Greška

Došlo je do greške.

Test: Blueberry 2go 350 i 430

26.05.2008 15:39 | 0 Mobile
Test: Blueberry 2go 350 i 430

Bilo je samo pitanje vremena kada će navigacioni uređaji za automobile u potpunosti postati verovatno prva stvar na listi želja svih ljubitelja tehnike koji često putuju ili moraju svakodnevno da "špartaju" po gradu. Posle velikog uporednog testa , nastavljamo da vam prikazujemo šta se još od navigacija kod nas može kupiti...

Test: Blueberry 2go 350 i 430Branko Mitić

Blueberry 2go 350 i 430

Blueberry robna marka ima veoma zvučno ime, na prvo slušanje, ali interesantno je da iza nje stoji domaća firma sa kojom naši sajtovi duži period vremena imaju lepu saradnju - u pitanju je PiN Computers. S jedne strane to neko možda, iz različitih razloga, ne vidi kao značajno, ali nama se cela ideja dopada. Pre svega treba znati da je u današnjoj ekonomiji, odnosno proizvodnji, sasvim normalno da kompanije naručuju pravljenje svojih uređaja od nekih trećih, nepoznatih, proizvođača. Same kompanije su pristupile marketing orijentaciji kao jedini način da se opstane u današnjem "globalnom selu". Kompanije sav svoj trud su orijentisale istraživanju kupaca i tržišta i na taj način se za neke konvencionalne uređaje izgubilo mesto u proizvodnji pod krovom velikana. Te velike kompanije nađu kupce, nađu tržište, formiraju cenu, pruže podršku, propagandu i imaju još gomile poslova tako da se, mada će mnogima ove reči biti čudne, prosto izgubi prostora za proizvodnju. Pogotovo što su nepoznate proizvodnje zemalja u razvoju dalekog Istoka sposobne da odgovore potrebima kvaliteta čak i kada je reč nekim prestižnim uređajima i zahtevnim tržištima. Primera radi, ne mislite da jedan Sony zarađuje na bukvalnoj proizvodnji optičkih uređaja i PC monitora - nema se prostora za to, mora se šire delovati. Danas nije stvar u tome kakav proizvod imate - svako je u stanju da napravi kvalitetan proizvod - već je stvar u tome koju tehnologiju imate i koliko ćete naplatiti tu, faktički, intelektualnu, a ne materijalnu svojinu. U tome i jeste razlika između velikih i ne toliko velikih imena (da ne kažemo malih). Jedan Samsung, primera radi, proizvodi milione raznoraznih uređaja, ali i dalje nije u stanju da razvija tehnologiju, makar ne brže od nekih drugih. Iako Samsung napravi mnogostruko više sprava nego Sony, Sony bolje prođe u celoj priči jer na mnoge stvari drži pravo na tehnologiju koju su prvi ranije razvili pre masovne proizvodnje. Sve smo ovo napisali kako bi shvatili da je sam proces proizvodnje danas marginalan i obavlja se negde po kineskim provincijama i to veoma uspešno i kvalitetno. Danas ste veliki ako imate novu tehnologiju i marketing, a da bi bili solidni, dovoljan je i marketing.

Dve "borovnice" za poneti, molim...

Ono što je danas PiN Computers uradio sa Blueberry robnom markom nikako nije mogao da uradi pre 10 i više godina. Jer bi u tom slučaju morao sam da pravi svoje uređaje, što je ipak previše veliki zalogaj. Danas je, međutim, sa dobrim marketingom moguće stvoriti uspešnu robnu marku. Kada se kaže marketing, ne misli se na propagandu, nego na celokupnu grupu marketinških aktivnosti koje su dominantne aktivnosti svake ozbiljne kompanije. To u prevodu znači, da ako naručite dobar proizvod koji nosi vaše ime, obezbedite dobru distribuciju i promociju, uspešnu komunikaciju sa kupcima, te kvalitetnu podršku i realizaciju garancija i ostalih eventualnih problema, dobijate proizvode na koje kupci odlično reaguju - ma koje ime ta roba nosila. Ako nekoliko godina izdržite na kvalitetnom nivou, postavljate vašu robnu marku na čvrste noge i ona potom uz adekvatnu "negu" radi sama za sebe.

Rekli smo da nam se dopada ideja Pinsofta, a evo i zašto. Ko bolje poznaje potrebe i ponašanja domaćih kupaca, nego domaća kompanija. Domaća kompanija prosto mora najbolje da zna kako do kupca doći, koji nivo kvaliteta proizvoda žele kupci, kakvo pakovanje žele, kakav eventualan servis ili načine realizacije garancije treba pripremiti i sve ostalo.

Posle ovih nekoliko uprošćenih lekcija iz ekonomije, pristupimo predstavljanju Blueberry 2go 350 i 430 navigacionih uređaja. U startu samo možemo reći da su naše pretpostavke da kompanija koja savršeno poznaje domaće tržište, može da izaberi i na to tržište lansira idealan uređaj po pitanju balansa kvaliteta, mogućnosti, cene, eventualnog luksuza i ostalih stvari koje krase jedan proizvod.

Specifikacija
 

 
2go 430
2go 350
CPU
Samsung 2440 400MHz
Samsung S3C2440A, 400Mhz
GPS čip-set
SiIRF Star III
SiIRF Star III
ROM memorija
64 MB
?
RAM memorija
64 MB
?
Memorijski slot
SD/MMC
SD/MMC
Ekran
4.3" TFT osetljiv na dodir
3.5" TFT osetljiv na dodir
Rezolucija
480 x 272 tačaka
320 x 240 tačaka
Orijentacija ekrana
u širinu (Landscape)
u širinu (Landscape)
Batterija
Litijumska baterija bez mogućnosi lake zamene
Litijumska baterija bez mogućnosi lake zamene
Kapacitet baterije
1600mAh
1250mAh
Trajanje baterije
2.5h
2.5h
Bluetooth
Ne
Ne
USB
Da, 1.1
Da, 1.1
Zvučnik
Da
Da
Izlaz za slušalice
Da (3.5 mm)
Da (3.5 mm)
Debljina
19,6 mm
19,5 mm
Širina
123,5 mm
100,5mm
Visina
82,5 mm
79,5 mm
Masa
196 g
160 g
Operativni sistem
Win CE .Net 5.0
Win CE .Net 5.0
Softver
Blueberry GPS Navigator 1.0
Blueberry GPS Navigator 1.0
Video plejer
Da
Da
Pregled fotografija
Da
Da
Muzički plejer
Da
Da
Cena
153 evra + PDV (sa E-EU mapama)
173.5 evra + PDV (sa kompletnim EU mapama)
173.5 evra + PDV (sa E-EU mapama)
194 evra + PDV (sa kompletnim EU mapama)Test: Vivax viaGPS 350

Test: Mio Moov 360

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109