Greška

Došlo je do greške.

Test: Blueberry 2GO432

29.04.2011 00:54 | 1 Mobile
Test: Blueberry 2GO432

GPS uređaji su u poslednjih par godina postali ključna stvar u ozbiljnijim stvarima kao što je planiranje putovanja automobilom u drugu državu ili nepoznati grad u okviru svoje države, sve do svakodnevnih stvari kao što su pronalaženje željene ulice, pa čak i nalaženje nekog kafića, restorana ili državne institucije. Oni imaju veliku upotrebnu svrhu u svakodnevnom orijentisanju, a iz tog razloga GPS moduli počinju da se stavl

 

 

Dragoljub Radovanović


GPS uređaji su postali jako popularni kod nas onog trenutka kada je Srbija dobila dosta detaljnije mape i kada je proširena baza takozvanih POI (Points of interest) lokacija. Danas, ova baza POI lokacija je ogromna u većini gradova Srbije, pogotovo Beogradu. U njoj možete naći bukvalno sve što bi moglo da vas zanima u određenom gradu. Od kafića i restorana, preko hotela i motela, do bioskopa i pozorišta i mnogo više, sve lokacije su vam dostupne, uključujući čak i brojeve telefona na većini njih i naravno kako doći do tih lokacija. Možete zamisliti koliko vam GPS uređaj olakšava život i razmišlja umesto vas, dovoljno je samo da otkucate gde želite da idete i uz par klikova na ekranu spremni ste da započnete vaše putovanje ka destinaciji. Sa obzirom na veoma pristupačne cene GPS uređaja u poslednje vreme, svako ko poseduje automobil bi trebao razmotriti kupovinu istog. Ne zanemarujemo mogućnost da možda imate GPS opciju na vašem mobilnom telefonu, ali morate priznati da je posedovanje posebnog GPS uređaja koji je namenjen samo za tu svrhu ipak priča za sebe, pa makar se radilo i o najjeftinijijem modelu. Nadovezujući se na ovu priču, na testu imamo upravo jedan od tih dosta pristupačnih modela, reč je o Blueberry navigaciji sa oznakom 2GO432. Blueberry marka kod nas je dosta poznata i raspostranjena. Možete je sresti u raznim oblastima od MP3 plejera i zvučnika, preko kućišta i ventilatora za računar, pa do tastatura i miševa, Blueberry je svuda prisutan. Isto tako ima poveći asortiman GPS PNA uređaja a mi imamo priliku da testiramo već pomenuti model 2GO432.

Dizajn ovakvih uređaja nije stvar od koje će zavisiti vaša kupovina, ali ipak treba imati na umu kako će se ovakav uređaj uklopiti u unutrašnjost vašeg automobila, jer ipak je to mesto gde će te ga svakako najviše koristiti. Model 2GO432 nimalo ne razočarava na ovom polju, čak možemo reći da je njegov dizajn dosta prijatan za oko. Spoljašnje ivice oko ekrana krasi veoma lepa glossy crna plastika. Upravo ta glossy plastika je postala često sretana stvar na svim uređaja i lepo je prihvaćena, tako da zaista se ne može pogrešiti sa takvim izborom staviti je i na GPS navigaciju. Nismo primetili nikakve oštre ivice nastale u izradi plastike i njen kvalitet je zadovoljavajuć. Ono što jesmo primetili je da plastika malo škripuće kada se pritisne baš u predelu logoa. Ne zameramo na tome previše jer navigaciju ipak nećete baš toliko opipavati koliko će vam biti smeštena na nosaču na vašem vetrobranu.


Sa leve bočne strane uređaja smešteni su svi ulazi, koji uključuju ulaz za slušalice, microSD port i mini USB port za punjenje i sinhronizaciju uređaja. Zadnja strana sadrži reset dugme u donjem levom uglu i otvor za zvučnik u donjem desnom. Olovčica je smestnena sa donje strane tako da je mnogo više prisupačnija nego da je smeštena gore, dovoljno samo noktom povući zareze koji ima i ona će se lako izvući. Sa gornje strane nalazi se dugme za uključivanje koje je srebrne boje i pozicionirano je bliže levoj ivici uređaja, kao i udubljenje previđeno za montiranje plastikice koja se spaja sa nosačem. Takva dva udubljenja se nalaze i sa donje strane. Montiranje te plastikice je veoma jednostavno i potrebno je da prislonite deo koji ide u gornje udubljenje i samo pritisnuti plastikicu napred kako bi se ona uklopila sa donjim udubljenjima. Pri tom će te čuti "klik" i tako će te znati da je ona lepo upala u svoje ležište.

