Greška

Došlo je do greške.

Test: Blueberry 2go 350 i 430

26.05.2008 15:39 | 0 Mobile
Test: Blueberry 2go 350 i 430

Bilo je samo pitanje vremena kada će navigacioni uređaji za automobile u potpunosti postati verovatno prva stvar na listi želja svih ljubitelja tehnike koji često putuju ili moraju svakodnevno da "špartaju" po gradu. Posle velikog uporednog testa , nastavljamo da vam prikazujemo šta se još od navigacija kod nas može kupiti...Branko Mitić

Blueberry 2go 350 i 430

Blueberry robna marka ima veoma zvučno ime, na prvo slušanje, ali interesantno je da iza nje stoji domaća firma sa kojom naši sajtovi duži period vremena imaju lepu saradnju - u pitanju je PiN Computers. S jedne strane to neko možda, iz različitih razloga, ne vidi kao značajno, ali nama se cela ideja dopada. Pre svega treba znati da je u današnjoj ekonomiji, odnosno proizvodnji, sasvim normalno da kompanije naručuju pravljenje svojih uređaja od nekih trećih, nepoznatih, proizvođača. Same kompanije su pristupile marketing orijentaciji kao jedini način da se opstane u današnjem "globalnom selu". Kompanije sav svoj trud su orijentisale istraživanju kupaca i tržišta i na taj način se za neke konvencionalne uređaje izgubilo mesto u proizvodnji pod krovom velikana. Te velike kompanije nađu kupce, nađu tržište, formiraju cenu, pruže podršku, propagandu i imaju još gomile poslova tako da se, mada će mnogima ove reči biti čudne, prosto izgubi prostora za proizvodnju. Pogotovo što su nepoznate proizvodnje zemalja u razvoju dalekog Istoka sposobne da odgovore potrebima kvaliteta čak i kada je reč nekim prestižnim uređajima i zahtevnim tržištima. Primera radi, ne mislite da jedan Sony zarađuje na bukvalnoj proizvodnji optičkih uređaja i PC monitora - nema se prostora za to, mora se šire delovati. Danas nije stvar u tome kakav proizvod imate - svako je u stanju da napravi kvalitetan proizvod - već je stvar u tome koju tehnologiju imate i koliko ćete naplatiti tu, faktički, intelektualnu, a ne materijalnu svojinu. U tome i jeste razlika između velikih i ne toliko velikih imena (da ne kažemo malih). Jedan Samsung, primera radi, proizvodi milione raznoraznih uređaja, ali i dalje nije u stanju da razvija tehnologiju, makar ne brže od nekih drugih. Iako Samsung napravi mnogostruko više sprava nego Sony, Sony bolje prođe u celoj priči jer na mnoge stvari drži pravo na tehnologiju koju su prvi ranije razvili pre masovne proizvodnje. Sve smo ovo napisali kako bi shvatili da je sam proces proizvodnje danas marginalan i obavlja se negde po kineskim provincijama i to veoma uspešno i kvalitetno. Danas ste veliki ako imate novu tehnologiju i marketing, a da bi bili solidni, dovoljan je i marketing.

Dve "borovnice" za poneti, molim...

Ono što je danas PiN Computers uradio sa Blueberry robnom markom nikako nije mogao da uradi pre 10 i više godina. Jer bi u tom slučaju morao sam da pravi svoje uređaje, što je ipak previše veliki zalogaj. Danas je, međutim, sa dobrim marketingom moguće stvoriti uspešnu robnu marku. Kada se kaže marketing, ne misli se na propagandu, nego na celokupnu grupu marketinških aktivnosti koje su dominantne aktivnosti svake ozbiljne kompanije. To u prevodu znači, da ako naručite dobar proizvod koji nosi vaše ime, obezbedite dobru distribuciju i promociju, uspešnu komunikaciju sa kupcima, te kvalitetnu podršku i realizaciju garancija i ostalih eventualnih problema, dobijate proizvode na koje kupci odlično reaguju - ma koje ime ta roba nosila. Ako nekoliko godina izdržite na kvalitetnom nivou, postavljate vašu robnu marku na čvrste noge i ona potom uz adekvatnu "negu" radi sama za sebe.

