Greška

Došlo je do greške.

Test: Blu Life Pure

08.02.2014 19:15 | 1 Mobile
Test: Blu Life Pure

Sećate li se Blu Products kompanije i par njihovih smartfona koje smo testirali nekoliko meseci unazad? Jako korektni i pristupačni modeli bez ikakve sumnje, a danas imamo priliku da vam predstavimo i telefon koji je u samom vrhu njihove ponude. Life Pure dolazi sa premium specifikacijama, kao što je recimo 5-inčni FullHD IPS ekran, Quad-core procesor, 13MP kamera, a tu je i interesantan Unibody dizajn...

Dragoljub Radovanović

Iako nam je bio potpuno nepoznat pre samo nekoliko meseci, ovaj proizvođač sa sedištem u Majamiju nam je došao kao jako prijatno iznenađenje. Neki od modela iz njihovog širokog portfolija smartfona kao što su Life Play, Studio 5.0 S i Dash 4.5 , koje smo imali prilike da testiramo, na nas su ostavili vrlo pozitivan utisak. Filozofija Blu Products kompanije je da ponudi low i mid-range telefone po pristupačnoj ceni, takoreći za široke mase, a možemo reći da imaju veoma lepu zamisao. Njihova ideja ne podrazumeva direktno takmičenje sa high-end modelima, ali sa takođe dobrim hardverom i pristupačnijom cenom, Blu itekako privlači pažnju potrošača.

Da Blu ne pravi samo smartfone sa specifikacijama koje pripadaju srednjoj i nižoj klasi, svedoči nam njihov takoreći vodeći Android model. Life Pure je ipak telefon koji spada u niži deo više klase (ili viši deo srednje - kako vam se više dopada), i trenutno je nešto najbolje što ova kompanija ima da ponudi. Ono što je možda i najveća prednost ovog proizvođača je to što vam ovakve jače specifikacije neće naplatiti toliko puno kao najpoznatiji igrači. Problem ipak ostaje u prepoznatljivosti brenda, tačnije da li se isplati uzeti Blu Products telefon umesto nekog od poznatih proizvođača kao što su Samsung, HTC, Sony, LG, itd? Zato je tu Benchmark, sa ciljem da vam pružimo bolji uvid u šta to Life Pure ima da ponudi... 

Hardver

Zanimljive specifikacije prate Blu Life Pure - može se reći donekle uporedive i sa boljim smartfonima iz srednje-visoke klase. Čipset svakako nije među najboljima na tržištu, ali i dalje nudi solidnu snagu. Reč je o Mediatek-u oznake MT6589T - četvorojezgarnim Cortex A7 procesorom na 1.5 GHz i PowerVR SGX544 GPU-om - kombinacija koja vas svakako neće "oduvati" performansama. Radne memorije ima itekako dovoljno - 2GB, a isto se može reći i za 32GB interno skladište. Nekima će biti dovoljno, dok će drugi ipak zameriti zbog nedostatka slota za microSD kartice. Kada je u pitanju zadnja kamera, Life Pure ima 13MP senzor i LED blic, a interesantna vam može biti i 5MP prednja kamera.


 

Dizajn

Ono što je jako lepo videti kod proizvođača kao što je Blu Products je obraćanje pažnje na sadržaj pakovanja. Mnoge poznate kompanije u kutiju uključe minimalni nivo opreme, često samo ono što je najpotrebnije, ali ne i Blu. Kao i kod prethodnih modela koje smo testirali, i u ovom slučaju smo zadovoljni bogatim sadržajem pakovanja. Čist i minimalistički dizajn kutije, a u njoj zatičemo microUSB kabl, in-ear slušalice sa pljosnatim kablom, alatku za otvaranje microSIM slota, foliju za ekran, pa čak i providnu zaštitnu masku od tanke plastike, koja ne udebljava telefon. Punjač je sa utikačem za američko tržište, ali u kutiji stiže i dodatak koji ga čini pogodnim za naše utičnice.

Kao što smo kratko pomenuli u uvodu, Blu Life Pure poseduje UniBody dizajn. On stiže u dve varijante boja - beloj i crnoj, a na testu nam se našao beli primerak. Materijal koji Blu koristi kod ovog modela je polikarbonat, što je zapravo zvučniji naziv za nešto kvalitetniju plastiku. On pozajmljuje dosta elemenata od Apple iPhone 5s ili Nexus 5 modela, kao što je recimo položaj i izgled zvučnika/mikrofona, microUSB slota sa donje strane ili kamere i blica pozadi. Ivice telefona su blago zaobljene, tako da dizajnom takođe pomalo podseća i na Sony Xperia Z1.