Što se tiče samog nosača, njegovo postavljanje je još lakše. Dovoljno je samo prisloniti kružni gumeni deo na vetrobran i gurnuti polugicu napred i time napraviti sukciju, koja je moramo reći izuzetno jaka. Ovde trebamo pomenuti pomalo duhovitu stvar a to je bila nemogućnost da odvojimo nosač od vetrobrana koliko je jako uhvatio, čak i nakon otpuštanja polugice. Deo koji je predviđen za lako skidanje nam apsolutno nije pomogao i ceo proces je zahtevao izuzetnu silu i guranje prstiju između gumenog dela i vetrobrana u nadi da će sukcija pomalo popustiti. Nakon nekoliko minuta borba sa nosačem je bila napokon završena, jedva smo uspeli nekako da ga odvojimo i mogli smo da predahnemo. Jeste da nas je nosač malo više namučio pri skidanju, ali posmatrajte to ovako - veoma retko ćete ga skidati, a kao dobra stvar je činjenica da ne postoji nikakva šansa da će on otpasti sam od sebe. Ne možemo reći da smo išta bolje prošli i sa postavljanjem uređaja na sam nosač. Da li se nama baš potrefila lošija plastikica ili je tako na svakim ne znamo, ali prostor između "šina" na nosaču i plastike je i više nego tesan, tako da za stavljanje i skidanje uređaja sa postolja potrebna je dosta velika sila. Dobra stvar u svemu ovom sa nosačem kada uspete da uglavite uređaj, pri vožnji sigurno neće biti nikakvog klaćenja i pomeranja navigacije.
 


 

Ekran uređaja je dovoljno velik i pregledan sa vozačevog mesta sa dijagonalom od 4.3", osetljiv je na dodir naravno i rezistivnog je tipa. Tim rečeno olovčicu morate koristiti stalno za kretanje kroz menije, osim u slučaju da imate poduže nokte, tada oni isto mogu da posluže. Rezolucija ekrana je 480 x 272 piksela, što je standardna rezolucija koja ide na GPS navigacije sa ovom dijagonalom. Postoje navigacije sa dijagonalom do 7" ali 4.3" će vam biti i više nego dovoljno da pratite šta se dešava na ekranu. Moramo reći da nismo oduševljeni kako ekran izgleda pri nešto većem suncu. Kada ga svetlost obasja njegova vidljivost se donekle umanjunje i dobija se sivkast izgled. Taj efekat možete primetiti na slikama koje ćemo u nastavku testa postavljati. Sam odziv ekrana na dodir je dobar, nije nam se puno puta desilo da kliknemo na nešto a da se komanda ne izvrši.
 


Kada uključimo uređaj čeka nas početni ekran sa šest kategorija: GPS, Fleš, Video, Muzika, Fotografije i E-Knjige. Strelicom na desnom delu ekrana otkrivamo još tri kategorije a to su Alati, Sistemska podešavanja i Igre. Ništa specijalno od igrica, imate Tetris, Snake, Minesweeper i dve igre Pocket Lian i Gobang koje nam nisu bile baš jasne. Ipak ne treba očekivati previše od GPS uređaja, a pitanje je da li ćete ih ikada i pokrenuti.
 


Od video materijala probali smo AVI koji nažalost nije pustio ali je zato uspešno reprodukovao MP4 fajl. Imate sve standardne opcije kakve bi našli i na nekom MP4 plejeru, samo što je ovde dosta veći ekran što je dobra stvar. Imate i fullscreen mode tako da video izgleda donekle pristojno. Opcija je tu, može vam biti korisna ako hoćete da odgledate poneku seriju ili slično dok ste na putu, ali ne očekujte da vidite prevode na serijama, ipak je ovo GPS uređaj.
 


Testirali smo par MP3 pesama i možemo reći da je kvalitet zvuka bio prilično dobar preko zvučnika na uređaju. Zvuk na slušalicama ne baš toliko dobar, javlja se nešto glasnije šuštanje nepromenljivog intenziteta od trenutka kako uključite slušalice, tako da se javlja i u pesmama. Opet je upitno koliko ćete uopšte muziku slušati na ovakvom uređaju ali opcija vam je data, ne može da škodi.
 


Na kraju smo otvorili par slika JPEG formata i to je izgledalo  zanimljivo, sa obzirom na rezoluciju koju uređaj poseduje i nije bilo toliko loše.
 


Što se tiče software-a ovaj model vam ostavlja slobodu da odaberete šta će staviti od programa za navigaciju, da li je to iGO, NDrive, Tomtom, Garmin ili nešto drugo, ostaje isključivo na vama. Mi smo se odlučili za već provereni iGO verzije 8.3.2 i Contrast-ove mape Srbije pošto su zaista najdetaljnije i imaju veliku prednost nad TeleAtlas mapama. Ono što nas je oduševilo je da kada na primer iz zatvorene prostorije iznesete uređaj na terasu, on uspostavlja vezu sa satelitima za ispod 15 sekundi! Ovo je neverovatno brzo i očigledno je da uređaj poseduje jako osetljiv GPS prijemnik. Izgleda da GPS prijemnik počinje da traži satelite istog trenutka kada je uređaj uključen tako da dok program učita vi ćete već imati pronađene satelite i bićete spremni za putovanje ka vašoj destinaciji. Fenomenalan rezultat.
 


iGO, Specifikacija, ZaključakOsvrnućemo se malo na sam iGO program i njegove mogućnosti. Nećemo previše pričati o njegovim opcijama jer su one dosta jednostavne i možete zaključiti šta koja izvršava sa slika. Na početnom ekranu imate četiri kategorije: Nađi, Ruta, Podesi, Postavke.
 