Rekli smo da nam se dopada ideja Pinsofta, a evo i zašto. Ko bolje poznaje potrebe i ponašanja domaćih kupaca, nego domaća kompanija. Domaća kompanija prosto mora najbolje da zna kako do kupca doći, koji nivo kvaliteta proizvoda žele kupci, kakvo pakovanje žele, kakav eventualan servis ili načine realizacije garancije treba pripremiti i sve ostalo.

Posle ovih nekoliko uprošćenih lekcija iz ekonomije, pristupimo predstavljanju Blueberry 2go 350 i 430 navigacionih uređaja. U startu samo možemo reći da su naše pretpostavke da kompanija koja savršeno poznaje domaće tržište, može da izaberi i na to tržište lansira idealan uređaj po pitanju balansa kvaliteta, mogućnosti, cene, eventualnog luksuza i ostalih stvari koje krase jedan proizvod.

Specifikacija
 

 
2go 430
2go 350
CPU
Samsung 2440 400MHz
Samsung S3C2440A, 400Mhz
GPS čip-set
SiIRF Star III
SiIRF Star III
ROM memorija
64 MB
?
RAM memorija
64 MB
?
Memorijski slot
SD/MMC
SD/MMC
Ekran
4.3" TFT osetljiv na dodir
3.5" TFT osetljiv na dodir
Rezolucija
480 x 272 tačaka
320 x 240 tačaka
Orijentacija ekrana
u širinu (Landscape)
u širinu (Landscape)
Batterija
Litijumska baterija bez mogućnosi lake zamene
Litijumska baterija bez mogućnosi lake zamene
Kapacitet baterije
1600mAh
1250mAh
Trajanje baterije
2.5h
2.5h
Bluetooth
Ne
Ne
USB
Da, 1.1
Da, 1.1
Zvučnik
Da
Da
Izlaz za slušalice
Da (3.5 mm)
Da (3.5 mm)
Debljina
19,6 mm
19,5 mm
Širina
123,5 mm
100,5mm
Visina
82,5 mm
79,5 mm
Masa
196 g
160 g
Operativni sistem
Win CE .Net 5.0
Win CE .Net 5.0
Softver
Blueberry GPS Navigator 1.0
Blueberry GPS Navigator 1.0
Video plejer
Da
Da
Pregled fotografija
Da
Da
Muzički plejer
Da
Da
Cena
153 evra + PDV (sa E-EU mapama)
173.5 evra + PDV (sa kompletnim EU mapama)
173.5 evra + PDV (sa E-EU mapama)
194 evra + PDV (sa kompletnim EU mapama)Detaljnije o GPS uređajima sa testaPakovanje:

- GPS uređaj
- držač za vetrobran
- auto punjač
- strujni adapter
- uputstvo na srpskom jeziku

 


Pre nego što opišemo dve, prilično slične, navigacije koje su se našle na testu. Ukratko ćemo napisati u čemu se one razlikuju. Prva i osnovna razlika je veličina ekrana. Model 430 ima ekran dijagonale 4,3 inča, dok je dijagonala kod 350-ice 3,5 inča. Osnovna razlika - razlika u ekranu - sa sobom povlači i razliku u dimenzijama. Razlika u dimenzija u prednost 350 modela osetna je i jednaka koliko 430-ica ima prednost u veličini ekrana. Tu je još i razlika u kapacitetu baterije u korist većeg brata, ali u dužini autonomije nema razlike, jer bogatija baterija treba da napaja i većeg potrošača - veći ekran. Ostale razlike i da postoje, nisu bitne. Dalje šta budemo pisali, odnosi će se na oba uređaja, a u suprotnom ćemo to naglasiti.