Na prednoj strani iznad ekrana zatičemo uobičajne proximity i ambient senzore, nešto manji izrez zvučnika za razgovor, 5MP prednju kameru i skroz desno LED za notifikacije. Ispod ekrana tu su Menu, Home i Back kapacitivni senzori. Slot za microSIM karticu smešten je na levom boku, na desnom je Volume taster, dok na gornjem preostaje 3.5mm priključak za slušalice i Power dugme. Celokupan izgled je prilično minimalistički, pogotovo glossy bela leđa telefona, koja osim kamere, blica i dodatnog mikrofona, poseduju samo još BLU logo u dnu.


Softver

Blu Life Pure stiže sa sada već ne baš preterano svežom Android Jelly Bean 4.2 verzijom. Kad kažemo da nije sveža, mislimo na to da je ispred nje nekoliko podverzija 4.3 Jelly Bean-a, kao i 4.4 KitKat. U pitanju je teško skinovana 4.2 verzija, koja jako malo podseća na standardan Android. Štaviše, osim filozofije dizajna smartfona, verujemo da se Blu ovde takođe ugledao i na izgled Apple-ovog korisničkog interfejsa, koji nas podseća na iOS 7.

Pre nego što krenemo sa opisom softvera, skrećemo pažnju da sa ovim modelom nije moguće napraviti screenshot na klasičan način kombinacijom određenih dugmića. Pomalo frustrirajuće iskustvo je bilo to da smo morali da rootujemo telefon i da pribegnemo 3rd party screenshot aplikacijama, koje ne nude baš uvek dobre rezultate, ili recimo ne mogu da zabeleže prozor sa notifikacijama, itd.

Lockscreen ovog modela je zapravo jedino mesto na kojem ćete videti pozadinu koju ste odabrali u normalnoj formi, jer ona na početnim ekranima dobija specifičan zamućeni efekat. Otključavanje se vrši povlačenjem prsta na gore, ali ukoliko prevučete prstom na levo dobijate takoreći widget sa prozorom koji nudi "živi pregled" sa kamere, odakle možete i fotografisati.

Blu Life Pure poseduje nekoliko tema koje menjaju ikonice, a među njima se takođe nalazi i izgled ikonica koji je blizak klasičnom AOSP Androidu. Zanimljivo je to da je početni ekran ujedno i fioka sa aplikacijama, što je još jedna iPhone filozofija, a tu je i poznati efekat poskakivanja ikonica kada želimo da im promenimo raspored. Korisna stvar je to što aplikacije odavde direktno možete i obrisati sa telefona.

Color ikonica poziva krug u kojem dobijate opcije promene tranzicije između ekrana, skina ili pozadine. Prebacivanje između aplikacija je interesantno rešeno, jer dobijate horizontalne kartice sa pregledom šta se nalazi u pozadini. Većina aplikacija je skinovana, među njima i Dialer, poruke, imenik, pa čak i meni sa podešavanjima, sve što možete videti u priloženim screenshotovima. Tu su čak i neki pametni gestovi kao što su Smart Dial, Smart Answer, Pause Alarm, Gesture Answer, Air Browse Pictures, Control video progress i Smart pause control.Utisci u radu

Iako pozajmljuje elemente drugih proizvođača, Life Pure je sa dizajnerske strane sasvim zanimljiv telefon. Interesantna činjenica je da je ovo telefon koji je među najtanjim i najlakšim 5-inčnim modelima. Tanji je i lakši recimo od Samsung Galaxy S4 modela (7.7 vs 7.9 mm i 128 vs 130 g). Pomalo je izdužen što se neće svideti baš svakom korisniku, a s obzirom na "tabla" dizajn i glossy plastiku, može biti i pomalo klizav. Life Pure je sasvim kompaktan, privlačan, a zahvaljujući Unibody izradi i prilično čvrst telefon, iako je reč o polikarbonatu.Ko bi rekao da se u modelu relativno nepoznatog proizvođača na našim prostorima krije ovako kvalitetan high-end ekran. Reč je o 5-inčnom IPS ekranu rezolucije 1920 x 1080 tačaka, sa istom dosta visokom cifrom i jako dobroj oštrini koju poseduje i Galaxy S4 model (441 ppi). Po kvalitetu, prikazu boja i oštrini, ovo je svakako među pet najboljih ekrana koje smo imali prilike da vidimo kod smartfona. Ipak, ne možemo da se otrgnemo utisku da su boje možda čak i malo više zasićene nego što treba, kako bi izazvale taj "wow" utisak. Slična situacija kao što Samsung radi kod svojih Super Amoled ekrana, ali svejedno, ekran je stvarno fenomenalan.