Unutar menija Nađi, imate opcije šta želite da tražite, a to su Nađi adresu, Nađi POI i Nađi Koordinatu, kao i dva menija Istorija traženih ulica i Favoriti. Dobra stvar pri traženju ulica je, kako kucate ime ulice, određena slova nestaju sa ekrana i ostavljaju vam samo moguće alternative za to što ste dosad ukucali. Tako da ne morate kucati puno ime ulice, već samo par početnih slova i program će vam dati moguće rezultate za željeni unos.
 Traženje POI je takođe lako.Imate opcije Blizu adrese, Blizu pokazivača, Blizu GPS pozicije, Blizu odredišta i Duž rute.
 


Kada ukucate neku adresu ili POI, prikaže vam se karta koja moze da bude sa pogledom odozgo ili 3D. Ako izaberete 3D pogled, strelica gde se nalazite će se rotirati u zavisnosti kako ste okrenuti prema nekoj ulici. Ovo je veoma korisno jer vam detaljnije prikazuje vaš položaj nego što to čini u takozvanom 2D modu.
 Takođe imate Računar puta opciju koja vam pokazuj detaljnije razne informacije kao što su brzina kojom se trenutno krećete, kompas,preostalo rastojanje, vreme do cilja i slično.
 

 


Takođe možete da planirate put dodavanjem tačaka iz 2D moda, jednostavnim klikovima olovčicom na dva mesta koje definišite kao početnu lokaciju i odredište.
 


iGO kod nas je dosta popularan i većina ljudi se odluči da baš njega stavi na svoju GPS navigaciju iz prostog razloga - radi veoma dobro i ima lep korisnički interfejs. Takođe postoje i novije verzije kao što su iGO primo gde imate opcije da puštate video, muziku i slike direktno iz programa ali ako vam te stvari nisu potrebne iGO 8.3.2 verzija će vam i više nego odgovarati.

Što se tiče trajanja baterije na ovom uređaju, mi smo uspevali da izvučemo maksimum jedan sat i trideset minuta sa ekranom podešenim na maksimalno osvetljenje. Citiranih 2.5 sata koliko je proizvođač deklarisao je moguće verovatno postići sa nešto nižim osvetljenjem, u suprotnom ne očekujte ništa preko dva sata od baterije sa kapacitetom od 650mAh. Srećom, uređaj bi većinom vremena trebao biti priključen na 12v adapter u vašim kolima, tako da ne trebate previše brinuti o ovoj stvari.

 

CPU
Centrality Atlas IV
USB
Da
GPS čip-set
20-channel SiRF III
Zvučnik
Da
ROM memorija
2048MB
Izlaz za slušalice
Da
RAM memorija
DDR2 64 MB
Debljina
13 mm
Memorijski slot
MicroSD
Širina
120 mm
Ekran
4.3" TFT osetljiv na dodir
Visina
79 mm
Rezolucija
480 x 272 tačaka TFT
Masa
196 g
Orijentacija ekrana
u širinu (Landscape)
Operativni sistem
Microsoft Windows CE 6.0
Batterija
Litijumska baterija
Softver
Nema
Kapacitet baterije
650mAh
Video plejer
Da
Trajanje baterije
2.5 sata
Pregled fotografija
Da
Bluetooth
Ne
Muzički plejer
Da

 

Zaključak

Blueberry 2GO432 je cenovno dosta pristupačna navigacija, tako da nas ne čudi što ne dolazi sa programom za navigaciju ili mapama Evrope ili barem Srbije, ali ako se barem malo snalazite na internetu neće vam predstavljati problem da ih sami pronađete i ubacite. Za tu svotu novca koliko ova navigacija košta, dobijate prilično solidnu navigaciju sa povećim ekranom i dosta mogućnosti kao što su reprodukcija muzike, video materijala, slika, igranje igrica i slično. Izuzetno osetljiv GPS risiver sa jako kratkim vremenom pronalaženja satelita je veliki plus kod ove navigacije. Naravno, ima i neke mane kao što su slabija vidljivost ekrana pod većim suncem i u našem slučaju problemi sa postavljanjem i skidanje navigacije sa postolja, ali ovi sitni problemi ako se zanemare imate veoma solidan GPS uređaj.


Prednosti:

- Lep dizajn
- Poveći wide ekran
- Veoma kratko vreme pronalaženja satelita
- Multimedijalne sposobnosti

Mane:

- Smanjena vidljivost ekrana pri većem suncu
- Problemi sa postavljanjem na postolje (barem u našem slučaju)

Cena: 9,775 dinara

Uređaj na test ustupio PIN Computers
 

Komentari

0 Dodaj komentar

NDrive - softver za GPS navigaciju

Test: Prestigio GeoVision 7777

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109