Što se fizičkog dojma ova dva uređaja, bez dileme možemo reći da zaslužuju visoke ocene. Sa prednje strane dominira "klavir" crna boja koja, malo je reći, veoma popularna i koja nam još uvek nije dosadila. Na bokovima je srebrno-siva nijansa koja pomalo "otvara" dizajn uređaja, dok je zadnja strana mat crna. Završna obrada je precizna, dok su uređaji odlično upakovani i deluju prilično čvrsto i kvalitetno.

Kvalitet ekrana modela 430 je prilično dobar i vide se da je u pitanju novija generacija LCD ekrana za mobilne uređaje. Prikaz je dosta dobar, rezolucija deluje optimalna, osvetljenje jako. Mada iskreno ekran jedne navigacije i ne treba da ima nešto posebno kvalitet ekran. 350-ica ima nešto slabiji ekran, koji, vidi se, potiče sa nekih starijih PDA uređaja. To u principu nije strašno, mada bi mnogo bolji osećaj bio da je kvalitet malčice kvalitetniji, ali ovaj nivo kvaliteta smo videli kod svake navigacie sa dijagonalom ekrana 3,5 inča.

Nosač navigacije koji se postavlja na vetrobran je solidan. Njegovo korišćenje je pojednostavljeno. Sa druge strane, kačenje uređaja zna da bude malo komplikovanije, ali generalno nemamo mu ništa zameriti. Obzirom da Blueberry ne može i ne pretenduje da bude najbolji GPS na svetu, činjenica da je nosač sasvim solidan je dokaz da su konstruktori ove navigacije pazili na sve detalje.

Kada je o softveru reč, situacija kod ove dve navigacije jeste najčešće viđena kod GPS uređaja današnjice. U pitanju je softver koji leži na osnovni Windows CE 5 operativnog sistema. Softver koji se deklariše kod ova dva uređaja jeste "Blueberry GPS Navigator 1.0" mada se iza ove maske nalazi generički softver za IGo mape viđen kod velike većine navigacija. Mada je ovaj softver slabiji od onog viđenog na, recimo, Mio GPS-u koji koristi iste mape (koji nešto bolje radi sa tim mapama). Ono što možemo da kažemo hipotetički jeste dobro što je osnova uređaja Windows CE, jer, potencijalno, to znači da je moguće neko buduće prilagođavanje softvera ili bilo kakvo nezvanično prepravljanje ili "hakovanje".

Što se mapa zemalja lista izgleda ovako: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunija, Šlovačka, Srbija, Turska, Ukrajna. Mapa Srbije je dobro poznata i praktično uvek viđena Contrastova iz jula 2007 godine. Kako posebnog izbora što se tiče naših mapa gotovo da nemamo, možda i nije potrebno kometarisati ih. Ipak, kvalitet Contrastove mape jeste jako dobar i, iako sigurno da ima mesta za poboljšanja, već je i ovakav kvalitet na dosta visokom nivour.

Što se tiče kvaliteta rutiranja, ranije se ovaj softver pokazao polovično dobar, mada sada nekih problema u radu nismo uspeli da nađemo. Šta je u pitanju, nismo sigurni. Svakako da ne postoji 100% savršena navigacija kada je reč o rutiranju (stvaranju puta između mesta gde se nalazite i zadate destinacije), čak je nekad u pitanju i subjektivan osećaj i sigurno da se svakoj navigaciji može naći mana u vezi sa nekom rutom. Tako je, naravno, i sa ova dva Blueberrya, ali što se kompletnog utiska o mogućnostima pravljenja ruta tiče, nikakvih značajnih zamerki nemamo uputiti za 2go 350 i 430, naprotiv. Pošto je uređaj kreiran za domaće tržište, svi glasovi koje Blueberry 2go "izgovara" su na srpskom jeziku (ne hrvatskom, već srpskom), a znajući da je PiN Computers kao distributer mnogo zastupljen u Vojvodini, ne čudi nas i prisustvo četiri mađarska "vokala". Naravno, svi meniji u uređajima su na srpskom jeziku, a zanimljivo je istaći da mape poseduju i bazu sa pozicijama radara na putevima, što će značiti mnogim vozačima (ko još usporava na 80 km/h na autoputu?)