Kada su u pitanju performanse, Life Pure nudi prilično glatko iskustvo kretanja po korisničkom interfejsu, ali ipak se ipak ne može porediti sa najboljim high end modelima po sirovoj snazi. Cortex A7 nije sposoban da po procesorskoj moći parira Krait procesorima i jako brzom odzivu koji ih prati. Pri surfovanju ćete i dalje imati prilično solidne performanse, ali ne na nivou high-end modela poznatih proizvođača. Problem takođe može biti i ne tako moćan grafički čip, tako da će performanse u zahtevnijim igrama na high podešavanjima biti nešto slabije. Uprkos prisustvu četiri jezgra Mediatek MT6589T čipset jednostavno nije na nivou Qualcomm Snapdragon 600 ili 800 rešenja.
 

  Blu Life Pure Google (LG) Nexus 5
Quadrant 4690 11345
Nenamark 1 56.6 fps 59.4 fps
Nenamark 2 34.4 fps 59.4 fps
Vellamo 1550 1334
Antutu 15413 18533
Linpack 44.498, 145.027 120.624, 321.883
BenchmarkPi 298ms 262ms
CF-Bench 14612 16625
Sunspider 1167 760ms
BrowserMark 2269 2664
Peacekeeper 681 678
Octane 2223 3333
SmartBench 4311 5805
GFXBench 3.0 T-Rex 3.4 fps onscreen, 3.4 fps offscreen -
Epic Citadel 1920 x 1080 46.4 fps 58.9 fps
3D Mark Ice Storm Unlimited 2839 15919

 

Baterija, kamera

Po pitanju trajanja baterije, kapacitet od 2020 mAh na prvi pogled ne deluje toliko dobro. Ipak, treba uzeti u obzir maksimalnu frekvenciju procesora i stariju generaciju kojoj pripada, a koja je veći potrošač u odnosu na najnovija rešenja. Autonomija ne oduševljava, ali je i više nego prihvatljiva. Sa osvetljenjem ekrana postavljenim na 50 procenata, u mešovitoj upotrebi koja je podrazumevala surfovanje i pokretanje benchmark aplikacija, dobili smo rezultat od tačno pet časova pre nego što je kapacitet spao na kritičnih 4%.Kamera

Zadnja kamera Blu Life Pure rezolucije 13MP koristi Sony Exmor R senzor. Ređi su slučajevi kada se na telefonu relativno nepoznatog proizvođača kao što je ovaj zatekne dobra kamera, ali upravo je takav slučaj ovde. Kvalitet fotografija jeste dobar, ali nije idealan. Količina detalja je na odličnom nivou zahvaljujući visokoj rezoluciji, ali ipak sa srednjom količinom šuma. Boje su tačne, i fotografije imaju dobar kontrast. Primetili smo i jedan čudan detalj, a to je da neke fotografije imaju zamućenje u donjem levom uglu.

Video snimanje sa druge strane, ipak nije toliko dobro. Najveći problem kod njih je nešto niža cifra frame rate-a od 24.954 fps, tako da snimci nisu potpuno glatki. Drugi problem je šum koji je dosta izraženiji u odnosu na fotografije. Količina detalja je i dalje solidna, boje su u redu, ali šum i manja glatkoća ipak najviše kvare utisak. Dakle, na polju fotografije imamo relativno dobre rezultate, ali ne i tako dobro video snimanje, tako da su nam utisci pomešani.

Primeri fotografija:Zaključak

Kompanija Blu sa Life Pure modelom napravila je zanimljiv pokušaj da pruži jeftiniju alternativu high-end telefonima. Da li je u tome i uspela? Možemo reći - delimično. Po našem mišljenju najsvetlija tačka ovog smartfona je njegov 5-inčni FullHD IPS ekran prilično dobrog kvaliteta. Dizajn i izrada telefona su takođe bitne prednosti, a akcenat stavljamo najviše na malu težinu i debljinu telefona, dok nas glossy polikarbonat preterano i ne oduševljava. Ukoliko želite minimalistički Unibody dizajn, Life Pure ga definitivno poseduje.Sa gledišta performansi, ovo je više telefon iz srednje nego što pripada višoj klasi, ali njegova cena to delimično i opravdava. Sa softverske strane može biti zanimljiv, pod uslovom da volite teško skinovan interfejs. Kamera nam pomalo ostavlja pomešane utiske, ali se može nazvati solidnom. U ovom cenovnom rangu postoje alternative u vidu Nexus 5 ili LG G2 smartfona, tako da smatramo da je realnija cena Life Pure modela ipak trebala biti oko tri stotine evra. Sve u svemu, jako interesantan pokušaj kompanije Blu da približi kupcima high-end specifikacije u srednji cenovni rang.

Prednosti

- Odličan FullHD IPS ekran
- Jako tanak i veoma lagan
- Bogat sadržaj pakovanja

Mane

- Osrednji MediaTek čipset
- Niži framerate kod video snimanja
- Starija 4.2 verzija Androida

Cena: oko 43.000 RSD - oko 371 evra

Uređaj na test ustupio PC Centar.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Google (LG) Nexus 5

Test: LG G Flex

10104
10105
10106
10107
10108
10109