mogućnost. U principu ove mogućnosti izgledaju dobro na papiru, ali nešto lošije u praksi. Daleko od toga da ove dodatne mogućnosti navigacija nisu upotrebljive, ali ne smete sa na njih oslanjati. Dobro je ubiti koji minut u igranju neke igre, videti neku sliku, ili možda slušati muziku dok čekate nekog u kolima (ukoliko iz nekoga razloga vam ne odgovara radio uređaj u automobilu), a možete pustiti i po koji video klip. Nemojte očekivati da tek tako na karticu snimate razne video klipove i da se oni bez problema puštaju na vašoj navigaciji. Više formata je podržano, a što uzimate skuplju navigaciju, to je podrška bolja, ali problem zna da bude bitrate video klipa. Uz malo truda, možete otkriti koji kodek najbolje "leži" nekoj od ovih navigacija i korisiti vaš PC da rekompresujete u video u taj kodek sa nešto manjim bitrate i u tom slučaju će puštanje filmova biti znatno lakše. Isti je slučaj i sa eknjiga. Znamo da rade .txt fajlovi, ali to je samo jedan od gomile formata u kojima eknjige mogu da dođu. Mada iskreni da budemo, čitanje enjiga na velikom 6" ekranu 2go600B navigacije zvuči kao dosta dobra ideja. Sve u svemu, dodatne mogućnosti navigacija su tu, ali od njih ne treba očekivati čuda, ne samo od Blueberrya, nego od bilo kog drugog brenda.


Presuda
 

Blueberry 2GO351
Za
Protiv
dimenzije
masa
kvalitet izrade

veličina ekrana
kvalitet ekrana


Preporuka: ukoliko želite što manje da potrošite ili često nosite uređaj sa sobom


Blueberry 2GO433B
Za
Protiv
fm transmiter
bluetooth
kvalitet izrade
dizajn
kvalitet ekrana

Preporuka: 433B nam se nije posebno dopao, ali ukoliko želite minimalnu cenu, a 3.5" ekran 351 modela vam je mali, onda je 433B logičan izbor


Blueberry 2GO510B
Za
Protiv
dizajn
kvalitet izrade
dimenzije
fm transmiter
bluetooth
veličina ekrana
ništa, bar za ovu klasu uređaja
Preporuka: najbolji odnos svih karakteristika


Blueberry 2GO511W

Za
Protiv
dizajn
kvalitet izrade
dimenzije
fm transmiter
veličina ekrana
nema bluetooth

Preporuka: ukoliko ste dama ili ukoliko imate novi Fiat 500 ili neki drugi automobil koji ima belu unutrašnjost

Blueberry 2GO600B
Za
Protiv
veličina ekrana
rezolucija ekrana i prikaz
kvalitet izrade
bluetooth
fm transmiter
lako pristupan windows ce
najupotrebljivi aplikativni dodaci
uslovno: veličina

Preporuka: za sve one koji žele ogroman ekran i/ili nešto više od navigacije - veliki ekran i dostupan windows ce se mogu iskoristiti na mnoge načine


Uređaje na test ustupio PiN Computers

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Garmin-ASUS nuvifone G60

NDrive - softver za GPS navigaciju

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109