Utisci u radu i rezimeUtisci

Ukupan utisak koji su ostavila oba navigaciona uređaja po našem mišljenju je veoma pozitivan. Iako je Blueberry mlada robna marka iza koje stoji domaći distributer PiN Computers, dokazano je da se pravim marketingom i kvalitetnim uređajima mogu postići dobri rezultati. Kada kažemo marketing, ne mislimo na propagandu (kako bi pomislio veći broj ljudi, koji nije u bliskom dodiru sa ekonomijom), već na kompletno istraživanje oko potreba i zahteva tržišta i adekvatno pripremanje proizvoda za nastup na tržištu. Blueberry 2go 350 i 430 jesu odlično izbalansirani uređaji po kvalitetu, izgledu, pakovanju, upotrebljivosti i što je na našem tržištu najbitnije, cenom.

Pre svega, dopalo nam se što ove dve navigacije nisu slabe ni na jednom polju. Pažnja je posvećena svim detaljima i moramo priznati da to nije slučaj kod uređaja koji pre svega pretenduju da budu povoljne svojom cenom. Sviđa nam se ideja da umesto pravljenja uštede od "nekolko centi", dobro uradi i ambalaža i propratna oprema u kojoj uređaji stižu. Mi smatramo da Blueberry navigacije zaslužuju dobar imidž i da imaju svoje mesto na domaćem tržištu.

Neke značajne mane i prednosti ove dve navigacije prosto ne možemo istaknuti. Verzije koje smo probali stižu sa mapama Istočne Evrope i Srbije, ali postoje i verzije bez mapa, koje koštaju oko 60 evra manje, nakon čega je potrebno da, prema sopstvenim potrebama, dokupite i SD kartice sa drugim paketima. PiN Computers će u prodaji ponuditi i verziju sa kompletnom mapom Evrope (sa Srbijom, naravno :)), koja je, logično i nesto skuplja, ali će u paketu cena sa ovim mapama biti niža nego kada te iste mape kupujete odvojeno. Iako nam se ovi GPS-ovi prilično dopadaju, to su i dalje, na neki način, generički uređaji čija je forma često viđena i čiji su konkurenti nekada skoro pa identični. Kvalitet mape Srbije je prilično dobar, a preciznost napravljenih ruta je na veoma visokom nivou. Uređaji rade brzo i bez greške. Možda bi jačem modelu "legao" i bluetooth, ali bi onda njegova cena sigurno bila nego osetno veća. Slabiji model pored zaostatka u dijagonali ekrana zaostaje i po pitanju kvaliteta prikaza tog ekrana.

Kao što smo već rekli, nekih vanserijskih kvaliteta ove navigacije nemaju, to su i dalje obični GPS uređaji, ali osećaj da se neko potrudio oko mnogih, manje bitnih detalja, dovodi vas do utiska da je nekome stalo ne samo do novca potencijalnih kupaca, već i da ti kupci budu u potpunosti zadovoljni. Blueberry 2g0 350 i 430 jesu jedni od mnogih uređaja koje možete pronaći na domaćem tržištu, ali ih nikako nemojte ignorisati ukoliko vam je GPS sledeći na šoping listi.

Za:

- pristojan dizajn, kvalitetna izrada
- kvalitetan ekran (za 430 model); male dimenzije i masa (za 350 model)
- solidno pakovanje
- dobre mape i kvalitet napravljenih ruta


Protiv:

- slabiji ekran kod 350
- iako daleko od savršenih, ništa se više značajno nema zameriti ovim navigacijama


Uređaje na test ustupio PiN Computers

 

Test: Vivax viaGPS 350

Test: Mio Moov 360

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109